Kim Suk Hoon ( Hangul김석훈 , lahir April,1972) adalah seorang pelakon Korea Selatan. Beliau telah graduasi dari Jabatan Teater, Universiti Chung-ang. Beliau telah memainkan peranan aktif dalam The National Drama Company of Korea sebagai pelakon. Persembahannya sangat halus dengan memberi perhatian kepada perincian. Beliau juga mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam muzik klasik.

Kim Suk Hoon
Kelahiran (1972-04-15) 15 April 1972 (umur 51)
Tahun aktif1998–sekarang
EjenMystic Story
Laman web rasmiwww.kimsukhoon.co.kr
Kim Suk-hoon
Hangul김석훈
Hanja
Perumian SemakanGim Seok Hun
McCune–ReischauerKim Sŏk Hun

Anugerah sunting

  • Anugerah Drama SBS 1998: Pelakon Baru Terbaik (Letters Written on a Cloudy Day)
  • Anugerah Drama SBS 1999: Anugerah Kecemerlangan, Pelakon; 10 Bintang Teratas (Tomato)
  • Anugerah Drama MBC 2004: Anugerah Kecemerlangan, Pelakon (Ode to the Han River)
  • Anugerah Drama KBS 2009 : Anugerah Kecemerlangan, Pelakon dalam Drama Bersiri (Empress Cheonchu)
  • Anugerah Drama MBC 2011 : Anugerah Kecemerlangan Terbaik, Pelakon dalam Drama Bersiri (Twinkle Twinkle)
  • Anugerah Drama KBS 2013 : Anugerah Kecemerlangan, Pelakon dalam Drama Harian (Ruby Ring)
  • Anugerah PD Korea 2015 : Anugerah DJ Klasik Radio (CBS, To Beautiful You)
  • Anugerah Penyiaran Korea 2016 : Anugerah Pengacara Pencerita (SBS, Your Curious Story)
  • Anugerah Hiburan SBS 2017 : Anugerah MC Terbaik untuk Program Dokumentari ( SBS, Your Curious Story )

Kerjaya sunting

  • 2005 : Jurucakap Kehormat Cheongju International Craft Biennale
  • 2009 : Jurucakap Kehormat Beautiful Store
  • 2010 : Jurucakap Kehormat Pameran The Jansen di Korea
  • 2011 : Jurucakap Kehormat Pesta Buku Antarabangsa Seoul
  • 2011 : Jurucakap Kehormat Festival Sukan Negara ke-92 di Bandar Goyang

Filmografi sunting

Siri televisyen sunting

  • Hong Gil-dong (SBS, 1998) - debut
  • Letter Written on a Cloudy Day (SBS, 1998)
  • Trap of Youth (SBS, 1999, cameo)
  • Tomato (SBS, 1999)
  • Polis SWAT (SBS, 2000)
  • Man and Woman "Scissorhands" (SBS, 2001)
  • Affection (SBS, 2002)
  • Into the Storm (SBS, 2004)
  • Han River Ballad (MBC, 2004)
  • Pencinta Rahsia (MBC, 2005)
  • Pameran Bunga Api (MBC, 2006, cameo)
  • Wanita Bahagia (KBS2, 2007)
  • Permaisuri Cheonchu (KBS2, 2009)
  • Twinkle Twinkle (MBC, 2011)
  • Cincin Ruby (KBS2, 2013)
  • Jingbirok (KBS1, 2015) Laksamana Yi Sun-sin
  • My Mom (MBC, 2015)

Filem sunting

  • The Chinese Restaurant Peking (1999)
  • The Gingko Bed 2 (2001)
  • Tube (2003)
  • So Cute (2004)
  • Hotel Magang (2007)
  • 1724 Hero (2008)
  • Circle of Crime - Director's Cut (2012)

Teater sunting

  • Flowed Swing (1998)
  • Twelfth Night oleh Shakespeare (1998)
  • The Turtle Ships (1998)
  • The True Story of Ah Q (1999)
  • Trip to Mui Island (1999)
  • An Intruder of Kobe (1999)
  • Hamlet (2001)
  • Art (2006)
  • The Mischief of Love and Coincidence - Le jeu de l'amour et du hasard (2007)
  • Long Day's Journey Into Night (2009)

Video muzik sunting

  • Kim Bum-soo - A Promise (1999)
  • Jo Sung-mo - A Thorn Tree (2000)
  • Lee Soo-young - And I Love You (2001)
  • F & F - Struggle (2006)
  • KCM - Three years later (2010)

Aktiviti Lain sunting

  • Balet : The Pirate (1998)
  • Muzikal : The King and I (2003)
  • Narasi : Romantic Comics (2005)
  • Narasi : Super Fish Documentary (2012)

Aktiviti Terkini sunting

  • Pengacara : SBS, Your Curious Story (2010 ~)
  • Seorang DJ : CBS, To Beautiful You (2011 ~ 2015)

Rujukan sunting

Pautan luaran sunting