Mansyur S.

Mansyur Subhawannur atau lebih dikenali sebagai Mansyur S. (lahir di Jakarta, 30 November 1948; umur 72 tahun) merupakan seorang penyanyi, pelakon, dan penulis lagu Indonesia.[1] Mansyur S. mengawali kerjaya dengan menerbitkan album perdananya yakni, Pesan Perpisahan pada tahun 1969. Yang kemudian membuat namanya melekat didunia muzik dangdut.

Mansyur S.
Latar belakang
Nama lahir Mansyur Subhawannur
Nama lain Mansyur S.
Lahir (1948-11-30) 30 November 1948 (umur 72)
Indonesia Jakarta, Indonesia
Jenis Muzik Dangdut
Pekerjaan
Instrumen vokal
Tahun aktif 1969-kini
Syarikat rakaman HP Records
Musica Studio's
Anak Irvan Mansyur
Agama Islam

DiskografiSunting

  • Pesan Perpisahan (1969)
  • Jangan Menangis Sayang (1987)
  • 19 Lagu Terlaris Mansyur S. (1988)
  • Zubaedah (1989)
  • Tak Mungkin Air Matamu Jadi Air Susu (1990)
  • Cinta Sampai Di Sini (1990)
  • Badriah (1991)
  • Gadis atau Janda (duet Elvy Sukaesih) (1991)
  • Kertas dan Api (1991)
  • Pelaminan Kelabu (1993)
  • Kopi Susu (duet Elvy Sukaesih) (1996)
  • ALBUM EMAS MANSYUR S. (1999)
  • Gelas Retak (2001)
  • Gadis Pantura (2001)
  • Aku Tak Percaya (2004)
  • Anak Siapa(2007)[2]
  • Selamat Datang Harapan (ALBUM LCD 2013) (2013)

FilemografiSunting

  • Khana (1980)

SinetronSunting

  • Kampung Dangdut (2006)

Acara TVSunting

PenghargaanSunting

  • Artis Solo Pria terbaik 2015, AMI AWARDS 2015

RujukanSunting

  1. ^ Colin Bass, Indonesia:Pop and Folk. The Rough Guide to World Music, 2nd edn. Rough Guides, 2000, p. 133.
  2. ^ Track Detail, Smithsonian Global Sound. Accessed October 28, 2007.

Pautan luarSunting