Fall Out Boy merupakan kugiran yang ditubuhkan di Wilmette, Illinois, Chicago pada tahun 2001.

Fall Out Boy
Fall Out Boy-Rock im Park 2014- by 2eight DSC8554.jpg
Fall Out Boy membuat persembahan di Rock im Park 2014. Dari kiri ke kanan: Joe Trohman, Patrick Stump, Andy Hurley and Pete Wentz.
Latar belakang
Berasal dariWilmette, Illinois, Amerika Syarikat
Genre
Tahun aktif2001–kini
Syarikat rakaman
  • Island Records
Laman sesawang
falloutboy.com
Ahli
  • Patrick Stump
  • Joe Trohman
  • Pete Wentz
  • Andy Hurley

Fall Out Boy ditubuhkan pada tahun 2001 di kawasan luar bandar Wilmette, Illinois oleh 2 kawan iaitu Pete Wentz dan Joe Trohman.[1] Walaupun dianggap sebagai kugiran pop punk, Fall Out Boy juga disifatkan sebagai pop rock, rock alternatif, emo, emo pop, punk rock dan electropop, dengan unsur elektronik, R&B, soul, funk, hip hop dan hardcore punk. Fall Out Boy berpengaruh dalam kerjaya ahli muzik lain seperti Panic! at the Disco yang Pete Wentz mengundang ke syarikat rakamannya, Decaydance Records, pada akhir tahun 2004. Setakat tahun 2020, kugiran ini sudah menerima 2 pencalonan Anugerah Grammy, yang pertama ialah Ahli Muzik Baru Terbaik pada Anugerah Grammy 2006 dan yang kedua ialah Album Rock terbaik untuk album 2018 mereka MANIA pada Anugerah Grammy 2019.

Ahli-ahliSunting

  • Patrick Stump - vokal utama, gitar rentak
  • Joe Trohman - gitar utama, vokal sokongan
  • Pete Wentz - gitar bes, vokal sokongan
  • Andy Hurley - dram

DiskografiSunting

  • Take This to Your Grave (2003)
  • From Under the Cork Tree (2005)
  • Infinity on High (2007)
  • Folie à Deux (2008)
  • Save Rock and Roll (2013)
  • American Beauty/American Psycho (2015)
  • Mania (2018)

RujukanSunting

  1. ^ "Fall Out Boy | Biography & History". AllMusic. Diarkib daripada yang asal pada June 27, 2016.