Buka menu utama


Kumpulan Kembara merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu.

Kembara
Kumpulan Kembara 1.JPG
Latar belakang
Berasal dariSingapura Singapura
PekerjaanVokal / Pemuzik
Kegiatan berkaitan
Berkumpulan
AhliM. Nasir
Shahrum Basiron
Rahman Suri
Zulkifli Mohamed
Md. Shah Othman
Bekas ahliA.Ali (Hamdan Atan)
S. Sahlan (Roslan Tajuddin)

Ahli-ahliSunting

Kumpulan Kembara merupakan kumpulan penyanyi yang diasaskan oleh M. Nasir. Kumpulan Kembara yang menampilkan 3 penyanyi lagu-lagu puisi dan lagu 'rakyat' ditubuhkan sekitar awal 1980-an di Singapura dan dianggotai oleh :-

  1. M.Nasir (Mohd Nasir Mohamed)
  2. A.Ali (Hamdan Atan)
  3. S.Sahlan (Roslan Tajuddin )

A.Ali dan S.Sahlan telah meninggalkan kumpulan Kembara dan untuk 3 album seterusnya, beberapa orang anggota baru telah menggantikan kekosongan A.Ali dan S.Sahlan iaitu :

  1. M.Nasir sebagai Penyanyi Utama & Latar
  2. Shahrum Basiron sebagai Pemain Drums & penyanyi
  3. Rahman Suri sebagai Pemain Bass & penyanyi
  4. Zulkifli Mohamed (adik M Nasir) sebagai Pemain Gitar Utama & penyanyi
  5. Md. Shah Othman sebagai Pemain Keyboard & penyanyi

Anggota ini terus kekal sehinggalah Kembara berpecah dan anggota kumpulan membawa haluan masing-masing. Sebanyak lebih kurang 65 buah lagu telah dihasilkan sejak dari awal, kebanyakannya karya M.Nasir, S. Amin Shahab & A.Ali.

DiskografiSunting

Album StudioSunting

  1. Kembara (1981)
  2. Perjuangan (1982)
  3. Generasi Ku (1983)
  4. Seniman Jalanan (1984)
  5. 1404 Hijrah (1984)
  6. Duit (1985)
  7. Lagu-Lagu Dari Filem Kembara Seniman Jalanan (1986)

Album KompilasiSunting

Lagu-Lagu LainSunting

  1. Hanya Sampai Di Sini (Kembara - Koleksi Klasik, 1999)

Pautan luarSunting