James Stuart Blackton (Januari 5, 1875 – Ogos 13, 1941) merupakan seorang pengarah dan penerbit era filem bisu British dan Amerika. Salah satu pelopor gambar gerakan, dia diasaskan Vitagraph Studios pada tahun 1897. Beliau adalah salah seorang pembuat filem pertama yang menggunakan teknik gerak henti dan animasi berlukis, dianggap sebagai bapa animasi Amerika, dan merupakan yang pertama membawa banyak drama dan buku klasik ke skrin. Blackton juga merupakan komodor/laksamana pertama dari Atlantic Yacht Club.[1]

James Stuart Blackton
JStuartBlackton1912.jpg
Blackton pada 1912
Kelahiran
James Stuart Blacktin

(1875-01-05)5 Januari 1875
Meninggal dunia13 Ogos 1941(1941-08-13) (umur 66)
Terkenal keranaVitagraph Studios

Blackton meninggal pada 13 Ogos 1941, beberapa hari selepas dia dilanggar oleh sebuah kereta ketika melintasi jalan bersama anak lelakinya.[1][2]Pada masa kematiannya, dia sedang menyiapkan Hal Roach untuk bereksperimen meningkatkan latar belakang proses warna.[3] Blackton telah dikebumikan di Perkuburan Forest Lawn Memorial Park di Glendale, California.[4]

Filmografi pilihanSunting

Tahun Tajuk Nota
1898 The Burglar on the Roof Filem pendek[5]:8[6]
1898 Tearing Down the Spanish Flag Filem pendek[5]:8–9[7]
1898 The Humpty Dumpty Circus Filem pendek
1900 The Enchanted Drawing Filem pendek
1905 The Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom Filem pendek[8]
1906 Humorous Phases of Funny Faces Filem pendek
1906 The Automobile Thieves Filem pendek
1907 A Curious Dream Filem pendek
1908 The Thieving Hand Filem pendek
1908 Macbeth Filem pendek
1908 Romeo and Juliet Filem pendek
1908 The Airship, or 100 Years Hence Filem pendek[9]
1908 Antony and Cleopatra Filem pendek
1908 Oliver Twist Filem pendek
1909 Princess Nicotine; or, The Smoke Fairy Filem pendek
1909 Les Misérables [10]
1909 A Midsummer Night's Dream Filem pendek[11]
1911 A Tale of Two Cities [12]
1912 Richard III [12]
1912 Cardinal Wolsey [12]
1915 The Battle Cry of Peace [5]:74[13]
1917 The Judgement House [14]
1918 Life's Greatest Problem [12]
1922 The Glorious Adventure [12]
1923 The Virgin Queen [12]
1923 On the Banks of the Wabash [12]
1924 Between Friends [12]
1925 The Happy Warrior
1926 Bride of the Storm [12]
1927 The American
1934 The Film Parade [15]

RujukanSunting

  1. ^ a b "Blackton, Pioneer In Movies, Dies, 66. Ex-Commodore of Atlantic Yacht Club Here. Is Victim of Auto Accident. A Founder Of Vitagraph. Producer of 'Black Diamond Express' Thriller. Began as Marine Artist". New York Times. Ogos 14, 1941. Dicapai pada 2014-12-06.
  2. ^ "J. Stuart Blackton's Condition Is Critical". Motion Picture Daily. 13 August 1941. Dicapai pada 3 September 2014.
  3. ^ "Blackton Services Tomorrow in L.A." Motion Picture Daily. 15 August 1941. Dicapai pada 3 September 2014.
  4. ^ "James Stuart Blackton". Find a Grave. Dicapai pada 2016-08-03.
  5. ^ a b c Slide, Anthony (1976). The Big V: A History of the Vitagraph Company. Metuchen, N.J.: Scarecrow Press. ISBN 9780810809673.
  6. ^ "The Burglar on the Roof". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  7. ^ "Tearing Down the Spanish Flag". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  8. ^ "The Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for a Ransom". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  9. ^ Douglas Alver Menville, R. Reginald, Mary Wickizer Burgess Futurevisions: the new golden age of the science fiction film 1985 - Page 14 "Although previous filmmakers had used the near future as a backdrop for their stories (The Airship, or 100 Years Hence, was produced by J. Stuart Blackton in 1908), Lang's vision is the first serious attempt to predict a possible tomorrow."
  10. ^ "Les Miserables". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  11. ^ "A Midsummer Night's Dream". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  12. ^ a b c d e f g h i "J. Stuart Blackton". BFI Film & TV Database. British Film Institute. Dicapai pada 2016-08-03.
  13. ^ "The Battle Cry of Peace". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  14. ^ "The Judgement House". Progressive Silent Film List. Silent Era. Dicapai pada 2016-08-03.
  15. ^ "The Film Parade (1933); Vitagraph Treasures". UCLA Film and Television Archive. Dicapai pada 2016-08-04.

Bacaan lanjutSunting

Pautan luarSunting

Templat:J. Stuart Blackton