Kerajaan Kubang Pasu Darul Qiyam

(Dilencongkan dari Negeri Kubang Pasu Darul Qiyam)

Kerajaan Kubang Pasu Darul Qiyam (Jawi: کراجاءن کوبڠ ڤاسو دار القيام; Bahasa Thai: เมืองกุปังปาสู; RTGSMueang Kupạngpasu[1]) merupakan sebuah Kerajaan Melayu bersejarah yang terletak di utara Tanah Melayu.[2] Negeri ini ditubuhkan pada tahun 1839 sebagai penghormatan kepada Tunku Anum, seorang ahli kaum kerabat diraja Kedah atas usahanya mengembalikan hubungan diplomatik antara Kedah dengan Siam semasa Perang Musuh Bisik pada tahun 1821.[3] Kerajaan ini menyaksikan pemerintahan dua orang raja sebelum disatukan semula dengan Kedah pada tahun 1864.[4]

Negeri Kubang Pasu Darul Qiyam
Kerajaan Kubang Pasu Darul Qiyam
کراجاءن کوبڠ ڤاسو دار القيام (Jawi)
เมืองกุปังปาสู (th)

1839–1864
Bendera Kerajaan Kubang Pasu
Bendera
Empat wilayah Kedah pada tahun 1860 berwarna, setelah kehilangan Terang (Trang) kepada Siam pada tahun 1810, pemisahan Prince of Wales Island dan Province Wellesley kepada British antara 1786 hingga 1860 dan Pemecahan Kedah pada 1843 yang menyaksikan kelahiran empat kawasan yang berasingan. Empat kerajaan dalam warna masing-masing, manakala tatanegara jiran yang lain dalam warna perang muda.
Empat wilayah Kedah pada tahun 1860 berwarna, setelah kehilangan Terang (Trang) kepada Siam pada tahun 1810, pemisahan Prince of Wales Island dan Province Wellesley kepada British antara 1786 hingga 1860 dan Pemecahan Kedah pada 1843 yang menyaksikan kelahiran empat kawasan yang berasingan. Empat kerajaan dalam warna masing-masing, manakala tatanegara jiran yang lain dalam warna perang muda.
StatusNegara pelanggan Siam
Ibu negaraKota Pulau Pisang
Bahasa lazimMelayu, Melayu Kedah
Agama
Islam
KerajaanPemerintahan beraja
Raja 
• 1839–1853
Tunku Anum bin Tunku Abdul Rahman
• 1853–1863
Tunku Haji Ishak bin Tunku Muhammad
Sejarah 
• Penubuhan Kubang Pasu
1839
• Penyatuan Kedah
1864
Didahului oleh
Diganti oleh
Kerajaan Kedah
Kerajaan Kedah
Hari ini sebahagian daripada Thailand
 Malaysia

RajaSunting

Raja Kubang Pasu Tempoh memerintah
Tunku Anum bin Tunku Abdul Rahman 1839–1853
Tunku Haji Ishak bin Tunku Muhammad 1853–1863

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

BibliografiSunting

  • Buyers, Christopher (2015), Kedah, Royal Ark
  • DoAsia (2017), พัฒนาการทางประวัติศาสตร์
  • Hasfiza (2011), Tengku Anom Raja Kubang Pasu di Negeri Kedah Mangkat, BHplus
  • Izham Nayan (2014), Tunku Anom Berkorban Demi Kedah, Izhamnayan
  • John, Elizabeth (2009), Tunku Anom a freedom fighter, War Story
  • Memori Kedah (2017), Makam Tunku Anum Paduka Raja Jambangan Di Kampung Raja Pulau Pisang, Perbandanan Perpustakaan Awam Kedah
  • Pen Biru (2016), Makam Tunku Anom, Pen Biru
  • Putera Mu'iz (2013), Tunku Anum, Raja Kubang Pasu Darul Qiyam, Syabab
  • Suzalina Halid (2015), Sultan Kubang Pasu, BHplus