Senarai bangunan tertinggi di dunia

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut susunan.

Hanya bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Bangunan tertinggi di dunia (lebih daripada 350 m)Sunting

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) bil.tingkat Tahun siap dibina
1 Burj Khalifa Dubai   Emiriah Arab Bersatu 2,717 828 163 2010
2 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur   Malaysia 2,113 644 118 2021
3 Menara Shanghai Shanghai   Republik Rakyat China 2,073 632 128 2015
4 Menara Abraj Al-Bait Mekkah   Arab Saudi 1,971 601 120 2012
5 Pusat Kewangan Ping An Shenzhen   Republik Rakyat China 1,962 599 115 2017
6 Kewangan Emas 117 Tianjin   Republik Rakyat China 1,956 597 117 2021
7 Menara Lotte World Seoul   Korea Selatan 1,823 555 123 2017
8 One World Trade Centre Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,776 541  104 2014
9 Pusat Kewangan CTF Guangzhou   Republik Rakyat China 1,740 530 111 2016
10 Taipei 101 Taipei   Taiwan 1,670  509 101 2004
11 Pusat Kewangan Dunia Shanghai Shanghai   Republik Rakyat China 1,614  492 101 2008
12 Menara Pusat Perdagangan Antarabangsa Hong Kong   Hong Kong 1,588  484 118 2010
13 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur   Malaysia 1,483  452 88 1998
14 Kuala Lumpur   Malaysia 1,483  452 88 1998
15 Menara Zifeng Nanjing   Republik Rakyat China 1,476  450 89 2010
16 The Exchange 106 Kuala Lumpur   Malaysia 1,614nsvwfbwdvrnet 445&$&$;_1:!#-&2-2_-2_ 95 2019
17 Menara Willis Chicago   Amerika Syarikat 1,451  442 108 1974
18 KK100 Shenzhen   Republik Rakyat China 1,449  441 100 2011
19 Guangzhou International Finance Centre Guangzhou   Republik Rakyat China 1,440 440 103 2010
20 Wuhan Center Wuhan   Republik Rakyat China 1,437 438 88 2017
21 Marina 101 Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,399 427 101 2016
22 432 Park Aveneu Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,397 426  88 2015
23 Trump International Hotel and Tower Chicago   Amerika Syarikat 1,389 423 98 2009
24 Menara Jin Mao Shanghai   Republik Rakyat China 1,380 421 88 1999
25 Menara Puteri Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,358 414 101 2012
26 Menara Al-Hamrah Bandar Kuwait   Kuwait 1,354 413 80 2011
27 Pusat Kewangan Antarabangsa Hong Kong   Hong Kong 1,352 412  88 2003
28 23 Marina Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,296  395  89 2012
29 Plaza CITIC Guangzhou   Republik Rakyat China 1,283  391  80 1997
30 Shun Hing Square Shenzhen   Republik Rakyat China 1,260  384  69 1996
31 Eton Place Dalian Tower 1 Dalian   Republik Rakyat China 1,257  383  81 2015
32 Burj Muhammed Bin Rashid Abu Dhabi   Emiriah Arab Bersatu 1,251  381  88 2014
33 Bangunan Empire State Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,250  381  102 1931
34 Elite Residence Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,248  381  87 2012
35 Central Plaza Hong Kong Hong Kong   Hong Kong 1,227  374  78 1992
36 Menara Federasi (Menara Timur) Moscow   Rusia 1,226  374  95 2015
37 Dalian International Trade Centre Dalian   Republik Rakyat China 1,214  370  86 2017
38 The Address the BLVD Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,207  368 72 2017
39 Menara Bank of China Hong Kong   Hong Kong 1,205  367  70 1990
40 Menara Bank of Amerika Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,200  366 54 2009
41 Menara Almas Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,191  363  68 2009
42 Menara Berkembar JW Marriott Marquis Dubai Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,166  355 82 2012
43 Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,166  355 82 2013
44 Emirates Office Tower Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,163 335 54 2000
45 Menara OKO (Menara Selatan) Moscow   Rusia 1,160  354  85 2015
46 The Marina Torch Dubai   Emiriah Arab Bersatu 1,155  352 86 2011
47 Menara Forum 66 (2) Shenyang   Republik Rakyat China 1,155 351 68 2015
48 The Pinnacle Guangzhou   Republik Rakyat China 1,149  350  60 2012

Bangunan tertinggi dalam pembinaanSunting

Kedudukan Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Siap Dibina
1 Menara Jeddah Jeddah   Arab Saudi 3,307 1008  167 Belum diketahui
2 Merdeka PNB118 Kuala Lumpur   Malaysia 2,113 644 118 2021
3 Grand Rama 9 Tower Bangkok   Thailand 2,018 615 125 2021
4 Baoneng Shenyang Global Financial Center Shenyang   Republik Rakyat China 1,863  568 114 2020
5 Skyfame Center Landmark Tower Nanning   Republik Rakyat China 1,732 528 112 2021
6 Evergrande IFC 1 Hefei   Republik Rakyat China 1,699 518 112 2021
7 Central Park Tower Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,550 472.4 95 2020
8 Chengdu Greenland Tower Chengdu   Republik Rakyat China 1,535 468 101 2020
9 Corporate Avenue 1 Chongqing   Republik Rakyat China 1,535 468 99 ?
10 Riverview Plaza A1 Wuhan   Republik Rakyat China 1,430 436 73 2019
11 111 West 57th Street Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,428 435.3 82 2019
12 Multifunctinal Highrise Complex - Aknmat Tower Grozny   Rusia 1,427 435 102 2020
13 Diamond Tower Jeddah   Arab Saudi 1,417 432 93 2020
14 Chongqing Tall Tower Chongqing   Republik Rakyat China 1,414 431 101 ?
15 Haikou Tower 1 Haikou   Republik Rakyat China 1,404 428 94 2020
16 Shandong IFC Jinan   Republik Rakyat China 1,404 428 86 2022
17 One Vanderbilt Bandar Raya New York   Amerika Syarikat 1,401 427 58 2021
18 Dongguan International Trade Center 1 Dongguan   Republik Rakyat China 1,401 426.9 88 2020
19 LCT Landmark Tower Busan   Korea Selatan 1,350 411.6 101 2020
20 Dongfeng Plaza Landmark Tower Kunming   Republik Rakyat China 1,335 407 100 2020
21 Guangxi China Resources Tower Nanning   Republik Rakyat China 1,321 402.7 85 2019
22 Guiyang International Financial Center T1 Guiyang   Republik Rakyat China 1,316 401 79 2021

Bangunan Tertinggi Dalam PerancanganSunting

Bangunan Bandar Negara Tinggi (Ka) Tinggi (m) Bil. Tingkat Tahun Dirancang Siap Dibina
Menara Sky Mile Tokyo   Jepun 5,577  1,700  400+ 2045
Menara Azerbaijan Pulau Khazar   Azerbaijan 3,458 1,054 189 2020
Burj Mubarak al-Kabir Sulaibiya   Kuwait 3,284 1,001 ? 2035
Menara Shenzhen H700 Shenzhen   Republik Rakyat China 2,425 739 169 2020
Menara Dubai One Dubai   Emiriah Arab Bersatu 2,333 711 161 2021
CTF Wuhan Wuhan   Republik Rakyat China 2,126 648 123 2020
Menara Signature Jakarta Jakarta   Indonesia 2,093 638 113 2021
Al-Aman World Capital Centre Colombo   Sri Lanka 2,051 625 111 2020
Menara Tradewinds Square Kuala Lumpur   Malaysia 1,974 608 150 ?
Menara Nexus Shenzhen   Republik Rakyat China 1,952  595  124 ?