Senarai Perdana Menteri United Kingdom

rencana senarai Wikimedia

Perdana Menteri United Kingdom ialah ketua kerajaan daripada Kerajaan United Kingdom. Perdana Menteri (singkat PM) pula merupakan ketua cabang eksekutif Kerajaan United Kingdom, dan sebagai ketua kabinet. Kedudukan Perdana Menteri dipegang oleh anggota parlimen yang mampu memenangi majoriti anggota Dewan Rakyat. Biasanya yang memperoleh kepercayaan ini ialah ketua parti politik terbesar di dalam Dewan Rakyat. Perdana Menteri dan kabinetnya secara rasmi dilantik oleh Ratu United Kingdom untuk membentuk Kerajaan Baginda Ratu (Her Majesty’s Government). Bagaimanapun, sebenarnya Perdana Menteri yang memilih menterinya, dan ratu secara konvensyen menghormati pilihan Perdana Menteri. Perdana Menteri pula bertanggungjawab kepada Parlimen.

Robert Walpole, Earl of Orford penyandang Perdana Menteri pertama Kerajaan Great Britain
William Pitt yang Muda penyadang Perdana Menteri pertama United Kingdom

Senarai Perdana Menteri United KingdomSunting

Berikut adalah senarai Perdana Menteri United Kingdom sejak tahun 1721.

Gambar Perdana Menteri
(Lahir–Meninggal)
Tempoh jawatan
(Mula–Akhir)
Parti Raja/Ratu
(Memerintah)



 



Robert Walpole,
Earl of Orford

(1676–1745)
4 April
1721
11 Februari
1742
Whig Raja George I
(1714–1727)
Raja George II
(1727–1760)

 

Spencer Compton,
Earl of Wilmington

(1673–1743)
16 Februari
1742
2 Julai
1743

 

Henry Pelham
(1694–1754)
27 Ogos 1743 7 Mac
1754

 

Thomas Pelham-Holles,
Duke of Newcastle

(1693–1768)
16 Mac
1754
16 November 1756

 

William Cavendish,
Duke of Devonshire

(1720–1764)
16 November 1756 25 Jun 1757

 

Thomas Pelham-Holles,
Duke of Newcastle

(1693–1768)
2 Julai
1757
26 Mei 1762
Raja George III
(1760–1820)

 

John Stuart,
Earl of Bute

(1713–1792)
26 Mei
1762
16 April 1763 Tory

 

George Grenville
(1712–1770)
16 April 1763 13 Julai 1765 Whig

 

Charles Watson-Wentworth, Marquess of Rockingham
(1730–1782)
13 Julai 1765 30 Julai 1766

 

William Pitt,
Earl of Chatham

(1708–1778)
30 Julai 1766 14 Oktober 1768

 

Augustus Henry Fitzroy, Duke of Grafton
(1735–1811)
14 Oktober 1768 28 Januari 1770


 


Frederick North,
Lord North

(1732–1792)
28 Januari 1770 22 Mac 1782 Tory

 

Charles Watson-Wentworth, Marquess of Rockingham
(1730–1782)
27 Mac
1782
1 Julai
1782
Whig

 

William Petty,
Earl of Shelburne

(1737–1805)
4 Julai
1782
2 April 1783

 

William Henry Cavendish-Bentinck, Duke of Portland
(1738–1809)
2 April
1783
19 Disember 1783


 


William Pitt
the Younger

(1759–1806)
19 Disember 1783 14 Mac 1801 Tory

 

Henry Addington
(1757–1844)
17 Mac
1801
10 Mei 1804

 

William Pitt
yang Muda

(1759–1806)
10 Mei
1804
23 Januari 1806

 

William Grenville,
Lord Grenville

(1759–1834)
11 Februari 1806 31 Mac 1807 Whig

 

William Henry Cavendish-Bentinck, Duke of Portland
(1738–1809)
31 Mac
1807
4 Oktober 1809 Tory

 

Spencer Perceval
(1762–1812)
4 Oktober 1809 11 Mei 1812


 


Robert Jenkinson,
Earl of Liverpool

(1770–1828)
9 Jun
1812
10 April 1827
Raja George IV
(1820–1830)

 

George Canning
(1770–1827)
10 April 1827 8 Ogos 1827

 

Frederick John Robinson,
Viscount Goderich

(1782–1859)
31 Ogos
1827
22 Januari 1828

 

Arthur Wellesley,
Duke of Wellington

(1769–1852)
22 Januari 1828 22 November 1830
Raja William IV
(1830–1837)

 

Charles Grey,
Earl of Grey

(1764–1845)
22 November 1830 16 Julai 1834 Whig

 

William Lamb,
Viscount Melbourne

(1779–1848)
16 Julai 1834 17 November 1834

 

Arthur Wellesley,
Duke of Wellington

(1769–1852)
17 November 1834 9 Disember 1834 Tory

 

Sir Robert Peel
(1788–1850)
10 Disember 1834 18 April 1835 Konservatif

 

William Lamb,
Viscount Melbourne

(1779–1848)
18 April
1835
30 Ogos
1841
Whig
Ratu Victoria
(1837–1901)

 

Sir Robert Peel
(1788–1850)
30 Ogos 1841 30 Jun 1846 Konservatif

 

Lord John Russell
(1792–1878)
30 Jun
1846
23 Februari 1852 Whig

 

Edward Smith-Stanley,
Earl of Derby

(1799–1869)
23 Februari 1852 19 Disember 1852 Konservatif

 

George Hamilton Gordon, Earl of Aberdeen
(1784–1860)
19 Disember 1852 6 Februari 1855 Peelite

 

Henry John Temple, Viscount Palmerston
(1784–1865)
6 Februari 1855 20 Februari 1858 Whig

 

Edward Smith-Stanley,
Earl of Derby

(1799–1869)
20 Februari 1858 12 Jun 1859 Konservatif

 

Henry John Temple, Viscount Palmerston
(1784–1865)
12 Jun
1859
18 Oktober 1865 Liberal

 

Lord John Russell
(1792–1878)
29 Oktober 1865 28 Jun 1866

 

Edward Smith-Stanley,
Earl of Derby

(1799–1869)
28 Jun
1866
27 Februari 1868 Konservatif

 

Benjamin Disraeli
(1804–1881)
27 Februari 1868 3 Disember 1868

 

William Ewart Gladstone
(1809–1898)
3 Disember 1868 20 Februari 1874 Liberal

 

Benjamin Disraeli,
Earl of Beaconsfield

(1804–1881)
20 Februari 1874 23 April 1880 Konservatif

 

William Ewart Gladstone
(1809–1898)
23 April 1880 23 Jun 1885 Liberal

 

Robert Gascoyne-Cecil, Marquess of Salisbury
(1830–1903)
23 Jun
1885
1 Februari 1886 Konservatif

 

William Ewart Gladstone
(1809–1898)
1 Februari 1886 25 Julai 1886 Liberal

 

Robert Gascoyne-Cecil, Marquess of Salisbury
(1830–1903)
3 Ogos
1886
15 Ogos 1892 Konservatif

 

William Ewart Gladstone
(1809–1898)
15 Ogos 1892 5 Mac
1894
Liberal

 

Archibald Primrose,
Earl of Rosebery

(1847–1929)
5 Mac
1894
25 Jun 1895

 

Robert Gascoyne-Cecil, Marquess of Salisbury
(1830–1903)
25 Jun
1895
12 Julai 1902 Konservatif
Raja Edward VII
(1901–1910)



 

Arthur Balfour
(1848–1930)
12 Julai
1902
5 Disember 1905

 

Sir Henry Campbell-Bannerman
(1836–1908)
5 Disember 1905 7 April 1908 Liberal

 

Herbert Henry Asquith
(1852–1928)
7 April
1908
7 Disember 1916
Raja George V
(1910–1936)

 

David Lloyd George
(1863–1945)
7 Disember 1916 23 Oktober 1922

 

Andrew Bonar Law
(1858–1923)
23 Oktober 1922 22 Mei 1923 Konservatif

 

Stanley Baldwin
(1867–1947)
22 Mei
1923
22 Januari 1924

 

Ramsay MacDonald
(1866–1937)
22 Januari 1924 4 November 1924 Buruh

 

Stanley Baldwin
(1867–1947)
4 November 1924 5 Jun
1929
Konservatif

 

Ramsay MacDonald
[a]
(1866–1937)
5 Jun
1929
24 Ogos 1931 Buruh

 

Ramsay MacDonald
[a]
(1866–1937)
24 Ogos 1931 7 Jun
1935
Buruh Nasional

 

Stanley Baldwin
(1867–1947)
7 Jun
1935
28 Mei
1937
Konservatif
Raja Edward VIII
(1936)
Raja George VI
(1936–1952)

 

Neville Chamberlain
(1869–1940)
28 Mei
1937
10 Mei 1940

 

Winston Churchill
(1874–1965)
10 Mei
1940
26 Julai
1945

 

Clement Attlee
(1883–1967)
26 Julai
1945
26 Oktober 1951 Buruh

 

Sir Winston Churchill
(1874–1965)
26 Oktober 1951 6 April 1955 Konservatif
Ratu Elizabeth II
(1952–Kini)

Fail:Sir Anthony-Eden number 10 Official.jpg

Sir Anthony Eden
(1897–1977)
6 April
1955
10 Januari 1957

Fail:Harold Macmillan number 10 official.jpg

Harold Macmillan
(1894–1986)
10 Januari 1957 19 Oktober 1963

 

Sir Alec Douglas-Home
(1903–1995)
19 Oktober 1963 16 Oktober 1964

Fail:Harold Wilson Number 10 official.jpg

Harold Wilson
(1916–1995)
16 Oktober 1964 19 Jun
1970
Buruh

 

Edward Heath
(1916–2005)
19 Jun
1970
4 Mac
1974
Konservatif

Fail:Harold Wilson Number 10 official.jpg

Harold Wilson
(1916–1995)
4 Mac 1974 5 April 1976 Buruh



James Callaghan
(1912–2005)
5 April
1976
4 Mei
1979


 


Margaret Thatcher
(1925–2013)
4 Mei
1979
28 November 1990 Konservatif

 

John Major
(1951)
28 November 1990 2 Mei
1997


 


Tony Blair
(1953)
2 Mei 1997 27 Jun 2007 Buruh

 

Gordon Brown
(1951)
27 Jun
2007
11 Mei
2010

 

David Cameron
(1966)
11 Mei
2010
13 Julai
2016
Konservatif



Theresa May
(1956)
13 Julai 2016 24 Julai 2019

 

Boris Johnson
(1964)
24 Julai 2019 kini

CatatanSunting

 a. Ramsay MacDonald mengambil jawatan baru dan meletak jawatan lama, untuk membentuk kerajaan baru yang berbeza sekali daripada kerajaan terdahulu.