Senarai saluran Astro

rencana senarai Wikimedia
(Dilencongkan dari Senarai Saluran Astro)

Berikut merupakan saluran-saluran yang terdapat di Astro mengikuti pakej yang ditawarkan.[1]

Saluran televisyenSunting

Astro menawarkan 10 kategori saluran televisyen iaitu Aneka Melayu, Aneka India, Aneka Cina, Korea & Jepun, Filem, Berita, Pembelajaran, Kanak-kanak, Aneka Inggeris, dan Sukan.

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya didapati oleh pelanggan Astro HD (B.yond) dan Astro Ultra; dan tidak boleh diterima oleh pelanggan biasa.

Aneka MelayuSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
104HD 124 Astro Ria  Y  Y | 124
105HD 125 Astro Prima  Y  Y | 125
106HD 126 Astro Oasis  Y  Y | 126
107HD 127 Astro Warna  Y  Y | 127
108HD 128 Astro Citra  N  Y | 128
109HD Naura  Y  Y
111HD GO Shop  Y  Y
112HD Astro Rania  Y  Y
113HD Astro Aura  Y  Y
115HD Astro Box Office Movies Tayangan Hebat  N  Y
116HD Colors  Y  Y
118HD GO Shop Ruuma  Y  Y
120HD GO Shop Gaaya  Y  Y
101 TV1  N  Y
102 TV2  N  Y
103 TV3  N  Y
114 TV AlHijrah  Y  Y
129 ART Variety  N  N
140 NJOI  N  Y
146 OKEY  N  Y
147 ntv7  N  Y
148 8TV  N  Y
149 TV9  N  Y

Saluran 140 untuk NJOI sahaja.

Aneka IndiaSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
201HD Astro Vaanavil  Y  Y
231HD Astro Vinmeen HD  Y  Y
232HD 224 Star Vijay  Y  Y | 224
233HD Colors Tamil  Y  N
234HD 211 Sun TV  Y  N
235HD Zee Tamil  Y  Y
241HD Astro Box Office Movies Thangathirai  N  Y
251HD Astro Box Office BollyOne HD  Y  Y
202 Astro Vellithirai  N  Y
203 Makkal TV  Y  Y
212 Sun Music  Y  N
213 Chutti TV  Y  N
214 Adithya TV  Y  N

Siaran Astro Vaanavil gambar dalam format HD 16:9 hanya di Astro TV Box dan Astro GO, manakala NJOI TV Box masih meneruskan siaran gambar dalam format SD 16:9.

Aneka CinaSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
300HD iQIYI  Y  N
303HD GO Shop Chinese  Y  Y
304HD 344 Astro Xiao Tai Yang  Y  Y | 344
306HD 346 Astro AEC  Y  Y | 346
307HD 347 Astro Shuang Xing  Y  Y | 347
308HD Astro Quan Jia HD  Y  Y
309HD 349 Celestial Movies  Y  Y
310HD TVB Jade  Y  Y
311HD 351 Astro AOD (HD)  Y  Y
315HD Star Chinese Channel  N  N
318HD TVB News Channel  Y  N
319HD 359 TVB Xing He  Y  Y | 359
320HD 360 TVBS Asia  Y  Y
323HD TVBS News  Y  N
325HD* Phoenix Chinese Channel  Y  Y
326HD* Phoenix InfoNews Channel  Y  Y
333HD 373 Astro Hua Hee Dai  Y  Y | 373
335HD 375 CCTV-4  Y  Y | 375
305 TVB Classic  Y  Y
316 CTi Asia  Y  Y
317 TVB Entertainment News  Y  Y
321 CCM  Y  Y
352 – 355 Astro AOD  Y  Y

*Saluran Phoenix Chinese Channel dan Phoenix InfoNews Channel bersiaran semula pada 9 Julai 2020 setelah mencapai kata sepakat berkenaan konsensus kontrak penyiaran antara Astro dan Fenghuang (Phoenix).

Korea & JepunSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
392HD 391 KBS World  Y  Y
393HD ONE  Y  Y
394HD Oh!K  Y  Y
395HD tvN Asia  Y  Y
398 NHK World Premium  N  N

FilemSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
401HD HITS Movies  Y  N
404HD BOO  N  Y
411HD 431 HBO  Y  Y | 411
412HD 432 Cinemax  Y  Y | 412
413HD 433 FOX Movies  N  N
414HD FOX Family Movies  N  N
415HD FOX Action Movies  N  N
416HD tvN Movies  Y  Y

BeritaSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
511HD 531 CNN International  Y  N
512HD 532 BBC World News  Y  N
513HD 533 Al Jazeera English  Y  Y | 513
514HD Sky News  Y  N
515HD CNA  Y  N
501 Astro Awani  Y  Y
502 BERNAMA  Y  Y
503 CGTN  Y  Y
516 CNBC Asia  Y  N
517 Bloomberg Television  Y  N
518 ABC Australia  Y  N

PembelajaranSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
550HD 570 Nat Geo Wild  Y  Y | 570
551HD 571 National Geographic  Y  Y | 571
552HD 572 Discovery  Y  Y | 572
553HD Discovery Asia  Y  Y
554HD 574 Discovery Science  Y  Y | 574
555HD 575 HISTORY  Y  Y | 575
556HD 576 Animal Planet  Y  Y | 576

Kanak-kanakSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
611HD 631 Astro Ceria  Y  Y | 631
612HD Disney XD  Y  Y
614HD 634 Disney Channel  Y  Y | 634
615HD 635 Cartoon Network  Y  Y
616HD 636 Nickelodeon  Y  Y | 636
601 Astro Tutor TV UPSR  Y  Y
602 Astro Tutor TV PT3  Y  Y
603 Astro Tutor TV SPM  Y  Y
610 Astro TVIQ  Y  Y
613 Disney Junior  Y  Y
618 BabyTV  N  N

Aneka InggerisSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
701HD 721 AXN  Y  N
702HD Hello  Y  Y
703HD 723 FOX Life  N  N
704HD FOX  N  N
705HD KIX  Y  Y
706HD HITS  Y  N
707HD 727 TLC  Y  Y | 707
708HD Food Network  Y  Y
709HD 729 Asian Food Network (AFN)  Y  Y | 709
710HD Nat Geo People  Y  N
712HD Warner TV  Y  Y
713HD FX  N  N
714HD 734 Crime + Investigation  Y  Y | 714
715HD HGTV  Y  Y
716HD 736 DMAX  Y  Y | 736
717HD Comedy Central Asia  Y  Y
780UHD Astro UHD  N  N
718 MTV Asia  Y  N
719 Animax  Y  N

SukanSunting

Saluran Nama Astro GO NJOI
800HD eGG Network  Y  Y
802HD 801 Astro Arena  Y  Y | 801
811HD 831 Astro SuperSport  Y  Y
812HD 832 Astro SuperSport 2  Y  Y
813HD 833 Astro SuperSport 3  Y  Y
814HD 834 Astro SuperSport 4  Y  Y
815HD 835 FOX Sports  Y  Y
816HD 836 FOX Sports 2  Y  Y
817HD 837 FOX Sports 3  Y  Y
818HD beIN Sports  Y  Y
819HD beIN Sports MAX  Y  Y
820HD 840 Eurosport  Y  Y | 840
821HD 841 WWE Network  Y  Y | 841
822HD Golf Channel  Y  Y
823HD RugbyPass TV  Y  Y
824HD Astro Cricket  Y  Y

Astro GO EksklusifSunting

  • Penafian: Nombor saluran yang dipaparkan di bawah tidak boleh diakses di Astro TV Box (Astro HD & Astro Ultra), memandangkan ia hanya boleh ditonton di aplikasi Astro GO buat masa ini.
Saluran Nama
396HD K-PLUS
521HD DW
522HD France 24 English
617HD Nick Jr.
720HD ANIPLUS

Saluran tambahanSunting

lui perkhidmatan On Demand untuk tontonan lebih f
Saluran Nama Catatan
475HD Astro First (HD) Perlu menyewa filem di Portal Astro First (480).
Pelanggan juga disarankan untuk melakukan sedemikian melalui perkhidmatan On Demand untuk tontonan lebih fleksibel.
472HD
473HD
474HD
475HD
476HD
477HD
478HD
479HD Astro Best (HD) Perlu menyewa filem di Portal Astro First (480).
Pelanggan juga disarankan untuk melakukan sedemikian melalui perkhidmatan On Demand untuk tontonan lebih fleksibel.
482HD
483HD
484HD
485HD
486HD
487HD
488HD
498UHD Astro PPV Movies Tempahan filem versi UHD di portal Astro First/Best.
499UHD
489 – 492 Astro Best Perlu menyewa filem di Portal Astro Best (481).
Pelanggan juga disarankan untuk melakukan sedemikian melalui perkhidmatan On Demand untuk tontonan lebih fleksibel.

Saluran radioSunting

Astro menawarkan pelbagai saluran radio dengan pelbagai bahasa; meliputi Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Melayu, Bahasa Tamil, Bahasa Hindi, Bahasa Kadazan, dan Bahasa Iban. Saluran radio terbitan Astro juga boleh diikuti di aplikasi SYOK.

Saluran Nama Bahasa Aplikasi SYOK
852 HITZ Inggeris  Y
853 MY Cina  Y
854 Lite Inggeris  Y
855 Mix Inggeris  Y
856 ERA Melayu  Y
857 Sinar Melayu  Y
858 Melody Mandarin  Y
859 Raaga Tamil  Y
860 SYOK Classic Rock Inggeris  Y
861 SYOK Gold Inggeris  Y
862 SYOK Opus Inggeris  Y
863 Gegar Melayu  Y
864 SYOK India Beat Hindi  Y
865 SYOK Jazz Inggeris  Y
866 SYOK Osai Tamil  Y
867 SYOK Bayu Kadazan, Melayu  Y
868 SYOK Kenyalang Iban, Melayu  Y
869 Nasional FM Melayu  N
870 Sabah V FM Kadazan  N
871 Wai FM Iban  N
872 TraXX FM Inggeris  N
873 Minnal FM Tamil  N
874 Ai FM Cina  N
875 Asyik FM Asal, Melayu  N
876 Zayan Melayu  Y
877 Go Xuan Cina  Y
882 Astro Arena Radio Melayu  Y

Perkhidmatan interaktifSunting

Saluran Nama
200 Astro Self Service
480 Portal Astro First
481 Portal Astro Best

RujukanSunting

Pautan luarSunting