Senarai destinasi Syarikat Penerbangan Aeroflot

sejarah Syarikat Penerbangan Aeroflot dapat dikesan ke belakang pada Tarikh 9 Februari 1923 (1923-02-09), ketika Dewan Buruh dan Pertahanan meluluskan resolusi untuk mewujudkan Armada Udara Awam Negara USSR, penggabungan semua syarikat penerbangan pelopor untuk membentuk Dobrolet pada Tarikh 25 Mac 1923 (1923-03-25).[1][2]:119 operasi bermula pada Tarikh 15 Julai 1923 (1923-07-15) menghubungkan Bandaraya Moscow dan Nizhny Novgorod, menjadi perkhidmatan berkala pertama Negara.[3]:119 nama Aeroflot telah diterima pakai di Tahun 1932 selepas penyusunan semula Dobrolet.[4] pada akhir Tahun 1930an pengangkutan tersebut mempunyai laluan selanjutnya dalam operasi: KharkivKyiv, KharkivOdessa, KyivOdessa, KyivRostovMineralnye Vody, KyivSimferopol, MoscowLeningrad, MoscowMinsk, MoscowOdessa, MoscowSochi, MoscowKuybishev, MoscowBakuTbilisi, MoscowSimferopol, MoscowStalingradAstrakhan, TbilisiSukhumi, TbilisiYerevan, KutaisiMestia dan SukhumiSochi.[5] rangkaian laluan Syarikat Penerbangan Aeroflot memiliki panjang 31,500 kilometer (19,600 batu) pada Tahun 1950.[6]:44

pada Bulan April 1965 (1965-04), pengangkutan tersebut mengoperasikan rangkaian laluan domestik dan antarabangsa yang luas yang termasuk Accra, Amsterdam, Bamako, Brussels, Cairo, Conakry, Copenhague, Delhi, Djakarta, Havana, Helsinki, Kabul, Karachi, Khartoum, London, Paris, Rabat, Rangoon, Stockholm dan Vienna; laluan ke Algiers, Baghdad, Brazzaville, Colombo, Nicosia, Teheran dan Tunis, kesemua laluan tersebut telah dirasmikan di Tahun 1964, dan juga diterbangi.[7] pada Bulan Mac 1970 (1970-03), Syarikat Penerbangan Aeroflot telah mengumpulkan rangkaian laluan yang memiliki panjang 600,000 kilometer (370,000 batu), seperempatnya merangkumi destinasi antarabangsa. pada masa kini, pengangkutan tersebut mempunyai perjanjian kepada 59 Negara tetapi hanya melayani 54 dari 59 Negara, termasuk 55 destinasi.[8]:463

Dulu merupakan syarikat penerbangan terbesar didunia,[9]:1389 Aeroflot tidak menyekat operasinya untuk pengangkutan penumpang, tetapi melakukan dimonopoli kepada semua aktiviti penerbangan awam di dalam Kesatuan Soviet. Terlepas dari pengangkutan penumpang yang meliputi jaringan domestik lebih dari 3.600 kampung, bandar dan bandaraya, kegiatan yang dilakukan oleh syarikat penerbangan yang diberi label "tugas bukan pengangkutan" termasuk pekerjaan pertanian, pengintipan ais, rondaan anti-kebakaran pada hutan, dan perkhidmatan aeromedik, antara lain.[10]:1389[11] Aeroflot – Syarikat Penerbangan Soviet yang dulunya monopoli memasuki era baharu mengikuti Pembubaran USSR, ketika ia menyusut secara mendadak kerana terbahagi kepada beberapa syarikat serantau di seluruh Komanwel Negara-negara Merdeka pada Tahun mid–1992. ia secara beransur-ansur disusun semula dan dinamakan semula menjadi Aeroflot – Syarikat Penerbangan Antarabangsa Rusia (ARIA).[12]:42 di pertengahan-2000an, nama Syarikat tersebut diubah menjadi Aeroflot – Syarikat Penerbangan Rusia.[13]

pada Bulan Mac 2000 (2000-03), Lapangan Terbang Sheremetyevo Moscow merupakan tempat utama bagi pengangkutan tersebut; lapangan terbang tersebut merupakan satu diantara Hab kepada Syarikat Penerbangan Aeroflot, bersama dengan Novosibirsk, St Petersburg dan Vladivostok, dari dimana ia mengoperasikan laluan Antarabangsa ke Accra, Amman, Amsterdam, Ankara, Antalya, Athens, Baku, Bangkok, Barcelona, Beijing, Beirut, Belgrade, Berlin, Bishkek, Bourgas, Bratislava, Brussels, Bucharest, Budapest, Kaherah, Calcutta, Casablanca, Chicago, Colombo, Conakry, Copenhagen, Cotonou, Dakar, Damascus, Delhi, Dhaka, Dnipro, Dubai, Dublin, Düsseldorf, Frankfurt, Geneva, Gothenburg, Hamburg, Hanoi, Hanover, Havana, Helsinki, Bandaraya Ho Chi Minh, Hong Kong, Istanbul, Jakarta, Karachi, Karlovy Vary, Kathmandu, Kaunas, Kyiv, Kuala Lumpur, Lagos, Larnaca, Lima, Lisbon, Ljubljana, London, Los Angeles, Luanda, Luleå, Bandar Luxembourg, Lyon, Madrid, Pulau Mahe, Malé, Malta, Manila, Bandar Mexico, Miami, Milan, Montreal, Mumbai, Munich, Nagoya, Bandaraya New York, Nice, Niigata, Osaka, Oslo, Paphos, Paris, Prague, Riga, Rom, Rovaniemi, Salzburg, San Francisco, São Paulo, Seattle, Seoul, Shanghai, Shannon, Bandar Sharjah, Shenyang, Simferopol, Singapura, Skopje, Sofia, Stockholm, Tbilisi, Tehran, Thessaloniki, Tivat, Tokyo, Toronto, Tripoli, Tromso, Tunis, Ulaanbaatar, Varna, Venice, Vienna, Vilnius, Warsaw, Washington, D.C., Yerevan, Zagreb dan Zurich, dan laluan Domestik ke Sochi, Anapa, Arkhangelsk, Belgorod, Bratsk, Ekaterinburg, Irkutsk, Kaliningrad, Khabarovsk, Krasnodar, Murmansk, Naryan-Mar, Nizhnevartovsk, Nizhniy Novgorod, Omsk, Petropavlovsk-Kamchatsky, Rostov, Samara, Volgograd and Yuzhno-Sakhalinsk.[14]

Galeri Armada Aeroflot (SU)Sunting

 
Syarikat Penerbangan Aeroflot dengan Armada siri Airbus A320-200 dengan livery SkyTeam

SenaraiSunting

mengikuti senarai destinasi pengangkutan tersebut terbang ke destinasi sebagai berikut, setakat Oktober 2022, menurut jadual Penumpang dan Pengangkutan Barang.[15] destinasi yang ditamatkan yang pernah di layani oleh Syarikat Penerbangan Aeroflot dalam era pasca–1992 juga termasuk dalam senarai dibawah ini.

Negara Bandar Lapangan Terbang Nota Rujukan
  Afghanistan Kabul Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul Dihentikan [16]
  Algeria Algiers Lapangan Terbang Houari Boumediene Dihentikan [17]
  Angola Luanda Lapangan Terbang Quatro de Fevereiro Dihentikan [18]
  Argentina Buenos Aires Lapangan Terbang Antarabangsa Ministro Pistarini Dimulakan Semula 1 Disember 2022 [19][20]
  Armenia Yerevan Lapangan Terbang Zvartnots Penumpang [21][22]
  Australia Sydney Lapangan Terbang Antarabangsa Kingsford Smith Dihentikan [23]
  Austria Innsbruck Lapangan Terbang Innsbruck Dihentikan [24][25]
Salzburg Lapangan Terbang Salzburg Dihentikan [26][27]
Vienna Lapangan Terbang Antarabangsa Vienna Dihentikan [28][29]
  Azerbaijan Baku Lapangan Terbang Heydar Aliyev Penumpang [30][31]
  Bahrain Manama Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain Dihentikan [32]
  Bangladesh Dhaka Lapangan Terbang Antarabangsa Zia Dihentikan [33]
  Belarus Minsk Lapangan Terbang Minsk-2 Penumpang [34]
  Belgium Brussels Lapangan Terbang Kebangsaan Brussel Dihentikan [35][36]
  Benin Cotonou Lapangan Terbang Cadjehoun Dihentikan [37]
  Brazil Rio de Janeiro Lapangan Terbang Antarabangsa Galeao-Antonio C Jobim Dimulakan Semula 1 Disember 2022 [38][20]
São Paulo Lapangan Terbang Antarabangsa Guarulhos Dihentikan [39]
  Bulgaria Burgas Lapangan Terbang Burgas Dihentikan [40][41]
Sofia Lapangan Terbang Sofia Dihentikan [42][43]
Varna Lapangan Terbang Antarabangsa Varna Dihentikan [44][45]
  Burkina Faso Ouagadougou Lapangan Terbang Ouagadougou Dihentikan [46]
  Burundi Bujumbura Lapangan Terbang Antarabangsa Bujumbura Dihentikan [47]
  Kemboja Phnom Penh Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh Dihentikan [48]
  Cameroon Douala Lapangan Terbang Douala Dihentikan [49]
  Canada Montreal Lapangan Terbang Montreal/Pierre-Elliott-Trudeau Dihentikan [50]
Toronto Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto Dihentikan [51]
  Cape Verde Sal Lapangan Terbang Amilcar Cabral Dihentikan [52]
  Chile Santiago Lapangan Terbang Antarabangsa Arturo Merino Benitez Dihentikan [53]
  Republik Rakyat China Beijing Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota Beijing Dimulakan semula 20 Julai 2022 [54][55][56][57]
Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing Daxing Penumpang [58]
Chengdu Lapangan Terbang Shuangliu Penumpang [59]
Guangzhou Lapangan Terbang Baiyun Penumpang [60]
Harbin Lapangan Terbang Taiping Dihentikan [61]
Shanghai Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong Shanghai Penumpang [62]
Shenyang Lapangan Terbang Taoxian Dihentikan [63]
Ürümqi Lapangan Terbang Diwopu Dihentikan [64]:44
  Croatia Dubrovnik Lapangan Terbang Cilipi Dihentikan [65][66][67]
Split Lapangan Terbang Kastela Dihentikan [petikan diperlukan][68][69]
Zagreb Lapangan Terbang Franjo Tuđman Dihentikan [70][71][72]
  Cuba Havana Lapangan Terbang Antarabangsa Jose Marti Penumpang [73]
  Cyprus Larnaca Lapangan Terbang Antarabangsa Larnaca Dihentikan [74]
Paphos Lapangan Terbang Antarabangsa Pafos Dihentikan [75][76]
  Czechia Karlovy Vary Lapangan Terbang Karlovy Vary Dihentikan [77][78]
Prague Lapangan Terbang Václav Havel Prague Dihentikan [79][80]
  Denmark Copenhagen Lapangan Terbang Kastrup Dihentikan [81][82]
  Djibouti Djibouti Lapangan Terbang Antarabangsa Djibouti Dihentikan [83]
  Republik Dominica Punta Cana Lapangan Terbang Antarabangsa Punta Cana Dihentikan [84]
  Mesir Kaherah Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah Penumpang [85][86]
Hurghada Lapangan Terbang Antarabangsa Hurghada Penumpang [87]
Sharm el-Sheikh Lapangan Terbang Antarabangsa Sharm el-Sheikh Penumpang [88]
  Estonia Tallinn Lapangan Terbang Tallinn Dihentikan [89][90]
  Ethiopia Addis Ababa Lapangan Terbang Antarabangsa Bole Dihentikan [91][92]
  Finland Helsinki Lapangan Terbang Vantaa Dihentikan [93][94]
Rovaniemi Lapangan Terbang Rovaniemi Dihentikan [95][96]
  Perancis Lyon Lapangan Terbang Saint Exupery Dihentikan [97][98]
Marseille Lapangan Terbang Marseille/Provence Dihentikan [99][100][101]
Nice Lapangan Terbang Nice/Cote d'Azur Dihentikan [102][103]
Paris Lapangan Terbang Paris-Charles de Gaulle Dihentikan [104][105]
Lapangan Terbang Orly Dihentikan [106][107]
  Georgia Batumi Lapangan Terbang Antarabangsa Batumi Dihentikan [108]:44
Sukhumi[Note 1] Lapangan Terbang Babushara Dihentikan [109]:44
Tbilisi Lapangan Terbang Lochini dihentikan sementara [110][111][112]
  Jerman Berlin Lapangan Terbang Berlin Brandenburg Dihentikan [113][114][115]
Lapangan Terbang Schönefeld-Berlin Dihentikan [116][117]
Cologne Lapangan Terbang Cologne-Bonn Dihentikan [118][119]
Dresden Lapangan Terbang Dresden Dihentikan [120][121]
Düsseldorf Lapangan Terbang Antarabangsa Düsseldorf Dihentikan [122][123]
Frankfurt Lapangan Terbang Frankfurt Dihentikan [124][125]
Hamburg Lapangan Terbang Hamburg Dihentikan [126][127]
Hanover Lapangan Terbang Hannover Dihentikan [128][129]
Leipzig Lapangan Terbang Leipzig-Halle Dihentikan [130][131]
Munich Lapangan Terbang Antarabangsa Munich Dihentikan [132][133]
Stuttgart Lapangan Terbang Stuttgart Dihentikan [134][135]
  Ghana Accra Lapangan Terbang Antarabangsa Kotoka Dihentikan [136]
  Yunani Athens Lapangan Terbang Antarabangsa Eleftherios Venizelos Dihentikan [137][138][139]
Heraklion Lapangan Terbang Nikos Kazantzakis Dihentikan [petikan diperlukan][140][141]
Thessaloniki Lapangan Terbang Makedonia Dihentikan [142][143][144]
  Guinea Conakry Lapangan Terbang Gbessia Dihentikan [145]
   Hong Kong Hong Kong Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong Penumpang [146]
Lapangan Terbang Kai Tak Lapangan Terbang Ditutup
  Hungary Budapest Lapangan Terbang Ferihegy Dihentikan [147][148]
  India Delhi Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi Penumpang [149][150][151]
Goa Lapangan Terbang Dabolim Navy Penumpang (Dimulakan semula 2 November 2022) [152][153]
Kolkata Lapangan Terbang Netaji Subhash Chandra Bose In Dihentikan [154]
Mumbai Lapangan Terbang Antarabangsa Chhatrapati Shivaji Penumpang [155][156]
  Indonesia Denpasar Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai Dihentikan
Jakarta Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta Dihentikan [157]
  Iran Tehran Lapangan Terbang Antarabangsa Imam Khomaini Penumpang [158]
  Iraq Baghdad Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad Dihentikan [159]
  Republik Ireland Dublin Lapangan Terbang Antarabangsa Dublin Dihentikan [160][161]
Shannon Lapangan Terbang Shannon Dihentikan [162][163]
  Israel Eilat Lapangan Terbang Ovda AB Dihentikan [164]
Tel Aviv Lapangan Terbang Ben Gurion Penumpang [165]
  Itali Bologna Lapangan Terbang Borgo Panigale Dihentikan [166][167]
Milan Lapangan Terbang Antarabangsa Malpensa Dihentikan [168][169]
Naples Lapangan Terbang Capodichino Dihentikan [170][171]
Rimini Lapangan Terbang Rimini Mil Dihentikan [172][173]
Rom Lapangan Terbang Antarabangsa Leonardo da Vinci-Fiumicino Dihentikan [174][175]
Venice Lapangan Terbang Tessera Dihentikan [176][177]
Verona Lapangan Terbang Villafranca Dihentikan [178][179]
  Jamaica Kingston, Jamaica Lapangan Terbang Antarabangsa Norman Manley Dihentikan [180]
  Jepun Aomori, Aomori Lapangan Terbang Aomori Dihentikan [181][182]
Hakodate Lapangan Terbang Hakodate Dihentikan [183]
Nagoya Lapangan Terbang Antarabangsa Chūbu Centrair Dihentikan [184]
Niigata, Niigata Lapangan Terbang Niigata Dihentikan [185]
Osaka Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai Penumpang [186]
Tokyo Lapangan Terbang Haneda Penumpang [187][188]
Lapangan Terbang Antarabangsa Narita Dihentikan [189][190]
Toyama, Toyama Lapangan Terbang Toyama Dihentikan [191]
  Jordan Amman Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia Dihentikan [192]
  Kazakhstan Aktau Lapangan Terbang Aktau Penumpang [193]
Aktobe Lapangan Terbang Aktyubinsk Penumpang [194]
Almaty Lapangan Terbang Almaty Penumpang [195][196]
Atyrau Lapangan Terbang Atyrau Penumpang [197]
Karagandy Lapangan Terbang Karaganda Penumpang [198][199]
Kostanay Lapangan Terbang Narimanovka Penumpang [200]
Kyzylorda Lapangan Terbang Kyzylorda Penumpang [201]
Nursultan Lapangan Terbang Astana Penumpang [202]
Shymkent Lapangan Terbang Shymkent Penumpang [203]
  Kenya Nairobi Lapangan Terbang Jomo Kenyatta Dihentikan [204]
  Kuwait Bandar Kuwait Lapangan Terbang Antarabangsa Kuwait Dihentikan [205]
  Kyrgyzstan Bishkek Lapangan Terbang Antarabangsa Manas Penumpang [206]
Osh Lapangan Terbang Osh Penumpang [207][208]
  Laos Vientiane Lapangan Terbang Antarabangsa Wattay Dihentikan [209]
  Latvia Riga Lapangan Terbang Antarabangsa Riga Dihentikan [210][211]
  Lubnan Beirut Lapangan Terbang Antarabangsa Beirut Penumpang [212]
  Libya Tripoli Lapangan Terbang Antarabangsa Tripoli Dihentikan [213]
  Lithuania Kaunas Lapangan Terbang Antarabangsa Kaunas Dihentikan [214][215]
Vilnius Lapangan Terbang Antarabangsa Vilnius Dihentikan [216][217]
  Luxembourg Bandar Luxembourg Lapangan Terbang Luxembourg Dihentikan [218][219]
  Macedonia Skopje Lapangan Terbang Skopje Dihentikan [220][221]
  Madagaskar Antananarivo Lapangan Terbang Ivato Dihentikan [222]
  Malaysia Kuala Lumpur Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Dihentikan [223]
  Maldives Malé Lapangan Terbang Antarabangsa Velana Penumpang [224][225][226][227][228]
  Mali Bamako Lapangan Terbang Senou Dihentikan [229]
  Malta Malta Lapangan Terbang Luqa Dihentikan [230][231]
  Mauritius Port Louis Lapangan Terbang Antarabangsa Sir Seewoosagur Ramgoolam Dihentikan [232]
  Mexico Bandar Mexico Lapangan Terbang Antarabangsa Lic Benito Juarez Dihentikan [233]
Cancún Lapangan Terbang Antarabangsa Cancun Penumpang [234][235]
  Moldova Chișinău Lapangan Terbang Antarabangsa Chisinau Penumpang [236]
  Mongolia Ulan Bator Lapangan Terbang Antarabangsa Chinggis Khaan Penumpang [237]
  Montenegro Tivat Lapangan Terbang Tivat Penumpang [238]
  Maghribi Casablanca Lapangan Terbang Mohamed V Dihentikan [239]
  Myanmar Yangon Lapangan Terbang Antarabangsa Yangon Dihentikan [240]:44
  Nepal Kathmandu Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan Dihentikan [241]
  Belanda Amsterdam Lapangan Terbang Schiphol Dihentikan [242][243]
  Nicaragua Managua Lapangan Terbang Antarabangsa Managua Dihentikan [244]
  Nigeria Lagos Lapangan Terbang Antarabangsa Murtala Muhammed Dihentikan [245]
  Norway Kirkenes Lapangan Terbang Hoybuktmoen Dihentikan [246][247]
Oslo Lapangan Terbang Oslo Fornebu Dihentikan [248][249]
Lapangan Terbang Gardermoen Dihentikan [250][251]
Tromsø Lapangan Terbang Tromso Dihentikan [252][253]
  Korea Utara Pyongyang Lapangan Terbang Antarabangsa Sunan Dihentikan [254]:44
  Pakistan Karachi Lapangan Terbang Antarabangsa Jinnah Dihentikan [255]
  Peru Lima Lapangan Terbang Antarabangsa Jorge Chavez Dihentikan [256]
  Filipina Manila Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Dihentikan [257]
  Poland Kraków Lapangan Terbang Balice Dihentikan [258][259]
Warsaw Lapangan Terbang Okecie Dihentikan [260][261]
  Portugal Lisbon Lapangan Terbang Lisbon Dihentikan [262][263]
  Republik Congo Brazzaville Lapangan Terbang Maya-Maya Dihentikan [264]
  Romania Bucharest Lapangan Terbang Henri Coanda Dihentikan [265] [266]
  Rusia Abakan Lapangan Terbang Abakan Penumpang [267]
Anadyr, Rusia Lapangan Terbang Ugolny Dihentikan [268]
Anapa Lapangan Terbang Vityazevo Penumpang [269]
Arkhangelsk Lapangan Terbang Talagi Penumpang [270]
Astrakhan Lapangan Terbang Narimanovo Penumpang [271]
Barnaul Lapangan Terbang Barnaul Penumpang [272]
Belgorod Lapangan Terbang Belgorod Penumpang [273]
Bratsk Lapangan Terbang Bratsk Dihentikan [274]
Briansk Lapangan Terbang Bryansk Dihentikan [275]
Chelyabinsk Lapangan Terbang Balandino Penumpang [276]
Chita Lapangan Terbang Kadala Dihentikan [277][278][279][280]
Gelendzhik Lapangan Terbang Gelendzhik Penumpang [281]
Grozny Lapangan Terbang Grozny Penumpang [282]
Igarka Lapangan Terbang Igarka Dihentikan [283]
Irkutsk Lapangan Terbang Irkutsk Penumpang [284]
Izhevsk Lapangan Terbang Izhevsk Penumpang [285]
Kaliningrad Lapangan Terbang Khrabrovo Penumpang [286]
Kazan Lapangan Terbang Kazan Penumpang [287]
Kemerovo Lapangan Terbang Kemerovo Penumpang [288]
Khabarovsk Lapangan Terbang Novy Penumpang [289]
Khanty-Mansiysk Lapangan Terbang Khanty-Mansiysk Penumpang [290]
Kirov Lapangan Terbang Pobedilovo Dihentikan [291]
Krasnodar Lapangan Terbang Pashkovskiy Penumpang [292]
Krasnoyarsk Lapangan Terbang Yemelyanovo Penumpang [293][294]
Magadan Lapangan Terbang Sokol Dihentikan [295][296][297][298]
Magas Lapangan Terbang Magas Penumpang [299]
Magnitogorsk Lapangan Terbang Magnitogorsk Penumpang [300]
Makhachkala Lapangan Terbang Uytash Penumpang [301]
Mineralnye Vody Lapangan Terbang Mineralnyye Vody Penumpang [302]
Mirny Lapangan Terbang Mirny Dihentikan [303]
Moscow Lapangan Terbang Domodedovo Penumpang [petikan diperlukan]
Lapangan Terbang Sheremetyevo Hab utama Aeroflot [304][305][306][307][86]
Lapangan Terbang Vnukovo Penumpang [308]
Murmansk Lapangan Terbang Murmansk Penumpang [309]
Nadym Lapangan Terbang Nadym South Dihentikan [310]
Nalchik Lapangan Terbang Nalchik Penumpang [311]
Naryan-Mar Lapangan Terbang Naryan-Mar Dihentikan [312]:40
Nazran Lapangan Terbang Magas Penumpang [313]
Nefteyugansk Lapangan Terbang Nefteyugansk Dihentikan [314]
Neryungri Lapangan Terbang Chulman Dihentikan [315]
Nizhnekamsk Lapangan Terbang Begishevo Penumpang [316]
Nizhnevartovsk Lapangan Terbang Nizhnevartovsk Penumpang [317]
Nizhny Novgorod Lapangan Terbang Strigino Penumpang [318]
Norilsk Lapangan Terbang Alykel Dihentikan [319]
Novokuznetsk Lapangan Terbang Prokopyevsk Southeast Penumpang [320]
Novosibirsk Lapangan Terbang Tolmachevo Penumpang
Hab utama Aeroflot
[321][294]
Novy Urengoy Lapangan Terbang Novy Urengoy Penumpang [322]
Noyabrsk Lapangan Terbang Noyabrsk Dihentikan [323]
Omsk Lapangan Terbang Omsk Tsentralny Penumpang [324]
Orenburg Lapangan Terbang Orenburg Penumpang [325]
Orsk Lapangan Terbang Orsk Penumpang [326][327]
Penza Lapangan Terbang Penza Penumpang [328]
Perm Lapangan Terbang Bolshoye Savino Penumpang [329]
Petropavlovsk-Kamchatsky Lapangan Terbang Yelizovo Penumpang [330]
Petrozavodsk Lapangan Terbang Besovets Dihentikan [331]
Rostov-on-Don Lapangan Terbang Platov Penumpang [332][333]
Lapangan Terbang Rostov-on-Don Dihentikan [334]
Saint Petersburg Lapangan Terbang Pulkovo Penumpang
Hab utama Aeroflot
[335][336]
Salekhard Lapangan Terbang Salekhard Dihentikan [337]
Samara Lapangan Terbang Kurumoch Penumpang [338][339]
Saransk Lapangan Terbang Saransk Penumpang [340]
Saratov Lapangan Terbang Saratov Gagarin Penumpang [341][342][343]
Saratov Lapangan Terbang Tsentralny Dihentikan [344][345][346]
Sochi Lapangan Terbang Sochi Penumpang [347][348][31][349]
Stavropol Lapangan Terbang Shpakovskoye Pwwenumpang [350]
Surgut Lapangan Terbang Surgut Penumpang [351]
Syktyvkar Lapangan Terbang Syktyvkar Penumpang [352]
Tiksi Lapangan Terbang Tiksi Dihentikan [353]
Tomsk Lapangan Terbang Begishevo Penumpang [354]
Tyumen Lapangan Terbang Roshchino Penumpang [355]
Ufa Lapangan Terbang Ufa Penumpang [356]
Ulan-Ude Lapangan Terbang Mukhino Penumpang [357]
Ulyanovsk Lapangan Terbang Ulyanovsk Baratayevka Penumpang [358]
Uray Lapangan Terbang Uray Dihentikan [359]
Vladikavkaz Lapangan Terbang Beslan Penumpang [360]
Vladivostok Lapangan Terbang Antarabangsa Vladivostok Penumpang
Hab utama Aeroflot
[361][294]
Volgograd Lapangan Terbang Gumrak Penumpang [362]
Voronezh Lapangan Terbang Chertovitskoye Penumpang [363]
Yakutsk Lapangan Terbang Yakutsk Penumpang [364]
Yaroslavl Lapangan Terbang Tunoshna Penumpang [365]
Yekaterinburg Lapangan Terbang Koltsovo Penumpang [366][153]
Yuzhno-Sakhalinsk Lapangan Terbang Khomutovo Penumpang [367][368]
  Rusia
  Ukraine[Note 2]
Simferopol Lapangan Terbang Simferopol' Dihentikan [369]
  Rwanda Kigali Lapangan Terbang Antarabangsa Kigali Dihentikan [370]
  Arab Saudi Jeddah Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz Dihentikan [371]
  Senegal Dakar Lapangan Terbang Leopold Sedar Senghor Dihentikan [372]
  Serbia Belgrade Lapangan Terbang Belgrade Penumpang [373]
  Seychelles Pulau Mahé Lapangan Terbang Antarabangsa Seychelles Penumpang (dimulakan semula 8 Oktober 2022)[374] [375]
  Sierra Leone Freetown Lapangan Terbang Lungi Dihentikan [376]:44
  Singapura Singapura Lapangan Terbang Changi Singapura Dihentikan [377][378]
  Slovakia Bratislava Lapangan Terbang M.R. Stefanik Dihentikan [379][380]
Košice Lapangan Terbang Kosice Dihentikan [381][382]
  Slovenia Ljubljana Lapangan Terbang Ljubljana Dihentikan [383][384][385]
  Afrika Selatan Johannesburg Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo Dihentikan [386]
  Korea Selatan Seoul Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon Penumpang [387]
  Sepanyol Alicante Lapangan Terbang Alicante Dihentikan [388][389]
Barcelona Lapangan Terbang El Prat Dihentikan [390][391]
Madrid Lapangan Terbang Barajas Dihentikan [392][393]
Málaga Lapangan Terbang Malaga Dihentikan [394][395]
Palma de Mallorca Lapangan Terbang Palma de Mallorca Dihentikan [396][397][398]
Tenerife Lapangan Terbang Reina Sofia Dihentikan [399][400]
Valencia Lapangan Terbang Manises Dihentikan [401][402]
  Sri Lanka Colombo Lapangan Terbang Antarabangsa Bandaranaike Colombo Penumpang [403][404][405]
  Sudan Khartoum Lapangan Terbang Khartoum Dihentikan [406]
  Sweden Gothenburg Lapangan Terbang Landvetter Dihentikan [407][408][409]
Luleå Lapangan Terbang Luleå Dihentikan [410][411]
Stockholm Lapangan Terbang Arlanda Dihentikan [412][413]
  Switzerland Geneva Lapangan Terbang Geneva Dihentikan [414][415][416]
Zürich Lapangan Terbang Zürich Dihentikan [417][418][419]
  Switzerland Basel Lapangan Terbang Basle-Mulhouse Dihentikan [420][421]
  Perancis Mulhouse
  Jerman Freiberg
  Syria Aleppo Lapangan Terbang Antarabangsa Aleppo Dihentikan [422]:44
Damascus Lapangan Terbang Antarabangsa Damascus Dihentikan [423]
  Tajikistan Dushanbe Lapangan Terbang Dushanbe Dihentikan [424]
Khudzhand Lapangan Terbang Khudzhand Dihentikan [petikan diperlukan]
  Tanzania Dar es Salaam Lapangan Terbang Antarabangsa Dar-Es-Salaam Dihentikan [425]
  Negara Thai Bangkok Lapangan Terbang Antarabangsa Don Mueang Dihentikan [426]
Lapangan Terbang Suvarnabhumi Penumpang [427][428][294]
Phuket Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket Penumpang [429][430][431][432][294]
  Togo Lomé Lapangan Terbang Tokoin Dihentikan [433]
  Tunisia Monastir, Tunisia Lapangan Terbang Habib Bourguiba Dihentikan [434]
Tunis Lapangan Terbang Carthage Dihentikan [435]
  Turkmenistan Ashgabat Lapangan Terbang Ashgabat Dihentikan [436]:44
  Turki Ankara Lapangan Terbang Esenboga Dihentikan [437]
Antalya Lapangan Terbang Antalya Penumpang [438][336]
Bodrum Lapangan Terbang Bodrum Penumpang (Bermula 15 Julai 2022) [439]
Dalaman Lapangan Terbang Dalaman Penumpang (Bermula 17 Julai 2022) [440]
Istanbul Lapangan Terbang Istanbul Penumpang [441][442][443][153][336]
Lapangan Terbang Ataturk Dihentikan [444]
  Uganda Kampala Lapangan Terbang Antarabangsa Entebbe Dihentikan [445]
  Ukraine Dnipro Lapangan Terbang Dnipro Dihentikan [446][447]
Donetsk Lapangan Terbang Donets'k Dihentikan [448][449][450]
Kharkiv Lapangan Terbang Osnova Dihentikan [451][452]
Kyiv Lapangan Terbang Boryspil' Dihentikan [453][454]
Lviv Lapangan Terbang L'viv Dihentikan [455]:44[456]
Odessa Lapangan Terbang Odesa Dihentikan [457][458]
Zaporizhia Lapangan Terbang Mokraya Dihentikan [459]:44[460]
  Emiriah Arab Bersatu Abu Dhabi Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi Dihentikan [461]
Dubai Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum Penerbangan Musiman [462][349]
Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai Penumpang [463][464][465]
Sharjah Lapangan Terbang Antarabangsa Sharjah Dihentikan [466]
  Inggeris London Lapangan Terbang Gatwick London Dihentikan [467][468][469]
Lapangan Terbang Heathrow London Dihentikan [470]
  Amerika Syarikat Anchorage Lapangan Terbang Antarabangsa Ted Stevens Anchorage Dihentikan [471]
Chicago Lapangan Terbang Antarabangsa O'Hare Dihentikan [472]
Los Angeles Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles Dihentikan [473]
Miami Lapangan Terbang Antarabangsa Miami Dihentikan [474]
Bandaraya New York Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy Dihentikan [475]
San Francisco Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco Dihentikan [476]
Seattle Lapangan Terbang Antarabangsa Seattle-Tacoma Dihentikan [477]
Washington, D.C. Lapangan Terbang Antarabangsa Washington Dulles Dihentikan [478]
  Uruguay Montevideo Lapangan Terbang Antarabangsa Carrasco/Gen C L Berisso Dihentikan [479]
  Uzbekistan Fergana Lapangan Terbang Fergana, UT1S Dihentikan [480]:44
Samarkand Lapangan Terbang Samarkand Penumpang [481][482]
Tashkent Lapangan Terbang Yuzhny Penumpang [petikan diperlukan]
  Vietnam Hanoi Lapangan Terbang Antarabangsa Noibai Penumpang [483]
Bandaraya Ho Chi Minh Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat Penumpang [484]
  Yemen Aden Lapangan Terbang Antarabangsa Aden Dihentikan [485]
Sana'a Lapangan Terbang Antarabangsa Sanaa Dihentikan [486]
  Zambia Lusaka Lapangan Terbang Antarabangsa Lusaka Dihentikan [487]
  Zimbabwe Harare Lapangan Terbang Antarabangsa Harare Dihentikan [488]:44

RujukanSunting

  1. ^ name="FI1983"
  2. ^ name="Flight1954"
  3. ^ name="Flight1954"
  4. ^ name="FI1965-563"
  5. ^ name="Flight1939-429"
  6. ^ name="FI1993"
  7. ^ name="FI1965-563"
  8. ^ name="FI1970-463/4"
  9. ^ name="FI1981"
  10. ^ name="FI1981"
  11. ^ name="Aerial work in the U.S.S.R."
  12. ^ name="FI1993"
  13. ^ name="Aeroflot drops International but will join alliance"
  14. ^ name="FI2000-40"
  15. ^ name="Routemap"
  16. ^ name="FI1995"
  17. ^ name="FI1995"
  18. ^ name="FI2000-40"
  19. ^ name="FI1998"
  20. ^ a b "Aeroflot to serve Buenos Aires and Rio de Janeiro". En.mercopress.com. Dicapai pada 17 January 2022.
  21. ^ name="Routemap"
  22. ^ "AEROFLOT SCHEDULES SAMARA – YEREVAN SERVICE FROM JULY 2022". aeroroutes.com. 17 Jun 2022. Dicapai pada 18 Jun 2022.
  23. ^ name="FI1995"
  24. ^ name="Routemap"
  25. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  26. ^ name="FI2000-40"
  27. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  28. ^ name="Routemap"
  29. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  30. ^ name="Routemap"
  31. ^ a b "AEROFLOT ADDS SOCHI – BAKU SERVICE IN NW22" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 19 September 2022. Dicapai pada 21 September 2022.
  32. ^ name="FI1995"
  33. ^ name="FI2000-40"
  34. ^ name="Routemap"
  35. ^ name="Routemap"
  36. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  37. ^ name="FI2000-40"
  38. ^ name="FI1998"
  39. ^ name="FI2000-40"
  40. ^ name="Airline Routes-July 6, 2018"
  41. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  42. ^ name="Routemap"
  43. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  44. ^ name="FI2000-40"
  45. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  46. ^ name="FI1995"
  47. ^ name="FI1995"
  48. ^ name="FI1995"
  49. ^ name="FI1998"
  50. ^ name="FI2000-40"
  51. ^ Borodina, Polina (9 Oktober 2014). "Aeroflot, Transaero cease Toronto flights". Air Transport World. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 October 2014. 
  52. ^ name="FI1998"
  53. ^ name="FI1998"
  54. ^ name="Routemap"
  55. ^ name="SU_to_PKX"
  56. ^ Liu, Jim (24 January 2020). "Aeroflot consolidates Beijing service at Daxing Airport from March 2020". Routesonline. Dicapai pada 24 January 2020.
  57. ^ "AEROFLOT RESUMES BEIJING SERVICE LATE-JULY 2022". aeroroutes.com. 15 Julai 2022. Dicapai pada 15 Julai 2022.
  58. ^ name="SU_to_PKX"
  59. ^ "AEROFLOT ADDS CHENGDU SERVICE FROM LATE-JULY 2022". aeroroutes.com. 6 Julai 2022. Dicapai pada 6 Julai 2022.
  60. ^ name="Routemap"
  61. ^ name="FI1998"
  62. ^ name="Routemap"
  63. ^ name="FI2000-40"
  64. ^ name="FI1993"
  65. ^ name="Routemap"
  66. ^ name="hr.n1info.com"
  67. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  68. ^ name="hr.n1info.com"
  69. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  70. ^ name="Routemap"
  71. ^ name="hr.n1info.com"
  72. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  73. ^ name="Routemap"
  74. ^ name="Routemap"
  75. ^ name="FI2000-40"
  76. ^ name="Euronews2"
  77. ^ name="Routemap"
  78. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  79. ^ name="Routemap"
  80. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  81. ^ name="Routemap"
  82. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  83. ^ name="FI1995"
  84. ^ name="AEROFLOT W12 Long-Haul Operation Changes as of 10JUN12"
  85. ^ "Company News - Aeroflot launches summer timetable". www.aeroflot.ru (dalam bahasa Inggeris). Aeroflot. Dicapai pada 11 April 2018.
  86. ^ a b "AEROFLOT RESUMES MOSCOW – CAIRO SERVICE FROM NOV 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 31 Oktober 2022. Dicapai pada 1 November 2022.
  87. ^ name="Routemap"
  88. ^ name="Routemap"
  89. ^ name="Routemap"
  90. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  91. ^ name="FI1998"
  92. ^ "World Airline Directory – Aeroflot" (PDF). Flight International: 38. 18–24 March 1998. Dicapai pada 28 July 2011.
  93. ^ name="Routemap"
  94. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  95. ^ name="FI2000-40"
  96. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  97. ^ "AEROFLOT Resumes Lyon Service from June 2016". airlineroute. Dicapai pada 29 February 2016.
  98. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  99. ^ name="SUtoEU"
  100. ^ Liu, Jim (7 December 2018). "Aeroflot adds 2 European routes in S19". Routesonline. Dicapai pada 7 December 2018.
  101. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  102. ^ name="Routemap"
  103. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  104. ^ name="Routemap"
  105. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  106. ^ "Russia's Aeroflot adds Paris Orly from 1Q20". Ch-Aviation. 12 March 2019.
  107. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  108. ^ name="FI1993"
  109. ^ name="FI1993"
  110. ^ name="Aeroflot resumes scheduled flights to Georgia"
  111. ^ name="RussiaSuspendsGeorgia"
  112. ^ "Russia suspends Georgia flights amid unrest". BBC. 22 June 2019. Dicapai pada 27 June 2019.
  113. ^ name="Routemap"
  114. ^ "Aeroflot files Berlin Bradenburg schedule from late-Oct 2020". Routesonline. 30 December 2019.
  115. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  116. ^ name="Routemap"
  117. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  118. ^ name="FI1998"
  119. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  120. ^ name="Routemap"
  121. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  122. ^ name="Routemap"
  123. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  124. ^ name="Routemap"
  125. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  126. ^ name="Routemap"
  127. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  128. ^ name="Routemap"
  129. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  130. ^ name="FI1998"
  131. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  132. ^ name="Routemap"
  133. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  134. ^ name="Routemap"
  135. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  136. ^ name="FI2000-40"
  137. ^ name="Routemap"
  138. ^ name="Reuters"
  139. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  140. ^ name="Reuters"
  141. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  142. ^ name="Aeroflot Turns to Winter Schedule"
  143. ^ name="Reuters"
  144. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  145. ^ name="FI2000-40"
  146. ^ name="Routemap"
  147. ^ name="Routemap"
  148. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  149. ^ name="Routemap"
  150. ^ Liu, Jim (25 June 2019). "Aeroflot adds A350 Delhi service from July 2020". Routesonline. Dicapai pada 25 June 2019.
  151. ^ "AEROFLOT RESUMES INDIA SERVICE FROM MAY 2022". https://aeroroutes.com/. 15 April 2022. Dicapai pada 30 April 2022. External link in |work= (bantuan)
  152. ^ "AEROFLOT RESUMES GOA SERVICE IN NW22" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 30 September 2022. Dicapai pada 30 September 2022.
  153. ^ a b c "AEROFLOT ADDS EKATERINBURG – GOA / ISTANBUL SERVICE FROM LATE-NOV 2022" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 16 November 2022. Dicapai pada 18 November 2022.
  154. ^ name="FI2000-40"
  155. ^ name="Aeroflot long haul changes"
  156. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/291532/aeroflot-revises-planned-long-haul-additions-in-202021/
  157. ^ name="FI2000-40"
  158. ^ name="Routemap"
  159. ^ name="FI1995"
  160. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280095/aeroflot-resumes-3-european-routes-in-w18/?highlight=Aeroflot
  161. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  162. ^ name="FI2000-40"
  163. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  164. ^ name="Routemap"
  165. ^ name="Routemap"
  166. ^ ""АЭРОФЛОТ" ОТКРЫВАЕТ РЕЙС МОСКВА - БОЛОНЬЯ". АвиаПорт.Ru. 26 July 2012. Dicapai pada 26 July 2012.
  167. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  168. ^ name="Routemap"
  169. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  170. ^ name="Airline Routes-July 6, 2018"
  171. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  172. ^ Liu, Jim (21 February 2020). "Aeroflot adds seasonal Rimini service from July 2020". Routesonline. Dicapai pada 21 February 2020.
  173. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  174. ^ name="Routemap"
  175. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  176. ^ name="Routemap"
  177. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  178. ^ name="Airline Routes-July 6, 2018"
  179. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  180. ^ name="FI1995"
  181. ^ name="FI1999"
  182. ^ "World Airline Directory – Aeroflot Russian International Airlines" (pdf). Flight International: 40. 24–30 March 1999. Dicapai pada 16 July 2011.
  183. ^ name="FI1998"
  184. ^ name="FI2000-40"
  185. ^ name="FI2000-40"
  186. ^ name="Aeroflot long haul changes"
  187. ^ name="SUfromNRTtoHND"
  188. ^ Liu, Jim (29 November 2019). "Aeroflot resumes Tokyo Haneda service from late-March 2020". Routesonline. Dicapai pada 29 November 2019.
  189. ^ name="Routemap"
  190. ^ name="SUfromNRTtoHND"
  191. ^ name="FI1998"
  192. ^ name="FI2000-40"
  193. ^ name="Routemap"
  194. ^ name="Routemap"
  195. ^ name="Routemap"
  196. ^ Liu, Jim (13 November 2018). "Aeroflot adds A330-300 Almaty service in W18". Routesonline. Dicapai pada 13 November 2018.
  197. ^ name="Routemap"
  198. ^ name="su-tbskgf-mar14"
  199. ^ "AEROFLOT Plans to Add Tbilisi and Karaganda Service from March 2014". Airline Route. 9 September 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 20 Oktober 2013.
  200. ^ name="Routemap"
  201. ^ name="Airline Routes-July 23, 2018"
  202. ^ name="Routemap"
  203. ^ name="Routemap"
  204. ^ name="FI1998"
  205. ^ name="FI1998"
  206. ^ name="Routemap"
  207. ^ name="Routemap"
  208. ^ Liu, Jim (4 July 2018). "Aeroflot adds Osh service from Oct 2018". Routesonline. Dicapai pada 4 July 2018.
  209. ^ name="FI1995"
  210. ^ name="Routemap"
  211. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  212. ^ name="Routemap"
  213. ^ name="FI2000-40"
  214. ^ name="FI2000-40"
  215. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  216. ^ name="Routemap"
  217. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  218. ^ name="FI2000-40"
  219. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  220. ^ name="FI2000-40"
  221. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  222. ^ name="FI1998"
  223. ^ name="FI2000-40"
  224. ^ name="Routemap"
  225. ^ "Aeroflot to resume flights to Maldives in May". raajje.mv. Maldives. 25 April 2022. Dicapai pada 26 April 2022.
  226. ^ "AEROFLOT RESUMES MALDIVES SERVICE FROM MID-MAY 2022". https://aeroroutes.com/. 26 April 2022. Dicapai pada 30 April 2022. External link in |work= (bantuan)
  227. ^ "AEROFLOT INCREASES MALDIVES SERVICE FROM JUNE 2022". aeroroutes.com. 8 Jun 2022. Dicapai pada 8 Jun 2022.
  228. ^ "AEROFLOT BOOSTS MALDIVES SERVICE IN NW22". aeroroutes.com. 29 September 2022. Dicapai pada 30 September 2022.
  229. ^ name="FI1995"
  230. ^ name="FI2000-40"
  231. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  232. ^ name="FI1998"
  233. ^ name="FI2000-40"
  234. ^ name="AEROFLOT W12 Long-Haul Operation Changes as of 10JUN12"
  235. ^ https://www.aeroflot.ru/ru-en/news/62174#!
  236. ^ name="Routemap"
  237. ^ name="Routemap"
  238. ^ name="Aeroflot Turns to Winter Schedule"
  239. ^ name="FI2000-40"
  240. ^ name="FI1993"
  241. ^ name="FI2000-40"
  242. ^ name="Routemap"
  243. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  244. ^ name="FI1995"
  245. ^ name="FI2000-40"
  246. ^ name="FI1998"
  247. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  248. ^ name="FI1998"
  249. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  250. ^ name="Routemap"
  251. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  252. ^ name="FI2000-40"
  253. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  254. ^ name="FI1993"
  255. ^ name="FI2000-40"
  256. ^ name="FI2000-40"
  257. ^ name="FI2000-40"
  258. ^ name="Routemap"
  259. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  260. ^ name="Routemap"
  261. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  262. ^ name="Routemap"
  263. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  264. ^ name="FI1998"
  265. ^ name="Routemap"
  266. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  267. ^ name="Routemap"
  268. ^ name="FI1995"
  269. ^ name="Routemap"
  270. ^ name="Routemap"
  271. ^ name="Routemap"
  272. ^ name="Routemap"
  273. ^ name="Routemap"
  274. ^ name="FI1998"
  275. ^ name="FI1999"
  276. ^ name="Routemap"
  277. ^ name="AEROFLOT Mainline Adds Moscow – Chita / Ulan-Ude Service in W13"
  278. ^ "AEROFLOT Mainline Adds Moscow – Chita / Ulan-Ude Service in W13". Airline Route. 18 July 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 April 2014.
  279. ^ name="aeroflot.ru"
  280. ^ [1]
  281. ^ name="Routemap"
  282. ^ name="Routemap"
  283. ^ name="FI1995"
  284. ^ name="Routemap"
  285. ^ name="Routemap"
  286. ^ name="Routemap"
  287. ^ name="Routemap"
  288. ^ name="Routemap"
  289. ^ name="Routemap"
  290. ^ name="Routemap"
  291. ^ name="FI1995"
  292. ^ name="Routemap"
  293. ^ name="Routemap"
  294. ^ a b c d e "AEROFLOT BOOSTS THAILAND SERVICE FROM LATE-NOV 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 16 November 2022. Dicapai pada 16 November 2022.
  295. ^ name="FI1998"
  296. ^ "AEROFLOT Resumes Mowcow - Magadan Nonstop Operation in W15". Airlineroute.net. 15 October 2015. Dicapai pada 15 October 2015.
  297. ^ name="SUvsFVfromVKOtoSVO"
  298. ^ Liu, Jim (31 August 2018). "Rossiya Airlines W18 Moscow service changes". Routesonline. Dicapai pada 31 August 2018.
  299. ^ name="Routemap"
  300. ^ name="Routemap"
  301. ^ name="Routemap"
  302. ^ "AEROFLOT EXPANDS MINERALNYE VODY NETWORK IN LATE-DEC 2022" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 16 September 2022. Dicapai pada 17 September 2022.
  303. ^ name="FI1995"
  304. ^ name="Routemap"
  305. ^ "AEROFLOT INCREASES MALDIVES SERVICE FROM JUNE 2022". aeroroutes.com. 8 Jun 2022. Dicapai pada 8 Jun 2022.
  306. ^ "AEROFLOT EXPANDS MOSCOW – ISTANBUL FLIGHTS FROM MID-JULY 2022". aeroroutes.com. 30 Jun 2022. Dicapai pada 1 Julai 2022.
  307. ^ "AEROFLOT RESUMES MOSCOW – DUBAI SERVICE IN 4Q22". aeroroutes.com. 12 September 2022. Dicapai pada 13 September 2022.
  308. ^ "AEROFLOT EXPANDS MOSCOW VNUKOVO NETWORK FROM NOV 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 7 Oktober 2022. Dicapai pada 11 Oktober 2022.
  309. ^ name="Routemap"
  310. ^ name="FI1998"
  311. ^ name="Routemap"
  312. ^ name="FI2002"
  313. ^ https://www.aeroflot.ru/ru-ru/news/61001
  314. ^ name="FI1998"
  315. ^ name="FI1998"
  316. ^ name="Routemap"
  317. ^ name="Routemap"
  318. ^ name="Routemap"
  319. ^ name="Other News - 01/05/2010"
  320. ^ name="Routemap"
  321. ^ name="Routemap"
  322. ^ name="Routemap"
  323. ^ name="FI1998"
  324. ^ name="Routemap"
  325. ^ name="Routemap"
  326. ^ name="SU_S20"
  327. ^ Liu, Jim (14 April 2020). "Aeroflot resumes 3 domestic routes from June 2020". Routesonline. Dicapai pada 14 April 2020.
  328. ^ name="SU_S20"
  329. ^ name="Routemap"
  330. ^ name="Routemap"
  331. ^ name="FI1998"
  332. ^ name="ato.ru"
  333. ^ "Аэропорт Платов разрешили ввести в эксплуатацию с ноября". ato.ru. 9 November 2017.
  334. ^ name="ato.ru"
  335. ^ name="Routemap"
  336. ^ a b c "AEROFLOT ADDS MAINLINE ST. PETERSBURG – TURKEY SERVICE IN DEC 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 23 November 2022. Dicapai pada 23 November 2022.
  337. ^ Крашенинников, Илья Александрович (9 December 2019). "Ямал полетит в Шереметьево". 1931.aero (dalam bahasa Rusia). Журнал «Гражданская авиация». Dicapai pada 9 December 2019.
  338. ^ name="Routemap"
  339. ^ "AEROFLOT SCHEDULES SAMARA – YEREVAN SERVICE FROM JULY 2022". aeroroutes.com. 17 Jun 2022. Dicapai pada 18 Jun 2022.
  340. ^ name="Routemap"
  341. ^ name="Routemap"
  342. ^ name="GagarinAirpLaunch"
  343. ^ "Открытие аэропорта "Гагарин" в Саратове намечено на 20 августа". ТАСС. 28 June 2019. Dicapai pada 26 July 2019.
  344. ^ name="Routemap"
  345. ^ name="GagarinAirpLaunch"
  346. ^ "Открытие аэропорта "Гагарин" в Саратове намечено на 20 августа". ТАСС. 28 June 2019. Dicapai pada 26 July 2019.
  347. ^ name="Routemap"
  348. ^ "AEROFLOT ADDS SOCHI – DUBAI SERVICE FROM JULY 2022". aeroroutes.com. 15 Jun 2022. Dicapai pada 15 Jun 2022.
  349. ^ a b "AEROFLOT ADDS SOCHI – DUBAL AL MAKTOUM SERVICE FROM LATE-OCT 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 17 Oktober 2022. Dicapai pada 17 Oktober 2022.
  350. ^ name="Routemap"
  351. ^ name="Routemap"
  352. ^ name="Routemap"
  353. ^ name="FI1995"
  354. ^ name="Routemap"
  355. ^ name="Routemap"
  356. ^ name="Routemap"
  357. ^ name="SU_S20"
  358. ^ name="Routemap"
  359. ^ name="FI1998"
  360. ^ name="Routemap"
  361. ^ name="Routemap"
  362. ^ name="Routemap"
  363. ^ name="Routemap"
  364. ^ name="Routemap"
  365. ^ "Аэрофлот открыл продажу билетов на прямые рейсы из Москвы в Ярославль". www.aeroflot.ru.
  366. ^ name="Routemap"
  367. ^ name="Routemap"
  368. ^ name="SUvsFVfromVKOtoSVO"
  369. ^ name="FI2000-40"
  370. ^ name="FI1995"
  371. ^ name="Aeroflot replaces CEO"
  372. ^ name="FI2000-40"
  373. ^ name="Routemap"
  374. ^ "AEROFLOT ADDS SEYCHELLES SERVICE FROM OCT 2022". aeroroutes.com. 18 Ogos 2022. Dicapai pada 21 Ogos 2022.
  375. ^ name="FI2000-40"
  376. ^ name="FI1993"
  377. ^ name="Aeroflot long haul changes"
  378. ^ "Aeroflot closes Singapore bookings in NW20". Routesonline.com. Dicapai pada 17 January 2022.
  379. ^ name="FI2000-40"
  380. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  381. ^ name="FI1999"
  382. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  383. ^ name="Airline Routes-Sept. 24, 2018"
  384. ^ Blachly, Linda (24 September 2018). "Airline Routes-Sept. 24, 2018". Air Transport World. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Oktober 2018. Dicapai pada 18 Oktober 2018. Aeroflot Airline will launch 5X-weekly Moscow Sheremetyevo-Colombo (Sri Lanka) A330 service; daily Moscow Sheremetyevo-Gothenburg (Sweden) Sukhoi Superjet 100 (SSJ100) service; and daily Moscow Sheremetyevo -Ljubljana (Slovenia) SSJ100 service on Oct. 29.
  385. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  386. ^ name="FI1995"
  387. ^ name="Routemap"
  388. ^ "AEROFLOT Adds Alicante Service from June 2016" (dalam bahasa English). airlineroute.net. Dicapai pada 26 February 2016.CS1 maint: unrecognized language (link)
  389. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  390. ^ name="Routemap"
  391. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  392. ^ name="Routemap"
  393. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  394. ^ name="Routemap"
  395. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  396. ^ name="Airline Routes-Jan. 14, 2019"
  397. ^ Blachly, Linda (14 January 2019). "Airline Routes-Jan. 14, 2019". Air Transport World. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 January 2019. Aeroflot Airline will start 4X-weekly Moscow Sheremetyevo-Palma de Mallorca Airbus A320 service from June 1.
  398. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  399. ^ "Аэрофлот начинает полеты на Тенерифе". Новости. Aeroflot. Dicapai pada 5 October 2012.
  400. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  401. ^ name="Routemap"
  402. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  403. ^ "Aeroflot extends Colombo schedule into S19". RoutesOnline. Dicapai pada 15 January 2019.
  404. ^ "Aeroflot flight SU6266". Flightradar24. Dicapai pada 15 January 2019.
  405. ^ "AEROFLOT RESUMES SRI LANKA SERVICE IN OCT 2022" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 27 September 2022. Dicapai pada 27 September 2022.
  406. ^ name="FI1965-563"
  407. ^ name="Airline Routes-Sept. 24, 2018"
  408. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/280095/aeroflot-resumes-3-european-routes-in-w18/
  409. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  410. ^ name="FI2000-40"
  411. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  412. ^ name="Routemap"
  413. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  414. ^ name="Routemap"
  415. ^ name="liveandletsfly"
  416. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  417. ^ name="Routemap"
  418. ^ name="liveandletsfly"
  419. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  420. ^ name="FI1995"
  421. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  422. ^ name="FI1993"
  423. ^ name="FI2000-40"
  424. ^ "Donavia Timetable (Effective 31 Mac 2013 (2013-03-31)–26 Oktober 2013 (2013-10-26))". Donavia. 17 Jun 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 9 February 2016. 
  425. ^ name="FI1995"
  426. ^ name"FI1995"
  427. ^ name="Routemap"
  428. ^ "AEROFLOT TENTATIVELY RESUMES BANGKOK SERVICE IN 4Q22" (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 19 September 2022. Dicapai pada 21 September 2022.
  429. ^ name="Aeroflot Turns to Winter Schedule"
  430. ^ "Aeroflot Turns to Winter Schedule" (Siaran akhbar). Aeroflot. 17 Oktober 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 January 2015. 
  431. ^ "AEROFLOT INCREASES PHUKET FLIGHTS IN NW22". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 12 Oktober 2022. Dicapai pada 12 Oktober 2022.
  432. ^ "AEROFLOT NW22 PHUKET AIRCRAFT CHANGES". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 25 Oktober 2022. Dicapai pada 27 Oktober 2022.
  433. ^ name="FI1995"
  434. ^ name="FI1998"
  435. ^ name="FI2000-40"
  436. ^ name="FI1993"
  437. ^ name="FI2000-40"
  438. ^ name="Routemap"
  439. ^ "AEROFLOT RESUMES ADDITIONAL ROUTES TO TURKEY IN NS22". aeroroutes.com. 7 Julai 2022. Dicapai pada 7 Julai 2022.
  440. ^ "AEROFLOT RESUMES ADDITIONAL ROUTES TO TURKEY IN NS22". aeroroutes.com. 7 Julai 2022. Dicapai pada 7 Julai 2022.
  441. ^ name="Istanbul"
  442. ^ "Attention passengers flying to / from Istanbul". aeroflot.ru. 26 March 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 27 March 2019.
  443. ^ "AEROFLOT EXPANDS MOSCOW – ISTANBUL FLIGHTS FROM MID-JULY 2022". aeroroutes.com. 30 Jun 2022. Dicapai pada 1 Julai 2022.
  444. ^ name="Istanbul"
  445. ^ name="FI1995"
  446. ^ name="Вылетел последний рейс из Киева в Москву"
  447. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  448. ^ name="Вылетел последний рейс из Киева в Москву"
  449. ^ Notice for passengers Diarkibkan 31 Mei 2014 di Wayback Machine
  450. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  451. ^ name="Вылетел последний рейс из Киева в Москву"
  452. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  453. ^ name="FI2000-40"
  454. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  455. ^ name="FI1993"
  456. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  457. ^ name="Вылетел последний рейс из Киева в Москву"
  458. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  459. ^ name="FI1993"
  460. ^ https://www.euronews.com/travel/2022/02/24/ukraine-travel-all-the-airlines-and-countries-that-have-been-affected-so-far
  461. ^ name="FI1995"
  462. ^ Liu, Jim (12 July 2018). "Aeroflot adds Dubai Al Maktoum service in W18". Routesonline. Dicapai pada 12 July 2018.
  463. ^ name="Routemap"
  464. ^ "AEROFLOT ADDS SOCHI – DUBAI SERVICE FROM JULY 2022". aeroroutes.com. 15 Jun 2022. Dicapai pada 15 Jun 2022.
  465. ^ "AEROFLOT RESUMES MOSCOW – DUBAI SERVICE IN 4Q22". aeroroutes.com. 12 September 2022. Dicapai pada 13 September 2022.
  466. ^ name="FI2000-40"
  467. ^ name="FI1998"
  468. ^ Liu, Jim (15 January 2018). "Aeroflot S18 London service changes". Routesonline. Dicapai pada 15 January 2018.
  469. ^ "The full list of new UK sanctions on Russia over Ukraine, from oligarchs to sovereign debt". inews.co.uk (dalam bahasa Inggeris). 2022-02-24. Dicapai pada 2022-02-24.
  470. ^ name="Routemap"
  471. ^ name="FI1998"
  472. ^ name="FI2000-40"
  473. ^ name="Routemap"
  474. ^ name="Routemap"
  475. ^ name="Routemap"
  476. ^ name="FI2000-40"
  477. ^ name="FI2000-40"
  478. ^ name="Routemap"
  479. ^ name="FI1995"
  480. ^ name="FI1993"
  481. ^ L, J (10 December 2014). "AEROFLOT Expands Uzbekistan Service Jan – Mar 2015". Airline Route. Dicapai pada 10 December 2014.
  482. ^ "AEROFLOT RESUMES SAMARKAND SERVICE FROM MAY 2022". https://aeroroutes.com/. 25 April 2022. Dicapai pada 30 April 2022. External link in |work= (bantuan)
  483. ^ name="Routemap"
  484. ^ name="Routemap"
  485. ^ name="FI1995"
  486. ^ name="FI1995"
  487. ^ name="FI1995"
  488. ^ name="FI1993"

NotaSunting

  1. ^ Sukhumi merupakan Ibu Negara Abkhazia, sebuah negara bebas yang diisytiharkan sendiri yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai republik autonomi Negara Georgia.
  2. ^ Dipertikaikan.

Pautan LuarSunting