Buka menu utama

Senarai Sultan Empayar Uthmaniyah

rencana senarai Wikimedia

Di bawah ini adalah senarai nama Sultan yang memerintah semasa Empayar Uthmaniyah sampai berdirinya Turki sekular.

Sultan Empayar Uthmaniyah
Bekas keberajaan
Osmanli-nisani.svg
Jata negara Uthmaniyah
Mehmet VI Vahidettin (cropped).jpg
Sultan terakhir, Mehmed VI
Raja pertama Osman I
Raja terakhir Mehmed VI
Gaya Baginda Tuanku[a]
Kediaman rasmi Istana-istana di Istanbul:
Pelantik Hereditary
Keberajaan bermula sekitar 1299
Keberajaan tamat 1 November 1922
Penuntut terkini Bayezid Osman

Senarai SultanSunting

Dipecat (huruf gelap) → pemerintahan sultan tidak berakhir melalui kematian semulajadi

Gelaran rasmi Sultan Uthmaniyyah adalah:

Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Sultan (Nama Sultan) Khan, Ketua kepada Keluarga Diraja Uthmaniyyah, Maharaja, Sultan kepada semua Sultan, Khan kepada semua Khan, Amirul Mukminin dan Pelayan Dua Kota Suci, Kaisar Rom, Maharaja kepada Bandaraya Constantinople, Adrianople dan Bursa,Bandar Damsyik dan Kaherah, keseluruhan Azerbaijan, Maghreb, Barka, Kairouan,Aleppo, Arab dan Parsi Iraq,Basra, Al-Hasa, Al-Raqqah, Mosul,Diyarbakir, Cilicia, Wilayah Erzurum, Sivas, Adana, Karaman, Van, Barbary, Abbysina, Tunisia, Tripoli, Damsyik, Rhodes, Cyprus, Wilayah Morea,Lautan Mediterranean, Laut Hitam dan sekitar pesisiran pantai, Anatolia, Rumelia, Baghdad, Yunani, Turkistan, Tartary, Circassia, dua wilayah Kabarda, Georgia, Steepe Kypchak, seluruh wilayah Tatar, Kefe, dan wilayah sekitarnya, Bosnia, Bandar dan Kota Belgrade, Wilayah Serbia, dengan semua bandar dan kotanya, Albania, Eflak dan Bogdania, dan juga kesemua wilayah jajahan dan takhlukannya. .

# Sultan Portret Pemerintahan sejak Pemerintahan sehingga Tughra Nota
1 Osman I
(Bey)
  sekitar 1299 sekitar 1324
[c]
  • Anak lelaki kepada Ertuğrul;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[1]
2 Orhan I
(Bey)
  sekitar 1324 sekitar 1361  
  • Anak lelaki kepada Osman I dan Mal Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[2]
3 Murad I
Hüdavendigar
(Sultan sejak tahun 1383)
  sekitar 1360 1389  
4 Bayezid I
the Thunderbolt
  1389 1402  
Kerajaan Peralihan Uthmaniyyah[d]
(1402–1413)
5 Mehmed I   1413 1421  
  • Anak lelaki kepada Bayezid I dan Devlet Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[5]
6 Murad II   1421 1444  
  • Anak lelaki kepada Mehmed I dan Emine Hatun;[6]
  • Menyerahkan takhta secara sukarela bagi memberi laluan kepada anak lelaki beliau Mehmed II.[7]
7 Mehmed II
the Conqueror
  1444 1446  
  • Anak lelaki kepada Murad II dan Hüma Hatun;[8]
  • Menyerahkan takhta kepada bapa beliau selepas meminta beliau kembali berkuasa.[7]
Murad II   1446 3 February 1451  
  • Pemerintahan kedua;
  • Dipaksa mengembalikan takhta berikutan pemberontakan Janissary;[9]
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[6]
Mehmed II
si Penakluk
  3 February 1451 3 May 1481  
8 Bayezid II   19 May 1481 25 April 1512  
9 Selim I
si Serius
(Khalifah bermula pada tahun 1517)
  25 April 1512 21 September 1520  
  • Anak lelaki kepada Bayezid II dan Ayşe Hatun;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[12]
10 Suleiman I
si Mengagumkan atau the Lawgiver
  30 September 1520 6 atau 7 September 1566  
11 Selim II
the Sot
  29 September 1566 21 Disember 1574  
12 Murad III   22 Disember 1574 16 Januari 1595  
13 Mehmed III   27 Januari 1595 20 atau 21 Disember 1603  
  • Anak lelaki kepada Murad III dan Safiye Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau;[16]
14 Ahmed I   21 Disember 1603 22 November 1617  
  • Anak lelaki kepada Mehmed III dan Handan Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[17]
15 Mustafa I   22 November 1617 26 February 1618  
  • Anak lelaki kepada Mehmed III dan an unknown woman;
  • Menyerahkan takhta bagi memberi laluan kepada anak saudara lelaki beliau yang lebih muda Osman II.[18]
16 Osman II   26 Februari 1618 19 Mei 1622  
  • Anak lelaki kepada Ahmed I dan Mahfiruz Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau;
  • Dibunuh oleh Janissari.[19]
Mustafa I   20 Mei 1622 10 September 1623  
  • Pemerintahan kedua;
  • Kembali ke takhta selepas pembunuhan anak saudara beliau;
  • Diturunkan takhta dan dikurung sehingga hari kematian beliau di Istanbul pada 20 Januari 1639.[18]
17 Murad IV   10 September 1623 8 atau 9 Februari 1640  
18 Ibrahim I   9 Februari 1640 8 Ogos 1648  
19 Mehmed IV   8 Ogos 1648 8 November 1687  
20 Suleiman II   8 November 1687 22 Jun 1691  
21 Ahmed II   22 Jun 1691 6 Februari 1695  
22 Mustafa II   6 Februari 1695 22 Ogos 1703  
23 Ahmed III   22 Ogos 1703 1 atau 2 Oktober 1730  
24 Mahmud I   2 Oktober 1730 13 Disember 1754  
  • Anak lelaki kepada Mustafa II dan Saliha Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[27]
25 Osman III   13 Disember 1754 29 atau 30 Oktober 1757  
26 Mustafa III   30 Oktober 1757 21 Januari 1774  
  • Anak lelaki kepada Ahmed III dan Amina Mihrimah Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[29]
27 Abdülhamid I   21 Januari 1774 6 atau 7 April 1789  
  • Anak lelaki kepada Ahmed III dan Rabiâ Sultan;
  • Memerintah sehingga hari kematian beliau.[30]
28 Selim III   7 April 1789 29 Mei 1807  
  • Anak lelaki kepada Mustafa III dan Mihrişah Sultan;
  • Diturunkan takhta dalam satu pemberontakan Janissari disebabkan reformasi yang dilakukan beliau;
  • Dibunuh di Istanbul pada 28 Julai 1808.[31]
29 Mustafa IV   29 Mei 1807 28 Julai 1808  
30 Mahmud II   28 Julai 1808 1 Julai 1839  
31 Abdülmecid I   1 Julai 1839 25 Jun 1861  
32 Abdülaziz I   25 Jun 1861 30 Mei 1876  
  • Anak lelaki kepada Mahmud II dan Sultana Pertevniyal;
  • Diturunkan takhta oleh para menteri beliau;
  • Ditemui mati (membunuh diri atau dibunuh) lima hari kemudian.[35]
33 Murad V   30 Mei 1876 31 Ogos 1876  
34 Abdülhamid II
The Great Khan
  31 Ogos 1876 27 April 1909  
35 Mehmed V   27 April 1909 3 Julai 1918  
36 Mehmed VI   4 Julai 1918 1 November 1922  
  • Anak lelaki kepada Abdülmecid I dan Gülistan Sultan;
  • Kesultanan dihapuskan;
  • Meninggalkan Istanbul pada 17 November 1922;
  • Meninggal dalam buangan di Sanremo, Itali pada 16 Mei 1926.[39]
Dissolution of the Ottoman Empire[e]
(1922–1923)
Abdülmecid II
(Khalifah sahaja)
  18 November 1922 3 Mac 1924
[c]

RujukanSunting

  1. ^ "Sultan Osman Gazi". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  2. ^ "Sultan Orhan Gazi". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  3. ^ "Sultan Murad Hüdavendigar Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  4. ^ "Sultan Yıldırım Beyezid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  5. ^ "Sultan Mehmed Çelebi Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  6. ^ a b "Sultan II. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  7. ^ a b "Chronology: Sultan II. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-04-07. 
  8. ^ "Fatih Sultan Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  9. ^ Kafadar 1996, p. xix
  10. ^ "Chronology: Fatih Sultan Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2010-07-15. 
  11. ^ "Sultan II. Bayezid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  12. ^ "Yavuz Sultan Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  13. ^ "Kanuni Sultan Süleyman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  14. ^ "Sultan II. Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  15. ^ "Sultan III. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  16. ^ "Sultan III. Mehmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  17. ^ "Sultan I. Ahmed". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  18. ^ a b "Sultan I. Mustafa". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  19. ^ "Sultan II. Osman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  20. ^ "Sultan IV. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  21. ^ "Sultan İbrahim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  22. ^ "Sultan IV. Mehmed". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  23. ^ "Sultan II. Süleyman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  24. ^ "Sultan II. Ahmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  25. ^ "Sultan II. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  26. ^ "Sultan III. Ahmed Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  27. ^ "Sultan I. Mahmud Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  28. ^ "Sultan III. Osman Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  29. ^ "Sultan III. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  30. ^ "Sultan I. Abdülhamit Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  31. ^ "Sultan III. Selim Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  32. ^ "Sultan IV. Mustafa Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  33. ^ "Sultan II. Mahmud Han". Republic of Turkey Ministry of Culture dan Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  34. ^ "Sultan Abdülmecid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  35. ^ "Sultan Abdülaziz Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  36. ^ "Sultan V. Murad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  37. ^ "Sultan II. Abdülhamid Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  38. ^ "Sultan V. Mehmed Reşad Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  39. ^ "Sultan VI. Mehmed Vahdettin Han". Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. Dicapai 2009-02-06. 
  40. ^ As̜iroğlu 1992, p. 13
  41. ^ As̜iroğlu 1992, p. 17
  42. ^ As̜iroğlu 1992, p. 14

BibliografiSunting

Pautan luarSunting