Poppy Mercury

Penyanyi wanita Indonesia

Poppy Yusfidawaty (lahir di Bandung, 15 November 1972 – meninggal di Bandung, 28 Ogos 1995 pada umur 22 tahun), ialah seorang penyanyi rock wanita Indonesia yang berketurunan Sunda dan juga berasal dari Bandung. Ia adalah anak ke-5 dari 7 bersaudara. Ia populer pada era 90an lewat lagu "Surat Undangan" dan "Antara Jakarta Dan Penang". Nama "Mercury" sendiri terinspirasi dari seorang penyanyi yang merupakan vokalis kumpulan muzik Queen, Freddie Mercury yang juga menjadi idolanya.

Poppy Mercury
Nama lahirPoppy Yusfidawaty
Kelahiran(1972-11-15)15 November 1972
Indonesia Bandung, Jawa Barat, Indonesia
KediamanJawa Barat
Meninggal dunia28 Ogos 1995(1995-08-28) (umur 22)
Indonesia Bandung, Jawa Barat, Indonesia
PekerjaanPenyanyi, Pelakon
Tahun aktif1990-1995
Kerjaya muzik
Genre
InstrumenVokal
Syarikat rakaman
Musica Studio's
Suria Records
BMG Music Malaysia

Meninggal duniaSunting

Poppy meninggal dunia pada tarikh 28 Ogos 1995 di Rumah Sakit Hasan Sadikin Bandung akibat komplikasi Maag, bronchitis/radang tekak atau yang lebih dikenal dengan difteria serta Rematik yang dideritanya. Poppy show terakhir kalinya di acara Pekan Raya Padang, tepatnya tarikh 2 Ogos 1995. Sebenarnya keadaan kesihatan Poppy sebelum berangkat sudah menurun dan ia pun merancangkan membatalkan shownya, tetapi panitia meningkatkan akan banyak penonton yang kecewa jika Poppy tidak hadir. Akhirnya Poppy pun mengabulkan permintaan panitia demi profesional kerja dan rasa cintanya yang begitu besar kepada para penggemar.

Sebalik dari shownya, Poppy pun sempat membahagikan oleh-oleh yang dibelinya di Padang kepada keluarganya, tapi keesokan harinya keadaan kesihatan Poppy langsung menurun. Poppy tidak pernah mahu dibawa ke rumah sakit kerana dia lebih senang dirawat Doktor di rumah. Pada tarikh 25 Ogos 1995, kerana keadaannya makin memburuk, Poppy pun dilarikan ke Rumah Sakit Hasan Sadikin Bandung, dan pada hari Isnin 28 Ogos 1995 pukul 06.30 WIB Poppy pun menghembuskan nafasnya yang terakhir selepas sebelumnya sempat tak sedarkan diri. Almarhumah Poppy Mercury dikebumikan di TPU Sirna Raga Bandung.[1] Ia meninggal tak lama selepas kematian Nike Ardilla pada bulan Mac. Selepas Nike Ardilla meninggal, Deddy Dores ingin menjadikan Poppy sebagai penggantinya, sebagai penerus yang membawakan lagu-lagunya, tetapi baru satu lagu yang dinyanyikan keadaan Poppy sudah sangat parah walaupun doktornya menyarankan untuk berhenti sementara dari menyanyi. Pasca kematiannya, Poppy masih produktif mengeluarkan album dan single, meskipun lagunya masih lama, hanya berganti sampul saja.

DiskografiSunting

SingleSunting

  • Terlalu Pagi (1990)
  • Fantasia Bulan Madu (ft. Saleem) (1991)
  • Suci Dalam Debu (ft. Saleem) (1991)
  • Ku Genggam Dunia (ft. Abiem Ngesti) (1992)
  • Badai Asmara (1993)
  • Tragedi Antara Kuala Lumpur Dan Penang (1994)
  • Betapa Sayang Aku Padamu (1994)
  • Mama Aku Ingin Pulang (1994)
  • Satukanlah Hati Kami (1995)
  • Air Mata Jadi Saksi (1995)

RujukanSunting

Pautan luarSunting