Ratu Sikumbang

pelakon wanita Indonesia

Ratu Sikumbang atau lebih dikenali sebagai Ratu Menez (Bahasa Melayu: Ratu Sikumbang; Jawi: راتو سيكومباڠ; lahir di Kota Serang, Banten, 2 April 1994; umur 26 tahun) ialah seorang penyanyi dan pelakon Indonesia yang berketurunan Minangkabau dan Melayu.

Ratu Sikumbang
Latar belakang
Nama lahir Ratu Prillia Menez
Nama lain Ratu Sikumbang
Lahir (1994-04-02) 2 April 1994 (umur 26)
Indonesia Kota Serang, Banten, Indonesia
Etnik Minangkabau dan Melayu
Jenis Muzik Pop, Pop Melayu, Pop Minang, Dangdut, Rock, Slow Rock
Pekerjaan penyanyi, pelakon, selebriti
Instrumen vokal
Tahun aktif 2009-kini
Syarikat rakaman DK Entertainment (2009-2011)
Elta Record (2011-kini)
Agri'e Production (2011-2016)
Planet Record (2012-2015)
DIVA Production (2013-2015)
Orang tua Zas Yanessos (ayah)
Resmember (ibu)
Agama Islam

DiskografiSunting

  • Balam Tigo Gayo (2009)
  • Jaso Mandeh (2010)
  • Kelok 9 (2011)
  • Talambek Pulang (2011)
  • Di Mimpi Datang Juo (2012)
  • Teluk Bayur (2012)
  • Pulanglah Yuang (2012)
  • Hiduik Di Rantau Subarang (2012)
  • Di Hati Mati Di Mato Buto (2013)
  • Rindu Dihati (2013)
  • Aduh Rindu (2013)
  • Kaba Dari Rantau (2013)
  • Ampun Mandeh (2014)
  • Mananti Cinto (2015)
  • Andam Oi (2015)
  • Cangguang (2015)
  • Matohari Pagi Di Ranah Minang (2015)
  • Bia Pusaro Di Rantau (2015)
  • Bia Tuo Jo Mudo (2016)
  • Manjalang Denai (2016)
  • Pergi Untuk Kembali (Golden Memories) (2017)
  • Cincin Bapulangkan (2018)
  • Kutang Barendo (Remix Hits) (2019)[1]

FilemografiSunting

  • Dear Nathan: Hello Salma (2018)
  • Roh Mati Paksa, Cinta Berujung Maut (2020)

Penghargaan dan pencalonanSunting

  • Anugerah Musik Minang 2016
  • Malam Apresiasi Tokoh Inspirasi Minang 2017

Filem MinangkabauSunting

  • Kayuah Pandayuang (2015)
  • Hiduik Panuah Ujian (2015)
  • Matohari Pagi Di Ranah Minang (2015)
  • Ulah Manonton Tipi (2015)

Single Hits IndonesiaSunting

  • I Love You | Ratu Production | 2014
  • Hey Baby | Ratu Production | 2017
  • Kepo | Ratu Production | 2018

RujukanSunting

Pautan luarSunting