Senarai Laksamana Armada (Thailand)

Flag of Thailand.svg
Laksamana Armada Thailand
จอมพลเรือ
Flag Thai Admiral of the Fleet.svg
Bendera rasmi Laksamana Armada
RTN OF-10 (Admiral of the Fleet).svg
Insignia epaulet Laksamana Armada
Negara
Flag of Thailand.svg
Thailand
Cabang perkhidmatan Flag of the Royal Thai Navy.svg Tentera Laut Diraja Thai
Singkatan
Pangkat Pangkat lima bintang
Diperkenalkan 1888
Persamaan
NATO
OF-10
Pangkat tinggi seterusnya

Ketua Utama Angkatan Tentera

Pangkat rendah seterusnya Laksamana
Persamaan pangkat tentera udara Marsyal Tentera Udara Diraja (RTAF)
Persamaan pangkat tentera darat Fil Marsyal (RTA)

Chom Phon Ruea (Bahasa Thai: จอมพลเรือ, lit. Marsyal bot) atau Laksamana Armada adalah pangkat tentera laut paling kanan dalam Tentera Laut Diraja Thai. Hari ini ia hanya dipegang secara istiadat oleh ahli kerabat Diraja Thai. Pangkat setaraf Tentera Darat Diraja Thai dikenali sebagai Chom Phon dan Chom Phon Akat bagi Tentera Udara Diraja Thai.

Raja Thailand selaku Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera Diraja Thai secara automatik dijadikan Chom Phon selepas naik takhta. Pangkat ini secara rasmi dizahirkan pada tahun 1888, bersama-sama dengan semua pangkat tentera yang lain oleh Raja Chulalongkorn (Rama V), yang ingin memodenkan angkatan tenteranya mengikut gaya barat.

Ketua Utama Tentera LautSunting

Potret Nama Memerintah dari Memerintah hingga Mangkat
Raja Chulalongkorn
(Rama V)
1 Oktober 1868 23 Oktober 1910
Raja Vajiravudh
(Rama VI)
23 Oktober 1910 25 November 1925
Raja Prajadhipok
(Rama VII)
25 November 1925 2 Mac 1935
(turun takhta)
30 Mei 1941
Raja Ananda Mahidol
(Rama VIII)
2 Mac 1935 9 Jun 1946
Raja Bhumibol Adulyadej
(Rama IX)
9 Jun 1946 13 Oktober 2016
Raja Vajiralongkorn
(Rama X)
13 Oktober 2016 Penyandang terkini

Senarai laksamana armadaSunting

No. Imej Nama Hayat Tarikh pelantikan Nota Ruj
1 Putera Bhanurangsi Savangwongse 1859–1928 1913 Adinda Raja Chualongkorn. Memegang jawatan Ketua Jabatan Operasi Bersama. Juga menjadi Fil Marsyal Siam pada 1910.[1] Sebelum itu memegang pangkat Jeneral dalam tentera darat. [2][3]
2 Putera Paribatra Sukhumbandhu,
Prince Nakhon Sawan
1881–1944 1917 Saudara tiri Raja Vajiravudh. Bertugas sebagai Menteri Tentera Laut (1903–1920) dan Menteri Dalam Negeri. Juga menerima pangkat Fil Marsyal pada tahun yang sama. Sebelum itu memegang pangkat laksamana dalam tentera laut. [4][5]
3 Plaek Phibunsongkhram 1897–1964 1941 Perdana Menteri Thailand (1938–1944 dan dari 1948–1957). Menyandang jawatan Panglima Tertinggi Markas Angkatan Tentera Thai. Juga menerima pangkat Fil Marsyal dan Marsyal Tentera Udara Diraja pada tahun yang sama. Popular dikenali sebagai Chom Phon Por (Fil Marsyal Por). Sebelum itu memegang pangkat mejar jeneral dalam tentera darat. [6][7]
4 Luang Yuthasart Kosol
(Prayoon Yuthasastrkosol)
1905–1975 1956 Timbalan Perdana Menteri Thailand (1957). Memegang jawatan Panglima Tentera Laut Diraja Thai dari 1951–1957. Juga berkhidmat sebagai Menteri Pertanian dan Koperasi dan sebagai Menteri Kebudayaan dibawah PM Plaek Phibunsongkhram. [8]
5 Sarit Thanarat 1908–1963 1959 Perdana Menteri Thailand (1958–1963). Menjawat jawatan Panglima Tertinggi Markas Angkatan Tentera Diraja Thai. Menerima pangkat Fil Marsyal pada 1956. Kemudian juga menerima pangkat Laksamana Armada dan Marsyal Tentera Udara Diraja pada 1959.[8] Sebelum itu memegang pangkat jeneral dalam tentera darat, laksamana dalam tentera laut dan ketua marsyal udara dalam tentera udara.[9] [10][11]
6 Thanom Kittikachorn 1911–2004 1964 Perdana Menteri Thailand (Januari hingga October 1958 dan dari 1963–1973). Menyandang jawatan Panglima Tertinggi Markas Angkatan Tentera Diraja Thai. Juga menerima pangkat Fil Marsyal dan Marsyal Tentera Udara Diraja pada masa yang sama. Sebelum itu memegang pangkat jeneral dalam tentera darat. [12][13]
7 Praphas Charusathien 1912–1997 1973 Timbalan Perdana Menteri Thailand (1958–1958). Juga menerima pangkat Fil Marsyal dan Marsyal Tentera Udara Diraja pada masa yang sama. Menyandang jawatan Panglima Tentera Darat Diraja Thai|. Sebelum itu memegang pangkat jeneral dalam tentera darat. [14][15]
8 Permaisuri Bonda Sirikit 1932–kini 1992 Permaisuri Raja Bhumibol Adulyadej. Juga menerima pangkat Fil Marsyal dan Marsyal Tentera Udara Diraja pada masa yang sama. Mungkin satu-satunya wanita dalam sejarah yang mencapai pangkat tersebut. [16]
9 Putera Mahidol Adulyadej,
Putera Songkhla
1892–1929 1998 Dikurniakan selepas mati oleh Titah Diraja. Ayahanda Raja Ananda Mahidol dan Raja Bhumibol Adulyadej. Lulusan dari Akademi Tentera Laut Imperial Jerman di Flensburg-Mürwik. Ditauliahkan pada 1912, Putera tersebut meletakkan jawatan dari tentera laut pada 1914 untuk mengejar kerjaya doktor. Sebelum itu memegang pangkat Kepten dalam tentera laut. [17]

Bendera pangkatSunting

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Royal Gazette, Awarding of Army Commissions, Volume 27, Page 2165, 18 December 2453 B.E.
  2. ^ Royal Gazette, Awarding of Naval Commissions, Volume 30, Page 2441, 18 January 2456 B.E.
  3. ^ Royal Thai Army. "จอมพล สมเด็จพระเจ้าบรมวงศ์เธอ เจ้าฟ้าภาณุรังษีสว่างวงษ์". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 16 September 2016. Dicapai pada 27 July 2016.
  4. ^ Royal Gazette, Awarding of Military Commissions, Volume 34, Page 2867, 31 December 2460 B.E.
  5. ^ Royal Thai Army. "จอมพล สมเด็จพระเจ้าบรมวงศ์เธอ เจ้าฟ้าบริพัตรสุขุมพันธุ์". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 14 September 2016. Dicapai pada 27 July 2016.
  6. ^ Royal Gazette, Announcement of Royal Decree, Volume 58, Page 981, 28 July 2484 B.E.
  7. ^ Royal Thai Army. "จอมพล หลวงพิบูลสงคราม ( จอมพล แปลก พิบูลสงคราม )". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 August 2002. Dicapai pada 27 July 2016.
  8. ^ a b Royal Gazette, Announcement from the Secretariat of the Cabinet pertaining to the awarding of military ranks, Volume 73, Chapter 26, Page 1, 27 March 2499 B.E.
  9. ^ Royal Gazette, Announcement from the Secretariat of the Cabinet pertaining to the awarding of military ranks, Volume 72, Chapter 20, Page 660, 15 March 2498 B.E.
  10. ^ Royal Gazette, Announcement from the Secretariat of the Cabinet pertaining to the awarding of military ranks, Volume 76, Chapter 28, Page 12, 28 February 2502 B.E.
  11. ^ Royal Thai Army. "จอมพล สฤษดิ์ ธนะรัชต์". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 28 April 2002. Dicapai pada 27 July 2016.
  12. ^ Royal Gazette, Announcement from the Office of the Prime Minister pertaining to the awarding of military ranks, Volume 81, Chapter 3, Page 1, 11 January 2507 B.E.
  13. ^ Royal Thai Army. "จอมพล ถนอม กิตติขจร". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 September 2012. Dicapai pada 27 July 2016.
  14. ^ Royal Gazette, Announcement from the Office of the Prime Minister pertaining to the awarding of military ranks, Volume 90, Chapter 64, Page 1, 6 June 2516 B.E.
  15. ^ Royal Thai Army. "จอมพล ประภาส จารุเสถียร". www.rta.mi.th. Diarkibkan daripada yang asal pada 11 August 2016. Dicapai pada 27 July 2016.
  16. ^ Royal Gazette, Announcement from the Office of the Prime Minister pertaining to the awarding of military ranks, Volume 109, Chapter 111, Page 1, 4 August 2535 B.E.
  17. ^ Royal Gazette, Announcement from the Office of the Prime Minister pertaining to the awarding of military ranks, Volume 115, Chapter 4ข, Page 1, 2 March 2541 B.E.

Templat:Military of Thailand