Buka menu utama

Senarai Maharaja Jepun

rencana senarai Wikimedia

Senarai Maharaja Jepun mengikut susunan penggantian secara tradisional.[1] Rekod pemerintahan Maharaja Jepun dikumpul mengikut kalendar tradisional Jepun. Sistem nengō telah digunakan sejak akhir kurun ke-7. Sistem ini ialah suatu sistem dimana tahun pemerintahan dikira menggunakan era nama Jepun ,apabila bermulanya era nengō.[2]

Susunan dan tarikh 28 Mahajara Jepun yang pertama, terutamanya dari yang pertama sehinnga ke-16, adalah berdasarkan sistem era nama Jepun. [3]

Maharaja-Maharaja Jepun (660 SM–sekarang)Sunting

# Waktu memerintah Gambar Nama Postumus atau nama selepas kematian Nama Jepun (imina) Nota
Kategori:Maharaja-Maharaja Zaman Lagenda Jepun (660 BC-269 AD)
1 660–585 BC   Maharaja Jimmu Kan'yamato Iwarebiko   Tarikh tradisional; menyatakan bahawa beliau merupakan keturunan dewi matahari, Amaterasu; [4] dianggap sebagai lagenda
2 581–549 BC   Maharaja Suizei Kamu Nunagawamimi no Mikoto   Tarikh tradisional;[5] anak ke-3 Jimmu;[6] dianggap sebagai lagenda
3 549–511 BC   Maharaja Annei Shikitsuhiko Tamademi no Mikoto   Tarikh tradisional;[7] anak dan pewaris Suizei;[6]

dianggap sebagai lagenda

4 510–476 BC   Maharaja Itoku Oho Yamatohiko Sukitomo no Mikoto   Tarikh tradisional;[8] anak ke-2 Anei;[6] dianggap sebagai lagenda
5 475–393 BC   Maharaja Kōshō Mimatsuhiko Kaeshine no Mikoto   Tarikh tradisional;[9] anak dan pewaris Itoku;[6]

dianggap sebagai lagenda

6 392–291 BC   Maharaja Kōan Oho Yamato Tarasihiko Kunioshi Hito no Mikoto   Tarikh tradisional;[10] anak ke-2 Kōshō;[6]

dianggap sebagai lagenda

7 290–215 BC   Maharaja Kōrei Oho Yamato Nekohiko Futoni no Mikoto   Tarikh tradisional;[11] anak dan pewaris Kōan;[6] dianggap sebagai lagenda
8 214–158 BC   Maharaja Kōgen Oho Yamato Nekohiko Kuni Kuru no Mikoto   Tarikh tradisional;[12] anak dan pewaris Korei;[6] dianggap sebagai lagenda
9 157–98 BC   Maharaja Kaika Waka Yamato Nekohiko Oho Bibino no Mikoto   Tarikh tradisional;[13] anak ke-2 Kōgen;[6]

dianggap sebagai lagenda

10 97–30 BC   Maharaja Sujin Mimaki Irihiko Inie no Mikoto Tarikh tradisional;[14] kemungkinan maharaja pertama yang wujud
11 29 BC–70 AD   Maharaja Suinin Ikume Irihiko Isachi no Mikoto Tarikh tradisional[15]
12 71–130   Maharaja Keikō Oho Tarasihiko Osirowake no Mikoto Tarikh tradisional[16]
13 131–191   Maharaja Seimu Waka Tarasihiko Tarikh tradisional[17]
14 192–200   Maharaja Chūai Tarasi Nakatsuhiko no Mikoto Tarikh tradisional[18]
201–269   Maharani Jingu Okinaga Tarashihime no Mikoto Tarikh tradisional;[19] berkhidmat sebagai pemangku untuk Maharaja Ōjin; tidak dikira maharaja yang rasmi
Zaman Kofun (270-539)
15 270–310   Maharaja Ōjin Honda no Sumera-mikoto / Ōtomowake no Mikoto / Homutawake no Mikoto Tarikh tradisional;[20] maharaja proto-historical yang

terakhir[perlu rujukan]; didewakan sebagai Hachiman.

16 313–399   Maharaja Nintoku Ō Sazaki no Mikoto Tarikh tradisional[21]
17 400–405   Maharaja Richū Isaho Wake no Mikoto Tarikh tradisional[22]
18 406–410   Maharaja Hanzei Tajihi Mizuha Wake no Mikoto Tarikh tradisional[23]
19 411–453   Maharaja Ingyō Wo Asazuma Wakugo no Sukune Tarikh tradisional[24]
20 453–456   Maharaja Ankō Anaho no Mikoto Tarikh tradisional[25]
21 456–479   Maharaja Yūryaku Oho Hatsuse Wakatakeru no Mikoto Tarikh tradisional[26]
22 480–484   Maharaja Seinei Siraka Takehiro Kuni Osi Waka Yamato Neko no Mikoto Tarikh tradisional[27]
23 485–487   Maharaja Kenzō Ohoke no Mikoto Tarikh tradisional[28]
24 488–498   Maharaja Ninken Ohosi(Ohosu) no Mikoto/ Simano Iratsuko Tarikh tradisional[29]
25 498–506   Maharaja Buretsu Wohatsuse Wakasazaki Tarikh tradisional[30]
26 507–531   Maharaja Keitai Ōto/Hikofuto (Hikofuto no Mikoto/Ōdo no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[31] sasilah dari sini dianggap tepat[perlu rujukan]
27 531–535   Maharaja Ankan Hirokuni Oshitake Kanahi no Mikoto Tarikh tradisional[32]
28 535–539   Maharaja Senka Takeo Hirokuni Oshitate no Mikoto Tarikh tradisional[33]
Zaman Asuka (539–710)
29 539–571   Maharaja Kimmei Amekuni Oshiharuki Hironiwa no Sumera Mikoto Tarikh tradisional[34]
30 572–585   Maharaja Bidatsu Osada no Nunakura no Futotamashiki no Mikoto Tarikh tradisional[35]
31 585–587   Maharaja Yōmei Ooe/Tachibana no Toyohi no Sumera Mikoto Tarikh tradisional[36]
32 587–592   Maharaja Sushun Hatsusebe no (Wakasasagi) Mikoto Tarikh tradisional[37]
33 592–628   Maharani Suiko Nukatabe/Toyomike Kashikiyahime Tarikh tradisional;[38] maharani pertama bukan lagenda; Putera Shotoku bertindak sebagai pemangkunya
34 629–641   Maharaja Jomei Tamura (Oki Nagatarashihi Hironuka no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[39]
35 642–645   Maharani Kōgyoku Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[40] memerintah dua kali
36 645–654   Maharaja Kōtoku Karu (Ame Yorozu Toyohi no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[41]
37 655–661   Maharani Saimei Takara (Ame Toyotakaraikashi Hitarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[42] Maharani Kōgyoku memerintah kali kedua
38 661–672   Maharaja Tenji Katsuragi/Nakano-ooe (Ame Mikoto Hirakasuwake no Mikoto/Amatsu Mikoto Sakiwake no Mikoto) Tarikh tradisional[43]
39 672   Maharaja Kōbun Ōtomo Tarikh tradisional;[44] dirampas kuasa oleh Temmu; diberikan nama selepas kematian (1870)
40 672–686   Maharaja Temmu Ōama/Ohoshiama/Ōsama (Ame no Nunahara Oki no Mahito no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[45]
41 686–697   Maharani Jitō Unonosarara (Takama no Harahiro no Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[46]
42 697–707   Maharaja Mommu Karu (Ame no Mamune Toyoohoji no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[47]
43 707–715   Maharani Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[48]
Zaman Nara (710–794)
43 707–715   Maharani Gemmei Ahe (Yamatoneko Amatsu Mishiro Toyokuni Narihime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[48]
44 715–724   Maharani Genshō Hidaka/Niinomi (Yamatoneko Takamizu Kiyotarashi Hime no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[49]
45 724–749   Maharaja Shōmu Obito (Ameshirushi Kunioshiharuki Toyosakurahiko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional[50]
46 749–758   Maharani Kōken Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[51] memerintah dua kali
47 758–764   Maharaja Junnin Ōi Tarikh tradisional[52] diturun takhta oleh Shōtoku; diberikan nama selepas kematian (1870)
48 764–770   Maharani Shōtoku Abe (Yamatoneko no Sumera Mikoto) Tarikh tradisional;[53] Maharani Kōken memerintah kali kedua
49 770–781   Maharaja Kōnin Shirakabe (Amemune Takatsugi no Mikoto) Tarikh tradisional[54]
50 781–806   Maharaja Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Tarikh tradisional[55]
Zaman Heian (794–1185)
50 781–806   Maharaja Kammu Yamabe (Yamatoneko Amatsu Hitsugi Iyaderi no Mikoto) Tarikh tradisional[55]
51 806–809   Maharaja Heizei Ate (Yamatoneko Ameoshikuni Takahiko no Mikoto) Tarikh tradisional[56]
52 809–823   Maharaja Saga Kamino Tarikh tradisional[57]
53 823–833   Maharaja Junna Ōtomo Tarikh tradisional[58]
54 833–850   Maharaja Ninmyō Masara Tarikh tradisional[59]
55 850–858   Maharaja Montoku Michiyasu Tarikh tradisional[60]
56 858–876   Maharaja Seiwa Korehito Tarikh tradisional[61]
57 876–884   Maharaja Yōzei Sadaakira Tarikh tradisional[62]
58 884–887   Maharaja Kōkō Tokiyasu Tarikh tradisional[63]
59 887–897   Maharaja Uda Sadami Tarikh tradisional[64]
60 897–930   Maharaja Daigo Atsuhito Tarikh tradisional[65]
61 930–946 60px Maharaja Suzaku Yutaakira Tarikh tradisional[66]
62 946–967   Maharaja Murakami Nariakira Tarikh tradisional[67]
63 967–969   Maharaja Reizei Norihira Tarikh tradisional[68]
64 969–984   Maharaja En'yū Morihira Tarikh tradisional[69]
65 984–986   Maharaja Kazan Morosada Tarikh tradisional[70]
66 986–1011   Maharaja Ichijō Yasuhito/Kanehito Tarikh tradisional[71]
67 1011–1016   Maharaja Sanjō Okisada/Iyasada Tarikh tradisional[72]
68 1016–1036   Maharaja Go-Ichijō Atsuhira Tarikh tradisional[73]
69 1036–1045   Maharaja Go-Suzaku Atsunaga/Atsuyoshi Tarikh tradisional[74]
70 1045–1068   Maharaja Go-Reizei Chikahito Tarikh tradisional[75]
71 1068–1073   Maharaja Go-Sanjō Takahito Tarikh tradisional[76]
72 1073–1086   Maharaja Shirakawa Sadahito Tarikh tradisional[77]
73 1087–1107   Maharaja Horikawa Taruhito Tarikh tradisional[78]
74 1107–1123   Maharaja Toba Munehito Tarikh tradisional[79]
75 1123–1142   Maharaja Sutoku Akihito Tarikh tradisional[80]
76 1142–1155   Maharaja Konoe Narihito Tarikh tradisional[81]
77 1155–1158   Maharaja Go-Shirakawa Masahito Tarikh tradisional[82]
78 1158–1165   Maharaja Nijō Morihito Tarikh tradisional[83]
79 1165–1168   Maharaja Rokujō Yorihito Tarikh tradisional[84]
80 1168–1180   Maharaja Takakura Norihito Tarikh tradisional[84]
81 1180–1185   Maharaja Antoku Tokihito Tarikh tradisional[85]
Zaman Kamakura (1185–1333)
82 1183–1198   Maharaja Go-Toba Takahira Tarikh tradisional[86]
83 1198–1210   Maharaja Tsuchimikado Tamehito Tarikh tradisional[87]
84 1210–1221   Maharaja Juntoku Morihira/Morinari Tarikh tradisional[88]
85 1221   Maharaja Chūkyō Kanehira/Kanenari Tarikh tradisional;[89] diberikan nama selepas kematian (1870)
86 1221–1232   Maharaja Go-Horikawa Yutahito Tarikh tradisional[90]
87 1232–1242   Maharaja Shijō Mitsuhito/Hidehito Tarikh tradisional[91]
88 1242–1246   Maharaja Go-Saga Kunihito Tarikh tradisional[92]
89 1246–1260   Maharaja Go-Fukakusa Hisahito Tarikh tradisional[93]
90 1260–1274   Maharaja Kameyama Tsunehito Tarikh tradisional[94]
91 1274–1287   Maharaja Go-Uda Yohito Tarikh tradisional[95]
92 1287–1298   Maharaja Fushimi Hirohito Tarikh tradisional[96]
93 1298–1301   Maharaja Go-Fushimi Tanehito Tarikh tradisional[97]
94 1301–1308   Maharaja Go-Nijō Kuniharu Tarikh tradisional[98]
95 1308–1318   Maharaja Hanazono Tomihito Tarikh tradisional[99]
96 1318–1339   Maharaja Go-Daigo Takaharu Tarikh tradisional;[100]

Istana Selatan

Istana Utara (1333–1392)
1331–1333   Maharaja Kōgon Kazuhito Tarikh tradisional[101]
1336–1348   Maharaja Kōmyō Yutahito Tarikh tradisional[102]
1348–1351   Maharaja Sukō Okihito Tarikh tradisional[103]
1351–1352 Interregnum(waktu peralihan/masa antara dua pemerintahan)
1352–1371   Maharaja Go-Kōgon Iyahito Tarikh tradisional[104]
1371–1382   Maharaja Go-En'yū Ohito Tarikh tradisional[105]
1382–1392   Maharaja Go-Komatsu Motohito Tarikh tradisional;[106] istana-istana disatukan pada tahun 1392;

lihat 100 dan kebawah

Zaman Muromachi (1333–1573)
96 1318–1339   Maharaja Go-Daigo Takaharu Tarikh tradisional;[100] Istana Selatan
97 1339–1368   Maharaja Go-Murakami Norinaga/Noriyoshi Tarikh tradisional; [107] Istana Selatan
98 1368–1383   Maharaja Chōkei Yutanari Tarikh tradisional;[108] Istana Selatan
99 1383–1392   Maharaja Go-Kameyama Hironari Tarikh tradisional;[109] Istana Selatan
100 1392–1412   Maharaja Go-Komatsu Motohito Tarikh tradisional;[110] istana-istana disatukan; lihat juga entri seksyen Istana Utara diatas


101 1412–1428   Maharaja Shōkō Mihito Tarikh tradisional[111]
102 1428–1464   Maharaja Go-Hanazono Hikohito Tarikh tradisional[112]
103 1464–1500   Maharaja Go-Tsuchimikado Fusahito Tarikh tradisional[113]
104 1500–1526   Maharaja Go-Kashiwabara Katsuhito Tarikh tradisional[114]
105 1526–1557   Maharaja Go-Nara Tomohito Tarikh tradisional[115]
106 1557–1586   Maharaja Ōgimachi Michihito Tarikh tradisional[116]
Zaman Azuchi-Momoyama (1573–1603)
106 1557–1586   Maharaja Ōgimachi Michihito Tarikh tradisional[116]
107 1586–1611   Maharaja Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Tarikh tradisional[117]
Zaman Edo (1603–1867)
107 1586–1611   Maharaja Go-Yōzei Kazuhito/Katahito Tarikh tradisional[117]
108 1611–1629   Maharaja Go-Mizunoo
(Go-Minoo)
Kotohito Tarikh tradisional[118]
109 1629–1643   Maharani Meishō Okiko Tarikh tradisional[119]
110 1643–1654   Maharaja Go-Kōmyō Tsuguhito Tarikh tradisional[120]
111 1655–1663   Maharaja Go-Sai Nagahito Tarikh tradisional[121]
112 1663–1687   Maharaja Reigen Satohito Tarikh tradisional[122]
113 1687–1709   Maharaja Higashiyama Asahito Tarikh tradisional[123]
114 1709–1735   Maharaja Nakamikado Yasuhito Tarikh tradisional[124]
115 1735–1747   Maharaja Sakuramachi Teruhito Tarikh tradisional[125]
116 1747–1762   Maharaja Momozono Toohito Tariikh tradisional[126]
117 1762–1771   Maharani Go-Sakuramachi Toshiko Tarikh tradisional[127]
118 1771–1779   Maharaja Go-Momozono Hidehito Tarikh tradisional[128]
119 1780–1817   Maharaja Kōkaku Tomohito Tarikh tradisional[129]
120 1817–1846   Maharaja Ninkō Ayahito Tarikh tradisional[130]
121 1846–1867   Maharaja Kōmei Osahito
Jepun Moden (Empayar Jepun dan Jepun selepas Perang) (1867–sekarang)
122 1867–1912   Maharaja Meiji Mutsuhito Maharaja pertama Empayar Jepun.
123 1912–1926   Maharaja Taishō Yoshihito Putera Mahkota Hirohito berkhidmat sebagai Sesshō (Prince Regent) 1921–1926.
124 1926–1989   Maharaja Shōwa Hirohito Berkhidmat sebagai Sesshō (Prince Regent) 1921–1926. Maharaja terakhir Empayar Jepun.
125 1989–2019   Begawan Maharaja Akihito
Akihito Maharaja Era Heisei.
126 1 Mei 2019 -   Maharaja Naruhito Naruhito Maharaja Era Reiwa

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

Rencana ini disalin dan diterjemah dari Wikipedia Bahasa Inggeris

 
Mohor Imperial Jepunchrysanthemum berkembang yang diolah
  1. ^ Nussbaum, Louis Frédéric. (2005). [http://books.google.com/books?id=p2QnPijAEmEC&lpg=PP1&pg=PA962#v=onepage&q=list%20tenno&f=true "Traditional Order of Tennō" in Japan Encyclopedia, p. 962.]
  2. ^ Nussbaum, "Nengō" in Japan Encyclopedia, p. 704.
  3. ^ A list of other Japanese calling themselves or being called emperors (追尊天皇, 尊称天皇, 異説に天皇とされる者, 天皇に準ずる者, 自称天皇) can be seen on the Japanese Wikipedia page 天皇の一覧 (List of Japanese monarchs).
  4. ^ Titsingh, Isaac. (1834). [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&&pg=PA1#v=onepage&q&f=false Annales des empereurs du japon (Nihon Ōdai Ichiran), pp. 1-3]; Brown, Delmer M. (1979). Gukanshō, p. 249; Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, pp. 84-88;
  5. ^ Titsingh, pp. 3-4; Brown, pp. 250-251; Varley, pp. 88-89.
  6. ^ a b c d e f g h Brown, p. 248.
  7. ^ Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  8. ^ Titsingh, p. 4; Brown, p. 251; Varley, p. 89.
  9. ^ Titsingh, pp. 4-5; Brown, p. 251; Varley, p. 90.
  10. ^ Titsingh, p. 5; Brown, pp. 251-252; Varley, p. 90.
  11. ^ Titsingh, pp. 5-6; Brown, p. 252; Varley, pp. 90-92.
  12. ^ Titsingh, p. 6; Brown, p. 252; Varley, pp. 92-93.
  13. ^ Titsingh, pp. 6-7; Brown, p. 252; Varley, p. 93.
  14. ^ Titsingh, pp. 7-9; Brown, p. 253; Varley, p. 93-95.
  15. ^ Titsingh, p. 9-10; Brown, pp. 253-254; Varley, pp. 95-96.
  16. ^ Titsingh, p. 11-14; Brown, p. 254; Varley, pp. 96-99.
  17. ^ Brown, p. 254; Varley, pp. 99–100; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA11,M1 Titsingh, pp. 14]–15.
  18. ^ Brown, pp. 254–255; Varley, pp. 100–101; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA15,M1 Titsingh, p. 15].
  19. ^ Brown, p. 255; Varley, pp. 101–103; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA16,M1 Titsingh, pp. 16]–19.
  20. ^ Titsingh, pp. 19–22; Brown, p. 255-56; Varley, pp. 103–10.
  21. ^ Brown, pp. 256–257; Varley, pp. 110–111; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA22,M1 Titsingh, pp. 22]–24.
  22. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 111; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA24,M1 Titsingh, pp. 24]–25.
  23. ^ Brown, p. 257; Varley, p. 112; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA25,M1 Titsingh, p. 25].
  24. ^ Brown, pp. 257–258; Varley, p. 112; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA26,M1 Titsingh, p. 26].
  25. ^ Brown, p. 258; Varley, p. 113; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA26,M1 Titsingh, p. 26].
  26. ^ Brown, p. 258; Varley, pp. 113–115; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA27,M1 Titsingh, pp. 27]–28.
  27. ^ Brown, p. 258–259; Varley, pp. 115–116; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA28,M1 Titsingh, pp. 28]–29.
  28. ^ Brown, p. 259; Varley, p. 116; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA29,M1 Titsingh, pp. 29]–30.
  29. ^ Titsingh, p. 30; Brown, [http://books.google.com/books? id=w4f5FrmIJKIC&pg=PA259&dq=#v=onepage&q&f=false p. 259-260]; Varley, p. 117.
  30. ^ Brown, p. 260; Varley, pp. 117–118; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA31,M1 Titsingh, p. 31].
  31. ^ Brown, pp. 260–261; Varley, pp. 17–18, 119–120; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1 -PA31,M1 Titsingh, p. 31]–32.
  32. ^ Brown, p. 261; Varley, pp. 120–121; Brown, p. 261; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA33,M1 Titsingh, p. 33].
  33. ^ Brown, p. 261; Varley, p. 121; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA33,M1 Titsingh, p. 33]–34.
  34. ^ Brown, pp. 261–262; Varley, pp. 123–124; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA34,M1 Titsingh, p. 34]–36.
  35. ^ Varley, pp. 124–125; Brown, pp. 262–263; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA36,M1 Titsingh, p. 36]–37.
  36. ^ Brown, p. 263; Varley, pp. 125–126; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA37,M1 Titsingh, p. 37]–38.
  37. ^ Brown, p. 263; Varley, p. 126; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA38,M1 Titsingh, p. 38]–39.
  38. ^ Brown, pp. 263–264; Varley, pp. 126–129; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA39,M1 Titsingh, pp. 39]–42.
  39. ^ Brown, pp. 264–265; Varley, pp. 129–130; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA42,M1 Titsingh, pp. 42]–43.
  40. ^ Brown, pp. 265–266; Varley, pp. 130–132; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA43,M1 Titsingh, pp. 43]–47.
  41. ^ Brown, pp. 266–267; Varley, pp. 132–133; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA47,M1 Titsingh, pp. 47]–50.
  42. ^ Brown, p. 267; Varley, pp. 133–134; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA50,M1 Titsingh, pp. 50]–52.
  43. ^ Brown, p. 268; Varley, p. 135; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA52,M1 Titsingh, pp. 52]–56.
  44. ^ Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA56,M1 Titsingh, pp. 56]–58.
  45. ^ Brown, pp. 268–269; Varley, pp. 135–136; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA58,M1 Titsingh, pp. 58]–59.
  46. ^ Brown, pp. 269–270; Varley, pp. 136–137; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA59,M1 Titsingh, pp. 59]–60.
  47. ^ Brown, pp. 270–271; Varley, pp. 137–140; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA60,M1 Titsingh, pp. 60]–63.
  48. ^ a b Brown, p. 271; Varley, p. 140; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA63,M1 Titsingh, pp. 63]–65.
  49. ^ Brown, p. 271–272; Varley, pp. 140–141; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA65,M1 Titsingh, pp. 65]–67.
  50. ^ Brown, pp. 272–273; Varley, pp. 141–143; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA67,M1 Titsingh, pp. 67]–73.
  51. ^ Brown, pp. 274–275; Varley, p. 143; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA73,M1 Titsingh, pp. 73]–75.
  52. ^ Brown, p. 275; Varley, pp. 143–144; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA75,M1 Titsingh, pp. 75]–78.
  53. ^ Brown, p. 276; Varley, pp. 144–147; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA78,M1 Titsingh, pp. 78]–81.
  54. ^ Brown, p. 276–277; Varley, pp. 147–148; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA81,M1 Titsingh, pp. 81]–85.
  55. ^ a b Brown, pp. 277–279; Varley, pp. 148–150; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA86,M1 Titsingh, pp. 86]–95.
  56. ^ Brown, pp. 279–280; Varley, p. 151; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA96,M1 Titsingh, pp. 96]–97.
  57. ^ Brown, pp. 280–282; Varley, pp. 151–164; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA97,M1 Titsingh, pp. 97]–102.
  58. ^ Brown, p. 282–283; Varley, p. 164; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA103,M1 Titsingh, pp. 103]–106.
  59. ^ Brown, pp. 283–284; Varley, pp. 164–165; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA106,M1 Titsingh, pp. 106]–112.
  60. ^ Brown, pp. 285–286; Varley, p. 165; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA112,M1 Titsingh, pp. 112]–115.
  61. ^ Brown, pp. 286–288; Varley, pp. 166–170; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA115,M1 Titsingh, pp. 115]–121.
  62. ^ Brown, pp. 288–289; Varley, pp. 170–171; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA121,M1 Titsingh, pp. 121]–124.
  63. ^ Brown, p. 289; Varley, pp. 171–175; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA124,M1 Titsingh, pp. 124]–125.
  64. ^ Brown, p. 289–290; Varley, pp. 175–179; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA125,M1 Titsingh, pp. 125]–129.
  65. ^ Brown, pp. 290–293; Varley, pp. 179–181; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA129,M1 Titsingh, pp. 129]–134.
  66. ^ Brown, pp. 294–295; Varley, pp. 181–183; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA134,M1 Titsingh, pp. 134]–138.
  67. ^ Brown, pp. 295–298; Varley, pp. 183–190; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA139,M1 Titsingh, pp. 139]–142.
  68. ^ Brown, p. 298; Varley, pp. 190–191; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA142,M1 Titsingh, pp. 142]–143.
  69. ^ Brown, pp. 299–300; Varley, pp. 191–192; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA144,M1 Titsingh, pp. 144]–148.
  70. ^ Brown, pp. 300–302; Varley, p. 192; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA148,M1 Titsingh, pp. 148]–149.
  71. ^ Brown, pp. 302–307; Varley, pp. 192–195; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA150,M1 Titsingh, pp. 150]–154.
  72. ^ Brown, p. 307; Varley, p. 195; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA154,M1 Titsingh, pp. 154]–155.
  73. ^ Brown, pp. 307–310; Varley, pp. 195–196; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA156,M1 Titsingh, pp. 156]–160.
  74. ^ Brown, pp. 310–311; Varley, p. 197; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA160,M1 Titsingh, pp. 160]–162.
  75. ^ Brown, pp. 311–314; Varley, pp. 197–198; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA162,M1 Titsingh, pp. 162]–166.
  76. ^ Brown, pp. 314–315; Varley, pp. 198–199; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA166,M1 Titsingh, pp. 166]–168.
  77. ^ Brown, pp. 315–317; Varley, pp. 199–202; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA169,M1 Titsingh, pp. 169]–171.
  78. ^ Brown, pp. 317–320; Varley, p. 202; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA172,M1 Titsingh, pp. 172]–178.
  79. ^ Brown, pp. 320–322; Varley, pp. 203–204; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA178,M1 Titsingh, pp. 178]–181.
  80. ^ Brown, pp. 322–324; Varley, pp. 204–205; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA181,M1 Titsingh, pp. 181]–185.
  81. ^ Brown, pp. 324–326; Varley, p. 205; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA186,M1 Titsingh, pp. 186]–188.
  82. ^ Brown, p. 326–327; Varley, pp. 205–208; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA188,M1 Titsingh, pp. 188]–190.
  83. ^ Brown, pp. 327–329; Varley, pp. 208–212; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA191,M1 Titsingh, pp. 191]–194.
  84. ^ a b Brown, pp. 329–330; Varley, p. 212; [http://books.google.com/books? id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA191,M1 Titsingh, pp. 194]–195.
  85. ^ Brown, pp. 333–334; Varley, pp. 214–215; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA200,M1 Titsingh, pp. 200]–207.
  86. ^ Brown, pp. 334–339; Varley, pp. 215–220; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA207,M1 Titsingh, pp. 207]–221.
  87. ^ Brown, pp. 339–341; Varley, pp 220; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA221,M1 Titsingh, pp. 221]–230.
  88. ^ Brown, pp. 341–343, Varley, pp. 221–223; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA230,M1 Titsingh, pp 230]–238.
  89. ^ Brown, pp. 343–344; Varley, pp. 223–226; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA236,M1 Titsingh, pp. 236]–238.
  90. ^ Brown, pp. 344–349; Varley, pp. 226–227; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1-PA238,M1 Titsingh, pp. 238]–241.
  91. ^ Varley, p. 227; Titsingh, pp. 242– 245.
  92. ^ Varley, pp. 228–231; Titsingh, pp. 245– 247.
  93. ^ Varley, pp. 231–232; Titsingh, pp. 248– 253.
  94. ^ Varley, pp. 232–233; Titsingh, pp. 253– 261.
  95. ^ Varley, pp. 233–237; Titsingh, pp. 262– 269.
  96. ^ Varley, pp. 237–238; Titsingh, pp. 269– 274.
  97. ^ Varley, pp. 238–239; Titsingh, pp. 274– 275.
  98. ^ Varley, p. 239; Titsingh, pp. 275– 278.
  99. ^ Varley, pp. 239–241; Titsingh, pp. 278– 281.
  100. ^ a b Varley, pp. 241–269; [http://books.google.com/books?id=18oNAAAAIAAJ&pg=PP9&dq=nipon+o+dai+itsi+ran#PRA1- PA281,M1 Titsingh, pp. 281]–286, and Titsingh, p. 290–294.
  101. ^ Titsingh, pp. 286–289.
  102. ^ Titsingh, pp. 294–298.
  103. ^ Titsingh, pp. 298–301.
  104. ^ Titsingh, pp. 302–309.
  105. ^ Titsingh, pp. 310–316.
  106. ^ Titsingh, pp. 317-327.
  107. ^ Varley, pp. 269–270 | Titsingh, p. .
  108. ^ Titsingh, p. .
  109. ^ [Titsingh, p. ]–320.
  110. ^ Titsingh, pp. 320–327.
  111. ^ Titsingh, pp. 327–331.
  112. ^ Titsingh, pp. 331–351.
  113. ^ Titsingh, pp. 352–364.
  114. ^ Titsingh, pp. 364–372.
  115. ^ Titsingh, pp. 372–382.
  116. ^ a b Titsingh, pp. 382–402.
  117. ^ a b Titsingh, pp. 402–409.
  118. ^ Titsingh, pp. 410–411.
  119. ^ Titsingh, pp. 411–412.
  120. ^ Titsingh, pp. 412–413.
  121. ^ Titsingh, p. 413.
  122. ^ Titsingh, pp. 414–415.
  123. ^ Titsingh, pp. 415–416.
  124. ^ Titsingh, pp. 416–417.
  125. ^ Titsingh, pp. 417–418.
  126. ^ Titisngh, pp. 418–419.
  127. ^ Titsingh, p. 419.
  128. ^ Titsingh, pp. 419–420.
  129. ^ Titsingh, pp. 420–421.
  130. ^ Titsingh, p. 421.

RujukanSunting

ISBN 9780702214851; OCLC 157026188

  • Brown, Delmer M. and Ichirō Ishida, eds. (1979). Gukanshō: The Future and the Past. Berkeley: University of California Press. 10-ISBN

0-520-03460-0; 13-ISBN 978-0-520-03460-0; [http://www.worldcat.org/title/future-and-the-past-a-transl-and-study-of-the-gukansho-an-interpretative-history-of

-japan-written-in-1219/oclc/251325323 OCLC 251325323]

Annales des empereurs du Japon.] Paris: Royal Asiatic Society, Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland.

OCLC 5850691

  • Varley, H. Paul. (1980). Jinnō Shōtōki: A Chronicle of Gods and Sovereigns. New York: Columbia University Press. 10-ISBN 0-231-

04940-4; 13-ISBN 978-0-231-04940-5; [http://www.worldcat.org/title/chronicle-of-gods-and-sovereigns-jinno-shotoki-of-kitabatake-chikafusa/oclc/59145842 OCLC

59145842]

Pautan luarSunting