Senarai Kapitan Cina

rencana senarai Wikimedia

Ini ialah senarai individu yang memegang jawatan Kapitan Cina, jawatan kerajaan yang wujud di Indonesia, Malaysia dan Singapura. Peranan itu datang dengan kuasa yang sangat berbeza-beza, bergantung kepada keadaan sejarah dan tempatan: dari kuasa dekat yang berdaulat dengan undang-undang, kuasa politik dan ketenteraan ke gelaran kehormatan untuk pemimpin komuniti.

Kapitan Cina di SingapuraSunting

Kapitan Cina SingapuraSunting

Kapitan lain di SingapuraSunting

Kapitan Cina di Jakarta, IndonesiaSunting

Hoofden der Chinezen Batavia (kini Jakarta)Sunting

Leftenan Bekasi, Residensi BataviaSunting

Hoofden der Chinezen Buitenzorg (kini Bogor), Residesi BataviaSunting

  • Kapitein Tan Oe Ko (1829-1860)
  • Kapitein Tan Soey Tiong (1860-1866)
  • Kapitein Phoa Tjeng Tjoan (1866-1878)
  • Kapitein Tan Kong Tjan (1869-1882)
  • Kapitein Tan Goan Piauw (1878-1883)
  • Luitenant Thio Tian Soe (1869-1879)
  • Luitenant Tan Keng Boen (1878-1879)
  • Kapitan Tan Goan Pouw (1883-1891)
  • Luitenant Thio Sian Lok (1879-1886)
  • Luitenant Thio Sian Tjiang (1883-1886)
  • Luitenant Khouw Oen Tek (1886-1889)
  • Kapitein Khouw Kim Tjiang (1891-1902)
  • Luitenant Tan Tjoen Hong (1891-1893)
  • Luitenant Tan Tjoen Kiat (1892-1898)
  • Luitenant Tan Tjoen Kie (1893-1895)
  • Kapitein Oey Ban Tjie (1903-1911)
  • Luitenant Thung Tjoen Ho (1895-1911)
  • Luitenant Thung Tjeng Ho (1910-1913)
  • Kapitein Tan Tjoen Tjiang (1912-1913)
  • Luitenant Lie Tjoe Tjin (1911-1913)
  • Luitenant Lie Beng Hok (1912-1913)
  • Luitenant Tan Hong Joe (1913-1919)
  • Luitenant Tan Hong Tay (1913-1926)
  • Luitenant Tan Tjoen Lien (1914-1919)
  • Luitenant Tan Hong Yoe( 1925-1934)
  • Luitenant Tjan Soen Hay (1926-1934)

Hoofden der Chinezen Tangerang, Residensi BataviaSunting

Kapitan Cina di sebahagian IndonesiaSunting

Hoofden der Chinezen BandungSunting

Hoofden der Chinezen ManadoSunting

  • Kapitein The Tjien Tjo
  • Kapitein Sie Sieuw
  • Kapitein Ong Tjeng Hie
  • Kapitein Lie Tjeng Lok
  • Kapitein Tan Tjin Bie
  • Kapitein Oei Pek Jong
  • Kapitein Tjia Pak Liem
  • Kapitein Lie Goan Oan
  • Kapitein Tjia Goan Tjong
  • Luitenant Que Ing Hie
  • Luitenant Ong Bondjie
  • Luitenant Tan Bian Loe
  • Luitenant Tjoa Jaoe Hoei
  • Luitenant Pauw Djoe

Leftenan GorontaloSunting

  • Luitenant Liem Pem Boen
  • Luitenant Liem Kiem Thae

Hoofden der Chinezen MedanSunting

Hoofden der Chinezen SurabayaSunting

Kapitan Cina di MalaysiaSunting

Kapitan SarawakSunting

Kapitan Kuala LumpurSunting

Yap Ah Loy merupakan Kapitan Kuala Lumpur dan dianggap sebagai pengasas bandar raya. Gelaran itu dimansuhkan pada tahun 1902, ketika Yap Kwan Seng meninggal dunia.[4][5]

Kapitan Johor / Cina Johor UtamaSunting

Kapitan Kuala TerengganuSunting

  • 1736–1820 Teo Tioh Eng
  • 1782–17xx Kow Geok Seng
  • 1798–1847 Lim Eng Huat
  • 1810–18xx Kow Teck Lee
  • 18xx–18xx Low Kian Tee
  • 18xx–1899 Wee Teck Siew
  • 1xxx–19xx Kow Swee Leng

Kapitan MelakaSunting

  • 1572–1617 Tay Hong Yong @ Tay Kie Ki (鄭甲)
  • 1614–1688 Li Wei King @ Li Koon Chang (李為經)
  • 1662–1708 Lee Chiang Hou @ Lee Chong Kian
  • 1643–1718 Chan Ki Lock @ Chan Lak Kua
  • 1725–1765 Chan Hian Kway @ Chan Kwang Hwee
  • 1703–1784 Tan Seng Yong
  • 1748–1794 Tan Ki Hou @ Tan Siang Lian
  • 1750–1802 Chua Su Cheong @ Chua Tok Ping
  • 1771–1882 Chan Yew Liang @ Chan Keng Sin

Kapitan Pulau PinangSunting

  • 1787–1826 Kapitan China Koh Lay Huan (辜禮歡) was Kapitan China of Kedah, and appointed the first Kapitan China of Penang
  • 1894–1908 Cheah Ching Hui (謝清輝)
  • 1908–1918 Cheah Yong Chong (謝榮宗)

Kapitan PerakSunting

  • 1830–18xx Tan Ah Hun (陳亞漢)
  • 1875–1900 Chung Keng Quee (鄭景貴)
  • 1875–1899 Chin Ah Yam @ Chin Seng Yam (陳亞炎) leader of the Ghee Hin during the Larut Wars
  • 1886–1906 Khaw Boo Aun @ Khaw Ewe Kuang (許武安)
  • 1930–1935 Chung Thye Phin (鄭大平) last Kapitan China of Perak and (British) Malaya

RujukanSunting

  1. ^ a b c d Adi, Windoro (2010). Batavia, 1740: menyisir jejak Betawi (dalam bahasa Indonesia). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 9789792254518. Dicapai pada 7 April 2017.
  2. ^ Kan, S.Y. "The Toan Tjiak. Stamboom Kan, Han en Tan". Genealogie Online (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 29 March 2018.
  3. ^ Lindsey, Tim; Pausacker, Helen (2005). Chinese Indonesians: Remembering, Distorting, Forgetting (dalam bahasa Inggeris). Singapore: Institute of Southeast Asian Studies. ISBN 9789812303035. Dicapai pada 29 March 2018.
  4. ^ "From tin town to tower city" Diarkibkan 2010-07-27 di Wayback Machine, kiat.net, Retrieved 2010-09-28
  5. ^ "Kuala Lumpur History". Kuala-Lumpur.ws. Dicapai pada 2010-09-28.

BibliografiSunting

Pautan luarSunting