Senarai Pemenang Keseluruhan Anugerah Juara Lagu

Anugerah Juara Lagu merupakan sebuah rancangan pertandingan yang diterbitkan oleh TV3 yang membariskan lagu-lagu terbaik secara tahunan untuk dipilih oleh juri profesional sebagai lagu terbaik tahunan. Setiap tahun sebuah lagu akan dipilih sebagai Juara Keseluruhan dan diangkat sebagai Lagu Terbaik Sepanjang Tahun.

Syarat PertandinganSunting

Penggubah dan penulis lirik yang dipilih sebagai Juara Keseluruhan mestilah warganegara Malaysia yang menerbitkan rakaman lagu terbaru dalam tempoh pertandingan Muzik Muzik secara mingguan di TV3. Penulis lirik dimestikan menulis lirik dalam bahasa Melayu dan elemen bahasa asing hendaklah tidak lebih daripada 40%. Sementara penyanyi yang menyampaikan lagu dipertandingkan tidak semestinya warganegara Malaysia atau penyanyi asal. Penggubah bebas memilih penyanyi yang akan mempersembahkan lagu ciptaan mereka secara langsung ketika pertandingan.

PenerimaSunting

Tahun Judul Lagu Penyanyi Asal Pencipta Lagu Penulis Lirik Album Label Genre/Kategori
1986 Sekadar Di Pinggiran Francesca Peter Abdul Manan Ngah (Manan Ngah) Lukhman Abdul Kadir (Lukhman S.) "Sekadar Di Pinggiran" (1986) WEA (kini Warner Music) Balada
1987 Menaruh Harapan Zaiton Sameon A. Ali Habsah Hassan "Menaruh Harapan'" (1987) FGM/BMG Music (kini Sony Music) Balada
1988 Kau Kunci Cintaku Di Dalam Hatimu Ramlah Ram Ahmad Nawab Abdul Jalil Salleh (Juwie) "Kau Kunci Cintaku (Dalam Hatimu)" (1988) PMC/ BMG Music (kini Sony Music) Balada
1989 Isabella Kumpulan Search Suhaimi bin Abdul Rahman,
Yazid Ahmad,
Hamzah Mohd Taib,
Noordin Taib &
Nasir Daud
Mohd Hakim Lokman (Bob Lokman) "Fenomena" (1989) PMC / BMG Music (kini Sony Music) Rock
1990 Janji Manismu Aishah Adam Ahmad Aishah (Wan Aishah) "Aishah" (1990) CBS (kini Sony Music) Balada
1991 Takdir dan Waktu Kumpulan Mega Rahim Othman Abdul Jalil Salleh (Juwie) "Ilustrasi" (1991) Jojo's/ BMG Music (kini Sony Music) Rock
1992 Pada Syurga di Wajahmu Nash Elias Fauzi Marzuki Mohd Hakim Lokman (Bob Lokman) "Nash" (1992) WEA (kini Warner Music) Rock
1993 Teratai Layu Di Tasik Madu Fauziah Latiff Adam Ahmad S. Amin Shahab "Epilog Memori Gelita" (1993) Happy Records/ EMI (kini Universal) Balada
1994 Tanya Sama Itu Hud Hud M. Nasir Mohamad Nasir Mohd (M. Nasir) Mohamad Nasir Mohd (M. Nasir) "Canggung Mendonan" (1994) BMG Music (kini Sony Music) Rock
1995 Cinta Beralih Arah Aishah Jari Idris Habsah Hassan "Wajah" (1995) Sony Music Balada
1996 Jerat Percintaan Siti Nurhaliza Adnan Abu Hassan Norhani Md Jamil (Hani MJ)
Othman Zainuddin
"Siti Nurhaliza" (1996) Suria Records (SRC) / Universal Balada
1997 Ghazal Untuk Rabiah Jamal Abdillah dan M. Nasir Mohamad Nasir Mohd (M. Nasir) S. Amin Shahab (Cenderawasih) "Suratan Kasih" (1995) Warner Music Etnik Kreatif/Irama Malaysia
1998 Cindai Siti Nurhaliza Suhaimi Mohd Zain (Pak Ngah) Hairul Anuar Harun "Cindai" (1997) Suria Records (SRC) / Universal Etnik Kreatif/Irama Malaysia
1999 Andalusia M. Nasir Mohamad Nasir Mohd (M. Nasir) Rosli Khamis (Loloq) "Terbaik M. Nasir" (1998) BMG Music (kini Sony Music) Rock
2000 Balqis Siti Nurhaliza Suhaimi Mohd Zain Pak Ngah Hairul Anuar Harun "Sahmura" (2000) Suria Records (SRC) / Universal Etnik Kreatif/Irama Malaysia
2001 Mimpi Laila Yasin Sulaiman Yasin Sulaiman Yasin Sulaiman "Mimpi Laila" (2001) MIG Records (kini Warner Music) Etnik Kreatif/Irama Malaysia
2002 Keliru Ajai & Nurul Aidit Alfian Aidit Alfian "Ajai & Nurul" (2002) Warner Music Pop Rock
2003 Bunga-bunga Cinta Misha Omar Adnan Abu Hassan Adnan Abu Hassan "Misha" (2002) BMG Music (kini Sony Music) Balada
2004 Relaku Pujuk Kumpulan Spider Rustam Mustafah (Tam) Mohd Khirin Omar (Keon) "Nazraku" (2004) NAR Records Rock
2005 Gemilang Jaclyn Victor Aubrey Suwito Asmin Mudin "Gemilang" (2004) Sony Music Balada
2006 Terlalu Istimewa Adibah Noor Azlan Abu Hassan Adibah Noor "Terlalu Istimewa" (2005) ANE Balada
2007 Itu Kamu Kumpulan Estranged Richael Lawrence Gimbang,
Din Hormatov,
Nor Hanafi,
Azwin Andy Malik
Richael Lawrence Gimbang "In Hating Memory" (2007) EAD Rock
2008 Lagu Untukmu Kumpulan Meet Uncle Hussain Nik Mustaza Nik Mustapha (Taja),
Tassiq Saidi Hashim (Tass),
Azlan Rosle (Lan)
Nik Mustaza Nik Mustapha (Taja,)
Tassiq Saidi Hashim (Tass)
"KAMI: The Album" (2007) Positive Tone/EMI (kini Universal) Rock
2009 Pergi Aizat Amdan Pete Teo Amran Omar "OST Talentime" (2009) Universal Balada
2010 Tolong Ingatkan Aku Ana Raffali Ana Nurhidayah Mohd Raffali (Ana Raffali) Ana Nurhidayah Mohd Raffali (Ana Raffali) "Ketika Aku Kecil" (2010) Universal Balada
2011 Awan Nano Hafiz Suip Mohamad Nasir Mohd (M. Nasir) Hasmi Hashim (Budi Hekayat) "Masih Jelas" (2009) Astro Entertainment / Warner Music Balada
2012 Terukir Di Bintang Yuna Zarai Yunalis Mat Zarai (Yuna Zarai) Yunalis Mat Zarai (Yuna Zarai) "Terukir Di Bintang" (2012) FMC Balada
2013 Bahagiamu Deritaku Hafiz Suip Rozman Shafie (LY) Norahayati Hashim (Baiduri) " Luahan Hati Anak Seni" (2013) Astro Entertainment / Warner Music Balada
2014 Apa Khabar Joe Flizzow & Sonaone Mikael Adam Mohd Rafee Lozach (SonaOne) Johan Ishak (Joe Flizzow) " Havoc" (2013) Kartel Records/ Sony Music Hip-Hop
2015 Potret Kumpulan Akim & The Majistret Afiq Hakim Ahmad (Akim Ahmad/Hang Nadim) Afham Zulhusmi Ahmad (Kamar Empayar) " Patriot" (2015) Nova Music Rock
2016 Lelaki Teragung Dayang Nurfaizah Natasyah Iman Imran "Dayang Nurfaizah" (2017) Indigital Balada
2017 Jampi Hael Husaini Hael Husaini & Ezra Kong Hael Husaini & Ezra Kong (2018) Astro Entertainment Pop Rock
2018 Haram Hael Husaini & Dayang Nurfaizah Hael Husaini & Ezra Kong Hael Husaini & Ezra Kong (2018) Balada
 
francissca Peter-Pemenang Pertama AJL Pada 1986
 
Misha Omar-Pemenang AJL 2003
 
Jaclyn Victor-Pemenang AJL 2005

RekodSunting

KuantitiSunting

  • Syarikat rakaman Sony Music mendahului jumlah hak cipta bagi lagu juara iaitu dengan 11 buah lagu manakala 7 buah lagu masing-masing dipunyai oleh syarikat Universal Music dan Warner Music.
  • Lagu "Terlalu Istimewa" dan "Itu Kamu" diterbitkan dan diedarkan sepenuhnya secara bebas (indie).
  • M. Nasir merupakan komposer yang paling banyak memenangi trofi AJL iaitu sebanyak empat (4) kali. 3 kali dinyanyikan sendiri 1994, 1997 (duet bersama Jamal Abdillah), 1999 dan sekali dinyanyikan artis lain iaitu Hafiz menerusi Awan Nano pada AJL 26 (2011).
  • Seramai lima (5) orang penulis lirik berkongsi jumlah kemenangan utama paling banyak iaitu sebanyak dua (2) trofi. Mereka ialah Abdul Jalil Salleh (dikenali sebagai Mama Juwie), Bob Lokman, Habsah Hassan, S. Amin Shahab dan Hairul Anuar Harun.
  • Habsah Hassan merupakan pemenang penulis lirik wanita pertama, manakala Ana Raffali merupakan pencipta lagu wanita pertama memenangi anugerah keseluruhan.
  • Abdul Jalil Salleh (Mama Juwie) merupakan penulis lirik pertama memenangi anugerah keseluruhan lebih daripada satu (1) kali iaitu pada 1988 dan 1991.
  • Adam Ahmad merupakan komposer pertama memenangi anugerah keseluruhan sebanyak lebih daripada satu (1) kali iaitu pada 1990 dan 1993.
  • Aishah ialah penyanyi pertama memenangi anugerah keseluruhan lebih sekali iaitu pada 1990 dan 1995.
  • M. Nasir menjadi penyanyi pertama memenangi anugerah utama (sebagai penyanyi) sebanyak tiga kali iaitu pada tahun 1994, 1997 dan 1999, diikuti oleh penyanyi Siti Nurhaliza pada tahun 1996, 1998 dan 2000.
  • Aizat Amdan merupakan satu-satunya penyanyi gantian yang berjaya memenangi anugerah utama pada tahun 2012. Aizat menggantikan Yuna menyanyikan lagu Terukir Di Bintang kerana Yuna mempunyai komitmen rakaman album di USA.
  • M. Nasir merupakan pemenang anugerah keseluruhan pertama yang mencipta lagu, menulis lirik dan menyanyikan/merakamkan sendiri lagu ciptaannya pada edisi 1994. Ini diikuti oleh Yasin Sulaiman (2001), Richael Lawrence Gimbang (2007), Nik Mustaza Nik Mustapha (2008), Ana Raffali (2010) dan Yuna Zarai (2012). Tetapi Yuna hanya menyanyi di peringkat Separuh Akhir sahaja kerana komitmennya di USA.
  • Selain menulis lirik, Richael Lawrence Gimbang memenangi anugerah keseluruhan pada tahun 2007 (Itu Kamu) menerusi penglibatannya dalam lagu tersebut sebagai pencipta lagu dan penyanyi utama kumpulan Estranged. Nik Mustaza Nik Mustapha juga serupa, tetapi beliau bukan penyanyi utama kumpulannya, sebaliknya sebagai pemain gitar utama.
  • Adam Ahmad, Adnan Abu Hassan, Aidit Alfian, Azlan Abu Hassan dan Pete Teo merupakan komposer yang juga bergelar penyanyi tetapi tidak menyanyikan lagu ciptaan mereka yang memenangi anugerah utama.

Runut BunyiSunting

  • Tiga (3) buah lagu memenangi anugerah utama merupakan lagu tema asal sesebuah filem. Lagu-lagu tersebut ialah Ghazal Untuk Rabiah bagi filem Ghazal Untuk Rabiah (1997), Lagu Untukmu (filem Kami pada 2008) dan Pergi (filem Talentime pada 2009).
  • Lagu Isabella pula merupakan lagu pemenang yang pertama diadaptasikan ke dalam filem iaitu menerusi dua buah filem Isabella dan Fenomena pada tahun 1990. Sementara ada beberapa lagu yang dimuatkan ke dalam filem setelah diterbitkan contohnya seperti Janji Manismu dimuatkan selepas itu dalam filem Syakila (1992), Mimpi Laila (filem No Problem pada 2001) dan Bunga-bunga Cinta (filem Gerak Khas 3 pada 2005).
  • Zaiton Sameon merupakan bekas pemenang yang kisah hidupnya diadaptasi ke dalam bentuk filem pada tahun 2012 (filem Zaiton Ceritaku) di mana filem tersebut memuatkan lakonan semula babak persembahan lagu Menaruh Harapan di AJL.

EtnikSunting

  • Aubrey Suwito merupakan komposer bukan bumiputera yang pertama memenangi anugerah utama secara persendirian di mana beliau mempunyai campuran darah Cina Indonesia. Ini diikuti oleh komposer Pete Teo (Cina).
  • Ahmad Nawab dan Adam Ahmad merupakan komposer bumiputera yang memenangi anugerah ini biarpun mereka mempunyai darah campuran India. Selain mereka, terdapat juga pemenang yang berrdarah campur seperti Azwin Andy Malik (campuran Melayu dan Cina), Yasin Sulaiman (campuran Melayu dan Australia) dan SonaOne (campuran Melayu dan Perancis) tetapi dikira sebagai bumiputera.
  • Untuk pemenang menerusi nyanyian, Francesca Peter mendahului apabila beliau merupakan penyanyi bumiputera berketurunan bukan Melayu iaitu Serani diikuti oleh Richael Lawrence Gimbang (Kadazan), sementara Jaclyn Victor merupakan penyanyi bukan bumiputera pertama memenangi anugerah ini. Jaclyn berbangsa India.
  • Tony Bernado Alberto, berbangsa Cina merupakan salah seorang ahli Kumpulan Spider merupakan artis bukan bumiputera pertama memenangi anugerah utama sebagai artis (ahli kumpulan).

Usia & PenglibatanSunting

SejarahSunting

  • Siti Nurhaliza adalah pemegang rekod paling banyak memenangi Anugerah di dalam sejarah penganjuran Anugerah Juara Lagu dengan keseluruhannya 20 Kemenangan, menerima Anugerah Istimewa dan memenangi 2 Anugerah Pilihan dengan hanya penglibatan beliau di dalam Anugerah Juara Lagu dalam masa yang singkat. Mula melibatkan diri dalam Anugerah Juara Lagu pada usia 17 tahun 1996 dan mengumumkan mahu menarik diri pada usia 24 tahun 2003. Di dalam angka usia yang sangat muda 24 tahun dan penglibatan yang singkat tetapi Siti Nurhaliza adalah pemegang rekod tertinggi di dalam sejarah Anugerah Juara Lagu dengan memegang rekod memenangi Anugerah paling terbanyak di dalam sejarah penganjuran Anugerah Juara Lagu.