Buka menu utama

Senarai bandaraya mengikut KDNK

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai bandar raya mengikut Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada 2005, iaitu mengukur kuasa ekonomi bandar-bandar tersebut. KDNK dikira melalui pariti kuasa membeli (PPP), yang mengubahsuai KDNK per kapita mengikut kos hidup di bandar masing-masing. KDNK dalam senarai berikut merupakan PPP per kapita yang diubahsuai dan didarab oleh jumlah penduduk bandar dan kawasan urban sekeliling.[1]

Senarai 100 bandar raya terkaya di dunia pada tahun 2005Sunting

 
Philadelphia
 
Boston
 
Dallas
Kedudukan Bandar raya Negara
1 New York   Amerika Syarikat
2 London   United Kingdom
3 Shanghai   China
4 Los Angeles   Amerika Syarikat
5 Beijing   China
6 Chicago   Amerika Syarikat
7 Guangzhou   China
8 Tokyo   Jepun
9 Hong Kong   China
10 Chongqing   China
11 Teheran   Iran
12 Buenos Aires   Thailand
13 Shenzhen   China
14 Mexico   Mexico
15 Houston   Amerika Syarikat
16 Tianjin   China
17 Buenos Aires   Argentina
18 Istanbul   Turki
19 Paris   Perancis
20 Toronto   Kanada
21 Dallas   Amerika Syarikat
22 Milan   Itali
23 São Paulo   Brazil
24 Seoul   Korea Selatan
25 Philadelphia   Amerika Syarikat
26 Makau   China
27 Atlanta   Amerika Syarikat
28 Seattle   Amerika Syarikat
29 Berlin   Jerman
30 Kuning   China
31 Osaka   Jepun
32 San Francisco   Amerika Syarikat
33 Busan   Korea Selatan
34 Cairo   Mesir
35 Frankfort, Kentucky   Jerman
36 Washington, D.C.   Amerika Syarikat
37 Moscow   Rusia
38 Jakarta   Indonesia
39 San Diego   Amerika Syarikat
40 Tel Aviv   Israel
41 Melbourne   Australia
42 Daegu   Korea Selatan
43 Karachi   Pakistan
44 Fuzhou   China
45 Sydney   Australia
46 ZHONGSHAN   China
47 Dalil   China
48 Ordushahi   China
49 Hangzhou   China
50 Delhi   India
51 Naning   China
52 Wuhan   China
53 Suzhou   China
54 Boston   Amerika Syarikat
55 Shenyang   China
56 Dhaka   Bangladesh
57 Nagoya   Jepun
58 Saint Petersburg   Rusia
59 Austin, Texas   Amerika Syarikat
60 Mumbai   India
61 Hamburg   Jerman
62 Charlotte   Amerika Syarikat
63 Miami   Amerika Syarikat
64 Denver   Amerika Syarikat
65 Montreal   Kanada
66 Kolkata   India
67 RIO   Brazil
68 Marseille   Perancis
69 Belo Horizonte   Brazil
70 phoenix   Amerika Syarikat
71 Marawi   Poland
72 Köln   Jerman
73 Bangalore   India
74 NG   China
75 Barcelona   Sepanyol
75 Rom   Itali
77 Bonn   Jerman
78 Chennai   India
79 Nashville   Amerika Syarikat
80 Fukuoka   Jepun
81 Orlando   Amerika Syarikat
82 Lagos-makoko-Naiga city   Nigeria
83 Xiamen   China
84 Xi'an   China
85 Madrid   Sepanyol
86 Ispharan   Iran
87 Qingdao   China
88 Napoli   Itali
89 Vancouver   Kanada
90 Memphis   Amerika Syarikat
91 Lyon   Perancis
92 Batouri   China
93 ESSEN   Jerman
94 Port Louis   Amerika Syarikat
95 Jaipur   India
96 Naning   China
97 Curitiba   Brazil
98 Lille   Perancis
99 Kaifenheim   China
100 Manchester   United Kingdom

Terkaya di Amerika UtaraSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 New York   AS $ 1133
2 Los Angeles   AS $ 639
3 Chicago   AS $ 460
4 Bandar raya Mexico   Mexico $ 315
5 Philadelphia   AS $ 312

Terkaya di Amerika Utara kecuali bandar raya di ASSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Bandar raya Mexico   Mexico $ 315
2 Toronto   Kanada $ 209
3 Montreal   Kanada $ 120
4 Vancouver   Kanada $ 79
5 Monterrey   Mexico $ 79

Terkaya di Eropah BaratSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Paris   Perancis $ 460
2 London   Britain $ 452
3 Madrid   Sepanyol $ 188
4 Barcelona   Sepanyol $ 140
5 Rome   Itali $ 123

Terkaya di Eropah Timur dan UtaraSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Moscow   Rusia $ 181
2 St Petersburg   Rusia $ 93
3 Stockholm   Sweden $ 76
4 Warsaw   Poland $ 48
5 Helsinki   Finland $ 43

Terkaya di Asia TimurSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Tokyo   Jepun $ 1191
2 Osaka   Jepun $ 341
3 Hong Kong   Hong Kong $ 244
4 Seoul   Korea Selatan $ 218
5 Shanghai   China $ 139

Terkaya di Asia Selatan dan TenggaraSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Singapura   Singapura $ 129
2 Mumbai   India $ 126
3 Manila   Filipina $ 108
4 Jakarta   Indonesia $ 98
5 Kolkata   India $ 94

Terkaya di Timur TengahSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Istanbul   Turki $ 133
2 Tel Aviv   Israel $ 92
3 Tehran   Iran $ 88
4 Riyadh   Arab Saudi $ 80
5 Jeddah   Arab Saudi $ 55

Terkaya di Amerika SelatanSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Buenos Aires   Argentina $ 245
2 Sao Paulo   Brazil $ 225
3 Rio De Janeiro   Brazil $ 141
4 Santiago   Chile $ 91
5 Bogotá   Colombia $ 86

Terkaya di AfrikaSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Kaherah   Mesir $ 98
2 Johannesburg   Afrika Selatan $ 79
3 Cape Town   Afrika Selatan $ 75
4 East Rand   Afrika Selatan $ 39
5 Algiers   Algeria $ 35

Terkaya di OceaniaSunting

Kedudukan Bandar raya Negara KDNK dalam bilion $AS
1 Sydney   Australia $ 172
2 Melbourne   Australia $ 135
3 Auckland   New Zealand $ 41
4

Lihat jugaSunting

RujukanSunting