Senarai Parti Komunis

rencana senarai Wikimedia

Terdapat sebilangan besar parti komunis yang aktif di berbagai negara di seluruh Dunia dan sejumlah yang dulu aktif. Mereka berbeza bukan hanya dalam metode, tetapi juga dalam ideologi dan tafsiran yang ketat, walaupun pada umumnya mereka berada dalam tradisi Marxis.

Pembentukan parti komunis di pelbagai negara kali pertama dimulakan oleh Bolshevik Rusia di dalam Komunis Antarabangsa . Sejak itu, parti-parti komunis telah memerintah banyak negara, sama ada sebagai parti pemerintah di negara-negara satu parti seperti Parti Komunis China atau Parti Komunis Kesatuan Soviet, ataupun sebagai parti pemerintah dalam sistem multi-parti, termasuk pemerintah majoriti dan minoriti sebagai serta memimpin atau menjadi sebahagian daripada beberapa gabungan.

Banyak parti komunis yang lain tidak memerintah negara mana pun, tetapi mereka memerintah beberapa negeri atau wilayah dalam sebuah negara. Yang lain juga telah diwakili di parlimen nasional, negeri atau wilayah. Sesetengah pihak komunis dan sekolah pemikiran menolak parlimentarisme, menyokong di tempatnya pemberontakan ataupunrevolusi sosial serta majlis-majlis pekerja .

Secara rasmi memerintah di negara komunisSunting

Di negara-negara berikut, beberapa parti komunis mengetuai gabungan pemerintah atau memegang monopoli atas kekuasaan negara seperti yang telah ditentukan oleh perlembagaan negara masing-masing.

Pemerintahan atau sebahagian daripada gabungan pemerintah di negara-negara pelbagai partiSunting

Dahulu memerintahSunting

Sistem satu partiSunting

Kerajaan majoriti atau minoriti ParlimenSunting

Rakan atau penyokong gabunganSunting

Moden yang tidak berkuasaSunting

BekasSunting

Tidak berfungsiSunting

Selepas memerintahSunting

Tidak memerintahSunting

Pertubuhan komunis kiri mengikut negaraSunting

Berikut ialah senarai organisasi komunis kiri mengikut negara yang hanya menyenaraikan organisasi politik dan parti yang secara rasmi menyebut diri mereka komunis kiri secara ideologi dan masih wujud lagi.

PertubuhanSunting

NotaSunting

  1. ^ Hong Kong and Macau are administrated under the "one country, two systems" principle.
  2. ^ Although the government's official state ideology now incorporates the Juche element of Kim Il-sung's Kimilsungism–Kimjongilism policy as opposed to orthodox Marxism–Leninism, North Korea still considers itself a socialist state.[1] According to North Korea: A Country Study by Robert L. Worden, Marxism–Leninism was abandoned immediately after the start of de-Stalinisation in the Soviet Union and it has been totally replaced by Juche since at least 1974.[2] The Workers' Party of Korea is considered by some scholars to not be a communist party.[3] While recently it started to consider itself as Jucheist exclusively, the party participates in the International Meeting of Communist and Workers' Parties.[4]

Lihat JugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Article Preamble, Section Preamble of the Socialist Constitution of the Democratic People's Republic of Korea (27 December 1972). "The Democratic People's Republic of Korea is the socialist motherland of Juche, which has applied the ideas and leadership of Kim Il-sung".
  2. ^ Worden, Robert L. (2008). North Korea: A Country Study (PDF) (ed. 5th). Washington, D. C.: Library of Congress. m/s. 206. ISBN 978-0-8444-1188-0.
  3. ^ Shin, Gi-wook (2006). Ethnic Nationalism in Korea: Genealogy, Politics, and Legacy. Stanford University Press. ISBN 9780804754088.
  4. ^ "List of participants of 15th International Meeting of Communist and Workers'". Solidnet. Diarkibkan 24 Disember 2013 di Wayback Machine. Retrieved 24 December 2013.
  5. ^ Mundo Obrero.
  6. ^ Abrahamian, Ervand (1982). Iran Between Two Revolutions. Princeton University Press. m/s. 234−237. ISBN 0-691-10134-5.
  7. ^ "TSE aprova criação da Unidade Popular, o 33° partido político no país" (dalam bahasa Portugis). Poder360. 10 December 2019. Dicapai pada 27 February 2020.
  8. ^ "Marxist–Leninist Communist Party (Brazil)". Marxist–Leninist Communist Party. Dicapai pada 1 April 2020.
  9. ^ "Labour Party of Colombia". Labour Party of Colombia. Dicapai pada 1 April 2020.
  10. ^ "Communist Party of the Dominican Republic". Communist Party of the Dominican Republic. Dicapai pada 1 April 2020.
  11. ^ "Dominican Workers' Party (Marxist–Leninist)". Dominican Workers' Party. Dicapai pada 1 April 2020.
  12. ^ "New Communist Party of Haiti (Marxist–Leninist)".
  13. ^ "Iraqi Revolutionary Marxist–Leninists Regroupment". Iraqi Revolutionary Marxist–Leninists Regroupment. Dicapai pada 1 April 2020.
  14. ^ "Japan Labor Party". Japanese Labor Party. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 August 2013. Dicapai pada 19 March 2013.
  15. ^ "Workers' Communist Party In Japan". Workers' Communist Party In Japan. Dicapai pada 1 April 2020.
  16. ^ "Filipino Workers Party". Filipino Workers Party. Dicapai pada 1 April 2020.
  17. ^ "Polish Party of the Working Class - Initiative Group". Polish Party of the Working Class - Initiative Group. Dicapai pada 1 April 2020.
  18. ^ "Regional Party of Communists". Regional Party of Communists. Dicapai pada 1 April 2020.
  19. ^ "Reconstrucción Comunista blog".
  20. ^ "Communist Party of Spain (Maoist)". Bandera Roja. Diarkibkan daripada yang asal pada 1 October 2015. Dicapai pada 23 March 2013.
  21. ^ "Inicio". Iniciativa Comunista. Dicapai pada 11 February 2016.
  22. ^ "Kimetz". Kimetz. Dicapai pada 11 February 2016.
  23. ^ "Andalucía Comunista". Andalucía Comunista. Dicapai pada 11 February 2016.
  24. ^ "Red Roja". Red Roja. Dicapai pada 11 February 2016.
  25. ^ "All-Union Communist Party Bolsheviks - Ukraine". All-Union Communist Party Bolsheviks - Ukraine. Diarkibkan daripada yang asal pada 13 March 2013.
  26. ^ "Communist Party Alliance". Communist Party Alliance. Dicapai pada 1 April 2020.
  27. ^ "Bolshevik Platform of the KPSS". Communist Party of the Soviet Union. Dicapai pada 1 April 2020.

Pautan luaranSunting