Senarai Setiausaha Negara Amerika Syarikat

rencana senarai Wikimedia

Ini adalah senarai Setiausaha-setiausaha Negara Amerika Syarikat.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat
U.S. Department of State official seal.svg
Lambang Rasmi
Secretary Blinken's Official Department Photo.jpg
Penyandang
Antony Blinken
sejak 26 Januari 2021
Jabatan Negara Amerika Syarikat
PelantikPresiden Amerika Syarikat
Pemegang sulungJohn Jay (pemangku)
Thomas Jefferson
Pembentukan27 Julai, 1789
PerwarisanKe-4
Laman sesawangwww.state.gov

Setiausaha Luar Negeri (1781-1789)Sunting

Artikel Utama: Setiausaha Luar Negeri Amerika Syarikat

Senarai Setiausaha-setiausaha NegaraSunting

Pihak
Status
  Menandakan pemangku Setiausaha Negara
No. Gambar Rasmi Nama Negeri Kediaman Menyandang Jawatan Meletak Jawatan Presiden
  John Jay[A]

Pemangku

New York 26 September, 1789 22 Mar, 1790 George Washington
1   Thomas Jefferson[M] Virginia 22 Mar, 1790 31 Disember, 1793
2   Edmund J. Randolph Virginia 2 Januari, 1794 20 Ogos, 1795
3   Timothy Pickering Massachusetts 20 Ogos, 1795 10 Disember, 1795[B]
10 Disember, 1795 4 Mar, 1797
4 Mar, 1797 12 Mei, 1800 John Adams
  Charles Lee[C]

Pemangku

Virginia 13 Mei, 1800 5 Jun, 1800
4   John Marshall Virginia 13 Jun, 1800 4 Mar, 1801
  Levi Lincoln Sr.[C]

Pemangku

Massachusetts 5 Mar, 1801 1 Mei, 1801 Thomas Jefferson
5   James Madison[M] Virginia 2 Mei, 1801 3 Mar, 1809
6   Robert Smith Maryland 6 Mar, 1809 1 April, 1811 James Madison
7   James Monroe[M] Virginia 2 April, 1811 3 Mar, 1817
John Graham

Pemangku

Kentucky 4 Mar, 1817 9 Mar, 1817 James Monroe
  Richard Rush[C]

Pemangku

Pennsylvania 10 Mar, 1817 22 September, 1817
8   John Quincy Adams[M] Massachusetts September 22, 1817 3 Mar, 1825
Daniel Brent
Pemangku
Virginia 4 Mar, 1825 7 Mar, 1825 John Quincy Adams
9   Henry Clay Kentucky 7 Mar, 1825 3 Mar, 1829
James A. Hamilton
Pemangku
New York 4 Mar, 1829 27 Mar, 1829 Andrew Jackson
10   Martin Van Buren[M] New York 28 Mar, 1829 23 Mei, 1831
11   Edward Livingston Louisiana 24 Mei, 1831 29 Mei, 1833
12   Louis McLane Delaware 29 Mei, 1833 30 Jun, 1834
13   John Forsyth Georgia 1 Julai, 1834 4 Mar, 1837
4 Mar, 1837 3 Mar, 1841 Martin Van Buren
Jacob L. Martin
Pemangku
Daerah Columbia 4 Mar, 1841 5 Mar, 1841 William Harrison
14   Daniel Webster Massachusetts 6 Mar, 1841 4 April, 1841
4 April, 1841 8 Mei, 1843 John Tyler
  Hugh S. Legaré

Pemangku

Carolina Selatan 9 Mei, 1843 20 Jun, 1843
William S. Derrick
Pemangku
Pennsylvania 21 Jun, 1843 23 Jun, 1843
15   Abel P. Upshur Virginia 24 Jun, 1843 23 Julai, 1843[D]
24 Julai, 1843 28 Februari, 1844
  John Nelson[C]

Pemangku

Maryland 29 Februari, 1844 31 Mar, 1844
16   John C. Calhoun Carolina Selatan 1 April, 1844 10 Mar, 1845[E]
17   James Buchanan[M] Pennsylvania 10 Mar, 1845 7 Mar, 1849[E] [[James K. Polk|James K. Polk[E]]][E]
18   John M. Clayton Delaware 8 Mar, 1849 9 Julai, 1850 Zachary Taylor
9 Julai, 1850 22 Julai, 1850 Millard Fillmore
19   Daniel Webster Massachusetts 23 Julai, 1850 24 Oktober, 1852
  Charles M. Conrad[B]

Pemangku

Louisiana 25 Oktober, 1852 5 November, 1852
20   Edward Everett Massachusetts 6 November, 1852 3 Mar, 1853
  William Hunter[F]

Pemangku

Rhode Island March 4, 1853 March 7, 1853 Franklin Pierce
21   William L. Marcy New York 7 Mar, 1853 6 Mar, 1857[E]
22   Lewis Cass Michigan 6 Mar, 1857 14 Disember, 1860 James Buchanan
  William Hunter

Pemangku

Rhode Island 15 Disember, 1860 16 Disember, 1860
23   Jeremiah S. Black Pennsylvania 17 Disember, 1860 5 Mar, 1861[E]
24   William H. Seward New York 5 Mar, 1861 15 April, 1865 Abraham Lincoln
15 April, 1865 4 Mar, 1869 Andrew Johnson
25   Elihu B. Washburne Illinois 5 Mar, 1869 16 Mar, 1869 Ulysses S. Grant
26   Hamilton Fish New York 17 Mar, 1869 4 Mar, 1877
4 Mar, 1877 12 Mar, 1877[E] [[Rutherford B. Hayes|Rutherford B. Hayes[E]]][E]
27   William M. Evarts New York 12 Mar, 1877 7 Mar, 1881
28   James G. Blaine Maine 7 Mar, 1881 19 September, 1881 James A. Garfield
19 September, 1881 19 Disember, 1881 Chester A. Arthur
29   Frederick Theodore Frelinghuysen New Jersey 19 Disember, 1881 6 Mar, 1885[E]
30   Thomas F. Bayard Delaware 7 Mar, 1885 6 Mar, 1889 [[Grover Cleveland|Grover Cleveland[E]]][E]
31   James G. Blaine Maine 7 Mar, 1889 4 Jun, 1892 Benjamin Harrison
  William F. Wharton[G]

Pemangku

Massachusetts 4 Jun, 1892 29 Jun, 1892
32   John W. Foster Indiana 29 Jun, 1892 23 Februari, 1893
-   William F. Wharton[G]

Pemangku

Massachusetts 24 Februari, 1893 6 Mar, 1893
Grover Cleveland
33   Walter Q. Gresham Indiana 7 Mar, 1893 28 Mei, 1895
  Edwin F. Uhl[G]

Pemangku

Michigan 28 Mei, 1895 9 Jun, 1895
34   Richard Olney Massachusetts 10 Jun, 1895 5 Mar, 1897[E]
35   John Sherman Ohio 6 Mar, 1897 27 April, 1898 William McKinley
36   William R. Day Ohio 28 April, 1898 16 September, 1898
  Alvey A. Adee[H]

Pemangku

New York 17 September, 1898 29 September, 1898
37   John Hay Daerah Columbia 30 September, 1898 14 September, 1901
14 September, 1901 1 Julai, 1905 Theodore Roosevelt
  Francis B. Loomis[G]

Pemangku

Ohio 1 Julai, 1905 18 Julai, 1905
38   Elihu Root New York 19 Julai, 1905 27 Januari, 1909
39   Robert Bacon New York 27 Januari, 1909 5 Mar, 1909[E]
40   Philander C. Knox Pennsylvania 6 Mar, 1909 5 Mar, 1913 [[William Howard Taft|William Howard Taft[E]]][E]
41   William Jennings Bryan Nebraska 5 Mar, 1913 9 Jun, 1915 Woodrow Wilson
42   Robert Lansing New York 9 Jun, 1915 23 Jun, 1915
24 Jun, 1915 13 Februari, 1920
  Frank Polk[I]

Pemangku

New York 14 Februari, 1920 12 Mar, 1920
43   Bainbridge Colby New York 23 Mar, 1920 4 Mar, 1921
44   Charles Evans Hughes New York 5 Mar, 1921 2 Ogos, 1923 Warren G. Harding
2 Ogos, 1923 4 Mar, 1925 Calvin Coolidge
45   Frank B. Kellogg Minnesota 5 Mar, 1925 4 Mar, 1929
4 Mar, 1929 28 Mar, 1929 Herbert Hoover
46   Henry L. Stimson New York 28 Mar, 1929 4 Mar, 1933
47   Cordell Hull Tennessee 4 Mar, 1933 30 November, 1944 Franklin D. Roosevelt
48   Edward Stettinius Jr. Virginia 1 Disember, 1944 12 April, 1945
12 April, 1945 27 Jun, 1945 Harry S. Truman
  Joseph Grew[I]

Pemangku

New Hampshire 28 Jun, 1945 3 Julai, 1945
49   James F. Byrnes Carolina Selatan 3 Julai, 1945 21 Januari, 1947
50   George C. Marshall Pennsylvania 21 Januari, 1947 20 Januari, 1949
51   Dean Acheson Connecticut 21 Januari, 1949 20 Januari, 1953
  Harrison F. Matthews[I]

Pemangku

Maryland 20 Januari, 1953 21 Januari, 1953 Dwight D. Eisenhower
52   John Foster Dulles New York 21 Januari, 1953 22 April, 1959
53   Christian Herter Massachusetts 22 April, 1959 20 Januari, 1961
  Livingston T. Merchant

Pemangku

Daerah Columbia 20 Januari, 1961 21 Januari, 1961 John F. Kennedy
54   Dean Rusk New York 21 Januari, 1961 22 November, 1963
22 November, 1963 20 Januari, 1969 Lyndon B. Johnson
  Charles E. Bohlen

Pemangku

Daerah Columbia 20 Januari, 1969 22 Januari, 1969 Richard Nixon
55   William P. Rogers Maryland 22 Januari, 1969 3 September, 1973
  Kenneth Rush

Pemangku

Florida 3 September, 1973 22 September, 1973
56   Henry Kissinger Daerah Columbia 22 September, 1973 9 Ogos, 1974
9 Ogos, 1974 20 Januari, 1977[1] Gerald Ford
  Philip Habib

Pemangku

California 20 Januari, 1977 23 Januari, 1977 Jimmy Carter
57   Cyrus Vance Virginia Barat 23 Januari, 1977 28 April, 1980[2]
  Warren Christopher[K][3]

Pemangku

California 28 April, 1980 2 Mei, 1980
  David D. Newsom[L]
Pemangku
2 Mei, 1980 3 Mei, 1980
Richard N. Cooper[N]
Pemangku
3 Mei, 1980
  David D. Newsom[L]
Pemangku
3 Mei, 1980 4 Mei, 1980
  Warren Christopher[K]

Pemangku

California 4 Mei, 1980 8 Mei, 1980
58   Edmund Muskie Maine 8 Mei, 1980 20 Januari, 1981[4]
59   Alexander Haig Connecticut 22 Januari, 1981 5 Julai, 1982[5] Ronald Reagan
  Walter J. Stoessel Jr.[K]

Pemangku

California 5 Julai, 1982 16 Julai, 1982
60   George P. Shultz California 16 Julai, 1982 20 Januari, 1989[6]
  Michael Armacost[L]

Pemangku

Maryland 20 Januari, 1989 25 Januari, 1989 George H. W. Bush
61   James Baker Texas 25 Januari, 1989 23 Ogos, 1992[7]
62   Lawrence Eagleburger Wisconsin 23 Ogos, 1992 8 Disember, 1992[K][8]
8 Disember, 1992 19 Januari, 1993[9]
Arnold Kanter[L][10]
Pemangku
Virginia 20 Januari, 1993 Bill Clinton
  Frank G. Wisner[O]

Pemangku

Daerah Columbia 20 Januari, 1993
63   Warren Christopher California 20 Januari, 1993 17 Januari, 1997[11]
64   Madeleine Albright Daerah Columbia 23 Januari, 1997 20 Januari, 2001[12]
65   Colin Powell Virginia 20 Janauri, 2001 26 Januari, 2005[13] George W. Bush
66   Condoleezza Rice California 26 Januari, 2005 20 Januari, 2009[14]
  William Joseph Burns

Pemangku

District of Columbia 20 Januari, 2009 21 Januari, 2009[15] Barack Obama
67   Hillary Clinton New York 21 Januari, 2009 1 Februari, 2013[16]
68   John Kerry Massachusetts 1 Februari, 2013 20 Januari, 2017[17]
  Tom Shannon

Pemangku

Minnesota 20 Januari, 2017 1 Februari, 2017[18][19][20] Donald Trump
69   Rex Tillerson Texas 1 Februari 2017 31 Mac 2018
70   Mike Pompeo Kansas 57-42 April 26, 2018 January 20, 2021
  Daniel Bennett Smith
Acting
Virginia January 20, 2021 January 26, 2021 Joe Biden
(Democratic)
71   Antony Blinken New York 78-22 January 26, 2021

Senarai Setiausaha-setiausaha Negara mengikut tempoh memegang jawatanSunting

 
11 tahun, 271 hari
Cordell Hull dari tahun 1933 sehingga 1944
 
7 tahun, 364 hari
Dean Rusk dari tahun 1961 sehingga 1969
 
7 tahun, 364 hari
William H. Seward dari tahun 1861 sehingga 1869
 
43 hari
Lawrence Eagleburger dari tahun 1992 sehingga 1993
 
37 hari
Robert Bacon pada tahun 1909
 
11 hari
Elihu B. Washburne pada tahun 1869

Ini adalah senarai Setiausaha-setiausaha Negara Amerika Syarikat tempoh memegang jawatan. Senarai Ini adalah berdasarkan perbezaan antara tarikh, jika dihitung mengikut jumlah harian kalendar, setiap angka akan bertambah satu hari. 

Cordell Hull adalah satu-satunya individu yang memegang jawatan sebagai Setiausaha Negara untuk lebih daripada lapan tahun. Daniel Webster dan James G. Blaine merupakan dua Setiausaha Negara yang pernah memegang jawatan penggal secara tidak berturut-turut. Elihu B. Washburne memegang jawatan sebagai Setiausaha Negara kurang dari dua minggu sebelum menjadi Duta besar Perancis.

# dalam pejabat Setiausaha Tempoh perkhidmatan

(hari)

Tangga
47 Cordell Hull 4289 1
54 Dean Rusk 2921 2
24 William H. Seward 2921
8 John Quincy Adams 2920 4
26 Hamilton Fish 2917 5
5 James Madison 2862 6
37 John Hay 2465 7
13 John Forsyth 2437 8
60 George P. Shultz 2380 9
52 John Foster Dulles 2282 10
7 James Monroe 2011 11
42 Robert Lansing 1695 12
55 William P. Rogers 1685 13
14/19 Daniel Webster 1617 14
3 Timothy Pickering 1614 15
45 Frank B. Kellogg 1484 16
28/31 James G. Blaine 1472 17
67 Hillary Clinton 1472
65 Colin Powell 1467 19
51 Dean Acheson 1460 20
21 William L. Marcy 1460
30 Thomas F. Bayard Sr. 1460
40 Philander C. Knox 1460
44 Charles Evans Hughes 1460
63 Warren Christopher 1458 25
64 Madeleine Albright 1458
17 James Buchanan 1458
9 Henry Clay 1457 28
27 William M. Evarts 1456 29
66 Condoleezza Rice 1455 30
68 John Kerry 1449 31
46 Henry L. Stimson 1437 32
1 Thomas Jefferson 1380 33
22 Lewis Cass 1379 34
61 James Baker 1306 35
38 Elihu Root 1288 36
56 Henry Kissinger 1216 37
57 Cyrus Vance 1191 38
29 Frederick T. Frelinghuysen 1173 39
41 William Jennings Bryan 826 40
33 Walter Q. Gresham 812 41
10 Martin Van Buren 786 42
6 Robert Smith 756 43
11 Edward Livingston 736 44
50 George Marshall 730 45
53 Christian Herter 639 46
34 Richard Olney 634 47
2 Edmund Randolph 595 48
49 James F. Byrnes 567 49
59 Alexander Haig 529 50
18 John M. Clayton 501 51
35 John Sherman 417 52
12 Louis McLane 397 53
43 Bainbridge Colby 346 54
16 John C. Calhoun 343 55
4 John Marshall 264 56
58 Edmund Muskie 257 57
69 Rex Tillerson 2,179 58
32 John W. Foster 239 59
15 Abel P. Upshur 219 60
48 Edward Stettinius Jr. 208 61
36 William R. Day 141 62
20 Edward Everett 117 63
23 Jeremiah S. Black 78 64
62 Lawrence Eagleburger 43 65
39 Robert Bacon 37 66
25 Elihu B. Washburne 11 67

Bekas Setiausaha-setiausaha Negara yang masih hidupSunting

Setakat bulan Oktober 2017, terdapat lapan bekas Setiausaha Negara yang masih hidup, dengan yang paling tua  George P. Shultz (berkhidmat 1982-1989, lahir 1920). Setiausaha Negara yang meninggal dunia paling baru-baru ini adalah Lawrence Eagleburger (berkhidmat 1992-1993, lahir 1930), pada 4 Jun, 2011. Warren Christopher merupakan Setiausaha yang meninggal dunia (pada 18 Mac, 2011) dan paling baru-baru memegang jawatan (berkhidmat 1993-1997, lahir 1925).  

RujukanSunting

  1. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Henry A. (Heinz Alfred) Kissinger (1923–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  2. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Cyrus Roberts Vance (1917–2002)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  3. ^ "Allexperts.com – Secretary of State". Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-09-27. Dicapai pada 2017-10-07.
  4. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Edmund Sixtus Muskie (1914–1996)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  5. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Alexander Meigs Haig Jr. (1924–2010)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  6. ^ "Biographies of the Secretaries of State: George Pratt Shultz (1920–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  7. ^ "Biographies of the Secretaries of State: James Addison Baker III (1930–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  8. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Lawrence Sidney Eagleburger (1930–2011)". U.S. Department of State - Office of the Historian. Served as Acting Secretary of State, Aug 23-Dec 8, 1992.
  9. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Lawrence Sidney Eagleburger (1930–2011)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  10. ^ Clinton Rounds Out State Dept. Team
  11. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Warren Minor Christopher (1925–2011)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  12. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Madeleine Korbel Albright (1937–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  13. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Colin Luther Powell (1937–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  14. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Condoleezza Rice (1954–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  15. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Condoleezza Rice (1954–)". U.S. Department of State - Office of the Historian. Under Secretary for Political Affairs William J. Burns served as Acting Secretary of State, January 20-21, 2009.
  16. ^ "Biographies of the Secretaries of State: Hillary Rodham Clinton (1947–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  17. ^ "John Forbes Kerry (1943–)". U.S. Department of State - Office of the Historian.
  18. ^ http://www.voanews.com/a/career-diplomat-acting-secretary-state-donald-trump-administration/3683852.html
  19. ^ http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/day-inauguration-state-department-lacks-interim-boss-44878550
  20. ^ https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-kerry-tillerson-idUSKBN1532UA