Senarai bandar di United Kingdom

rencana senarai Wikimedia

Ini adalah sebuah senarai bandar di United Kingdom, pada 2010. Kolum berjudul Katedral menunjukkan katedral yang berlaku yang menjadi asas untuk pemberian status bandar dalam kes bandar diiktiraf sebelum 1888, katedral iaitu dari Gereja Inggeris (termasuk katedral yang sekarang sebahagian daripada Gereja Wales) atau pra-Reformasi katedral di dalam Gereja Scotland. bandar tertentu juga mempunyai katedral Katolik Rom, tetapi ini tidak berdaftar. Mulai 1888, kehadiran katedral tidak lagi menjadi faktor yang berkaitan dalam pemberian status bandar dan semua entri selepas tarikh ini, oleh kerana itu, ditandai tidak dapat digunakan. Bandar-bandar yang telah diperolehi katedral sejak 1888 adalah Birmingham, Bradford, Derby, Leicester, Newport, Portsmouth dan Sheffield, sedangkan Llandaff Cathedral yang termasuk dalam batas-batas bandar Cardiff pada tahun 1922. Di Ireland, memiliki sebuah katedral keuskupan belum pernah (kecuali dalam hal beranomali Armagh) telah cukup untuk mencapai status bandar.

Saat ini ada total 66 bandar rasmi di United Kingdom (50 di England, 5 di Ireland Utara, 6 di Scotland dan 5 di Wales)


EnglandSunting

Bandar Tahun diluluskan status bandar Katedral (pra-1888) Dewan bandaraya Image
Bath1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Bath Abbey4 Charter trustees  
Birmingham2 &0000000000001889.000000 188933 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Bradford1 &0000000000001897.000000 1897 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Brighton & Hove15 &0000000000002000.000000 2000 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Bristol1 &0000000000001542.000000 1542 Bristol Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Cambridge3 &0000000000001951.000000 195125 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Canterbury3 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Canterbury Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Carlisle1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Carlisle Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Chester3 &0000000000001541.000000 1541 Chester Cathedral Charter trustees  
Chichester1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Chichester Cathedral Civil parish  
Coventry1 &0000000000001345.000000 1345 Coventry Cathedral5 Daerah kerajaan tempatan  
Derby13 &0000000000001977.000000 1977 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Durham1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Durham Cathedral Charter trustees  
Ely1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Ely Cathedral Civil parish  
Exeter1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Exeter Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Gloucester1 &0000000000001541.000000 1541 Gloucester Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Hereford119 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Hereford Cathedral Civil parish  
Kingston upon Hull12 &0000000000001897.000000 1897 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Lancaster1 &0000000000001937.000000 193726 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Leeds1 &0000000000001893.000000 1893 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Leicester1 &0000000000001919.000000 191922 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Lichfield17 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Lichfield Cathedral Civil parish  
Lincoln3 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Lincoln Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Liverpool2 &0000000000001880.000000 1880 Liverpool Cathedral (1880) Daerah kerajaan tempatan  
City of London6 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala St Paul's Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Manchester1 &0000000000001853.000000 185334 Manchester Cathedral (1847) Daerah kerajaan tempatan  
Newcastle upon Tyne1 &0000000000001882.000000 1882 Newcastle Cathedral (1882) Daerah kerajaan tempatan  
Norwich1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Norwich Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Nottingham1 &0000000000001897.000000 1897 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Oxford1 &0000000000001542.000000 1542 Christ Church Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Peterborough2 &0000000000001541.000000 1541 Peterborough Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Plymouth1 &0000000000001928.000000 192827 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Portsmouth1 &0000000000001926.000000 192624 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Preston14 &0000000000002002.000000 2002 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Ripon1 &0000000000001836.000000 1836 Ripon Cathedral (1836) Civil parish  
Salford1 &0000000000001926.000000 192624 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Salisbury35

(formally known as New Sarum until 2009)

&0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Salisbury Cathedral Civil parish  
Sheffield3 &0000000000001893.000000 1893 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Southampton1 &0000000000001964.000000 1964 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
St Albans7 &0000000000001877.000000 187736 St Albans Cathedral (1876) Daerah kerajaan tempatan  
Stoke-on-Trent3 &0000000000001925.000000 192528 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Sunderland18 &0000000000001992.000000 1992 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Truro1 &0000000000001877.000000 1877 Truro Cathedral (1877) Civil parish  
Wakefield3 &0000000000001888.000000 1888 Wakefield Cathedral (1888) Daerah kerajaan tempatan  
Wells1 &0000000000001205.000000 1205 Wells Cathedral Civil parish  
Westminster21 &0000000000001540.000000 1540 Westminster Abbey4 Daerah kerajaan tempatan  
Winchester1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Winchester Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Wolverhampton16 &0000000000002000.000000 2000 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Worcester3 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Worcester Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
York18 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala York Minster Daerah kerajaan tempatan  

ScotlandSunting

Bandar Tahun diluluskan
status bandar
Katedral
(pra-1888)
Dewan bandaraya Image
Aberdeen32
(Bahasa Scots: Aiberdeen)
(Bahasa Gaelik Scotland: Obar Dheathain)
&0000000000001179.000000 city status confirmed 189131
(royal burgh 1179)
St Machar's Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Dundee32
(Bahasa Gaelik Scotland: Dùn Dèagh)
&0000000000001191.000000 188930
(royal burgh 1191)
tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Edinburgh32
(Bahasa Gaelik Scotland: Dùn Èideann)
&0000000000001329.000000 city status has never
been formally granted
(royal burgh 1329)
St. Giles' Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Glasgow32
(Bahasa Scots: Glesga)
(Bahasa Gaelik Scotland: Glaschu)
&0000000000001492.000000 city status has never
been formally granted
(royal burgh 1492)
St. Mungo's Cathedral Daerah kerajaan tempatan  
Inverness
(Bahasa Gaelik Scotland: Inbhir Nis)
&0000000000002000.000000 2000 tidak dapat digunakan none  
Stirling
(Bahasa Scots: Stirlin)
(Bahasa Gaelik Scotland: Sruighlea)
&0000000000002002.000000 2002 tidak dapat digunakan none  

WalesSunting

Bandar Tahun diluluskan
status bandar
Katedral
(pra-1888)
Dewan bandaraya Image
Bangor1 &0000000000001066.000000 zaman dahulu kala Bangor Cathedral Komuniti  
Cardiff9
(Bahasa Wales: Caerdydd)
&0000000000001905.000000 190529 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
Newport14
(Bahasa Wales: Casnewydd)
&0000000000002002.000000 2002 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  
St David's20
(Bahasa Wales: Tyddewi)
&0000000000001994.000000 1994 tidak dapat digunakan Komuniti  
Swansea9
(Bahasa Wales: Abertawe)
&0000000000001969.000000 196923 tidak dapat digunakan Daerah kerajaan tempatan  

Northern IrelandSunting

Bandar Tahun diluluskan status bandar Katedral (pra-1888) Dewan bandaraya Image
Armagh11
(Bahasa Ireland: Ard Mhacha)
&0000000000001994.000000 1994 Daerah kerajaan tempatan  
Belfast
(Bahasa Ireland: Béal Feirste)
&0000000000001888.000000 1888 Daerah kerajaan tempatan  
Derry
(Bahasa Ireland: Doire/Doire Cholmchille)
&0000000000001604.000000 1604[1] Daerah kerajaan tempatan  
Lisburn
(Bahasa Ireland: Lios na gCearrbhach)
&0000000000002002.000000 2002 Daerah kerajaan tempatan  
Newry
(Bahasa Ireland: Iúr Cinn Trá)
&0000000000002002.000000 2002 none  

Lihat jugaSunting

Nota-notaSunting

[2][3]

  • ↑1 Status Bandar disahkan oleh Surat Paten yang diterbitkan di bawah Great Seal 1hb April 1974.[4]
  • ↑2 Status Bandar disahkan oleh Surat Paten yang diterbitkan di bawah Great Seal pada 25hb Jun 1974.[5]
  • ↑3 Status Bandar disahkan oleh Surat Paten yang diterbitkan di bawah Great Seal pada 28hb Mei 1974.[6]
  • ↑4 Bath Abbey dan Westminster Abbey bukan lagi katedral.
  • ↑5 Coventry mempunyai tiga katedral: pertama, St Mary's, 1043-1539, yang kedua, St Michael, 1918-1940, ketika dihancurkan oleh pengeboman Jerman, dan penggantinya, juga St Michael, yang dibina di samping katedral tua, ditahbiskan pada tahun 1962.
  • ↑6 Perhatikan bahawa Bandar London hanya meliputi "batu persegi", dan biasanya hanya disebut sebagai "Bandar". Para conurbation lebih besar dari Greater London tidak memiliki piagam bandar, dan terdiri dari Bandar London, Bandar Westminster dan 31 yang lain kawasan pilihan raya bandaran London. Hal ini dapat dibandingkan dengan Bandar Brussel, dalam Brussel.
  • ↑7 Status Bandar disahkan oleh Surat Paten tarikh 9 Julai 1974.[7] Status bandar meluas ke seluruh kabupaten, meskipun dewan daerah menyebut dirinya "St Albans District Council" atau "St Albans Bandar dan Daerah".
  • ↑8 Surat Paten di bawah Great Seal berunding Status Bandar yang dikeluarkan kepada kuasa kesatuan York pada tarikh 1 April 1996, yang menyatakan hak Walikota Tuhan untuk ditata "Benar mulia", dalam kelanjutan untuk yang diberikan kepada Majlis Bandar dahulu dihapuskan 31 Mac 1996.[8]
  • ↑9 Letters Patent under the Great Seal were issued on 29 March 1996 ordaining that the counties of Swansea and Cardiff should have the status of cities from 1 April 1996. The counties replaced the previous district councils which had enjoyed city status.[8]
  • ↑10 According to the Municipal Year Book, 1972 the royal burghs of Perth and Elgin officially enjoyed city status. The royal burghs of Brechin, Dunfermline and Kirkwall had also been officially described as "cities". As all burghs were abolished in 1975, these areas are now often called "former cities". Although Brechin does not have city status, the community council formed for the area uses the title "City of Brechin and District".
  • ↑11 Armagh had previously enjoyed city status, with St Patrick's Cathedral the seat of the metropolitan primate of all Ireland. The city status was lost in 1840 when the city corporation was abolished. However, the successor urban district council and district council frequently used the title of city without official sanction prior to 1994.
  • ↑12 City Status confirmed by Letters Patent issued under the Great Seal dated 18 March 1975.[9]
  • ↑13 City status granted by Letters Patent dated 7 June 1977.[10]
  • ↑14 City status granted to the "Town of Newport in the County Borough of Newport" and the "Town of Preston" by Letters Patent dated 15 May 2002.[11]
  • ↑15 Letters Patent dated 31 January 2001 ordained that "the Towns of Brighton and Hove shall have the status of a City".[12]

  • ↑16 Letters Patent dated 31 January 2001 ordained that "the Town of Wolverhampton shall have the status of a City".[12]
  • ↑17 Letters Patent dated 4 November 1980 ordained that the "Town of Lichfield shall have the status of a City". A town council had been constituted in 1980 leading to the dissolution of the Charter Trustees of the City of Lichfield.[13][14]
  • ↑18 City status granted by Letters Patent dated 23 March 1992.[15]
  • ↑19 City status was conferred on Hereford Town Council 11 October 2000.[16] The status had previously been confirmed to the district council formed in 1974. When that council was abolished in 1996 charter trustees were formed for the City of Hereford. On the formation of a town council for Hereford in April 2000 the charter trustees were dissolved, and the city status temporarily lapsed.
  • ↑20 St David's historically had city status because of the presence of St David's Cathedral. In 1849 it was noted that the city had no municipal corporation: There was however a recognised "city" in which a mayor had limited jurisdiction.[17] A Royal Commission appointed in 1876 reported that the corporation had long been extinct, and the city was formally abolished in 1886 under the provisions of the Municipal Corporations Act 1883.[18] Letters Patent dated 16 September 1994 ordained that the "Town of St. David's shall have the status of a City".[19]
  • ↑21 The title of City was used "by courtesy" after 1550 when Westminster ceased to be the see of a bishop. By Letters Patent dated 27 October 1900 city status was conferred on the newly created Metropolitan Borough of Westminster from 1 November.[20] This status was continued on the creation of the City of Westminster as a London borough in 1965.
  • ↑22 A letter from the Home Secretary to the Mayor of Leicester dated 14 June 1919, confirming that the city status would be bestowed, noted that this was a "restoration to your ancient town of its former status of a city".[21][22][23]
  • ↑23 Letters Patent dated 10 December 1969.[24]
  • ↑24 Letters Patent dated 21 April 1926.[25]
  • ↑25 Letters Patent dated 21 March 1951.[26]
  • ↑26 Letters Patent dated 14 May 1937.[27]
  • ↑27 Letters Patent dated 18 October 1928.[28]
  • ↑28 Letters Patent dated 5 June 1925.[29]
  • ↑29 Letters Patent dated 28 October 1905, which also granted the title of Lord Mayor.[30]
  • ↑30 Warrant issued 28 January 1889 that Letters Patent be issued under the Seal appointed by the treaty of union to be used in place of the Great Seal of Scotland, ordaining and declaring that the Burgh of Dundee shall be a City, and shall be called and styled "The City of Dundee"[31]
  • ↑31 Burghs of Old Aberdeen and Woodside and the district of Torry incorporated as the City and Royal Burgh of Aberdeen by the Aberdeen Corporation Act 1891 (1891 c.cxxiv)
  • ↑32 The present council areas are designated "cities" by virtue of the Local Government etc. (Scotland) Act 1994, which also reserves the post of Lord Provost for the convener of the four councils. The previous local government districts and district councils created by the Local Government (Scotland) Act 1973 enjoyed the same privileges.
  • ↑33 Letters Patent dated 14 January 1889[32]
  • ↑34 Letters Patent dated 29 March 1853[33]
  • ↑35 Letters Patent dated 1 April 2009 [34] City status had been held prior to this date by the Charter Trustees of the City of New Sarum.[35]
  • ↑36 Letters Patent dated 28 August 1877.[36]

RujukanSunting

  1. ^ City commemorates the 400th Anniversary of the City’s first charter, Derry City Council press release dated July 7, 2004, (accessed December 15, 2007)
  2. ^ "Local Government (Structural Changes) (Miscellaneous Amendments and Other Provision) Order 2009". Tow. Office of Public Sector Information. 2009. Dicapai pada 2009-02-27.
  3. ^ "New Parish Council for the City of Salisbury". Towards One Council. Wiltshire County Council. Dicapai pada 2009-02-27.
  4. ^ Templat:LondonGazette
  5. ^ Templat:LondonGazette
  6. ^ Templat:LondonGazette
  7. ^ Templat:LondonGazette
  8. ^ a b Templat:LondonGazette
  9. ^ Templat:LondonGazette
  10. ^ Templat:LondonGazette
  11. ^ Templat:LondonGazette
  12. ^ a b Templat:LondonGazette
  13. ^ Templat:LondonGazette
  14. ^ Lichfield City Council website
  15. ^ Templat:LondonGazette
  16. ^ Charters of Hereford City Council
  17. ^ Samuel Lewis (ed.), Dale - St. David's, from A Topographical Dictionary of Wales (1849), accessdate=2008-05-15
  18. ^ Municipal Corporations Act 1883 (c.19), S.3 and Sch II, part I
  19. ^ Templat:LondonGazette
  20. ^ Templat:LondonGazette
  21. ^ The Times: Leicester, a City: Sequel to the Recent Royal Visit, June 17, 1919
  22. ^ Civic history: The making of a City, (Leicester City Council), accessed 14 February 2008
  23. ^ Leicester: The Dignity of a City 655–1926, Leicester's city status, its loss and its regaining over thirteen centuries by Daniel Williams
  24. ^ Templat:LondonGazette
  25. ^ Templat:LondonGazette
  26. ^ London Gazette, issue no.39201, 13 April 1951
  27. ^ London Gazette, issue no.34400, 21 May 1937
  28. ^ London Gazette, issue no.33433, 26 October 1928
  29. ^ London Gazette, issue no.33063, 3 July 1925
  30. ^ Templat:LondonGazette
  31. ^ London Gazette, 29 January 1889
  32. ^ From the London Gazette, January 18, 1889, The Times, 19 January 1889
  33. ^ London Gazette Issue 21426, p.950, 1 April 1853
  34. ^ "No. 59250". The London Gazette. 24 November 2009. The QUEEN has been pleased by Letters Patent under the Great Seal bearing date 1 April 2009 to confer on the Parish of Salisbury the status of a City. London Gazette uses unsupported parameters (help)
  35. ^ "Civic History Its Charters and Silver". The Guildhall Salisbury. Salisbury City Council. 2009. Dicapai pada 25 November 2009.[pautan putus]
  36. ^ Templat:LondonGazette

Templat:List of cities in Europe