Buka menu utama

Massacre Conspiracy adalah band Melodic Metalcore Malaysia, yang terdiri daripada anggota band ini iaitu Ash (vokal), Emy (drum), Sonny (gitar, vokal), Godoy (gitar), Daniel (Bass) dan Ax (keyboard, synth). Juga dikenali sebagai MC16, mereka kebanyakannya dikenali kerana muzik rancak dan prestasi mereka secara langsung menarik.

Massacre Conspiracy
MC16 Official photo for 2014.jpg
Massacre Conspiracy 2014
Latar belakang
Juga dikenali sebagai
MC16
Berasal dariKuala Lumpur, Malaysia
GenreMelodic Metalcore
Tahun aktif2008 - sekarang
Syarikat rakaman
Unsigned
Kegiatan berkaitan
Kumpulan Tres Empre, Incries, Kumpulan The Padangs , Maddthelin.
Laman sesawang
www.facebook.com/MassacreConspiracy
www.twitter.com/MC16band
www.reverbnation.com/massacreconspiracy
AhliAsh - Vokal
Emy - Dram
Sonny - Gitar/Vokal
Daniel - Bes
Ax - Keyboard
Bekas ahliMio - Vokal
Ali - Gitar
Haziq Zul Asyraf - Bes
One Jet - Bes
Fahmi Acong - Bes
Faiz Godoy - Gitar

SejarahSunting

Dari bulan-bulan awal selepas pembentukan band ini, MC16 pernah menghasilkan single pertama mereka iaitu Start Looking Toward the Sky dan mereka mengambil setiap peluang untuk menggalakkan tunggal mereka dengan membuat persembahan dalam semua peringkat di acara setiap mereka mendapat sekitar Kuala Lumpur. Melalui semua mereka menunjukkan yang mereka telah dilakukan, mereka mengejutkan mendapat perhatian daripada orang ramai dan band-band bawah tanah yang lain.

MC16 mengubah genre mereka kepada melodic metalcore sejurus selepas Ax menawarkan diri untuk menyertai band ini pada penghujung 2008. Beberapa bulan selepas itu pada awal tahun 2009, kedua-dua ahli pengasas mereka - Ali dan Ashy (Haziq Zul Asyraf) terpaksa memanggil meletakkan jawatan kerana isu-isu komitmen. Pada masa-masa sukar tanpa penuh barisan sebagai band yang lengkap, MC16 mengambil segala usaha yang mengira untuk melancarkan CD demo mereka The Prophecy. MC16 telah mencipta buzz meningkat bagi mereka dengan genre metalcore yang menarik melodi mereka, menyebabkan mendapat ulasan positif besar-besaran terutamanya oleh ROTTW, tidak lupa beberapa pengkritik daripada profesional lain.

Carian cepat untuk pemain gitar dan pemain bass berlaku apabila mereka mula untuk mendapatkan lebih serius dalam melahirkan lebih lebih banyak bahan. MC16 memutuskan untuk menawarkan One Jet untuk menyertai band ini sebagai pemain bes. Kemudian, Godoy juga menyertai band ini sebagai pemain gitar. Dengan pepejal semasa mereka garis-sehingga kini, MC16 mengeluarkan satu lagi single Bloodless. Lagu ini dimainkan lebih daripada 10,000 kali dalam tempoh beberapa bulan sejak pengeluaran dan nombor mengesankan untuk band yang baru seperti mereka.

Pada hujung tahun 2009, MC16 memasuki ROTTW Soundstage dan telah dinobatkan sebagai pemenang tahun berikut. Mereka masih terus membuat persembahan di seluruh Malaysia tanpa teragak-agak mana-mana sebagai juara ROTTW Soundstage. Pada akhir 2010, Mio telah memutuskan untuk meletakkan jawatan kerana isu-isu komitmen. Disember 2010 menandakan sejarah apabila mereka telah dipilih untuk memainkan Rock the World bersama-sama dengan artis arus perdana lain di Malaysia, iaitu perbuatan yang termuda yang membuat persembahan di atas pentas sejarah Rock the World.

Pada 2011, MC16 telah dipilih untuk membuka persembahan untuk band-band antarabangsa seperti Carnifex (band) , Eyes Set to Kill , Suicide Silence, The Used, All Time Low, Story of the Year dan banyak lagi. Lebih daripada itu, mereka telah memilih untuk menjadi sebahagian daripada Destroy Shred Destroy dalam barisan untuk 3 siri. Mereka memasuki Hotsound Studio’s Battle of the Bands dan Rox Planet dan memenangi kedua-duanya. Sebagai juara Planet Rox, MC16 telah diberi peluang untuk membuat persembahan pada satu tahunan terbaik di festival muzik Kanada Envol et Macadam, berkongsi pentas yang sama dengan band metalcore As I Lay Dying.

Pada awal 2012, MC16 telah dipilih untuk mewakili Malaysia di Hard Rock Rising. Pada November 2012, menandakan sejarah apabila MC16 telah dicalonkan dalam Shout Awards 8TV untuk anugerah "Breakthrough Artist" dan memenangi anugerah tersebut. Malaysia telah menyaksikan band metal pertama yang pernah memenangi anugerah itu melalui stesen TV negara dan MC16 telah mengambil kedua-dua muzik metal dan adegan bawah tanah ke tahap yang lain di Malaysia.

Tahun 2013, mereka kini di Lost Holocaust Tour di seluruh Malaysia.

Mereka ahkirnya dapat melancarkan album penuh pertama mereka berjudul Lost Holocaust. Ia akan dikeluarkan pada 6 Julai 2013.

Pada 23 Mei 2014, mereka telah mengeluarkan video lirik di Youtube berjudul "Parasite" yang menyatakan bahawa mereka mengeluarkan EP terbaru mereka pada masa akan datang.

AhliSunting

Ahli
  • Ash - Lead Vocalist (2008-sekarang)
  • Emy Syahmi - Drummer (2008-sekarang)
  • Sani - Guitarist (2008-sekarang)
  • Ax - Keyboardist (2009-sekarang)
  • Daniel - Bassist (2014-sekarang)
Bekas Ahli
  • Mio - Vocalist (2008-2010)
  • Ali - Guitarist (2008-2009)
  • Ashy (Haziq Zul Asyraf) - Bassist (2008-2009)
  • One Jet - Bassist (2009-2013)
  • Fahmi Acong - Bassist (2013)
  • Faiz Godoy - Guitarist (2009-2017)


Ahli Sessionist

  • Senndart of The Falling Grudge, Caladrius, & Daarchlea - Bass (2010)
  • Ajam of The Azenders - Guitars (2011)
  • Zik of Black Territory - Guitars (2011)
  • Daus of Daarchlea - Vocal (2011)
  • Ziddy of Daarchlea - Vocal (2015)
  • Rain of Cycryptic - Guitars (2016-2017)
  • Brandon of Fist Of Pain - Guitars (2017-sekarang)


TimelineSunting

 

ToursSunting

  • Massacre Conspiracy Bloodless Tour 2010
  • Lost Holocaust Tour 2013
  • Rock The World Goes Underground Tour 2014
  • Massacre Conspiracy Indonesia Tour 2015

DiskografiSunting

Albums
Singles
  • Parasite (2014)
  • Risen From The Grave (2015)
Music Video
  • Bloodless (2011)
  • Nothing Can Stop Us Lyric Video (2013)
  • Parasite Lyric Video (2014)
  • Risen From The Grave Lyric Video (2015)
  • Kingslayer (2016)
  • An Empty Promise (2018)

PencapaianSunting

SHOUT! AWARDS
Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2012 Massacre Conspiracy Break Out Awards Menang
  • 2009 : ROTTW Soundstage Battle Of The Bands Winner
  • 2010 : Hot Sound Studio Music Showdown Battle Of The Bands Winner
  • 2011 : PlanetRox Worldwide Music Competition Winner For Malaysia
  • 2012 : Hard Rock Rising The Global Battle Of The Bands Winner For Malaysia
  • 2012 : Malaysia's SHOUT!AWARDS Break Out Award (Best New Act) Winner
  • 2012 : Rentak Sejuta: Malaysia's #1 Online Urban Music News Site Artiste Of The Year 2012
  • 2013 : Metal Goes Pop The Series : Best Pop Cover In Metal for Arrangement, Creativity & Showmanship.

RujukanSunting

Pautan LuarSunting