Nini Carlina yang mempunyai nama asli Ninik Herlina (lahir di Banyuwangi, Jawa Timur, 12 Julai 1976; umur 44 tahun)[1] merupakan seorang penyanyi dangdut Indonesia yang juga merupakan kakak dari penyanyi dangdut Fitri Carlina.

Nini Carlina
Latar belakang
Nama lahir Ninik Herlina
Nama lain Nini Carlina
Lahir (1976-07-12) 12 Julai 1976 (umur 44)
Indonesia Banyuwangi, Jawa Timur, Indonesia
Kaum Jawa
Jenis Muzik Dangdut
Pekerjaan penyanyi
Instrumen vokal
Tahun aktif 1992 – kini
Syarikat rakaman HP Record
Musica Studio's
Hubungan Fitri Carlina (adik)
Pasangan Dodik Sujatmiko (bercerai)
Indra Marki
Anak Beryl Cholif Arrahman
Chiro Elguardo Ramadhan Marki
Diandra Priscilla Ariske Marki
Orang tua Taserun Hadinata
Sukesi Purwanti
Agama Islam

DiskografiSunting

  • Gantengnya Pacarku (1992)
  • Tembang Cinta (1995)
  • Bulan Andung-Andung (1997)
  • Harap Maklum (2000)
  • Panah Asmara (2002)

Acara komediSunting

  • Opera Nasi Bungkus (1994)
  • Serial Kembang dan Kumbang (1997)
  • Ludruk Glamor (SCTV)

RujukanSunting

Pautan luarSunting