Senarai Mongol Khan

rencana senarai Wikimedia

Berikut adalah senarai pemerintah keturunan Mongol Khans dan Khagan.

Khan Agung (Great Khan) dari Empayar MongolSunting

 
Empayar Mongol Khan dan wilayahnya

Berikut adalah penama dari keturunan Khan yang diberi gelaran Maharaja(Emperor) dari pemerintah Dinasti Yuan atas sebab khidmat dalam Pejabat Rasmi Mongol Khan Agung. (original office of the Great Khan of the Mongols):

 
The Mongol Empire, Visual Pembesaran Empayar Mongol.

Khans of Golden HordeSunting

Horde/Pasukan PutihSunting

White Horde or Цагаан орд was khanate of Jochi's eldest son Orda.

Horde/Pasukan BiruSunting

Pemimpin sebenar kepada Jochid Ulus (Kipchak Khanate) merupakan ahli kumpulan kepada "Rumah Batu"(House of Batu) sehingga Tahun 1361.

Ilkhans of Il KhanateSunting

Selepas Pembunuhan Arpa, regional negara didirikan pada kehancuran yang dibangkitkan oleh Ilkhanate mereka sendiri sebagai calon-calon pewaris.

Para penuntut dari Parsi Timur (Khurasan):

  • Togha Temür (c. 1338-1353) (diakui oleh Kartids 1338-1349; oleh Jalayirids 1338-1339, 1340-1344; oleh Sarbadars 1338-1341, 1344, 1353)
  • Luqman (1353-1388) (anak lelaki kepada Togha Temür)

Khans of Chagatai KhanateSunting

The Chagatai Khanate terbahagi kepada 2 bahagian, barat dan timur (Moghulistan). Untuk khan-khan timur, sila lihat Khans of Moghulistan, dibawah.

From 1370 on, the Chagatai Khans were puppets of Timur.

Ketua Ogodeid ulusSunting

Khagans of Post-Imperial Mongolia (Northern Yuan)Sunting

Berikut direkodkan Khan sebagai are successors of Dayan Khan dan pemerintah terus kepada Chahar. Mereka mempunyai kekuasaan raja atas Mongol tümens yang lain, tetapi tidak dapat melaksanakan kewenangan mereka keatas mereka.

Pemerintah Zunghar KhanateSunting

Upper Mongol Khoshud Khans of TibetSunting

  • Gushi Khan Toro-Baikhu (1642-1655)
  • Dayan Ochir Khan (1655-1669)
  • Gonchug Dalai Khan (1669-1698)
  • Lhazang Chingis Khan (1698-1717)

Torghud Khans of the KalmyksSunting

  • Khoo-Orlog (d.1644)
  • Shikir-Daichung (1644-1661)
  • Puntsog (1661-1669)
  • Ayuukhi (1669-1724)
  • Tseren-Dondog (1724-1735)
  • Dondug-Ombo (1735-1741)
  • Dondug-Dashi (1741-1761)
  • Ubashi (1762-1771)

Mongolia abad ke-20Sunting

RujukanSunting

  • Dughlát Muhammad Haidar, Norbert Elias, Edward Denison Ross - The Tarikh-i-rashidi
  • Henry Hoyle Howorth-History of the Mongols
  • Herbert Franke, Denis Twitchett, John King Fairbank -The Cambridge History of China: Alien regimes and border states, 907-1368
  • William Bayne Fisher, Peter Jackson, Laurence Lockhart, J. A. Boyle -The Cambridge history of Iran‎, 5
  • Konstantin Nikolaevich Maksimov - Kalmykia in Russia's past and present national policies and administrative system

Lihat jugaSunting