Buka menu utama

Christina Aguilera (lahir pada 18 Disember 1980) ialah seorang penyanyi, penulis lagu dan pelakon yang berasal dari Amerika yang terkenal dengan vokalnya dan gaya baju seksinya.

Christina Aguilera
Fail:Christina 2013 (3).jpg
Latar belakang
Nama lahirChristina Maria Aguilera
Kelahiran (1980-12-18) 18 Disember 1980 (umurĀ 38)
Staten Island, New York, AS
GenrePop, R&B, Soul
PekerjaanPenyanyi, Penulis lagu, Pelakon
Tahun aktif1991 - sekarang
Syarikat rakaman
RCA Sony BMG
Laman sesawang
www.christinaaguilera.com

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Christina Aguilera (1999)
  • Mi Reflejo (2000)
  • My Kind of Christmas (2000)
  • Stripped (2002)
  • Back to Basics (2006)
  • Bionic (2010)
  • Lotus (2012)
  • Liberation (2018)

FilemografiSunting

FilemSunting

  • Shark Tale (2004)
  • Shine a Light (2008)
  • Get Him to the Greek (2010)
  • Burlesque (2010)
  • Nashville (2015)
  • Pitch Perfect 2 (2015)

Pautan luarSunting