Senarai Panglima Angkatan Tentera (Thailand)

rencana senarai Wikimedia

Panglima Angkatan Tentera, sebelum itu dikenali sebagai Panglima Tertinggi, (Bahasa Thai: ผู้บัญชาการทหารสูงสุด) adalah panglima medan keseluruhan Angkatan Tentera Diraja Thai. Beliau juga bertanggungjawab mengurus Markas Angkatan Tentera Diraja Thai (disingkat sebagai MK ATDT). Jangan dikelirukan dengan Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera Diraja Thai yang merupakan Ketua Negara dan Raja Thailand.

Panglima Angkatan Tentera
Bahasa Thai: ผู้บัญชาการทหารสูงสุด
Flag of the Chief of the Defence Forces of Thailand.svg
Bendera Panglima Angkatan Tentera
Penyandang
Jeneral Chalermpol Srisawat
sejak 1 Oktober 2020
Kementerian Pertahanan
Ahli kepadaMK ATDT
Lapor kepadaMenteri Pertahanan
PusatLak Si, Bangkok
PencadangMenteri Pertahanan
PelantikRaja Thailand
Pembentukan13 November 1940
Pemegang pertamaFil Marsyal Plaek Phibunsongkhram
Laman sesawangTapak web rasmi

Sebelum tahun 1960 jawatan ini adalah ciptaan ad hoc oleh Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram, semasa Perang Dunia II. Namun, dibawah Fil Marsyal Sarit Thanarat jawatan tersebut menjadi kekal, dan bahkan pada awal kewujudannya telah digabungkan dengan jawatan Perdana Menteri Thailand. Pada Februari 2008 nama Inggeris jawatan itu telah ditukar dari Supreme Commander (Panglima Tertinggi) ke Panglima Angkatan Tentera dengan penyusunan semula Markas Perintah Ulung kepada Markas Angkatan Tentera Diraja Thai (walaupun istilah Thai tetap sama).

Oleh kerana Panglima Angkatan Tentera bertindak seperti koordinator antara cabang perkhidmatan dan beliau memerintah pasukan tentera lebih kecil dari Tentera Darat, Tentera Laut, Tentera Udara, jawatan ini biasanya dikhaskan untuk jeneral kanan tentera yang tidak akan dilantik sebagai Panglima Tentera Darat Diraja Thai. Sudah menjadi kebiasaan untuk melantik panglima angkatan tentera ke pangkat empat bintang bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan dalam Angkatan Tentera.

Panglima terkini ialah Jeneral Chalermpol Srisawat sejak Oktober 2020.

Senarai PanglimaSunting

Panglima Tertinggi (1941−2008)Sunting

# Panglima Tertinggi Potret panglima Lahir–Mati Cabang tentera Mula Tamat Tempoh khidmat
Pemerintahan sementara semasa Perang Perancis-Thai
1 Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram   1897–1964   Tentera Darat Diraja Thai 13 November 1940 30 April 1941 168 hari
Pemerintahan sementara semasa Perang Pasifik
2 Fil Marsyal Plaek Phibunsongkhram   1897–1964   Tentera Darat Diraja Thai 12 November 1941 24 November 1943 2 tahun, 12 hari
Pemerintahan tetap
3 Fil Marsyal Sarit Thanarat   1908–1963   Tentera Darat Diraja Thai 27 September 1957 8 December 1963 † 6 tahun, 72 hari
4 Fil Marsyal Thanom Kittikachorn   1911–2004   Tentera Darat Diraja Thai 11 Disember 1963 30 September 1973 9 tahun, 293 hari
5 Ketua Marsyal Udara Dawee Chullasapya   1914-1996   Tentera Udara Diraja Thai 1 Oktober 1973 30 September 1974 364 hari
6 Jeneral Kris Sivara   1914–1976   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1974 30 September 1975 364 hari
7 Laksamana Sangad Chaloryu   1915–1980   Tentera Laut Diraja Thailand 1 Oktober 1975 30 September 1976 365 hari
8 Ketua Marsyal Udara Kamon Dachatungkha     Tentera Udara Diraja Thai 1 Oktober 1976 30 September 1977 364 hari
9 Jeneral Kriangsak Chamanan   1917–2003   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1977 30 September 1978 364 hari
10 Jeneral Serm Na Nagara     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1979 30 September 1981 1 tahun, 364 hari
11 Jeneral Saiyud Kerdphol     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1981 30 September 1983 1 tahun, 364 hari
12 Jeneral Arthit Kamlang-ek   1925–2015   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1983 31 Ogos 1986 2 tahun, 334 hari
13 Laksamana Supa Gajaseni     Tentera Laut Diraja Thailand 1 September 1986 30 September 1987 1 tahun, 29 hari
14 Jeneral Chavalit Yongchaiyudh   1932–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1987 31 Mac 1990 2 tahun, 181 hari
15 Jeneral Sunthorn Kongsompong   1931–1999   Tentera Darat Diraja Thai 1 April 1990 30 September 1991 1 tahun, 182 hari
16 Jeneral Suchinda Kraprayoon   1933–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1991 4 April 1992 186 hari
17 Ketua Marsyal Udara Kaset Rojananil   1933–   Tentera Udara Diraja Thai 6 April 1992 31 Juli 1992 116 hari
18 Ketua Marsyal Udara Voranat Aphichari     Tentera Udara Diraja Thai 1 Ogos 1992 30 September 1994 2 tahun, 60 hari
19 Jeneral Watanachai Wootisiri     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1994 30 September 1995 364 hari
20 Jeneral Viroj Sangsanit     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1995 30 September 1996 365 hari
21 Jeneral Mongkon Amphornpisit     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 1996 30 September 2000 3 tahun, 365 hari
22 Jeneral Somphao Chusri     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2000 30 September 2001 364 hari
23 Laksamana Narong Yuthavong     Tentera Laut Diraja Thailand 1 Oktober 2001 30 September 2002 364
24 Jeneral Surayud Chulanont   1943–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2002 30 September 2003 364 hari
25 Jeneral Somtat Attanand     Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2003 30 September 2004 365 hari
26 Jeneral Chaiyasit Shinawatra   1945–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2004 30 September 2005 364 hari
27 Jeneral Ruangroj Mahasaranon   1946–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2005 30 September 2006 364 hari
28 Jeneral Boonsrang Niumpradit [th]   1948–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2006 30 September 2008 1 tahun, 365 hari

Panglima Angkatan Tentera (2008−kini)Sunting

# Panglima Angkatan Tentera Potret panglima Lahir–Mati Cabang tentera Mula Tamat Tempoh khidmat
29 Jeneral Songkitti Jaggabatara   1950–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2008 30 September 2011 2 tahun, 364 hari
30 Jeneral Thanasak Patimaprakorn   1953–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2011 30 September 2014 2 tahun, 364 hari
31 Jeneral Worapong Sanganetra [th]   1955-   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2014 30 September 2015 364 hari
32 Jeneral Sommai Kaotira [th]   1956–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 20015 30 September 2016 365 hari
33 Jeneral Surapong Suwan-ath [th]   1956–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2016 30 September 2017 365 hari
34 Jeneral Thanchaiyan Srisuwan   1958-   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2017 30 September 2018 364 hari
35 Jeneral Pornpipat Benyasri   1960–   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2018 30 September 2020 1 tahun, 365 hari
36 Jeneral Chalermpol Srisawat   1963-   Tentera Darat Diraja Thai 1 Oktober 2020 Penyandang kini 356 hari

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

Templat:Military of Thailand