Buka menu utama

Senarai Juara Dunia Grand Prix Motosikal

Rencana berkaitan dengan Grand Prix Motosikal:

Perlumbaan Superbike
Perlumbaan Supersport

Senarai:
Pelumba
Juara Dunia
Juara Eropah
Grand Prix
Motosikal

Berikut adalah senarai Juara Dunia Grand Prix Motosikal FIM, dari tahun 1949 sehingga 2007, mengikut urutan tahun dan sesaran enjin.

Isi kandungan

Foruma enjinSunting

Pada penghujung musim 1968, FIM mengehadkan kotak gear kepada 6 kelajuan, kategori 125 cc dan 250 cc tidak melebihi dua silinder, manakala kategori 350 cc dan 500 cc tidak melebihi empat silinder.

Kelas 350 dimansuhkan selepas musim 1982. Selepas 1983, kelas 50 cc dinaikkan kepada 80 cc. Selepas 1989, jentera 125 cc dihadkan kepada silinder tunggal manakala kelas 80 cc dimansuhkan.

Pada musim 2002, enjin 500 cc 2 lejang digantikan dengan enjin 990 cc 4 lejang dengan bilangan maksimum sehingga enam silinder. Sesaran enjin kemudian dikurangkan kepada 800 cc mulai musim 2007.

Motosikal dengan tempat duduk tepi (sidecar) mempunyai enjin 500 cc. Hanya penunggang sahaja yang disenaraikan di sini, bukannya penumpang. Kelas ini digugurkan selepas tahun 1950an, tetapi perlumbaan diadakan berkaitan dengan kejuaraan dunia sehingga awal 2000an.

Mengikut musimSunting

Tahun MotoGP 250 cc 125 cc
2008   Valentino Rossi (Yamaha)
2007   Casey Stoner (Ducati)   Jorge Lorenzo (Aprilia)   Gábor Talmácsi (Aprilia)
2006   Nicky Hayden (Honda)   Jorge Lorenzo (Aprilia)   Álvaro Bautista (Aprilia)
2005   Valentino Rossi (Yamaha)   Daniel Pedrosa (Honda)   Thomas Lüthi (Honda)
2004   Valentino Rossi (Yamaha)   Daniel Pedrosa (Honda)   Andrea Dovizioso (Honda)
2003   Valentino Rossi (Honda)   Manuel Poggiali (Aprilia)   Daniel Pedrosa (Honda)
2002   Valentino Rossi (Honda)   Marco Melandri (Aprilia)   Arnaud Vincent (Aprilia)
Tahun 500 cc 250 cc 125 cc
2001   Valentino Rossi (Honda)   Daijiro Kato (Honda)   Manuel Poggiali (Gilera)
2000   Kenny Roberts, Jr. (Suzuki)   Olivier Jacque (Yamaha)   Roberto Locatelli (Aprilia)
1999   Àlex Crivillé (Honda)   Valentino Rossi (Aprilia)   Emilio Alzamora (Honda)
1998   Michael Doohan (Honda)   Loris Capirossi (Aprilia)   Kazuto Sakata (Aprilia)
1997   Michael Doohan (Honda)   Max Biaggi (Honda)   Valentino Rossi (Aprilia)
1996   Michael Doohan (Honda)   Max Biaggi (Aprilia)   Haruchika Aoki (Honda)
1995   Michael Doohan (Honda)   Max Biaggi (Aprilia)   Haruchika Aoki (Honda)
1994   Michael Doohan (Honda)   Max Biaggi (Aprilia)   Kazuto Sakata (Aprilia)
1993   Kevin Schwantz (Suzuki)   Tetsuya Harada (Yamaha)   Dirk Raudies (Honda)
1992   Wayne Rainey (Yamaha)   Luca Cadalora (Honda)   Alessandro Gramigni (Aprilia)
1991   Wayne Rainey (Yamaha)   Luca Cadalora (Honda)   Loris Capirossi (Honda)
1990   Wayne Rainey (Yamaha)   John Kocinski (Yamaha)   Loris Capirossi (Honda)
Tahun 500 cc 250 cc 125 cc 80 cc
1989   Eddie Lawson (Honda)   Sito Pons (Honda)   Àlex Crivillé (JJ Cobas)   Manuel Herreros (Derbi)
1988   Eddie Lawson (Yamaha)   Sito Pons (Honda)   Jorge Martínez (Derbi)   Jorge Martínez (Derbi)
1987   Wayne Gardner (Honda)   Anton Mang (Honda)   Fausto Gresini (Garelli)   Jorge Martínez (Derbi)
1986   Eddie Lawson (Yamaha)   Carlos Lavado (Yamaha)   Luca Cadalora (Garelli)   Jorge Martínez (Derbi)
1985   Freddie Spencer (Honda)   Freddie Spencer (Honda)   Fausto Gresini (Garelli)   Stefan Dörflinger (Krauser)
1984   Eddie Lawson (Yamaha)   Christian Sarron (Yamaha)   Ángel Nieto (Garelli)   Stefan Dörflinger (Zündapp)
1983   Freddie Spencer (Honda)   Carlos Lavado (Yamaha)   Ángel Nieto (Garelli)   Stefan Dörflinger (Krauser)
Tahun 500 cc 350 cc 250 cc 125 cc 50 cc
1982   Franco Uncini
(Suzuki)
  Anton Mang
(Kawasaki)
  Jean-Louis Tournadre
(Yamaha)
  Ángel Nieto
(Garelli)
  Stefan Dörflinger
(Kreidler)
1981   Marco Lucchinelli
(Suzuki)
  Anton Mang
(Kawasaki)
  Anton Mang
(Kawasaki)
  Ángel Nieto
(Minarelli)
  Ricardo Tormo
(Motul-Bultaco)
1980   Kenny Roberts
(Yamaha)
  Jon Ekerold
(Yamaha)
  Anton Mang
(Kawasaki)
  Pier Paolo Bianchi
(MBA)
  Eugenio Lazzarini
(Kreidler-Van Veen)
1979   Kenny Roberts
(Yamaha)
  Kork Ballington
(Kawasaki)
  Kork Ballington
(Kawasaki)
  Ángel Nieto
(Minarelli)
  Eugenio Lazzarini
(Kreidler)
1978   Kenny Roberts
(Yamaha)
  Kork Ballington
(Kawasaki)
  Kork Ballington
(Kawasaki)
  Eugenio Lazzarini
(MBA)
  Ricardo Tormo
(Bultaco)
1977   Barry Sheene
(Suzuki)
  Takazumi Katayama
(Yamaha)
  Mario Lega
(Morbidelli)
  Pier Paolo Bianchi
(Morbidelli)
  Ángel Nieto
(Bultaco)
1976   Barry Sheene
(Suzuki)
  Walter Villa
(Harley-Davidson)
  Walter Villa
(Harley-Davidson)
  Pier Paolo Bianchi
(Morbidelli)
  Ángel Nieto
(Bultaco)
1975   Giacomo Agostini
(Yamaha)
  Johnny Cecotto
(Yamaha)
  Walter Villa
(Harley-Davidson)
  Paolo Pileri
(Morbidelli)
  Ángel Nieto
(Kreidler)
1974   Phil Read
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(Yamaha)
  Walter Villa
(Harley-Davidson)
  Kent Andersson
(Yamaha)
  Henk van Kessel
(Kreidler-Van Veen)
1973   Phil Read
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Dieter Braun
(Yamaha)
  Kent Andersson
(Yamaha)
  Jan de Vries
(Kreidler)
1972   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Jarno Saarinen
(Yamaha)
  Ángel Nieto
(Derbi)
  Ángel Nieto
(Derbi)
1971   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Phil Read
(Yamaha)
  Ángel Nieto
(Derbi)
  Jan de Vries
(Kreidler)
1970   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Rodney Gould
(Yamaha)
  Dieter Braun
(Suzuki)
  Ángel Nieto
(Derbi)
1969   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Kel Carruthers
(Benelli)
  Dave Simmonds
(Kawasaki)
  Ángel Nieto
(Derbi)
1968   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Phil Read
(Yamaha)
  Phil Read
(Yamaha)
  Hans-Georg Anscheidt
(Suzuki)
1967   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Mike Hailwood
(Honda)
  Mike Hailwood
(Honda)
  Bill Ivy
(Yamaha)
  Hans-Georg Anscheidt
(Suzuki)
1966   Giacomo Agostini
(MV Agusta)
  Mike Hailwood
(Honda)
  Mike Hailwood
(Honda)
  Luigi Taveri
(Honda)
  Hans-Georg Anscheidt
(Suzuki)
1965   Mike Hailwood
(MV Agusta)
  Jim Redman
(Honda)
  Phil Read
(Yamaha)
  Hugh Anderson
(Suzuki)
  Ralph Bryans
(Honda)
1964   Mike Hailwood
(MV Agusta)
  Jim Redman
(Honda)
  Phil Read
(Yamaha)
  Luigi Taveri
(Honda)
  Hugh Anderson
(Suzuki)
1963   Mike Hailwood
(MV Agusta)
Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Jim Redman
(Honda)
Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Jim Redman
(Honda)
  Hugh Anderson
(Suzuki)
  Hugh Anderson
(Suzuki)
1962   Mike Hailwood
(MV Agusta)
Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Jim Redman
(Honda)
Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Jim Redman
(Honda)
  Luigi Taveri
(Honda)
  Ernst Degner
(Suzuki)
1961 Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Gary Hocking
(MV Agusta)
Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Gary Hocking
(MV Agusta)
  Mike Hailwood
(Honda)
  Tom Phillis
(Honda)
1960   John Surtees
(MV Agusta)
  John Surtees
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
1959   John Surtees
(MV Agusta)
  John Surtees
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
1958   John Surtees
(MV Agusta)
  John Surtees
(MV Agusta)
  Tarquinio Provini
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
1957   Libero Liberati
(Gilera)
  Keith Campbell
(Moto Guzzi)
  Cecil Sandford
(Mondial)
  Tarquinio Provini
(Mondial)
1956   John Surtees
(MV Agusta)
  Bill Lomas
(Moto Guzzi)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
1955   Geoff Duke
(Gilera)
  Bill Lomas
(Moto Guzzi)
  Hermann Paul Müller
(NSU)
  Carlo Ubbiali
(MV Agusta)
Tahun 500 cc 350 cc 250 cc 125 cc Tempat duduk tepi
1954   Geoff Duke
(Gilera)
  Fergus Anderson
(Moto Guzzi)
  Werner Haas
(NSU)
  Rupert Hollaus
(NSU)
  Wilhelm Noll
(BMW)+
1953   Geoff Duke
(Gilera)
  Fergus Anderson
(Moto Guzzi)
  Werner Haas
(NSU)
  Werner Haas
(NSU)
  Eric Oliver
(Norton)+
1952   Umberto Masetti
(Gilera)
  Geoff Duke
(Norton)
  Enrico Lorenzetti
(Moto Guzzi)
  Cecil Sandford
(MV Agusta)
  Cyril Smith
(Norton)+
1951   Geoff Duke
(Norton)
  Geoff Duke
(Norton)
  Bruno Ruffo
(Moto Guzzi)
  Carlo Ubbiali
(Mondial)
  Eric Oliver
(Norton)+
1950   Umberto Masetti
(Norton)
  Bob Foster
(Velocette)
  Dario Ambrosini
(Benelli)
  Bruno Ruffo
(Mondial)
  Eric Oliver
(Norton)+
1949   Leslie Graham
(AJS)
  Freddie Frith
(Velocette)
  Bruno Ruffo
(Moto Guzzi)
  Nello Pagani
(Mondial)
  Eric Olivier
(Norton)+

Mengikut penunggang (1949-2007)Sunting

Pemegang Juara Dunia berganda:

Penunggang Gelaran
  Giacomo Agostini 15 (8 x 500 cc, 7 x 350 cc)
  Ángel Nieto 13 (7 x 125 cc, 6 x 50 cc)
  Mike Hailwood 9 (4 x 500 cc, 2 x 350 cc, 3 x 250 cc)
  Carlo Ubbiali 9 (3 x 250 cc, 6 x 125 cc)
  Valentino Rossi 8 (5 x MotoGP, 1 x 500 cc, 1 x 250 cc, 1 x 125 cc)
  Phil Read 7 (2 x 500 cc, 4 x 250 cc, 1 x 125 cc)
  John Surtees 7 (4 x 500 cc, 3 x 350 cc)
  Geoffrey Duke 6 (4 x 500 cc, 2 x 350 cc)
  Jim Redman 6 (4 x 350 cc, 2 x 250 cc)
  Michael Doohan 5 (5 x 500 cc)
  Anton Mang 5 ( 2 x 350 cc, 3 x 250 cc)
  Hugh Anderson 4 (2 x 125 cc, 2 x 50 cc)
  Kork Ballington 4 (2 x 350 cc, 2 x 250 cc)
  Max Biaggi 4 (4 x 250 cc)
  Stefan Dörflinger 4 (2 x 80 cc, 2 x 50 cc)
  Eddie Lawson 4 (4 x 500 cc)
  Jorge Martínez 4 (1 x 125 cc, 3 x 80 cc)
  Walter Villa 4 (1 x 350 cc, 3 x 250 cc)

Juara 500CC / MotoGP:

Penunggang Gelaran
  Giacomo Agostini 8 (1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1975)
  Valentino Rossi 6 (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008)
  Michael Doohan 5 (1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
  Eddie Lawson 4 (1984, 1986, 1988, 1989)
  Mike Hailwood 4 (1962, 1963, 1964, 1965)
  John Surtees 4 (1956, 1958, 1959, 1960)
  Geoffrey Duke 4 (1951, 1953, 1954, 1955)
  Wayne Rainey 3 (1990, 1991, 1992)
  Kenny Roberts 3 (1978, 1979, 1980)

Kejuaraan Dunia berganga dalam kelas berbeza dalam tahun yang sama:

Musim Penunggang Gelaran
1968, 1969, 1970, 1971, 1972   Giacomo Agostini 10 (5 x 500 cc, 5 x 350 cc)
1958, 1959, 1960   John Surtees 6 (3 x 500 cc, 3 x 350 cc)
1956, 1959, 1960   Carlo Ubbiali 6 (3 x 250 cc, 3 x 125 cc)
1962, 1963 Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Jim Redman 4 (2 x 350 cc, 2 x 250 cc)
1966, 1967   Mike Hailwood 4 (2 x 350 cc, 2 x 250 cc)
1978, 1979   Kork Ballington 4 (2 x 350 cc, 2 x 250 cc)
1951   Geoff Duke 2 (1 x 500 cc, 1 x 350 cc)
1953   Werner Haas 2 (1 x 250 cc, 1 x 125 cc)
1961 Templat:Country data Rhodesia and Nyasaland Gary Hocking 2 (1 x 500 cc, 1 x 350 cc)
1963   Hugh Anderson 2 (1 x 125 cc, 1 x 50 cc)
1972   Ángel Nieto 2 (1 x 125 cc, 1 x 50 cc)
1976   Walter Villa 2 (1 x 350 cc, 1 x 250 cc)
1981   Anton Mang 2 (1 x 350 cc, 1 x 250 cc)
1985   Freddie Spencer 2 (1 x 500 cc, 1 x 250 cc)
1988   Jorge Martínez 2 (1 x 125 cc, 1 x 80 cc)

Mengikut kewarganegaraan (1949-2007)Sunting

Negara 500 cc/MotoGP 350 cc 250 cc 125 cc 50/80 cc Jumlah
  Italy 19 8 21 23 2 73
  United Kingdom 17 13 9 4 1 44
  Spain 1 6 12 12 31
  United States 15 2 17
  Germany 2 7 3 4 16
  Australia 7 1 1 3 12
  Rhodesia 1 5 2 8
  Switzerland 4 4 8
  Japan 1 2 4 7
  South Africa 3 2 5
  France 3 1 4
  New Zealand 2 2 4
  Venezuela 1 2 3
  Netherlands 3 3
  San Marino 1 1 2
  Sweden 2 2
  Finland 1 1
  Austria 1 1
  Hungary 1 1
Totals 59 34 59 59 28 239

Juara Dunia PengeluarSunting

Klasifikasi Kejuaraan Dunia Pengeluar adalah berdasarkan kepada sistem pemarkahan pelumba: hanya motosikal yang memperoleh kedudukan tertinggi bagi sesebuah pengeluar akan memperoleh mata, mengikut kedudukan di dalam perlumbaan.

Mengikut musim

Musim 500 cc/MotoGP* 350 cc 250 cc 125 cc 50 cc / 80 cc*
2008   Yamaha*
2007   Ducati*   Aprilia   Aprilia
2006   Honda*   Aprilia   Aprilia
2005   Yamaha*   Honda   KTM
2004   Honda*   Honda   Aprilia
2003   Honda*   Aprilia   Aprilia
2002   Honda*   Aprilia   Aprilia
2001   Honda   Honda   Honda
2000   Yamaha   Yamaha   Honda
1999   Honda   Aprilia   Honda
1998   Honda   Aprilia   Honda
1997   Honda   Honda   Aprilia
1996   Honda   Honda   Aprilia
1995   Honda   Aprilia   Honda
1994   Honda   Honda   Honda
1993   Yamaha   Honda   Honda
1992   Honda   Honda   Honda
1991   Yamaha   Honda   Honda
1990   Yamaha   Yamaha   Honda
1989   Honda   Honda   Honda   Krauser*
1988   Yamaha   Honda   Derbi   Derbi*
1987   Yamaha   Honda   Garelli   Derbi*
1986   Yamaha   Honda   Garelli   Derbi*
1985   Honda   Honda   MBA   Krauser*
1984   Honda   Yamaha   Garelli   Zündapp*
1983   Honda   Yamaha   MBA   Garelli*
1982   Suzuki   Kawasaki   Yamaha   Garelli   Kreidler
1981   Suzuki   Kawasaki   Kawasaki   Minarelli   Motul Bultaco
1980   Suzuki   Bimota Yamaha   Kawasaki   Minarelli   Van Veen Kreid
1979   Suzuki   Kawasaki   Kawasaki   Minarelli   Kreidler
1978   Suzuki   Kawasaki   Kawasaki   Minarelli   Bultaco
1977   Suzuki   Yamaha   Yamaha   Morbidelli   Kreidler
1976   Suzuki   Yamaha   Harley-Davidson   Morbidelli   Bultaco
1975   Yamaha   Yamaha   Harley-Davidson   Morbidelli   Kreidler
1974   Yamaha   Yamaha   Yamaha   Yamaha   Kreidler
1973   MV Agusta   Yamaha   Yamaha   Yamaha   Kreidler
1972   MV Agusta   MV Agusta   Yamaha   Derbi   Kreidler
1971   MV Agusta   MV Agusta   Yamaha   Derbi   Kreidler
1970   MV Agusta   MV Agusta   Yamaha   Suzuki   Derbi
1969   MV Agusta   MV Agusta   Benelli   Kawasaki   Derbi
1968   MV Agusta   MV Agusta   Yamaha   Yamaha   Suzuki
1967   MV Agusta   Honda   Honda   Yamaha   Suzuki
1966   Honda   Honda   Honda   Honda   Honda
1965   MV Agusta   Honda   Yamaha   Suzuki   Honda
1964   MV Agusta   Honda   Yamaha   Honda   Suzuki
1963   MV Agusta   Honda   Honda   Suzuki   Suzuki
1962   MV Agusta   Honda   Honda   Honda   Suzuki
1961   MV Agusta   MV Agusta   Honda   Honda
1960   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta
1959   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta
1958   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta   MV Agusta
1957   Gilera   Gilera   Mondial   Mondial
1956   MV Agusta   Moto Guzzi   MV Agusta   MV Agusta
1955   Gilera   Moto Guzzi   MV Agusta   MV Agusta
1954   Gilera   Moto Guzzi   NSU   NSU
1953   Gilera   Moto Guzzi   NSU   MV Agusta
1952   Gilera   Norton   Moto Guzzi   MV Agusta
1951   Norton   Norton   Moto Guzzi   Mondial
1950   Norton   Velocette   Benelli   Mondial
1949   AJS   Velocette   Moto Guzzi   Mondial

Mengikut pengeluar(1949-2007)

Pengeluar MotoGP 500 cc 350 cc 250 cc 125 cc 80 cc 50 cc Jumlah
  Honda 4 13 6 19 15 2 59
  MV Agusta 16 9 5 7 37
  Yamaha 2 9 5 14 4 34
  Suzuki 7 3 5 15
  Aprilia 7 7 14
  Kawasaki 4 4 1 9
  Derbi 3 3 2 8
  Kreidler 8 8
  Moto Guzzi 4 3 7
  Gilera 5 1 6
  Mondial 1 4 5
  Garelli 4 1 5
  Norton 2 2 4
  Minarelli 4 4
  Morbidelli 3 3
  NSU 2 1 3
  Velocette 2 2
  Benelli 2 2
  Harley-Davidson 2 2
  MBA 2 2
  Krauser 2 2
  Bultaco 2 2
  Ducati 1 1
  AJS 1 1
  Bimota Yamaha 1 1
  KTM 1 1
  Zündapp 1 1
  Van Veen Kreid 1 1
  Motul Bultaco 1 1
Jumlah 6 53 34 59 59 7 21 239

Mengikut negara (1949-2007)

Country MotoGP 500 cc 350 cc 250 cc 125 cc 80 cc 50 cc Total
  Jepun 6 29 15 37 23 7 117
  Itali 1 21 15 18 31 1 1 88
  Jerman 2 1 3 8 14
  Sepanyol 3 3 4 10
  United Kingdom 3 4 7
  Amerika Syarikat 2 2
  Austria 1 1
  Netherlands 1 1
Jumlah 6 53 34 59 59 7 21 239

NotaSunting

  • John Surtees adalah satu-satunya penunggang yang memenangi Juara Dunia kategori 360 cc, 500 cc, dan Formula Satu (1964).
  • Valentino Rossi adalah satu-satunya penunggang yang memenangi Kejuaraan Dunia dalam empat kelas berbeza: 125 cc, 250 cc, 500 cc & MotoGP.
  • Eddie Lawson (1988 & 1989) dan Valentino Rossi (2003 & 2004) adalah penunggang yang memenangi kejuaraan kelas premier dalam pengeluar yang berbeza.
  • Freddie Spencer (1985), Tetsuya Harada (1993), Manuel Poggiali (2003), dan Daniel Pedrosa (2004) adalah pelumba yang memenangi gelaran Juara Dunia 250 cc pada tahun pertama penyertaan. Pada tahun 1990, Capirossi memenangi kejuaraan 125 cc dalam percubaan pertamanya.
  • Emilio Alzamora adalah satu-satunya Juara Dunia 125 cc dengan tiada kemenangan Grand Prix (1999)

Lihat jugaSunting