Meor Aziddin Yusof

Meor Aziddin Yusof (lahir 1967 di Beruas, Perak),[perlu rujukan] yang dikenali sebagai Meor, merupakan seorang penyanyi penulis lagu Malaysia. Beliau telah tampil sejak tahun 1984 dan telah melancarkan rakaman label utama Pesta Jiwa (2000)[perlu rujukan] sebelum memutuskan untuk mengambil laluan bebas dan meneruskan krafnya sebagai basker di Kuala Lumpur, terutamanya di Pasar Sentral Kuala Lumpur.[perlu rujukan] Beliau merupakan penyanyi penulis lagu bebas tempatan yang paling produktif dengan tujuh album setakat ini dan dalam temu ramah 2008 baru-baru ini selepas album terbarunya Sakrat (lagu berdasarkan puisi oleh penyair Malaysia yang semakin meningkat Amirul Fakir) menyatakan bahawa beliau merancang untuk mengeluarkan album setahun. Beliau berpindah bersama keluarganya ke Ipoh, Perak, pada tahun 2006, di mana beliau juga merakamkan album terbarunya, tetapi sering membuat perjalanan kembali ke Kuala Lumpur untuk tampil membuat persembahan.[perlu rujukan]

Albumnya Itu Padang... Aku Disitu (2003) dianggap sebagai klasik dalam adegan muzik bukan arus perdana.[1]

DiskografiSunting

  • Dari Rakyat Untuk Rakyat (2009)
  • Sakrat (2008)
  • Yang Terlintas Di Fikiran (2006)
  • Aku dan Bulan (2004)
  • Itu Padang...Aku Disitu (2003)
  • Pesta Jiwa II (2002)
  • Pesta Jiwa (2000)

KemunculanSunting

  • Voices From Next Door compilation - various artists (Troubadours, 2006)

RujukanSunting

  1. ^ Audrey Edwards & Ben Tan (21 September 2004). It's about playing music, says busker The Star Online. Dicapai pada 25 Ogos 2011.

Pautan luarSunting