Hyper Act ialah sebuah kumpulan muzik rock Malaysia yang ditubuhkan pada 2011. Biarpun telah bertukar vokalis sebanyak beberapa kali,[1][2] ahli terkini kumpulan ini terdiri daripada Firman Bansir (vokalis),[3] Etan dan Freddy (gitar), Ejam (dram) dan Akir dan Loco (keyboard). Bekas ahli termasuk Ronnie Hussein[4][5], Toi, dan Kecik.[6] Hyper Act mula mencapai kejayaan komersial menerusi single sulung mereka, "Harapan".[7] Pada tahun 2015, kumpulan itu muncul dengan album pertama mereka, Impian.[8]

Hyper Act
Berasal dariJohor Bahru, Johor, Malaysia
GenrePop rock, soft rock
Tahun aktif2011–kini
Syarikat rakaman
Hype Beat
Rusa Music
AhliAkir
Ejam
Etan
Firman Bansir
Freddy
Loco
Bekas ahli

DiskografiSunting

SingleSunting

  • "Harapan" (2012)
  • "Ku Tiba Lagi" (2012)
  • "Hanya Aku" (2013)
  • "Impian" (2014)
  • "Takkan Pergi" (2015)
  • "Bukan Untukku" (2016)
  • "Kasih" (2017)
  • "Mengejar Rindu" (2018)
  • "Resolusi" (2019)
  • "Jangan Bikin Panas" - duet bersama Syafiq Farhain (OST Filem Hero:Jangan Bikin Panas) (2019)

Album studioSunting

  • Impian (2015)

Anugerah dan pencalonanSunting

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2018 Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-31 Artis Berkumpulan/Duo Popular Tercalon

RujukanSunting

  1. ^ Ridzuan Abd Rahman (18 November 2015). Hyper Act masih utuh Harian Metro. Dicapai pada 4 Oktober 2016.
  2. ^ Norhayati Nordin (1 Januari 2017) Hyper Act hilang vokalis lagi Harian Metro. Dicapai pada 4 Oktober 2017.
  3. ^ Michelle Gun (24 Ogos 2017). "Hyper Act selesa Firman vokalis baru". Dicapai pada 30 September 2017.
  4. ^ Mohd Al Qayum Azizi (11 Mei 2015). "Ronnie sahkan disingkir untuk selesaikan kemelut Hyper Act". mStar Online. Dicapai pada 30 September 2015.
  5. ^ Dennis Chua (17 Jun 2015). "Singer Ronnie Hussein leaves Hyper Act" (dalam bahasa Inggeris). New Straits Times. Dicapai pada 30 September 2015.
  6. ^ "Kecik dedah punca sebenar dia disingkirkan dari Hyper Act". Suria FM. 31 Disember 2016. Dicapai pada 30 September 2017.
  7. ^ Mohd Fairoz Azizan (25 Oktober 2012). "Harapan Hyper Act". Berita Harian. Dicapai pada 30 September 2013.
  8. ^ Mohd Aizat Shamsuddin (1 November 2015). "Hyper Act bangkit semula". Berita Harian. Dicapai pada 30 September 2015.

Pautan luarSunting