Senarai Gabenor Singapura

Gabenor Singapura ialah pemimpin politik sebelum kemerdekaan Singapura.

Residen Singapura (1819–1826)Sunting

Residen dan Komandan Singapura memerintah tanah jajahan British yang kini dikenali sebagai Republik Singapura. Mereka memerintah dari 1819 hingga 1826 bagi pihak Syarikat Hindia Timur Inggeris.

Foto Nama Dari Hingga
  Maj-Gen. William Farquhar 6 Februari 1819 1 Mei 1823
  Dr. John Crawfurd 27 Mei 1823 15 Ogos 1826

Gabenor Negeri-negeri Selat (1826–1946)Sunting

 
Bendera Gabenor Negeri-negeri Selat (1867–1946)

Gabenor-gabenor yang memerintah Negeri-negeri Selat dari 1826 hingga 1946 bagi pihak Syarikat Hindia Timur Inggeris (hingga 1858), Pejabat India (hingga 1867) dan Pejabat Kolonial (hingga 1946).

Foto Nama Dari Hingga
  Robert Fullerton 27 November 1826 12 November 1830
  Robert Ibbetson 12 November 1830 7 Disember 1833
  Kenneth Murchison 7 Disember 1833 18 November 1836
  Sir Samuel George Bonham 18 November 1836 Januari 1843
Memerintah secara langsung melalui Syarikat Hindia Timur Inggeris
Dari Januari hingga Ogos 1843.
  Kolonel Mejar Jeneral William John Butterworth Ogos 1843 21 Mac 1855
  Edmund Ogosus Blundell 21 Mac 1855 6 Ogos 1859
  Mejar Jeneral Sir William Orfeur Cavenagh 6 Ogos 1859 16 Mac 1867
  Mejar Jeneral Sir Harry Ord 16 Mac 1867 4 November 1873
  Sir Andrew Clarke 4 November 1873 8 Mei 1875
  Sir William Jervois 8 Mei 1875 3 April 1877
  Mejar Jeneral Edward Archibald Harbord Anson
Pemangku Gabenor Negeri-negeri Selat
3 April 1877 Ogos 1877
  Sir William Cleaver Francis Robinson Ogos 1877 10 Februari 1879
  Mejar Jeneral Edward Archibald Harbord Anson
Pemangku Gabenor Negeri-negeri Selat
10 Februari 1879 16 Mei 1880
  Sir Frederick Weld 16 Mei 1880 17 Oktober 1887
  Sir Cecil Clementi Smith 17 Oktober 1887 30 Ogos 1893
align="center" align="center"|William Edward Maxwell
Pemangku Gabenor Negeri-negeri Selat
30 Ogos 1893 1 Februari 1894
  Sir Charles Mitchell 1 Februari 1894 7 Disember 1899
  James Alexander Swettenham
Pemangku Gabenor Negeri-negeri Selat
7 Disember 1899 5 November 1901
  Sir Frank Swettenham 5 November 1901 16 April 1904
  Sir John Anderson 16 April 1904 2 September 1911
  Sir Arthur Young 2 September 1911 17 Februari 1920
  Sir Laurence Guillemard 17 Februari 1920 3 June 1927
  Sir Hugh Clifford 3 Jun 1927 5 Februari 1930
  Sir Cecil Clementi 5 Februari 1930 9 November 1934
  Sir Shenton Thomas 9 November 1934 15 Februari 1942
Pendudukan Jepun
Dari 15 Februari 1942 hingga 12 September 1945.
Pentadbiran Tentera British (Tanah Melayu)
Dari 12 September 1945 hingga 1 April 1946.
align="center" align="center"|Lord Louis Mountbatten
Pemerintah Tertinggi Tentera British
12 September 1945 1 April 1946
Penerusan jawatan Gabenor Negeri-negeri Selat
  Sir Shenton Thomas 12 September 1945 1 April 1946

Gabenor Singapura (1946–1959)Sunting

 
Bendera Gabenor Singapura (1946–1963)

Gabenor Singapura memerintah Tanah Jajahan Singapura dari 1946 to 1959 bagi pihak Pejabat Kolonial sehingga Singapura mencapai hak pemerintahan sendiri. Jawatan Gabenor dimansuhakan pada 1959.

Foto Nama Dari Hingga
  Sir Franklin Charles Gimson 1 April 1946 20 Mac 1952
  Wilfred Lawson Blythe
Pemangku Gabenor Singapura
20 Mac 1952 21 April 1952
  Sir John Fearns Nicoll 21 April 1952 2 Jun 1955
  Sir William Goode
Pemangku Gabenor Singapura
2 Jun 1955 30 Jun 1955
80px Sir Robert Brown Black 30 Jun 1955 9 Disember 1957
80px Sir William Allmond Codrington Goode 9 Disember 1957 3 Jun 1959

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  • "Countries:Se-So - Rulers.org". Dicapai pada 17 April 2008.