Kesultanan Sarawak (Jawi : كسلطانن سراوق دارالهناء) ialah kerajaan Melayu tradisional, pendahulu bahagian Kuching hari ini, Sarawak. Kerajaan ini diasaskan pada tahun 1599 dan menyaksikan pemerintahan Sultan tunggal, Sultan Tengah, Pangeran Brunei, yang dikenal sebagai Ibrahim Ali Omar Shah dari Sarawak.[1] Negeri ini menjalin hubungan erat dengan Brunei, Johor dan memerintah dinasti peraturan untuk kerajaan Melayu di Borneo barat termasuk Sambas, Sukadana dan Tanjungpura-Matan.[2] Kerajaan dibubarkan berikutan pembunuhan Sultan Tengah pada tahun 1641. Pentadbiran wilayah kemudiannya digantikan oleh gabenor Melayu tempatan yang dilantik dari Brunei, menyatukan semula kawasan itu ke Brunei sebelum era Rajah Putih.

Kesultanan Sarawak
كسلطانن سراوق

1599–1641
Bendera
Bendera
Politi barat Borneo, abad ke-17, dengan Sarawak di Merah. Kerajaan-kerajaan yang menjalin hubungan erat dengan Sarawak digambarkan dengan warna, sementara kerajaan-kerajaan tetangga lain diwakili dalam warna coklat muda.
Politi barat Borneo, abad ke-17, dengan Sarawak di Merah. Kerajaan-kerajaan yang menjalin hubungan erat dengan Sarawak digambarkan dengan warna, sementara kerajaan-kerajaan tetangga lain diwakili dalam warna coklat muda.
Ibu negaraSantubong
Bahasa lazimMelayu klasik
Agama
Islam, animisme tempatan
KerajaanMonarki
Sultan 
• 1599–1641
Sultan Ibrahim Ali Omar Shah
Sejarah 
• Penubuhan Sarawak
1599
• Pembunuhan Sultan Tengah
1641
Didahului oleh
Diganti oleh
Empayar Brunei
Empayar Brunei
Raja Putih Sarawak
Hari ini sebahagian daripada Malaysia
 Indonesia

RujukanSunting

https://www.wattpad.com/899940316-sarawak-before-1841-sultan-tengah-1

BibliografiSunting

  • Arkib Negara Malaysia (2016), Penemuan Makan Sultan Sarawak Pertama, Pekhabar
  • Bruneidesi (2017), Sultans of Brunei
  • Danielle Sendou Ringgit (2016), A brush with royalty in Sambas, The Borneo Post
  • Gregory, Zayn (2015), The Maqam of Sultan Tengah, BinGreogory
  • Kaffah (2017), Istana Alwatzikhubillah, Kabupaten Sambas, Kalimantan barat
  • Larsen, Ib (2012), The First Sultan of Sarawak and His Links to Brunei and the Sambas Dynasty, 1599-1826: A Little known Pre-Brooke History, Malaysian Branch of Royal Asiatic Society
  • Porritt, Vernon L. (2012), Sarawak Proper: trading and trading patterns from earlier times to the registration of the Borneo Company in 1856., Borneo Research Council, Inc
  • Sarawak State Secretary Office (2016), Sarawak Before 1841, Official Website of Sarawak State Government
  • Sygic (2017), Tomb of Sultan Tengah
  • Tomi (2014), Pasak Negeri Kapuas 1616-1822, Feliz Books, ISBN 978-602-961-357-5
  • Tunku Hilda (2015), Kino Santubung Megalithic Mystery, KINO (Kuching In and Out)
  • Utusan Borneo Online (2016), Teater Kesultanan Sarawak