Piala Dunia B-17 FIFA 2005

Piala Dunia B-17 FIFA 2005 merupakan Edisi Kesebelas kejohanan ini, ianya telah diadakan di bandar-bandar Lima, Trujillo, Chiclayo, Piura dan Iquitos di Peru antara 16 september hingga 2 Oktober 2005. Pemain yang dilahirkan selepas 1 Januari 1988 boleh mengambil bahagian dalam kejohanan ini. Mexico menewaskan pasukan kegemaran Brazil dengan 3-0 pada perlawanan akhir, menjadikan gelaran pertama buat Mexico di Piala Dunia B-17 FIFA.

Piala Dunia B-17 FIFA 2005
FIFA U-17 World Championship Peru 2005
Copa Mundial de Fútbol Sub-17 de 2005
Perincian kejohanan
Negara tuan rumah Peru
Tarikh16 September - 2 Oktober
Pasukan16 (dari 6 konfederasi)
Tempat(di 5 bandar)
Kedudukan Akhir
Juara Mexico (Kejuaraan Ke-1)
Naib Juara Brazil
Tempat Ketiga Belanda
Tempat Keempat Turki
Statistik kejohanan
Jumlah perlawanan32
Jaringan gol111 (3.47 per perlawanan)
Kehadiran551,817 (17,244 per perlawanan)
Penjaring terbanyakMexico Carlos Vela
Pemain terbaikBrazil Anderson
2003
2007

VenueSunting

Lima Chiclayo Iquitos
Estadio Nacional
Kapasiti: 47,000
Estadio Elías Aguirre
Kapasiti: 25,000
Estadio Max Augustín
Kapasiti: 25,000
     
Piura Trujillo
Estadio Miguel Grau
Kapasiti: 26,550
Estadio Mansiche
Kapasiti: 25,000
 

Pasukan LayakSunting

Negara Kejohanan Kelayakan
  China Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 AFC 2004
  Korea Utara
  Qatar
  Gambia Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 CAF 2005
  Ghana
  Côte d'Ivoire
  Amerika Syarikat Kejohanan Remaja B-17 CONCACAF 2005
  Mexico
  Costa Rica
  Brazil Dua Teratas
Kejohanan B-17 CONMEBOL 2005
  Uruguay
  Australia Juara Kejohanan Remaja B-17 OFC 2005
  Turki Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 UEFA 2005
  Belanda
  Itali
  Peru Tuan Rumah
  • Amerika Syarikat adalah satu-satunya pasukan yang telah layak untuk semua 11 kejohanan setakat ini, diikuti oleh Brazil dan Australia yang masing-masing berkelayakan 10 kali. Walaupun Belanda, Turki, Peru, Gambia dan Korea Utara baru untuk pertandingan.

SkuadSunting

Peringkat KumpulanSunting

Kunci warna dalam Kumpulan
Juara dan Naib Juara Kumpulan mara ke Suku Akhir

Kumpulan ASunting

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
  Costa Rica 5 3 1 2 0 4 2 +2
  China 5 3 1 2 0 3 2 +1
  Ghana 3 3 0 3 0 3 3 0
  Peru 1 3 0 1 2 1 4 −3

16 September 2005
17:00 (PET)
22:00 (UTC)
China   1 – 1   Costa Rica
Tang Naixin   17' Laporan Roberto Carrillo   10'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 18,000
Pengadil: Toru Kamikawa (Jepun)

16 September 2005
20:00 (PET)
01:00 (UTC)
Peru   1 – 1   Ghana
Daniel Chávez   10' (pen.) Laporan Miguel Cárdenas   62' (o.g.)

19 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Ghana   1 – 1   Costa Rica
Jonathan Quartey   58' Laporan Celso Borges   47'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 15,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

19 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Peru   0 – 1   China
Laporan Deng Zhuoxiang   13'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 20,000
Pengadil: Óscar Ruiz (Colombia)

22 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Costa Rica   2 – 0   Peru
Jean Solórzano   45+1'
Cesar Elizondo   77'
Laporan

22 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Ghana   1 – 1   China
Sadat Bukari   56' Laporan Wang Xuanhong   60'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 15,320
Pengadil: Alain Hamer (Luxembourg)

Kumpulan BSunting

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
  Turki 9 3 3 0 0 6 3 +3
  Mexico 6 3 2 0 1 6 2 +4
  Australia 3 3 1 0 2 2 5 −3
  Uruguay 0 3 0 0 3 3 7 −4

16 September 2005
14:15 (PET)
19:15 (UTC)
Uruguay   0 – 2   Mexico
Laporan Carlos Vela   47'
César Villaluz   54'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 8,000
Pengadil: Alain Hamer (Luxembourg)

16 September 2005
17:00 (PET)
22:00 (UTC)
Turki   1 – 0   Australia
Nuri Şahin   84' Laporan

19 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Mexico   3 – 0   Australia
Omar Esparza   20'
Carlos Vela   43'79'
Laporan
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 6,000
Pengadil: Horacio Elizondo (Argentina)

19 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Uruguay   2 – 3   Turki
Murat Duruer   28' (g.s.)
Elías Figueroa   78'
Laporan Deniz Yilmaz   12'
Özgürcan Özcan   80'
Tevfik Köse   84'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 4,000
Pengadil: Mourad Daami (Tunisia)

22 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Australia   2 – 1   Uruguay
Nathan Burns   20'
Robbie Kruse   83'
Laporan Elias Figueroa   38'

22 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Mexico   1 – 2   Turki
Ever Guzmán   11' Laporan Deniz Yilmaz   28'
Caner Erkin   90+1'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 14,560
Pengadil: Toru Kamikawa (Jepun)

Kumpulan CSunting

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
  Amerika Syarikat 7 3 2 1 0 7 4 +3
  Korea Utara 4 3 1 1 1 6 4 +2
  Itali 4 3 1 1 1 6 7 −1
  Côte d'Ivoire 1 3 0 1 2 4 8 −4

17 September 2005
10:00 (PET)
15:00 (UTC)
Côte d'Ivoire   3 – 4   Itali
Alassane Diomande   27'
Ismael Fofana   53'
Koffi Kouassi   87'
Laporan Christian Tiboni   21'32'
Matteo Mandorlini   86'
Salvatore Foti   89'

17 September 2005
12:45 (PET)
17:45 (UTC)
Amerika Syarikat   3 – 2   Korea Utara
Ryan Soroka   13'
Kyle Nakazawa   43'
Preston Zimmerman   72'
Laporan Choe Myong-Ho   24'
Kim Kuk-Jin   86'

20 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Itali   1 – 3   Amerika Syarikat
Andrea Russotto   74' Laporan Ofori Sarkodie   47'
Kyle Nakazawa   67'
Ryan Soroka   90'

20 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Côte d'Ivoire   0 – 3   Korea Utara
Laporan Choe Myong-Ho   9' (pen.)38'
Kim Kyong-Il   44'

23 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Amerika Syarikat   1 – 1   Côte d'Ivoire
Jeremy Hall   4' Laporan Siaka Bamba   87'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 12,000
Pengadil: Óscar Ruiz (Colombia)

23 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Itali   1 – 1   Korea Utara
Simone Palermo   90' Laporan Kim Kuk-Jin   22'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 10,000
Pengadil: Mourad Daami (Tunisia)

Kumpulan DSunting

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
  Brazil 6 3 2 0 1 9 4 +5
  Belanda 6 3 2 0 1 8 5 +3
  Gambia 6 3 2 0 1 6 4 +2
  Qatar 0 3 0 0 3 4 14 −10

17 September 2005
15:15 (PET)
20:15 (UTC)
Belanda   5 – 3   Qatar
Marvin Emnes   6'   85'
Jordy Buijs   30' (pen.)
Van der Kooij   58'
John Goossens   65'
Laporan Ali Afif   11' (pen.)
Yusef Ahmed   31'
Khalfan Ibrahim   83'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 20,800
Pengadil: Mark Shield (Australia)

17 September 2005
18:00 (PET)
23:00 (UTC)
Brazil   1 – 3   Gambia
Igor Pessanha   23' Laporan Kenny Mansally   27'
Momodou Ceesay   45'
Ousman Jallow   74' (pen.)
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 22,300
Pengadil: Marco Rodríguez (Mexico)

20 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Qatar   1 – 3   Gambia
Yusef Ahmed   31' Laporan Momodou Ceesay   24'
Ousman Jallow   74' (pen.)
Pa Modou Jagne   90+2'

20 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Belanda   1 – 2   Brazil
Sindei Junior   28' (g.s.) Laporan Igor Pessanha   8'
Ramón Lage   60'

23 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Gambia   0 – 2   Belanda
Laporan John Goossens   33'
Dirk Marcellis   72'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 17,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

23 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Qatar   0 – 6   Brazil
Laporan Ramón Lage   13'45+2'
Denílson Neves   39'
Roberto Silva   57'
Renato Augusto   58'
Anderson Oliveira   74'

Peringkat kalah matiSunting

Suku Akhir Separuh Akhir Perlawanan Akhir
                   
25 September - Piura        
   Costa Rica  1
29 September - Chiclayo
   Mexico  3  
   Mexico  4
26 September - Trujillo
     Belanda  0  
   Amerika Syarikat  0
2 Oktober - Lima
   Belanda  2  
   Mexico  3
25 September - Iquitos
     Brazil  0
   Turki  5
29 September - Trujillo
   China  1  
   Turki  3 Tempat Ketiga
26 September - Iquitos
     Brazil  4  
   Brazil  3    Belanda  2
   Korea Utara  1      Turki  1
2 Oktober - Lima


Suku AkhirSunting

25 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Costa Rica   1 – 3 (s.m.t.)   Mexico
Efraín Juárez   67' (g.s.) Laporan Efraín Juárez   88'
Ever Guzmán   96'
Carlos Vela   109'

25 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Turki   5 – 1   China
Tevfik Köse   10'88'
Caner Erkin   33'90+1'
Nuri Şahin   54'
Laporan Yang Xu   57'

26 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Amerika Syarikat   0 – 2   Belanda
Laporan Jeffrey Sarpong   45+1'84'

26 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Brazil   3 – 1 (s.m.t.)   Korea Utara
Ramón Lage   48'
Celsinho   100'
Igor Pessanha   120+3'
Laporan Kim Kyong-Il   82'

Separuh AkhirSunting

29 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Mexico   4 – 0   Belanda
César Villaluz   33'61'
Héctor Moreno   50'
Ever Guzmán   90'
Laporan

29 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Turki   3 – 4   Brazil
Caner Erkin   47'
Tevfik Köse   70'
Nuri Şahin   76'
Laporan Celsinho   1'
Anderson Oliveira   26'
Marcelo Júnior   32'
Igor Pessanha   90'

Tempat KetigaSunting

2 Oktober 2005
15:00 (PET)
20:00 (UTC)
Belanda   2 – 1   Turki
John Goossens   13'88' Laporan Nuri Şahin   90'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 35,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

Perlawanan AkhirSunting

2 Oktober 2005
18:00 (PET)
23:00 (UTC)
Mexico   3 – 0   Brazil
Carlos Vela   31'
Omar Esparza   33'
Ever Guzmán   86'
Laporan
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 40,000
Pengadil: Frank De Bleeckere (Belgium)

PemenangSunting

 Juara Piala Dunia B-17 FIFA 2005 
 
Mexico
Juara Pertama

AnugerahSunting

Bola Emas Bola Perak Bola Gangsa
  Anderson   Giovani Dos Santos   Nuri Şahin
Kasut Emas Kasut Perak Kasut Gangsa
  Carlos Vela   Nuri Şahin   Tevfik Köse
5 gol 4 gol 4 gol
Anugerah Permainan Bersih FIFA
  Korea Utara

Penjaring GolSunting

Carlos Vela dari Mexico memenangi anugerah Kasut Emas kerana menjaringkan lima gol. Keseluruhannya, 111 gol dijaringkan oleh 67 pemain yang berbeza, dengan empat daripada mereka dikreditkan sebagai gol sendiri.[1]

5 gol
4 gol
3 gol
2 gol

1 gol

Gol sendiri

Kedudukan AkhirSunting

Ked. Pasukan BP M S K JG GB PG Mt
1   Mexico 6 5 0 1 16 3 +13 15
2   Brazil 6 4 0 2 16 11 +5 12
3   Belanda 6 4 0 2 12 10 +2 12
4   Turki 6 4 0 2 15 10 +5 12
Tersingkir di Suku Akhir
5   Amerika Syarikat 4 2 1 1 7 6 +1 7
6   Costa Rica 4 1 2 1 5 5 0 5
7   China 4 1 2 1 4 7 –3 5
8   Korea Utara 4 1 1 2 7 7 0 4
Tersingkir di Peringkat Kumpulan
9   Gambia 3 2 0 1 6 4 +2 6
10   Itali 3 1 1 1 6 7 –1 4
11   Ghana 3 0 3 0 3 3 0 3
12   Australia 3 1 0 2 2 5 –3 3
13   Peru 3 0 1 2 1 4 –3 1
14   Côte d'Ivoire 3 0 1 2 4 8 –4 1
15   Uruguay 3 0 0 3 3 7 –4 0
16   Qatar 3 0 0 3 4 14 –10 0

RujukanSunting

  1. ^ "FIFA U-17 World Cup UAE 2013 Adidas Golden Scorer". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association.

Pautan luarSunting