Buka menu utama

Guy Rupert Berryman (dilahirkan pada 12 April 1978) ialah seorang pemuzik dan jurugambar dari Britain yang terkenal sebagai pemain bes untuk kumpulan Coldplay dan Apparatjik.

Guy Berryman
Guy Berryman, 2011 (3).jpg
Berryman beraksi bersama Coldplay pada 2011
Latar belakang
Nama lahirGuy Rupert Berryman
Kelahiran (1978-04-12) 12 April 1978 (umur 41)
Kirkcaldy, Scotland
Genre
Pekerjaan
  • Pemuzik
  • jurugambar
Instrumen
  • Bes
  • piano
  • pensintesis
  • mandolin
  • harmonika
  • perkusi
Tahun aktif1995–kini
Syarikat rakaman
Kegiatan berkaitan

ColdplaySunting

Berryman memulakan ijazah kejuruteraan di Kolej Universiti London (UCL). Tidak lama selepas itu, beliau melepaskan kursus kejuruteraannya dan beralih kepada program senibina tujuh tahun di The Bartlett (sekolah seni bina UCL).[1] Beliau keluar dari bidang seni bina selepas satu tahun untuk memberi tumpuan kepada bermain bes dengan Coldplay. Walaupun rakan sekelasnya masih meneruskan pengajian, Berryman bekerja sebagai seorang ahli perniagaan di sebuah pub London tempatan.

Semasa Twisted Logic Tour untuk mempromosikan album ketiga Coldplay, X&Y, Berryman mengambil gambar-gambar terang kumpulan itu dengan kamera pakai buang dan membuangnya kepada penonton.[2]

DiskografiSunting

Bersama Coldplay

  • Parachutes (2000)
  • A Rush of Blood to the Head (2002)
  • X & Y (2005)
  • Viva la Vida or Death and All His Friends (2008)
  • Mylo Xyloto (2011)
  • Ghost Stories (2014)
  • A Head Full of Dreams (2015)

Bersama Apparatjik

  • We Are Here (2010)
  • Square Peg in a Round Hole (2012)

NotaSunting

  1. ^ Roach, Martin (2003). Coldplay: Nobody Said It Was Easy. Location unknown:Omnibus Press, 18.
  2. ^ Scaggs, Austin; Corbijn, Anton (25 August 2005), "COLDPLAY'S QUIET STORM". "THE HANDSOME ONE" Rolling Stone. (981):40–46

Pautan luarSunting