Inka Christie

Penyanyi wanita Indonesia

Rinni Chries Hartono atau lebih dikenal sebagai Inka Christie (lahir di Bandung, Jawa Barat, 20 Januari 1975; umur 45 tahun) ialah seorang penyanyi rock wanita Indonesia sengakatan artis dengan Allayarhamah Nike Ardilla. Beliau terkenal di Malaysia dan Indonesia pada sekitar 90'an. Pernah membawa lagu ciptaan komposer dari Malaysia Saari Amri iaitu " Gambaran Cinta ". Nama terus meledak dan popular di negara jiran serumpun.

Inka Christie
Kelahiran
Rinni Chries Hartono

(1975-01-20) 20 Januari 1975 (umur 45)
Pekerjaanpenyanyi, pelakon
Tahun aktif1991-kini
PasanganSandiago
Ibu bapaS. Suhariono
Krimiati
Kerjaya muzik
GenreRock
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Musica Studio's
Suria Records

DiskografiSunting

  • Gambaran Cinta (1991)
  • Nafas Cinta (1993)
  • Yang Kunanti (1995)
  • Yang Kedua Kali (1996)
  • Tiada Cinta Yang Lain (1997)
  • Nyanyian Suara Hati (1998)
  • Teratai (1999)
  • Puisi Cinta (2000)
  • Semua untuk Kita (2012)

SingleSunting

  • Menggapai Harapan (1996)

Komplikasi terbaikSunting

  • Sanggupkah (2003)

AnugerahSunting