Senarai Perdana Menteri Thailand

Rencana Senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai daftar Perdana Menteri Thailand:

Prime Minister of ThailandSunting

No. Potret Nama Tarikh lahir Mula Tempoh Akhir Tarikh kematian Hubungan dengan pemangku
1 Phraya Manopakorn Nititada
(1884—1948)
28 Jun 1932 20 Jun 1933 358 hari Bebas
Prajadhipok
(1925—1935)
(1) Phraya Manopakorn Nititada
2 Phraya PhahonPhonphayuhasena
(1887—1947)
21 Jun 1933 16 Disember 1938 5 tahun, 178 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
Ananda Mahidol
(1935—1946)
(2) Phraya Phahonphonphayuhasena
3 Plaek Phibunsongkhram
(1897—1964)
16 Disember 1938 1 Ogos 1944 5 tahun, 229 hari style="background:Templat:Khana Ratsadon/meta/color" | Khana Ratsadon
(3) Plaek Phibunsongkhram
4 Khuang Aphaiwongse
(1902—1968)
1 Ogos 1944 31 Ogos 1945 1 tahun, 30 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color;" | Bebas
5 Thawi Bunyaket
(6) Seni Pramoj
(4) Khuang Aphaiwong
(1902—1986)
31 Januari 1946 24 Mac 1946 52 hari style="background:Templat:Independent (politician/meta/color; | Bebas
4 Khuang Aphaiwong
7 Pridi Banomyong
(1900—1983)
24 Mac 1946 23 Ogos 1946 152 hari style=background:Templat:Free Thai Movement/meta/color;" | Free Thai
(7) Pridi Banomyong
8 Thawan Thamrongnavasawat
(1901—1988)
23 Ogos 1946 8 November 1947 1 tahun, 77 hari style="background:Templat:Constitutional Front (Thailand); |
Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
Phin Choonhavan
(189

1—1973)
26 Januari 1973(1973-01-26) (umur 81)

8 November 1947 10 November 1947 2 hari style="background:Templat:Militaly Rule/meta/color; |
  1. Phin Choonhavan (8 November 1947 - 10 November 1997)
Phin Choonhavan
(4) Khuang Aphaiwong
(3) Plaek Phibunsongkhram
1897-1964)
  1. Pote Sarasin, (21 September - 24 Disember 1957)
  2. Thanom KittikachornPanglima Darat Thanom Kittikachorn, (1 Januari - 20 Oktober 1958) (masa pertama)
  3. Panglima Darat Sarit Dhanarajata, (20 Oktober 1958 - 8 Disember 1963) (pemangku hingga 10 Februari 1959)
  4. Panglima Darat Thanom Kittikachorn, (9 Disember 1963 - 14 Oktober 1973) (masa kedua)
  5. Sanya Dharmasakti, (14 Oktober 1973 - 26 Februari 1975)
  6. Seni Pramoj, (26 Februari - 14 Mac 1975) (masa kedua)
  7. Kukrit Pramoj, (14 Mac 1975 - 20 April 1976)
  8. Seni Pramoj, (20 April - 6 Oktober 1976) (masa ketiga)
14 Thanin Kraivichian 8 October 1976 20 October 1977 1 tahun, 12 hari
15 Kriangsak Chamanan 11 November 1977Hf 3 Mac 1980 2 tahun, 113 hari
  1. Jeneral Kriangsak Chomanan, (12 November 1977 - 3 Mac 1980)
16 Prem Tinsulanonda 3 Mac 1980 4 Ogos 1988 8 tahun, 154 hari
  1. Jeneral Chatichai Choonhavan, (4 Ogos 1988 - 23 Februari 1991)
  2. Anand Panyarachun, (7 Mac 1991 - 7 April 1992) (masa pertama)
  3. Jeneral Suchinda Kraprayoon, (7 April - 24 Mei 1992)
  4. Meechai Ruchupan, 24 Mei 1992 - 10 Jun 1992 (pemangku)
18 Anand Panyarachun 1 tahun, 77 hari
(18) Anand Panyarachun
20 Chuan Leekpai 23 September 1992 13 Julai 1995 2 tahun, 293 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color; | Demokrat
  1. Banharn Silpa-Archa, (13 Julai 1995 - 1 Disember 1996)
  2. Jeneral Chavalit Yongchaiyudh, (1 Disember 1996 - 9 November 1997)
  3. Chuan Leekpai, (9 November 1997 - 9 Februari 2001) (masa kedua)
23 Thaksin Shinawatra 9 February 2001 19 September 2006 5 tahun, 222 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color; | Thai Rak Thai
Sonthi Boonyaratglin 19 September 2006 1 October 2006 12 hari Kententeraan
  1. Surayud Chulanont, (1 Oktober 2006 - 28 Januari 2008)
25 Samak Sundaravej 29 Januari 2008 8 September 2008 223 hari style="background:
26 Somchai Wongsawat 8 September 2008
(18 September 2008)
2 Disember 2008 23 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color"; | People's Power
Chaovarat Chanweerakul 2 Disember 2008 17 Disember 2008
27 Abhisit Vejjajiva
(1964—)
17 Disember 2008 5 Ogos 2011 2 tahun, 231 hari style="background:Templat:Democrat Party (Thailand)/meta/color;}}; | Demokrat
Abhisit Vejjajiva (17 December 2008 - 5 August 2011)
28 Yingluck Shinawatra
Niwatthamrong Boonsongpaisan
(1948—)
"Acting Prime Minister"
7 Mei 2014 22 Mei 2014 15 hari style="background:Templat:Thai Rak Thai/meta/color" | Pheu Thai
Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)
29 Prayut Chan-o-cha
1954—)
24 Ogos 2014 Kini 7 tahun, 354 hari Incumbent Ketenteraan
Palang Pracharath

Bhumibol Adulyadej
(1946—2016)

Vajiralongkorn
(2016—)


Pautan luarSunting