Senarai episod Siri Pokémon Sun & Moon

Ini adalah musim kedua belas bagi siri anime Pokémon yang dikenali sebagai Pocket Monsters: Sun & Moon (ポケットモンスター サン&ムーン, Poketto Monsutā: San & Mūn) di Jepun, dan (Pokémon Sun & Moon) di versi antarabangsa. Siri ini mengikuti pengembaraan Ash Ketchum dan Pikachu apabila mereka mengembara ke wilayah Alola, pergi ke Sekolah Pokémon, mengambil bahagian dalam "island trials" dan belajar menggunakan kuasa Gerakan-Z. Siri ini asalnya disiarkan di Jepun dari 17 November 2016 hingga 21 September 2017 di TV Tokyo.[1] Ini adalah musim pertama yang disiarkan di Disney XD di Amerika Syarikat, yang disiarkan bermula dari 12 Mei 2017 hingga 9 Disember 2017.[2] Di Singapura, siri ini disiarkan di Okto bermula 17 Februari 2018.

Pokémon Sun & Moon
Musim 20
Negara asalJepun
Bil. episod43
Keluaran
Rangkaian asalTV Tokyo (2016-2017) Jepun
Disney XD (2017-2018) Amerika Syarikat
Okto (2018) Singapura
Keluaran asal17 November 2016 (2016-11-17) –
September 21, 2017 (2017-09-21)
Kronologi
← Sebelumnya
XYZ
Selanjutnya →
Ultra Adventures

Lagu pembuka Bahasa Jepun ialah "Alola!!" (アローラ!!, Arōra!!) oleh Rika Matsumoto dengan Ikue Otani untuk 29 episod dan "Aim to Be a Pokémon Master (20th Anniversary)" (めざせポケモンマスター (20th Anniversary), Mezase Pokémon Masutā (20th Anniversary)) oleh Rika Matsumoto untuk 14 episod. Lagu penutup Bahasa Jepun ialah "Pose" (ポーズ, Pōzu) oleh Taiiku Okazaki. Lagu pembuka Bahasa Inggeris ialah "Under the Alolan Sun" oleh Jannel Candrice dan The Sad Truth, menampilkan komposer Ed Goldfarb.

EpisodSunting

J# I# Tajuk Bahasa Inggeris
Tajuk Bahasa Jepun
Tarikh siaran asal[3]
942936"Alola to New Adventure!" (Alola! New Islands, New Pokémon!!)
Transkripsi: "Arōra! Hajimete no shima, hajimete no Pokemon-tachi!!" (アローラ! はじめての島、はじめてのポケモンたち!!)
17 November 2016 (2016-11-17)
943937"The Guardian's Challenge!" (Enter the Guardian Deity Kapu-Kokeko! Let Us Attempt to Master Our Z-Move!!)
Transkripsi: "Mamorigami Kapu Kokeko tōjō! Chōsen, ore-tachi no Z-waza!!" (守り神カプ・コケコ登場! 挑戦、オレたちのZワザ!!)
17 November 2016 (2016-11-17)
944938"Loading the Dex!" (Good Rotomorning, I Am the Rotom Zukan Roto!)
Transkripsi: "Yorotoshiku, boku, Rotomu Zukan roto" (よロトしく、ボク、ロトム図鑑ロト!)
24 November 2016 (2016-11-24)
945939"First Catch in Alola, Ketchum-style!" (Enter Mokuroh! I Got a Pokémon in Alola!!)
Transkripsi: "Mokurō tōjō! Arōra de Pokemon getto da ze" (モクロー登場! アローラでポケモンゲットだぜ!!)
24 November 2016 (2016-11-24)
946940"Yo, Ho, Ho! Go, Popplio!" (Ashimari, Do Your Balloonest!)
Transkripsi: "Ashimari, ganbarūn!" (シマリ、がんバルーン!)
1 Disember 2016 (2016-12-01)
947941"A Shocking Grocery Run!" (Zing Zap Togedemaru!)
Transkripsi: "Biribiri chikuchiku Togedemaru!" (びりびりちくちくトゲデマル!)
8 Disember 2016 (2016-12-08)
948942"That's Why the Litten Is a Scamp!" (Nyabby, The Marketplace Wanderer!)
Transkripsi: "Ichiba no fūraibō Nyabī!" (市場の風来坊ニャビー!)
15 Disember 2016 (2016-12-15)
949943"Lillie's Egg-xhilarating Challenge!"  (Who's in Charge of the Egg?)
Transkripsi: "Tamago-gakari wa dāre da?" (タマゴ係はだ~れだ?)
22 Disember 2016 (2016-12-22)
950944"To Top a Totem" (The Leader Pokémon Is Dekagoos!)
Transkripsi: "Nushi Pokemon wa Dekagūsu!" (ぬしポケモンはデカグース!)
5 Januari 2017 (2017-01-05)
951945"Trial and Tribulation!" (Will the Z-Move Work?! Challenging the Grand Trial!!)
Transkripsi: "Deru ka Z-waza! Daishiren e no chōsen!!" (出るかZワザ! 大試練への挑戦!!)
12 Januari 2017 (2017-01-12)
952946"Young Kiawe Had a Farm!" (Satoshi Visits Kaki!)
Transkripsi: "Satoshi, kaki n chi ni iku!" (サトシ、カキんちに行く!)
19 Januari 2017 (2017-01-19)
953947"The Sun, the Scare, the Secret Lair!" (The Extracurricular Lesson is on Hidoide?!)
Transkripsi: "Kagai jugyō wa Hidoide!?" (課外授業はヒドイデ!?)
26 Januari 2017 (2017-01-26)
954948"Racing to a Big Event!" (The Great Alola Pancake Race!)
Transkripsi: "Arōra Pankēki dai rēsu!" (アローラパンケーキ大レース!)
2 Februari 2017 (2017-02-02)
955949"Getting to Know You!" (The Fruit of Courage: Lilie and Rokon!)
Transkripsi: "Yūki no kesshō, Rīrie to Rokon!" (勇気の結晶、リーリエとロコン!)
9 Februari 2017 (2017-02-09)
956950"Rocking Clawmark Hill!" (Scratchmark Hill, Iwanko and Lugarugan!!)
Transkripsi: "Tsumeato no oka, Iwanko to Rugarugan!!" (爪あとの丘、イワンコとルガルガン!!)
23 Februari 2017 (2017-02-23)
957951"They Might Not Be Giants!" (Three Little Pokémon, One Big Adventure!!)
Transkripsi: "Chiisana san-biki, ōkina bōken!!" (小さな三匹、大きな冒険!!)
2 Mac 2017 (2017-03-02)
958952"Crystal-Clear Sleuthing!" (Alola Detective Rotom! The Mystery of the Lost Crystal!!)
Transkripsi: "Arōra tantei Rotomu! Kieta kurisutaru no nazo!!" (アローラ探偵ロトム! 消えたクリスタルの謎!!)
9 Mac 2017 (2017-03-09)
959953"A Seasoned Search!" (Really? Mao's Great Culinary Plan!)
Transkripsi: "Majii!? Mao no oryōri dai sakusen!!" (マジィ!? マオのお料理大作戦!!)
16 Mac 2017 (2017-03-16)
960954"A Guardian Rematch!" (Intense Electric Shock Training! A Rematch with Kapu-Kokeko!!)
Transkripsi: "Dengeki mō tokkun! Kapu Kokeko to no saisen!!" (電撃猛特訓! カプ・コケコとの再戦!!)
23 Mac 2017 (2017-03-23)
961955"Partner Promises!" (The Promise Between Satoshi and Pikachu)
Transkripsi: "Satoshi to Pikachū, futari no yakusoku" (サトシとピカチュウ、二人の約束)
6 April 2017 (2017-04-06)
962956"One Journey Ends, Another Begins..." (It's Time for Nyabby to Move On)
Transkripsi: "Nyabī, tabidachi no toki!" (ニャビー、旅立ちの時!)
6 April 2017 (2017-04-06)
963957"A Shivering Shovel Search!" (Beware of Shovels!!!)
Transkripsi: "Sukoppu ni yōchūi!!!" (スコップに要注意!!!)
13 April 2017 (2017-04-13)
964958"Getting the Band Back Together!" (Shocking! A Dugtrio Split-Up?!)
Transkripsi: "Shōgeki! Dagutorio kaisan?!" (衝撃! ダグトリオ解散!?)
20 April 2017 (2017-04-20)
965959"Alolan Open House!" (Alola! The First Visitors Day!!)
Transkripsi: "Arōra! Hajimete no jugyō sankan!!" (アローラ! はじめての授業参観!!)
27 April 2017 (2017-04-27)
966960"A Team-on-Team Tussle!" (The Battle for the Crystal! Rocket Gang VS Skull Gang!!)
Transkripsi: "Kurisutaru sōdatsu-sen! Roketto-dan tai Sukaru-dan!!" (クリスタル争奪戦! ロケット団対スカル団!!)
4 Mei 2017 (2017-05-04)
967961"So Long, Sophocles!" (Goodbye, Māmane!)
Transkripsi: "Sayonara Māmane!" (さよならマーマネ!)
11 Mei 2017 (2017-05-11)
968962"A Glaring Rivalry!" (Come Forth! The Crimson Glare of Lugarugan!!)
Transkripsi: "Ide yo! Akaki manazashi Rugarugan!!" (出でよ! 紅き眼差しルガルガン!!)
18 Mei 2017 (2017-05-18)
969963"Pulling Out the Pokémon Base Pepper!" (The Fierce Pokébase Match! Go for a Tide-Turning Home Run!!)
Transkripsi: "Nettō Pokebēsu! Nerae gyakuten hōmuran!!" (熱闘ポケベース! ねらえ逆転ホームラン!!)
25 Mei 2017 (2017-05-25)
970964"Lulled to La-La Land!" (Are You Going to Sleep in the Nemashu Forest Too?)
Transkripsi: "Nemashu no mori de anata mo nemashu?" (ネマシュの森であなたも寝ましゅ?)
8 Jun 2017 (2017-06-08)
971965"The Ol' Raise and Switch!" (Lilie, Take Good Care of Pikachu)
Transkripsi: "Rīrie, Pikachū o kawaigatte agete ne" (リーリエ、ピカチュウをかわいがってあげてね)
15 Jun 2017 (2017-06-15)
972966"The Island Whisperer!" (Lychee Appears! Laugh and Cry, Island Queen!!)
Transkripsi: "Raichi tōjō! Naitewaratte, shima kuīn!!" (ライチ登場! 泣いて笑って、島クイーン!!)
22 Jun 2017 (2017-06-22)
973967"Treasure Hunt, Akala Style!" (Finding the Treasure! Mooland Searching!!)
Transkripsi: "Otakara hakken! Mūrando sāchi!!" (お宝発見! ムーランドサーチ!!)
29 Jun 2017 (2017-06-29)
974968"Big Sky, Small Fry!" (The Mighty Yowashi, Totem of the Lake!)
Transkripsi: "Yowashi tsuyoshi, ike no nushi!" (ヨワシ強し、池のぬし!)
6 Julai 2017 (2017-07-06)
975969"A Crowning Moment of Truth!" (A Fiery Battle! Garagara Appears!!)
Transkripsi: "Honō no batoru! Garagara arawaru!!" (炎のバトル! ガラガラあらわる!!)
20 Julai 2017 (2017-07-20)
976970"Currying Favor and Flavor!" (Curry-ficent Battle! The Lalantes Dance!!)
Transkripsi: "Karē-na batoru! Rarantesu no mai!!" (カレーなバトル! ラランテスの舞!!)
27 Julai 2017 (2017-07-27)
977971"Trials and Determinations!" (Lychee's Grand Trial! The Hardest Pokémon Match!!)
Transkripsi: "Raichi no dai shiren! Ichiban hādona Pokemon shōbu!!" (ライチの大試練! 一番ハードなポケモン勝負!!)
3 Ogos 2017 (2017-08-03)
978972"Rising from the Ruins!" (Iwanko and the Guardian Deity of the Ruins of Life!)
Transkripsi: "Iwanko to inochi no iseki no mamorigami!" (イワンコといのちの遺跡の守り神!)
10 Ogos 2017 (2017-08-10)
979973"Mimikyu Unmasked!"
Transkripsi: "Mimikkyu no bake no kawa" (ミミッキュのばけのかわ!)
17 Ogos 2017 (2017-08-17)
980974"Mallow and the Forest Teacher!" (Mao's Runaway from Home and Yareyuutan!)
Transkripsi: "Iede no Mao to Yareyūtan" (家出のマオとヤレユータン!)
24 Ogos 2017 (2017-08-24)
981975"Balloons, Brionne, and Belligerence!" (Ashimari, Osyamari, and the Anch-gry Dadarin!)
Transkripsi: "Ashimari, Oshamari, ikari no Dadarin!" (アシマリ、オシャマリ、いかりのダダリン!)
31 Ogos 2017 (2017-08-31)
982976"Mounting an Electrifying Charge!" (Dash! Dendimushi)
Transkripsi: "Dasshu! Dendimushi" (ダッシュ! デンヂムシ)
7 September 2017 (2017-09-07)
983977"Alola, Kanto!" (Kanto, Alola! Takeshi and Kasumi!!)
Transkripsi: "Kantō de Arōra! Takeshi to Kasumi!!" (カントーでアローラ! タケシとカスミ!!)
14 September 2017 (2017-09-14)
984978"When Regions Collide!" (Gym Battle! Z-Move VS Mega Evolution!!)
Transkripsi: "Jimu batoru! Z-Waza tai Mega Shinka!!" (ジムバトル! Zワザ対メガシンカ!!)
21 September 2017 (2017-09-21)

RujukanSunting

  1. ^ "テレビ東京・あにてれ ポケットモンスター サン&ムーン". TV Tokyo. Dicapai pada October 8, 2016.
  2. ^ "Pokémon Moves to Disney XD with a Big Movie Debut". Pokemon.com. November 17, 2016. Dicapai pada November 17, 2016.
  3. ^ "テレビ東京・あにてれ ポケットモンスター サン&ムーン". Pokémon.