Christina Aguilera (lahir pada 18 Disember 1980) ialah seorang penyanyi, penulis lagu dan pelakon yang berasal dari Amerika yang terkenal dengan vokalnya dan gaya baju seksinya.

Christina Aguilera
Fail:Christina 2013 (3).jpg
Latar belakang
Nama lahirChristina Maria Aguilera
Kelahiran (1980-12-18) 18 Disember 1980 (umurĀ 39)
Staten Island, New York, AS
GenrePop, R&B, Soul
PekerjaanPenyanyi, Penulis lagu, Pelakon
Tahun aktif1991 - sekarang
Syarikat rakaman
RCA Sony BMG
Laman sesawang
www.christinaaguilera.com

DiskografiSunting

Album studioSunting

  • Christina Aguilera (1999)
  • Mi Reflejo (2000)
  • My Kind of Christmas (2000)
  • Stripped (2002)
  • Back to Basics (2006)
  • Bionic (2010)
  • Lotus (2012)
  • Liberation (2018)

FilemografiSunting

FilemSunting

  • Shark Tale (2004)
  • Shine a Light (2008)
  • Get Him to the Greek (2010)
  • Burlesque (2010)
  • Nashville (2015)
  • Pitch Perfect 2 (2015)

Pautan luarSunting