Ahli Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia Pertama

Ahli Majlis Perundangan Persekutuan Tanah Melayu (1955)
Ahli Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia Pertama (1959–64)
Ahli Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia Ke-2 (1964–69)

Berikut merupakan senarai ahli Dewan Rakyat bagi Parlimen Persekutuan Tanah Melayu (dikenali sebagai Parlimen Malaysia selepas 2 November 1963) yang pertama yang dipilih pada Pilihan raya umum Tanah Melayu 1959.

KomposisiSunting

Parti Singkatan Jumlah Ahli Jumlah Ahli
1959 1964
Parti Perikatan Perikatan
- Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu UMNO 52 52
- Persatuan Cina Malaysia MCA 19 17
- Kongres India Malaysia MIC 3 3
Parti Islam Se-Malaysia PAS 13 13
Parti Negara Negara 1 0
Parti Progresif Penduduk (PPP) PPP 4 5
Parti Malaya (Malaya) Malaya 1 1
Parti Perhimpunan Kebangsaan (PPK) PPK 0 1
Barisan Sosialis Rakyat Malaya BS
- Parti Buruh Malaya (Buruh) Buruh 6 6
- Parti Rakyat Malaya PRM 2 2
Bebas 3 4
Parti Tindakan Rakyat (Singapura) PETIR - 12
Barisan Sosialis (Singapura) BS - 3

Ahli yang terpilih mengikut negeriSunting

Kecuali dinyatakan, berikut merupakan ahli Dewan Rakyat yang berkhidmat di Parlimen dari 11 September 1959 hingga 1 Mac 1964.

PerlisSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 2
P001 Perlis Utara Othman Abdullah Perikatan (UMNO)
P002 Perlis Selatan Mokhtar Ismail Perikatan (UMNO)

KedahSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 12
P003 Jitra-Padang Terap Fatimah Hashim Perikatan (UMNO)
P004 Kubang Pasu Barat Azahari Ibrahim Perikatan (UMNO)
P005 Kota Star Utara Abdul Khalid Awang Osman Perikatan (UMNO)
P006 Alor Star Lim Joo Kong Perikatan (MCA)
P007 Kuala Kedah Tunku Abdul Rahman Sultan Abdul Hamid Halim Shah Perikatan (UMNO)
P008 Kota Star Selatan Wan Sulaiman Wan Tam Perikatan (UMNO)
P009 Kedah Tengah Mohamed Khir Johari sejak 30 September 1959 Perikatan (UMNO)
P010 Jerai Mohamed Ismail Mohd Yusof Perikatan (UMNO)
P011 Baling Harun Abdullah Perikatan (UMNO)
P012 Sungei Patani Abdul Samad Osman Perikatan (UMNO)
P013 Kulim Utara Hanafi Mohd Yunus Perikatan (UMNO)
P014 Kulim-Bandar Bahru Tan Tye Chek Perikatan (MCA)

KelantanSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
PAS 9 | Perikatan 1
P015 Tumpat Hassan Ahmad PAS
P016 Kelantan Hilir Wan Mustapha Ali PAS
P017 Pasir Mas Hilir Nik Man Nik Mohamed PAS
P018 Kota Bharu Hilir Ahmad Abdullah PAS
P019 Bachok Zulkiflee Muhammad PAS
P020 Kota Bharu Hulu Hussain Rahimi Saman PAS
P021 Pasir Mas Hulu Mohamed Hanifah Abdul Ghani PAS
P022 Pasir Puteh Mohamad Asri Muda PAS
P023 Tanah Merah Othman Abdullah PAS
P024 Ulu Kelantan Tengku Indra Petra Sultan Ibrahim Perikatan (UMNO)

TerengganuSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
PAS 4 | Perikatan 2
P025 Besut Burhanuddin al-Helmy PAS
P026 Kuala Trengganu Utara Hasan Adli Mohd Arshad PAS
P027 Kuala Trengganu Selatan Ismail Kassim sejak 19 Mac 1962 Perikatan (UMNO)
Onn Jaafar sehingga 19 Januari 1962 Negara
P028 Dungun Che Khadijah Mohd Sidik PAS
P029 Kemaman Wan Yahya Wan Mohamed Perikatan (UMNO)
P030 Trengganu Tengah Harun Pilus PAS

Pulau PinangSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 5 | BS 3
P031 Bagan Tan Cheng Bee Perikatan (MCA)
P032 Seberang Tengah Ibrahim Abdul Rahman Perikatan (UMNO)
P033 Seberang Selatan Veerappen Veerathan BS (Buruh)
P034 Penang Utara Geh Chong Keat Perikatan (MCA)
P035 Penang Selatan Ismail Idris Perikatan (UMNO)
P036 Tanjong Tan Phock Kin BS (Buruh)
P037 Dato' Kramat Lim Kean Siew BS (Buruh)
P038 Seberang Utara Ahmad Saaid Perikatan (UMNO)

PerakSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 13 | PPP 5 | Bebas 2
P039 Ulu Perak Mohamed Nor Mohd Dahan Perikatan (UMNO)
P040 Krian Laut Abdul Rauf Abdul Rahman Perikatan (UMNO)
P041 Krian Darat Ahmad Yusof Perikatan (UMNO)
P042 Larut Utara Tajudin Ali Perikatan (UMNO)
P043 Larut Selatan Lim Swee Aun Perikatan (MCA)
P044 Bruas Yeoh Tat Beng Bebas
P045 Sitiawan Yong Woo Ming Perikatan (MCA)
P046 Sungei Siput V. T. Sambanthan Perikatan (MIC)
P047 Kuala Kangsar Abdullah Abdul Raof Perikatan (UMNO)
P048 Parit Hussein Mohd Noordin Perikatan (UMNO)
P049 Ulu Kinta Chan Swee Ho PPP
P050 Ipoh D. R. Seenivasagam PPP
P051 Menglembu S. P. Seenivasagam PPP
P052 Batu Gajah Khong Kok Yat PPP
P053 Kampar Chan Yoon Onn from 18 May 1960 PPP
Leong Kee Nyean until 31 March 1961 Perikatan (MCA)
P054 Hilir Perak Mohamed Abbas Ahmad Perikatan (UMNO)
P055 Telok Anson Too Joon Hing from 30 May 1961 Bebas
Woo Saik Hong until 6 April 1961 Perikatan (MCA)
P056 Bagan Datoh Yahya Ahmad Perikatan (UMNO)
P057 Batang Padang Abdul Hamid Khan Perikatan (UMNO)
P058 Tanjong Malim Lee Seck Fun Perikatan (MCA)

PahangSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 6
P059 Raub Hussein Hassan Perikatan (UMNO)
P060 Bentong Chan Siang Sun Perikatan (MCA)
P061 Kuantan Abdul Rahman Talib Perikatan (UMNO)
P062 Pekan Abdul Razak Hussein Perikatan (UMNO)
P063 Temerloh Mohamed Yusof Mahmud Perikatan (UMNO)
P064 Lipis Abdul Razak Hussin sejak 20 October 1962 Perikatan (UMNO)
Mohamed Sulong Mohd. Ali hingga 24 August 1962 Perikatan (UMNO)

SelangorSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 9 | BS 5
P065 Kuala Selangor Mohamed Dahari Mohd Ali Perikatan (UMNO)
P066 Batu Ng Ann Teck BS (Buruh)
P067 Kapar Hamzah Alang Perikatan (UMNO)
P068 Rawang Liu Yoong Peng BS (Buruh)
P069 Langat Zakaria Mohd Taib Perikatan (UMNO)
P070 Setapak Ahmad Boestamam BS (PRM)
P071 Bungsar V. David BS (Buruh)
P072 Bukit Bintang Cheah Theam Swee Perikatan (MCA)
P073 Damansara Karam Singh Veriah BS (PRM)
P074 Klang V. Manickavasagam Perikatan (MIC)
P075 Kuala Langat Abdul Aziz Ishak Perikatan (UMNO)
PPK
P076 Sepang Lee Siok Yew Perikatan (MCA)
P077 Sabak Bernam Syed Hashim Syed Ajam Perikatan (UMNO)
P078 Ulu Selangor Omar Ong Yoke Lin Perikatan (MCA)

Negeri SembilanSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 4 | Bebas 2
P079 Kuala Pilah Bahaman Samsudin Perikatan (UMNO)
P080 Seremban Timor Chin See Yin Bebas
P081 Rembau-Tampin Redza Mohd Said Perikatan (UMNO)
P082 Port Dickson T. Mahima Singh Perikatan (MIC)
P083 Jelebu-Jempol Mohamed Ujang Perikatan (UMNO)
P084 Seremban Barat Quek Kai Dong Bebas

MelakaSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 3 | Malaya 1
P085 Malacca Tengah Tan Siew Sin Perikatan (MCA)
P086 Bandar Malacca Tan Kee Gak Malaya
P087 Malacca Utara Abdul Ghani Ishak Perikatan (UMNO)
P088 Malacca Selatan Hassan Mansor Perikatan (UMNO)

JohorSunting

No. Kawasan Parlimen Nama Parti
Perikatan 16
P089 Muar Dalam Abdul Aziz Ishak Perikatan (UMNO)
P090 Segamat Selatan Teoh Chze Chong Perikatan (MCA)
P091 Muar Pantai Seah Teng Ngiab Perikatan (MCA)
P092 Muar Selatan Awang Hassan sejak 28 December 1963 Perikatan (UMNO)
Sulaiman Abdul Rahman hingga 6 November 1963 Perikatan (UMNO)
P093 Batu Pahat Kang Kok Seng Perikatan (MCA)
P094 Batu Pahat Dalam Syed Esa Alwee (Timbalan Yang Dipertua Dewan) Perikatan (UMNO)
P095 Kluang Utara Lee San Choon Perikatan (MCA)
P096 Johore Tenggara Syed Jaafar Albar Perikatan (UMNO)
P097 Pontian Utara Sardon Jubir Perikatan (UMNO)
P098 Pontian Selatan Zainon Munshi Sulaiman Perikatan (UMNO)
P099 Kluang Selatan Chan Chong Wen Perikatan (MCA)
P100 Johore Bahru Timor Mohamad Noah Omar (Yang Dipertua Dewan) Perikatan (UMNO)
P101 Johore Bahru Barat Ahmad Mohamed Shah Perikatan (UMNO)
P102 Johore Timor Ismail Abdul Rahman Perikatan (UMNO)
P103 Segamat Utara Abdullah Mohd Salleh Perikatan (UMNO)
P104 Muar Utara Ahmad Arshad Perikatan (UMNO)

Ahli yang dilantik dan dicalonkan negeriSunting

Kecuali dinyatakan, berikut merupakan ahli Dewan Rakyat yang berkhidmat dari 2 November 1963 hingga 1 Mac 1964.

SingapuraSunting

N Ahli Parti
15 kerusi (PETIR 13 | BS 3)
1 Abdul Rahim Ishak PETIR
2 Chia Thye Poh BS
3 Goh Keng Swee PETIR
4 Ho See Beng PETIR
5 Jek Yeun Thong PETIR
6 Kow Kee Seng BS
7 Lee Kuan Yew PETIR
8 Lim Huan Boon BS
9 Lim Kim San PETIR
10 Ong Pang Boon PETIR
11 Othman Wok PETIR
12 S. Rajaratnam from 18 December 1963 PETIR
13 Toh Chin Chye PETIR
14 Wee Toon Boon PETIR
15 Yong Nyuk Lin PETIR

SabahSunting

No. Ahli Parti
16 kerusi
1 Aliuddin Harun USNO
2 Amadeus Mathew Leong
3 Donald Aloysius Marmaduke Stephens
4 Ganie Gilong
5 Ganing Jangkat
6 Hong Teck Guan
7 Jhumah Salim
8 Mahali Matjakir
9 Mohamed Dara Langpad
10 Mohamed Dun Banir
11 Mohd. Arif Salleh
12 Ngui Ah Kui
13 Peter J. Mojuntin from 3 January 1964 UPKO
14 Peter Lo Sui Yin SCA
15 Stanley Ho Ngun Khiu
16 Yeh Pao Tze

SarawakSunting

No. Ahli Parti
24 kerusi
1 Abang Ikhwan
2 Abang Othman Abang Moasili
3 Abdul Rahman Ya'kub
4 Ajibah Abol
5 Awang Daud Matusin
6 Banyang Janting
7 Charles Linang
8 Dagok Randen
9 Edmund Langgu Saga
10 Edwin Tangkun
11 Francis Umpau Empam
12 Jinggut Attan
13 Jonathan Bangau Renang
14 Jugah Barieng
15 Kadam Kiai
16 Ling Beng Siew
17 Muhammad Su'aut Muhd. Tahir
18 Sim Boon Liang
19 Sng Chin Joo
20 Song Thian Cheok
21 Sandom Nyuak
22 Stephen Yong Kuet Tze
23 Tan Tsak Yu
24 Wan Abdul Rahman Tuanku Bujang

Lihat jugaSunting

RujukanSunting