Jessica Mila Agnesia (lahir 8 Agustus 1992) ialah seorang penari, pelakon, penyanyi Indonesia. Bapanya berketurunan Jawa dan ibunya berdarah Belanda-Manado. Anak bongsu dari 4 bersaudara ini memulakan kerjayanya menerusi sinetron Cinta SMU yang disiarkan di Indosiar pada tahun 2002.

Jessica Mila
Jessica Mila.png
Kelahiran
Jessica Mila Agnesia

(1992-08-03) 3 Ogos 1992 (umur 28)
PekerjaanPenyanyi, pelakon, penari
Tahun aktif2002-kini
Ibu bapaBambang Sutedjo (bapa)
Jane Magdalena Baker (ibu)
SaudaraRizky Fabriyando (abang)
Jessica Veranda (sepupu)

Kehidupan peribadiSunting

Jessica Mila lahir pada tanggal 3 Ogos 1992 di Kota Langsa, Aceh. Ayahnya berdarah Jawa sedangkan Ibunya berdarah Belanda-Manado. Dalam keluarga, Jessica Mila adalah satu-satunya anak perempuan dan bongsu dari 4 beradik. Beliau mempunyai 3 orang abang kandung. Artis cantik ini memulai karier sejak usia masih belia iaitu menjadi seorang pelakon di sinetron Cinta SMU yang tayang di Indosiar pada tahun 2002. Jessica Mila adalah alumni SMA Negeri 70 Jakarta dan menyelesaikan pendidikannya di Universiti Binus Jakarta Indonesia dengan meraih gelar Sarjana Ekonomi.[1][2][3]

FilmografiSunting

  • Slank Nggak Ada Matinya The Movie (2013)
  • Marmut Merah Jambu (2014)
  • Surga Di Telapak Kaki Ibu (2016)
  • Pacarku Anak Koruptor (2016)
  • Dubsmash (2016)
  • Koala Kumal (2016)
  • Jones Jomblo Ngenes (2016)
  • From London To Bali (2017)
  • Mata Batin (2017)
  • Mata Batin 2 (2019)

SinetronSunting

FTVSunting

  • Hatiku Tercopet Ustadz (2013)
  • Hatiku Ngetem Di Pondok Labu (2013)
  • Pangeran Lele (2013)
  • Mawar Berduri Duka (2013)
  • Panggilan Tak Terjawab (2013)
  • Sarjana Marbot Cintaku (2013)
  • Bangsal 7 (2014)
  • Lukisan Merah (2014)
  • Bapakku Jago Karate (2014)
  • Gadis Taman Kota (2014)
  • Baby Sitter Yang Tertukar (2017)
  • Sepedas Cabe Kampus (2017)

IklanSunting

Model Video KlipSunting

SingelSunting

Acara televisiSunting

PrestasiSunting

  • Best Female New Comer – Johnny Andrean Awards 2016
  • Indonesia's Beautiful Women 2017 – HighEnd 2017

RujukanSunting

Pautan luarSunting