Senarai Perdana Menteri Thailand

Rencana Senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai daftar Perdana Menteri Thailand:

Perdana Menteri Thailand sunting

No. Potret Nama
(Kelahiran–Kematian)
Tempoh jawatan Pilihanraya Parti Kerajaan Raja
(Memerintah)
Mulai Menjawat Akhir Jawatan Tempoh
1   Phraya
Manopakorn Nitithada[a]
พระยามโนปกรณ์นิติธาดา
(1884–1948)
28 Jun
1932
20 Jun
1933
(digulingkan)
358 hari Bebas Manopakorn I  
Prajadhipok

(1925–1935)
Manopakorn II
Manopakorn III
2   Phraya
Phahonphonphayuhasena
พระยาพหลพลพยุหเสนา
(1887–1947)
21 Jun
1933
16 Disember
1938
5 tahun, 178 hari Parti Rakyat Phahon I
1933 Phahon II
Phahon III
 
Ananda Mahidol
(1935–1946)
1937 Phahon IV
Phahon V
3   Plaek Phibunsongkhram
แปลก พิบูลสงคราม
(1897–1964)
16 Disember
1938
1 Ogos
1944
5 tahun, 229 hari 1938 Parti Rakyat Plaek I
Plaek II
4   Khuang Aphaiwong
ควง อภัยวงศ์
(1902–1968)
1 Ogos
1944
31 Ogos
1945
1 tahun, 30 hari Parti Rakyat Khuang I
5   Thawi Bunyaket
ทวี บุณยเกตุ
(1904–1971)
31 Ogos
1945
17 September
1945
17 hari Parti Rakyat Thawi
6   Mom Rajawongse
Seni Pramoj
หม่อมราชวงศ์เสนีย์ ปราโมช
(1905–1997)
17 September
1945
31 Januari
1946
136 hari Thailand Percuma Seni I
(4)   Khuang Aphaiwong
ควง อภัยวงศ์
(1902–1968)
31 January
1946
24 March
1946
52 hari Jan
1946
Parti Rakyat Khuang II
7   Pridi Banomyong
ปรีดี พนมยงค์
(1900–1983)
24 Mac
1946
23 Ogos
1946
152 hari Parti Rakyat Pridi I
 
Bhumibol Adulyadej
(1946–2016)
Pridi II
8   Thawan Thamrongnawasawat
ถวัลย์ ธำรงนาวาสวัสดิ์
(1901–1988)
23 August
1946
8 November
1947
(digulingkan)
1 tahun, 79 hari Ogos
1946
Barisan Perlembagaan Thawan I
Thawan II
  Phin Choonhavan
ผิน ชุณหะวัณ
(1891–1973)
8 November
1947
10 November
1947
2 hari Tentera Majlis Tentera Negara
(4)   Khuang Aphaiwong
ควง อภัยวงศ์
(1902–1968)
10 November
1947
8 April
1948
(digulingkan)
150 hari Demokrat Khuang III
1948 Khuang IV
(3)   Plaek Phibunsongkhram
แปลก พิบูลสงคราม
(1897–1964)
8 April
1948
16 September
1957
(digulingkan)
9 tahun, 161 hari Parti Konservatif
(sehingga tahun 1955)
Plaek III
Plaek IV
Plaek V
Plaek VI
1952 Plaek VII
Seri Manangkhasila
(dari tahun 1955)
Feb
1957
Plaek VIII
  Sarit Thanarat
สฤษดิ์ ธนะรัชต์
(1908–1963)
16 September
1957
21 September
1957
5 hari Tentera Majlis Revolusi
9   Pote Sarasin
พจน์ สารสิน
(1905–2000)
21 September
1957
1 Januari
1958
102 hari Bebas Pote
10   Thanom Kittikachorn
ถนอม กิตติขจร
(1911–2004)
1 January
1958
20 October
1958
292 hari Dis
1957
Sosialis Kebangsaan[1] Thanom I
11   Sarit Thanarat[b]
สฤษดิ์ ธนะรัชต์
(1908–1963)
9 Februari
1959
8 Disember
1963
4 tahun, 302 hari Tentera Majlis Revolusi
Sarit
(10)   Thanom Kittikachorn[c]
ถนอม กิตติขจร
(1911–2004)
9 Disember
1963
14 Oktober
1973
9 tahun, 309 hari Tentera
(sehingga tahun 1968)
Thanom II
Rakyat Thai Bersatu
(1968–1971)
1969 Thanom III
Tentera
(dari tahun 1971)
Majlis Revolusi
Thanom IV
12   Sanya Dharmasakti
สัญญา ธรรมศักดิ์
(1907–2002)
14 Oktober
1973
15 Februari
1975
1 tahun, 124 hari Bebas Sanya I
Sanya II
(6)   Mom Rajawongse
Seni Pramoj
หม่อมราชวงศ์เสนีย์ ปราโมช
(1905–1997)
15 Februari
1975
14 Mac
1975
27 hari 1975 Demokrat Seni II
13   Mom Rajawongse
Kukrit Pramoj
หม่อมราชวงศ์คึกฤทธิ์ ปราโมช
(1911–1995)
14 Mac
1975
20 April
1976
1 tahun, 37 hari Aksi Sosial Kukrit
(6)   Mom Rajawongse
Seni Pramoj
หม่อมราชวงศ์เสนีย์ ปราโมช
(1905–1997)
20 April
1976
6 Oktober
1976
(digulingkan)
169 hari 1976 Demokrat Seni III
Seni IV
  Sangad Chaloryu
สงัด ชลออยู่
(1915–1980)
6 Oktober
1976
8 Oktober
1976
2 hari Tentera Majlis Pembaharuan Pentadbiran
14   Thanin Kraivichien
ธานินทร์ กรัยวิเชียร
(1927–)
8 Oktober
1976
20 Oktober
1977
(digulingkan)
1 tahun, 34 hari Bebas Thanin
  Sangad Chaloryu
สงัด ชลออยู่
(1915–1980)
20 Oktober
1977
10 November
1977
21 hari Tentera Majlis Revolusi
15   Kriangsak Chamanan
เกรียงศักดิ์ ชมะนันทน์
(1917–2003)
11 November
1977
3 Mac
1980
2 tahun, 113 hari Tentera
(sehingga 1978)
Kriangsak I
1979 Bebas
(dari tahun 1978)
Kriangsak II
16   Prem Tinsulanonda
เปรม ติณสูลานนท์
(1920–2019)
3 Mac
1980
4 Ogos
1988
8 tahun, 154 hari Tentera
(sehingga 1982)
Prem I
1983 Bebas
(dari tahun 1982)
Prem II
1986 Prem III
17   Chatichai Choonhavan
ชาติชาย ชุณหะวัณ
(1920–1998)
4 Ogos
1988
23 Februari
1991
(digulingkan)
2 tahun, 204 hari 1988 Bangsa Thai Chatichai I
Chatichai II
  Sunthorn Kongsompong
สุนทร คงสมพงษ์
(1931–1999)
24 Februari
1991
2 Mac
1991
7 hari Tentera Majlis Penyimpan Keamanan Negara
18   Anand Panyarachun
อานันท์ ปันยารชุน
(1932–)
2 Mac
1991
7 April
1992
1 tahun, 36 hari Bebas Anand I
19   Suchinda Kraprayoon
สุจินดา คราประยูร
(1933–)
7 April
1992
24 Mei
1992
47 hari Mac
1992
Bebas Suchinda
  Meechai Ruchuphan
มีชัย ฤชุพันธุ์
(1938–)
Pemangku Perdana Menteri
24 Mei
1992
10 Jun
1992
17 hari Bebas
(18)   Anand Panyarachun
อานันท์ ปันยารชุน
(1932–)
10 Jun
1992
23 September
1992
105 hari Bebas Anand II
20   Chuan Leekpai
ชวน หลีกภัย
(1938–)
23 September
1992
13 Julai
1995
2 tahun, 293 hari Sep
1992
Demokrat Chuan I
21   Banharn Silpa-archa
บรรหาร ศิลปอาชา
(1932–2016)
13 Julai
1995
25 November
1996
1 tahun, 135 hari 1995 Bangsa Thai Banharn
22   Chavalit Yongchaiyudh
ชวลิต ยงใจยุทธ
(1932–)
25 November
1996
9 November
1997
349 hari 1996 Aspirasi Baru Chavalit
(20)   Chuan Leekpai
ชวน หลีกภัย
(1938–)
9 November
1997
9 Februari
2001
3 tahun, 92 hari Demokrat Chuan II
23   Thaksin Shinawatra
ทักษิณ ชินวัตร
(1949–)
9 Februari
2001
19 September
2006
(digulingkan)
5 tahun, 222 hari 2001 Thai Rak Thai Thaksin I
2005 Thaksin II
  Sonthi Boonyaratglin
สนธิ บุญยรัตกลิน
(1946–)
19 September
2006
1 Oktober
2006
12 hari Tentera Majlis Keselamatan Negara
24   Surayud Chulanont
สุรยุทธ์ จุลานนท์
(1943–)
1 Oktober
2006
29 Januari
2008
1 tahun, 120 hari Bebas Surayud
25   Samak Sundaravej
สมัคร สุนทรเวช
(1935–2009)
29 Januari
2008
9 September
2008
224 hari 2007 Kuasa Rakyat Samak
26   Somchai Wongsawat[d]
สมชาย วงศ์สวัสดิ์
(1947–)
18 September
2008
2 Disember
2008
75 hari Kuasa Rakyat
Somchai
  Chavarat Charnvirakul
ชวรัตน์ ชาญวีรกูล
(1936–)
Pemangku Perdana Menteri
2 Disember
2008
17 Disember
2008
15 hari Bebas
27   Abhisit Vejjajiva
อภิสิทธิ์ เวชชาชีวะ
(1964–)
17 Disember
2008
5 Ogos
2011
2 tahun, 231 hari Demokrat Abhisit
28   Yingluck Shinawatra
ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร
(1967–)
5 Ogos
2011
7 Mei
2014
2 tahun, 275 hari 2011 Pheu Thai Yingluck
  Niwatthamrong Boonsongpaisan
นิวัฒน์ธำรง บุญทรงไพศาล
(1948–)
Pemangku Perdana Menteri
7 Mei
2014
22 Mei
2014
(digulingkan)
15 hari Pheu Thai
29   Prayut Chan-o-cha[2][e]
ประยุทธ์ จันทร์โอชา
(1954–)
24 Ogos
2014
22 Ogos
2023
8 tahun, 363 hari Tentera
(sehingga 2014)
Majlis Negara untuk Keamanan dan Ketenteraman
Prayut I
Bebas
(2014–2023)
 
Vajiralongkorn
(2016–)
2019 Prayut II
Bangsa Thai Bersatu
(2023)
30   Srettha Thavisin[3]
เศรษฐา ทวีสิน
(1962–)
22 Ogos
2023
Kini 227 hari 2023 Pheu Thai Srettha

Pautan luar sunting


Ralat petik: Tag <ref> untuk kumpulan "lower-alpha" ada tetapi tag <references group="lower-alpha"/> yang sepadan tidak disertakan

  1. ^ Thak Chaloemtiarana (2007), Thailand: The Politics of Despotic Paternalism, Ithaca NY: Cornell Southeast Asia Program, m/s. 88, ISBN 978-0-8772-7742-2
  2. ^ ประกาศแต่งตั้งนายกรัฐมนตรี ลงวันที่ 24 สิงหาคม 2557 [Proclamation on Appointment of Prime Minister dated 24 August 2014] (PDF). Royal Thai Government Gazette (dalam bahasa Thai). Bangkok: Cabinet Secretariat. 131, Special Part 159 D: 1. 25 August 2014. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 26 August 2014. Dicapai pada 25 August 2014.
  3. ^ ประกาศแต่งตั้งนายกรัฐมนตรี ราชกิจจานุเบกษา เล่ม ๑๔๐ ตอนพิเศษ ๒๐๑ ง หน้า ๑ วันที่ ๒๓ สิงหาคม พ.ศ. ๒๕๖๖