Grey DeLisle

Erin Grey Van Oosbree (lahir 24 Ogos 1973),[1] dikreditkan sebagai Grey DeLisle (/dəˈll/) dan Gray Griffin, ialah seorang pelakon suara, pelawak dan penyanyi-penulis lagu Amerika Syarikat. Peranannya termasuk Vicky dari The Fairly OddParents, Samantha "Sam" Manson dari Danny Phantom, Mandy dari The Adventures of Grim Billy & Mandy, Frankie Foster, Duchess dan Goo dari Foster's Home for Imaginary Friends, Azula dari Avatar: The Last Airbender, Yumi Yoshimura dari Hi Hi Puffy AmiYumi, Kimiko Tohomiko dari Xiaolin Showdown, Lola, Lana dan Lily Loud dari The Loud House, Queen Butterfly dan Jackie Lynn Thomas dari Star vs. the Forces of Evil dan Putera Puppycorn dari Unikitty!. Sehingga tahun 2001, beliau ialah peminjam suara Daphne Blake dari francais Scooby-Doo. Dalam permainan video, beliau menyuarakan watak-watak seperti Amanda Valenciano Libre dalam Metal Gear Solid: Peace Walker, Jacqueline Natla dalam siri Tomb Raider dan Catwoman dalam Batman: siri Arkham. Pada 27 September 2018, beliau melancarkan aksi komedi sulungnya, berjudul "My First Comedy Special".[2][3]

Grey DeLisle
Grey Delisle (21303087651).jpg
DeLisle di Fan Expo 2015 di Toronto
Kelahiran
Erin Grey Van Oosbree

(1973-08-24) 24 Ogos 1973 (umur 49)
Nama lainGrey DeLisle-Griffin
Grey Griffin
PekerjaanPelakon suara, pelawak, penyanyi-penulis lagu
Tahun aktif1996–kini
Ketinggian160 cm (5 ka 3 in)
Pasangan
  • Christopher DeLisle (k. 1992; c. 1993)
  • Murry Hammond (k. 2002; c. 2010)
  • Jared Griffin (k. 2012; c. 2017)
Anak-anak3
Kerjaya muzik
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Hummin'bird, Sugar Hill

DiskografiSunting

AlbumSunting

  • The Small Time (2000)
  • Homewrecker (2002)
  • Bootlegger, Vol. 1 (2003)
  • The Graceful Ghost (2004)
  • Iron Flowers (2005)
  • Runut bunyi Loggerheads (2005)
  • Anchored in Love: A Tribute to June Carter Cash (2007)

SingleSunting

  • 2006 - "Willie We Have Missed You", lagu dalam Beautiful Dreamer: The Songs of Stephen (2006)

FilemografiSunting

RujukanSunting

  1. ^ "Grey DeLisle Bio". CMT. August 24, 1973. Dicapai pada September 2, 2013.
  2. ^ @greydelisle (September 10, 2018). "Come see the world premiere of MY FIRST COMEDY SPECIAL! @henlips @EliBraden FREE SNACK BAR/Q&A! Reply to get on the guest list" (Tweet). Dicapai pada February 23, 2019 – melalui Twitter.
  3. ^ "For those of you who need to catch up". Old 97's. September 15, 2002. Diarkibkan daripada yang asal pada November 27, 2010. Dicapai pada Mac 1, 2017.

Pautan luarSunting