Buka menu utama

Senarai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Bendera PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau PBB ialah sebuah pertubuhan antarabangsa yang ditubuhkan pada 24 Oktober 1945 selepas Perang Dunia II dan dianggotai oleh negara-negara di seluruh dunia. Matlamat-matlamat utamanya, sebagaimana yang ditetapkan oleh Piagamnya, adalah untuk mengelakkan perulangan pertikaian yang hebat, menegaskan hak-hak asasi manusia yang utama, menjamin rasa hormat kepada undang-undang antarabangsa, serta memperbaiki taraf hidup di seluruh dunia.

Perhimpunan Agung pertama yang diadakan di Rumah Church, London pada 10 Januari 1946 di London, United Kingdom disertai oleh 51 negara. Kini, 195 negara telah menyertai pertubuhan ini.[1]

Negara anggota penuh PBBSunting

 
Siaran Press PBB bertarikh 3 Julai 2006
Negara Tarikh Penyertaan
  Afghanistan 19 Nov 1946
  Afrika Selatan 7 Nov 1945
  Republik Afrika Tengah 20 Sep 1960
  Albania 14 Dis 1955
  Algeria 8 Okt 1962
  Amerika Syarikat 24 Okt 1945
  Amiriah Arab Bersatu (UAE) 9 Dis 1971
  Andorra 28 Jul 1993
  Angola 1 Dis 1976
  Antigua dan Barbuda 11 Nov 1981
  Arab Saudi 24 Okt 1945
  Argentina 24 Okt 1945
  Armenia 2 Mac 1992
  Australia 1 Nov 1945
  Austria 14 Dis 1955
  Azerbaijan 2 Mac 1992
  Bahamas 18 Sep 1973
  Bahrain 21 Sep 1971
  Bangladesh 17 Sep 1974
  Barbados 9 Dis 1966
  Belanda 10 Dis 1945
  Belarus 24 Okt 1945 [1]
  Belgium 27 Dis 1945
  Belize 25 Sep 1981
  Benin 20 Sep 1960
  Bhutan 21 Sep 1971
  Bolivia 14 Nov 1945
  Bosnia-Herzegovina 22 Mei 1992 [2]
  Botswana 17 Okt 1966
  Brazil 24 Okt 1945
  Brunei Darussalam 21 Sep 1984
  Bulgaria 14 Dis 1955
  Burkina Faso 20 Sep 1960
  Burundi 18 Sep 1962
  Cameroon 20 Sep 1960
  Cape Verde 16 Sep 1975
  Chad 20 Sep 1960
  Chile 24 Okt 1945
  China 24 Okt 1945
  Colombia 5 Nov 1945
  Comoros 12 Nov 1975
  Republik Congo 20 Sep 1960
  Republik Demokratik Congo 20 Sep 1960 [3]
  Costa Rica 2 Nov 1945
  Côte d'Ivoire (Ivory Coast) 20 Sep 1960
  Croatia 22 Mei 1992 [4]
  Cuba 24 Okt 1945
  Cyprus 20 Sep 1960
  Republik Czech 19 Jan 1993 [5]
  Denmark 24 Okt 1945
  Djibouti 20 Sep 1977
  Dominica 18 Dis 1978
  Republik Dominika 24 Okt 1945
  Ecuador 21 Dis 1945
  El Salvador 24 Okt 1945
  Eritrea 28 Mei 1993
  Estonia 17 Sep 1991
  Fiji 13 Okt 1970
  Filipina 24 Okt 1945
  Finland 14 Dis 1955
  Gabon 20 Sep 1960
  Gambia 21 Sep 1965
  Georgia 31 July 1992
  Ghana 8 Mac 1957
  Greece (Yunani) 25 Okt 1945
  Grenada 17 Sep 1974
  Guatemala 21 Nov 1945
  Guinea Khatulistiwa 12 Nov 1968
  Guinea 12 Dis 1958
  Guinea-Bissau 17 Sep 1974
  Guyana 20 Sep 1966
  Habsyah (Ethiopia) 13 Nov 1945
  Haiti 24 Okt 1945
  Honduras 17 Dis 1945
  Hungary 14 Dis 1955
  Iceland 19 Nov 1946
  India 30 Okt 1945
  Indonesia 28 Sep 1950 [6]
  Iran (Republik Islam) 24 Okt 1945
  Iraq 21 Dis 1945
  Ireland 14 Dis 1955
  Israel 11 Mei 1949
  Itali 14 Dis 1955
  Jamaika 18 Sep 1962
  Jepun 18 Dis 1956
  Jerman 18 Sep 1973 [7]
  Jordan 14 Dis 1955
  Kanada 9 Nov 1945
  Kazakhstan 2 Mac 1992
  Kemboja 14 Dis 1955
  Kenya 16 Dis 1963
  Kepulauan Marshall 17 Sep 1991
  Kepulauan Solomon 19 Sep 1978
  Kiribati 14 Sep 1999
  Korea Selatan 17 Sep 1991
  Korea Utara 17 Sep 1991
  Kuwait 14 Mei 1963
  Kyrgyzstan 2 Mac 1992
  Laos (Republik Demokratik Rakyat) 14 Dis 1955
  Latvia 17 Sep 1991
  Lesotho 17 Okt 1966
  Liberia 2 Nov 1945
  Libya (Arab Jamahiriyah) 14 Dis 1955
  Liechtenstein 18 Sep 1990
  Lithuania 17 Sep 1991
  Lubnan 24 Okt 1945
  Luxembourg 24 Okt 1945
  Republik Macedonia (FYROM) 8 Apr 1993[8]
  Madagascar 20 Sep 1960
  Maghribi 12 Nov 1956
  Malawi 1 Dis 1964
  Malaysia 17 Sep 1957 [9]
  Maldives 21 Sep 1965
  Mali 28 Sep 1960
  Malta 1 Dis 1964
  Mauritania 27 Okt 1961
  Mauritius 24 Apr 1968
  Mesir 24 Okt 1945 [10]
  Mexico 7 Nov 1945
  Persekutuan Micronesia 17 Sep 1991
  Moldova 2 Mac 1992
  Monaco 28 Mei 1993
  Mongolia 27 Okt 1961
  Montenegro 28 Jun 2006 [11]
  Mozambique 16 Sep 1975
  Myanmar (Burma) 19 Apr 1948
  Namibia 23 Apr 1990
  Nauru 14 Sept. 1999
    Nepal 14 Dis 1955
  New Zealand 24 Okt 1945
  Nicaragua 24 Okt 1945
  Niger 20 Sep 1960
  Nigeria 7 Okt 196
  Norway 27 Nov 1945
  Oman 7 Okt 1971
  Pakistan 30 Sep 1947
  Palau 15 Dis 1994
  Panama 13 Nov 1945
  Papua New Guinea 10 Okt 1975
  Paraguay 24 Okt 1945
  Perancis 24 Okt 1945
  Peru 31 Okt 1945
  Poland 24 Okt 1945
  Portugal 14 Dis 1955
  Qatar 21 Sep 1971
  Romania 14 Dis 1955
  Rusia 24 Okt 1945 [12]
  Rwanda 18 Sep 1962
  Saint Kitts dan Nevis 23 Sep 1983
  Saint Lucia 18 Sep 1979
  Saint Vincent dan Grenadines 16 Sep 1980
  Samoa 15 Dis 1976
  San Marino 2 Mac 1992
  São Tomé dan Príncipe 16 Sep 1975
  Senegal 28 Sep 1960
  Sepanyol 14 Dis 1955
  Serbia 1 Nov 2000 [13]
  Seychelles 21 Sep 1976
  Sierra Leone 27 Sep 1961
  Singapura 21 Sep 1965
  Slovakia 19 Jan 1993 [14]
  Slovenia 22 Mei 1992 [15]
  Somalia 20 Sep 1960
  Sri Lanka 14 Dis 1955
  Sudan 12 Nov 1956
  Sudan Selatan 9 Julai 2011
  Suriname 4 Dis 1975
  Swaziland 24 Sep 1968
  Sweden 19 Nov 1946
  Switzerland 10 Sep 2002
  Syria (Republik Arab) 24 Okt 1945 [16]
  Tajikistan 2 Mac 1992
  Tanzania (Republik Bersatu) 14 Dis 1961 [17]
  Thailand 16 Dis 1946
  Timor Leste 27 Sep 2002
  Togo 20 Sep 1960
  Tonga 14 Sep 1999
  Trinidad dan Tobago 18 Sep 1962
  Tunisia 12 Nov 1956
  Turki 24 Okt 1945
  Turkmenistan 2 Mac 1992
  Tuvalu 5 Sep 2000
  Uganda 25 Okt 1962
  Ukraine 24 Okt 1945
  United Kingdom (Great Britain dan Ireland Utara) 24 Okt 1945
  Uruguay 18 Dis 1945
  Uzbekistan 2 Mac 1992
  Vanuatu 15 Sep 1981
  Venezuela 15 Nov 1945
  Vietnam 20 Sep 1977
  Yaman 30 Sep 1947 [18]
  Zambia 1 Dis 1964
  Zimbabwe 25 Ogos 1980

NotaSunting

[1] Pada 19 September 1991, Byelorussia memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa telah menukar namanya menjadi Belarus.

[2] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Bosnia dan Herzegovina diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/237 22 Mei 1992.

[3] Zaire bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 20 September 1960. Pada 17 Mei 1997, namanya berubah menjadi Republik Demokratik Congo.

[4] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Croatia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/238 22 Mei 1992.

[5] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setiausaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Czech diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Czech kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[6] Melalui surat 20 Januari 1965, Indonesia mengumumkan keputusannya untuk mengundurkan diri dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu "pada tahap ini dan sesuai keadaan saat ini". Melalui telegram 19 September 1966, Indonesia mengumumkan keputusannya "untuk meneruskan kembali kerja sama penuh dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan untuk meneruskan kembali penyertaan dalam semua kegiatannya". Pada 28 September 1966, Perhimpunan Agung mencatat keputusan ini dan Presiden mengundang wakil Indonesia untuk duduk di Majlis.

[7] Republik Persekutuan Jerman dan Republik Demokratik Jerman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 18 September 1973. Melalui aksesi Republik Demokratik Jerman ke dalam Republik Persekutuan Jerman, berkesan sejak 3 Oktober 1990, dua Negara Jerman bersatu membentuk satu Negara-negara berdaulat.

[8] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Melalui resolusi A/RES/47/225 8 April 1993, Perhimpunan Agung memutuskan untuk menerima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Negara yang, untuk sementara, dirujuk untuk segala destinasi di dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai "Republik Macedonia bekas Yugoslavia" menunggu penyelesaian terhadap perbezaan yang timbul atas namanya.

[9] Persekutuan Malaya bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 17 September 1957. Pada 16 September 1963, namanya berubah menjadi Malaysia, selepas penerimaan persekutuan baru Singapura, Sabah (Borneo Utara) dan Sarawak. Singapura menjadi Negara merdeka pada 9 Ogos 1965 dan Anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 21 September 1965.

[10] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pada 2 September 1971, Republik Arab Bersatu menukar namanya menjadi Republik Arab Mesir.

[11] Montenegro menyelenggarakan referendum 21 Mei 2006 dan mengisytiharkan diri merdeka dari Serbia pada 3 Jun. Pada 28 Jun 2006 Montenegro diterima sebagai Negara anggota oleh resolusi Majlis Umum A/RES/60/264.

[12] Kesatuan Republik Sosialis Soviet merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 24 Disember 1991, Boris Yeltsin, Presiden Persekutuan Russia, memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Kesatuan Soviet di dalam Majlis Keselamatan dan seluruh badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang lain dilanjutkan oleh Persekutuan Rusia dengan sokongan daripada 11 negara anggota Komanwel Negara Merdeka.

[13] Dalam surat bertarikh 3 Jun 2006, Presiden Republik Serbia memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Serbia dan Montenegro dilanjutkan oleh Republik Serbia, selepas pengisytiharan kemerdekaan Montenegro. Pada 4 Februari 2003, selepas angkat dan promulgasi Piagam Perlembagaan Serbia dan Montenegro oleh Majlis Republik Persekutuan Yugoslavia, nama rasmi "Republik Persekutuan Yugoslavia" berubah menjadi Serbia dan Montenegro. Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia dan, Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Persekutuan Yugoslavia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/55/12 1 November 2000.

[14] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setia usaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Slovakia diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Slovakia kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[15] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Slovenia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/236 22 Mei 1992.

[16] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

[17] Tanganyika merupakan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 14 Disember 1961 dan Zanzibar merupakan anggota sejak 16 Disember 1963. Setelah pengesahan Perjanjian Gabungan antara Tanganyika dan Zanzibar pada 26 April 1964, Republik Bersatu Tanganyika dan Zanzibar meneruskan sebagai anggota tunggal, menukar namanya menjadi Republik Bersatu Tanzania pada 1 November 1964.

[18] Yaman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 30 September 1947 dan Demokratik Yaman pada 14 Disember 1967. Pada 22 Mei 1990, dua negara tersebut bergabung dan sejak saat itu diwakili sebagai anggota tunggal dengan nama "Yaman".

RujukanSunting