Ratu Sikumbang

pelakon dan penyanyi wanita Indonesia

Ratu Prillia Menez, S.H. atau lebih dikenali sebagai Ratu Sikumbang atau Ratu Menez (kadang disebut sebagai Barbie Queen; Melayu: Ratu Sikumbang; Jawi: راتو سيكومباڠ; lahir di Kota Serang, Banten, 2 April 1994; umur 30 tahun) ialah seorang penyanyi dan pelakon Indonesia yang berketurunan Minangkabau dan Melayu.

Ratu Sikumbang
Latar belakang
Nama lahir Ratu Prillia Menez
Nama lain Ratu Sikumbang
Lahir (1994-04-02) 2 April 1994 (umur 30)
Indonesia Kota Serang, Banten, Indonesia
Etnik Minangkabau dan Melayu
Jenis Muzik Pop, Pop Melayu, Pop Minang, Dangdut, Rock, Slow Rock
Pekerjaan penyanyi, pelakon, selebriti
Instrumen vokal
Tahun aktif 2009-kini
Syarikat rakaman DK Entertainment (2009-2011)
Elta Record (2011-kini)
Agri'e Production (2011-2016)
Planet Record (2012-2015)
DIVA Production (2013-2015)
Pasangan Rahmat Hidayat (k. 2021)
Orang tua Zas Yanessos (ayah)
Resmember (ibu)
Agama Islam

Diskografi

sunting
  • Balam Tigo Gayo (2009)
  • Jaso Mandeh (2010)
  • Kelok 9 (2011)
  • Talambek Pulang (2011)
  • Di Mimpi Datang Juo (2012)
  • Teluk Bayur (2012)
  • Pulanglah Yuang (2012)
  • Hiduik Di Rantau Subarang (2012)
  • Di Hati Mati Di Mato Buto (2013)
  • Rindu Dihati (2013)
  • Aduh Rindu (2013)
  • Kaba Dari Rantau (2013)
  • Ampun Mandeh (2014)
  • Mananti Cinto (2015)
  • Andam Oi (2015)
  • Cangguang (2015)
  • Matohari Pagi Di Ranah Minang (2015)
  • Bia Pusaro Di Rantau (2015)
  • Bia Tuo Jo Mudo (2016)
  • Manjalang Denai (2016)
  • Pergi Untuk Kembali (Golden Memories) (2017)
  • Cincin Bapulangkan (2018)
  • Kutang Barendo (Remix Hits) (2019)
  • Om Pim Pa (Musical Galau) (2021)
  • Seso Malam Langang (Musical Galau) (2021)
  • Janji Nan Badutoi (Musical Galau) (2021)
  • Rambang Mato (Musical Galau) (2021)
  • Jarak Pambateh Cinto (Musical Galau) (2021)
  • Ibo Ibo Hati Den Mandeh (Musical Galau) (2022)
  • Mambuang Raso Cinto (Musical Galau) (2022)
  • Hati Yang Salah (Pop Indo Singel) (2023)
  • Marantau Cino (Pop Minang) (2023)
  • Taraok Tapian Baro (Minang Remix) (2023)
  • Baa Kaba (Minang Remix) (2023)
  • Fwb (Pop Indo Singel) (2023)
  • Aku Tak Biasa (Pop Indo Singel) (2023)
  • Rambuik Karibo (Musical Remix) (2023)
  • Dayuang Palinggam (Musical Remix) (2023)
  • Supir Batak (Musical Remix) (2023)

[1]

Filemografi

sunting
  • Dear Nathan: Hello Salma (2018)
  • Roh Mati Paksa, Cinta Berujung Maut (2020)
  • Begadang Rendang (-)

Anugerah dan pencalonan

sunting
  • Anugerah Musik Minang 2016
  • Malam Apresiasi Tokoh Inspirasi Minang 2017

Filem Minangkabau

sunting
  • Kayuah Pandayuang (2015)
  • Hiduik Panuah Ujian (2015)
  • Matohari Pagi Di Ranah Minang (2015)
  • Ulah Manonton Tipi (2015)

Single Hits Indonesia

sunting
  • I Love You | Ratu Production | 2014
  • Hey Baby | Ratu Production | 2017
  • Kepo | Ratu Production | 2018

Rujukan

sunting

Pautan luar

sunting