Buka menu utama

Senarai filem Hindia Timur Belanda

rencana senarai Wikimedia
Poster dengan teks bahasa Melayu, bertulis Loetoeng Kasaroeng di dalam huruf besar; imej juga kelihatan.
Poster filem Loetoeng Kasaroeng, filem tempatan pertama yang diterbitkan dan dikeluarkan di Hindia Timur Belanda

Sejumlah 112 filem cereka yang diketahui telah diterbitkan di Hindia Timur Belanda (kini zaman moden Indonesia) antara 1926 dan pembubaran koloni pada 1949. Wayang gambar terawal, diimport dari luar negara, telah ditayangkan pada lewat 1900,[1] dan menjelang awal 1920an, siri filem import dan cereka telah ditayangkan, dengan nama tempatan.[2] Syarikat Belanda juga menerbitkan filem dokumentari mengenai Hindia akan ditayangkan di Belanda.[3] Laporan pertama penerbitan filem di Hindia Belanda bermula dari 1923, walaupun ia tidak dapat disiapkan.[4] Filem tempatan pertama yang diterbitkan, Loetoeng Kasaroeng, diarahkan oleh L. Heuveldorp dan dikeluarkan pada 31 Disember 1926.[5]

Antara tahun 1926 dan 1933 banyak produksi tempatan yang lain telah dikeluarkan. Walaupun orang Belanda seperti Heuveldorp dan G. Krugers terus aktif dalam industri, majoriti pembikin filem dan penerbit adalah etnik Cina.[6] Tan bersaudara (Khoen Yauw dan Khoen Hian) dan The Teng Chun merupakan penerbit utama dalam tempoh ini, manakala Wong bersaudara (Nelson, Otniel, dan Joshua) adalah antara pengarah lebih menonjol.[7] Pada pertengahan tahun 1930-an, penerbitan menurun akibat daripada Kemelesetan Besar.[8] keluaran komersial Albert Balink dan kejayaan kritis Terang Boelan pada tahun 1937 membawa kepada minat baru dalam pembikinan filem,[9] dan 1941 menyaksikan tiga puluh, dikeluarkan oleh penerbit filem tempatan.[10] Kadar penerbitan merosot selepas pendudukan Jepun bermula pada awal tahun 1942, menutup studio semua tetapi satu filem;[11] ini mengakibatkan beberapa filem-filem yang telah memulakan penerbitan pada tahun 1941 yang dikeluarkan beberapa tahun kemudian.[12] Majoriti filem yang dihasilkan semasa pendudukan ialah kepingan propaganda pendek.[13] Berikutan Pengisytiharan Kemerdekaan Republik Indonesia pada tahun 1945 dan semasa revolusi berikutnya, beberapa filem telah dibuat, oleh kedua-dua penyokong pro-Belanda dan pro-Indonesia; Belanda secara rasmi mengiktiraf kedaulatan Indonesia pada 27 Disember 1949, meninggalkan Hindia Timur Belanda yang tidak wujud lagi.[14][15]

Umumnya filem yang dihasilkan di Hindia Belanda berkait dengan cerita tradisional atau telah diadaptasikan dari karya sedia ada.[16] Filem terawal ialah filem senyap, dengan Karnadi Anemer Bangkong (1930) yang secara umunya dianggap sebagai filem percakapan pertama;[17] filem seterusnya ialah bahasa Belanda, Melayu atau bahasa asli. Semua filem hitam putih [a][18]

Menurut ulama filem Indonesia Misbach Yusa Biran, filem yang dikeluarkan semasa tempoh ini mungkin tidak dapat diklasifikasikan sebagai filem Indonesia sebenar kerana tiada rasa nasionalisme bersama mereka.[19] Pakar antropologi visual Amerika Karl G. Heider menulis bahawa semua filem sebelum 1950 adalah hilang.[20] Bagaimanapun, Katalog Film Indonesia yang disusun oleh JB Kristanto merekodkan beberapa filem sebagai antara yang terselamat di dalam arkib Sinematek Indonesia,[21][22] dan Biran menulis bahawa beberapa filem propaganda Jepun telah tersimpan di Perkhidmatan Maklumat Kerajaan Belanda.[23]

Pra-KemerdekaanSunting

Kunci
  Menunjukkan ketidakpastian tahun keluaran
Tajuk Tahun Pengarah Pelakon Sinopsis Rujukan
Loetoeng Kasaroeng 1926 Heuveldorp, L.L. Heuveldorp Martoana, Oemar Purbararang mempermainkan kakaknya. Walau bagaimanapun, ia adalah benar-benar ajaib dan, dalam bentuk manusia, lebih kacak daripada kekasih Purbararang. [24][25]
Eulis Atjih 1927 Krugers, G.G. Krugers Arsad, Soekria Seorang lelaki meninggalkan isteri muda yang cantik Eulis Atjih dan anak-anak mereka untuk menjalani kehidupan yang berpesta. Dia jatuh ke dalam kemiskinan dan, apabila dia kembali beberapa tahun kemudian, beliau juga miskin. [24][26]
Lily van Java 1928 Wong, NelsonNelson Wong Lie Lian Hoa, Lie Bouw Tan, Kwee Tiang An, Yah Kwee Pang Anak perempuan seorang lelaki yang kaya dipaksa untuk berkahwin dengan orang yang dia tidak suka dan diam-diam mempunyai hubungan dengan lelaki lain. [24][27]
Resia Boroboedoer 1928 Olive Young Seorang wanita Cina membaca buku mengenai kuil Borobudur untuk mencari abu Gautama Buddha. Kerana gagal, beliau menjadi asetik. [24][28]
Setangan Berloemoer Darah 1928 Tan Hian Beng mencari pembunuh bapanya dan membalas dendam dengan mempelajari seni mempertahankan diri. [29]
Njai Dasima 1929 Lie Tek Swie Nurhani, Anah, Wim Lender, Momo Dasima, perempuan simpanan lelaki Inggeris yang kaya, ditipu lalu meninggalkannya dan anak perempuannya oleh pasangan tamak. [24][30]
Rampok Preanger 1929 Wong, NelsonNelson Wong Resmini, IningIning Resmini, Ferry, MSMS Ferry Tidak diketahui [31][32]
Si Tjonat 1929 Wong, NelsonNelson Wong May Ku Fung, Sim, HermanHerman Sim Tjonat lari dari Batavia selepas membunuh seorang rakannya. Beliau cuba menculik cintanya, Lie Gouw Nio, tetapi dihalang oleh Thio Sing Sang. [31][33]
Karnadi Anemer Bangkong 1930 Krugers, G.G. Krugers Sebuah komedi mengikuti eksploitasi seorang pemburu katak muda bernama Karnadi. [34][35]
Lari ke Arab 1930 Wong bersaudara Resmini, IningIning Resmini, Oemar Seorang lelaki Jawa cuba untuk melarikan diri dari realiti Kemelesetan Besar dengan melarikan diri ke Mekah. [36][37]
Nancy Bikin Pembalesan 1930 Lie Tek Swie Anak perempuan Dasima, Nancy kembali ke Hindia Belanda dalam usaha untuk membalas dendam kematian ibunya. Ini membawa kepada kematian pembunuhnya. [31][38]
Njai Dasima 1930 Lie Tek Swie Nurhani, Anah, Wim Lender, Momo Dasima, bekas perempuan simpanan lelaki Inggeris yang kaya, hidup dengan pasangan yang tamak yang ditipu. Apabila dia menyedari bahawa mereka telah tidak jujur, mereka telah membunuhnya. [31][39]
De Stem des Bloeds
(secara alternatif Njai Siti)
1930 Carli, Ph.Ph. Carli Krohn, AnnieAnnie Krohn, Boekebinder, SylvainSylvain Boekebinder, Lank, VallyVally Lank Siti menantikan kepulangan kekasihnya. Walau bagaimanapun, apabila ia datang, ia tidak boleh mencari beliau. Dia mampu untuk bersatu dengan keluarga selepas anak perempuan tirinya secara tidak sengaja jatuh cinta dengan abang tirinya. [31][40]
Si Ronda 1930 Lie Tek Swie Effendi, BachtiarBachtiar Effendi, Momo Sebuah filem aksi berdasarkan daripada karya sedia ada sebelumnya [31][41]
Boenga Roos dari Tjikembang 1931 The Teng Chun Oh Ay Ceng dipaksa untuk berkahwin dengan seorang wanita kaya. Anak perempuan mereka menjadi terlibat tetapi mati sebelum perkahwinan. Tunangnya kemudian mengahwini anak Oh daripada bekas kekasihnya. [31][42]
Huwen op Bevel
(secara alternatif, Terpaksa Menika)
1931 G. Krugers Intelektual Indonesia jatuh cinta dengan seorang wanita, yang diberitahu untuk berkahwin dengan orang lain. [43][44]
Indonesia Malaise 1931 Wong bersaudara Ferry, MSMS Ferry, Oemar Seorang wanita muda dipaksa untuk berkahwin dengan seorang lelaki yang dia tidak suka. Beliau meninggalkan beliau dan kekasihnya dipenjarakan, membuat dia tertekan. Dia pulih apabila kekasihnya dibebaskan. [31][45]
Melati van Agam 1931 Lie Tek Swie Rachman, A.A. Rachman, Titi, NengNeng Titi, Oemar, Effendi, BachtiarBachtiar Effendi Norma suka Idrus tetapi terpaksa berkahwin dengan lelaki yang kaya. Idrus jatuh sakit dan mati, dan, beberapa tahun kemudian, Norma pergi ke kubur Idrus dan membunuh diri. (Dalam dua bahagian) [31][46]
Sam Pek Eng Tay 1931 The Teng Chun Berdasarkan legenda Cina. Eng Tay dan Sam Pek sedang bercinta, tetapi berpisah. Dia diasingkan dan Sam Pek dibunuh; Eng Tay melemparkan dirinya ke kuburnya. [31][47]
Si Pitoeng 1931 Wong bersaudara Sim, HermanHerman Sim, Resmini, IningIning Resmini, Zorro Si Pitung, seorang penyamun dari Batavia, berdepan dengan konstabel Belanda A.W.V. Hinne. [31][48]
Sarinah 1931 Carli, Ph.Ph. Carli Krohn, AnnieAnnie Krohn Percintaan berlatarkan pantai Jawa selatan [49]
Sinjo Tjo Main di Film
(secara alternatif, Tjo Speelt Voor de Film)
1931 Schilling, M. H.M. H. Schilling Schilling, M. H.M. H. Schilling, Schilling, IdaIda Schilling Komedi berdasarkan karya radio Schilling di Bandung [b][50][51]
Karina's Zelfopoffering
(secara alternatif, Pengorbanan Karina)
1932 Carli, Ph.Ph. Carli Krohn, AnnieAnnie Krohn Perincian kehidupan Raden Ajeng Karina, wanita berketurunan campuran yang tinggal di sebuah istana (Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat) di Yogyakarta [52]
Njai Dasima 1932 Effendi, BachtiarBachtiar Effendi Momo, Oesman Dasima ditipu meninggalkan kekasih dan anak perempuannya oleh pasangan tamak. Apabila dia menyedari bahawa mereka tidak jujur, dia dibunuh. [43][53]
Zuster Theresia 1932 Schilling, M. H.M. H. Schilling Schilling, M. H.M. H. Schilling, Diephuis, DaisyDaisy Diephuis, Maschhaup, HenkHenk Maschhaup, Heymann, AlleAlle Heymann Henk bekerja di Bandung dan berkahwin dengan anak perempuan majikannya. Henk memanggil Flora untuk membantu membesarkan anaknya, tetapi beliau pergi ke nuneri selepas Daisy menjadi ibu yang baik. [54]
Pat Bie To 
(secara alternatif, Delapan Wanita Tjantik)
1933 The Teng Chun Kisah seni mempertahankan diri [55]
Pat Kiam Hap 
(secara alternatif, Delapan Djago Pedang)
1933 The Teng Chun Kisah seni mempertahankan diri [55]
Ouw Peh Tjoa
(secara alternatif, Doea Siloeman Uler Puti en Item)
1934 The Teng Chun Berdasarkan daripada legenda Cina. Seorang lelaki yang berkahwin dengan ular menyamar sebagai seorang wanita. Apabila ular itu ditemui, dia ditangkap tetapi tidak dibunuh kerana dia hamil. [43][56]
Ang Hai Djie 1935 The Teng Chun Tidak diketahui [43][57]
Pan Sie Tong  1935 The Teng Chun Tidak diketahui [43][58]
Poei Sie Giok Pa Loei Tay 1935 Poei Sie Giok, berlatih seni mempertahankan diri sejak kecil, mengalahkan Loei Lo Ho, pelajar Loei, dan isteri Loei. [59][60]
Tie Pat Kai Kawin
(secara alternatif, Siloeman Babi Perang Siloeman Monjet)
1935 The Teng Chun Dewa khinzir Tie Pat Kai mengahwini seorang wanita manusia. Apabila bapanya membawanya keluar, Tie menculik isterinya dan melarikan diri. Dia diburu oleh dua sami. [43][61]
Anaknja Siloeman Oeler Poeti 1936 The Teng Chun Kesinambungan Ouw Phe Tjoa. Anak kepada ular putih dan suami manusianya mencari ibunya. [59][62]
Lima Siloeman Tikoes  1936 The Teng Chun Seorang waita, dibantu oleh iblis kucing, mesti menemui yang mana suaminya dan yang mana lima iblis tikus yang melaluinya. [59][63]
Pareh 1936 Mannus Franken, Albert Balink Roegaya, Effendi, E. T.E. T. Effendi, Doenaesih, Mochtar, RdRd Mochtar Mahmud, seorang nelayan, bercinta dengan Wagini, anak perempuan petani. Walau bagaimanapun, kepercayaan karut tempatan menetapkan bahawa hubungan mereka akan membawa bencana. [59][64]
Pembakaran Bio "Hong Lian Sie"
(secara alternatif, Moesnanja Gowa Siloeman Boeaja Poeti)
1936 The Teng Chun Kumpulan Kuen Luen Pai berjuang menentang Oen Kung Pai selepas kapal mengandungi senjata dimusnahkan. [59][65]
Gadis jang Terdjoeal 1937 The Teng Chun Han Nio dijual kepada seorang lelaki kaya sebagai isterinya. Mereka hidup malangnya dan akhirnya Han mati. bekas kekasihnya cuba untuk membalas dendam terhadap suami tetapi dibunuh. [59][66]
Terang Boelan
(secara alternatif, Het Eilan der Droomen)
1937 Albert Balink Mochtar, RdRd Mochtar, Roekiah, Effendi, E. T.E. T. Effendi Rohaya sedang bercinta tetapi dipaksa untuk berkahwin dengan seorang lelaki yang dia tidak suka. Dia lari dgn kekasih tetapi ditangkap. Kekasihnya menang belakang akibat pertempuran. [59][67]
Fatima 1938 Wong, JoshuaJoshua Wong, Wong, OthnielOthniel Wong Kartolo, Effendi, E. T.E. T. Effendi, Mochtar, RdRd Mochtar, Roekiah Fatima bercinta dengan Idris, tetapi belia yang kaya Ali cuba untuk mencuri dia. Dia kemudiannya ditahan sebagai pemimpin geng penyamun. [59][68]
Oh Iboe  1938 The Teng Chun Lo Tjin Nio, Bissoe Seorang duda berkahwin lagi dan memberi tumpuan kepada perjudian, manakala perniagaannya dikendalikan oleh ​​Kian Hwat yang bersikap tidak jujur. Anak perempuannya Loan mendapat semula kekayaan keluarga selepas Kian mencurinya. [59][69]
Tjiandjoer  1938 The Teng Chun Lo Tjin Nio, Bissoe Kim Tjiang dan adiknya, Kim Djin diusir dari rumah, tetapi bapa mereka Koan Liong kemudiannya menyedari kesilapan. [59][70]
Alang-Alang 1939 The Teng Chun Hadidjah, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Bissoe, Lena, Moesa Suhiyat bercinta dengan Surati, tetapi dia diculik. Suhiyat akhirnya menyelamatkannya.. [59][21]
Gagak Item 1939 Wong, JoshuaJoshua Wong, Wong, OthnielOthniel Wong Kartolo, Roekiah, Mochtar, RdRd Mochtar Sebuah filem rompakan, berdasarkan daripada Zorro [71][72]
Impian di Bali  1939 Satu pasangan bercuti di Bali. Termasuk komedi dan muzik [73][74]
Roesia si Pengkor
(secara alternatif, Hadji Saleh)
1939 The Teng Chun Da'ing, Bissoe, Hadidjah Suti ditinggalkan dengan ibunya manakala bapanya meninggalkan bandar. Dia dilamar oleh beberapa kanak-kanak lelaki, termasuk seorang yang dia suka. Kedua-dua berkahwin selepas mengatasi peminang lain. [73][75]
Dasima 1940 Tan Tjoei Hock Soekarti, SS Soekarti, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Sani, MM Sani, S Talib Dasima diceraikan dari suaminya kemudian mengahwini Samiun. Samiun menghabiskan wangnya dengan berjudi dan, memintanya semula dan akhirnya dibunuh. [73][76]
Harta Berdarah 1940 Hu, RR Hu, Ariffien, RdRd Ariffien Soelastri, Zonder, RS Fatimah, Moesa Seorang lelaki kaya meninggalkan masyarakatnya dalam penderitaan manakala pasangan muda cuba untuk membuat jalan mereka. Akhirnya orang kaya melihat pengaruh negatif wang. [73][77]
Kartinah 1940 Andjar Asmara Ratna Asmara, Astaman, Tjokrohandoko, RARA Tjokrohandoko, Manggis, M RasjidM Rasjid Manggis Isteri Suria Titi mempunyai masalah ingatan. Suria jatuh cinta dengan jururawat beliau Kartinah dan, selepas Titi mati dalam serangan udara, mengahwini beliau. [73][78]
Kedok Ketawa 1940 Jo An Djan Basuki Resobowo, Oedjang, Fatimah, RSRS Fatimah Marsinah dan Basuki jatuh cinta dan dilindungi daripada samseng oleh "Topeng Ketawa" [73][79]
Kris Mataram 1940 Njoo Cheong Seng Young, FifiFifi Young, Rodriga, OmarOmar Rodriga Raden R.A. Rusmini bercinta dengan orang biasa Bachtiar, tetapi cinta mereka menghadapi tentangan berat oleh kumpulan-kumpulan tradisional. [73][80]
Matjan Berbisik 1940 Tan Tjoei Hock Hadidjah, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Bissoe, Said Bapa Hamid akan hilang dan tidak akan kembali sehingga selepas anaknya ditanam sepenuhnya. Pada masa ini, Hamid dan anak penjaga beliau berada dalam persaingan untuk cinta seorang wanita muda. [22][73]
Melati van Agam 1940 Tan Tjoei Hock Soekarti, SS Soekarti, Rachman, ABAB Rachman, Abdullah, RR Abdullah, S Thalib Siti Norma berkahwin dengan seorang lelaki yang dia tidak suka kerana menghormati ibu bapanya, tetapi kemudian kahwin lari dengan kekasihnya Idrus. [73][81]
Rentjong Atjeh 1940 The Teng Chun Mada, DewiDewi Mada, Kock, FerryFerry Kock, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Hadidjah Dua orang anak Rusna dan Daud, menerima latihan untuk memburu dan membunuh lanun yang meninggalkan mereka anak-anak yatim lima belas tahun sebelumnya. [73][82]
Roekihati 1940 Wong, JoshuaJoshua Wong, Wong, OthnielOthniel Wong Djoemala, RdRd Djoemala, Roekiah, Kartolo, Landouw, AnnieAnnie Landouw Roekihati berkahwin dengan Mansur. Dia mula sesat apabila dia bertemu Aminah, tetapi Roekihati sentiasa setia - dia kembali kepadanya. [73][83]
Siti Akbari 1940 Wong, JoshuaJoshua Wong, Wong, OthnielOthniel Wong Landouw, AnnieAnnie Landouw, Kartolo, Mochtar, RdRd Mochtar, Roekiah Suami Siti Akbari menipu beliau, tetapi akhirnya dia mendapati kebahagiaan. [59][84][85]
Sorga Ka Toedjoe 1940 Wong, JoshuaJoshua Wong, Wong, OthnielOthniel Wong Djoemala, RdRd Djoemala, Roekiah, Kartolo, Landouw, AnnieAnnie Landouw Kasimin dan Hadidjah, pasangan lama dipisahkan, bersatu semula selepas usaha anak saudara Hadidjah Rasminah dan kekasihnya Hoesin. [86][87]
Zoebaida 1940 Njoo Cheong Seng Young, FifiFifi Young, Soerip, Aisah, Young, SallySally Young Kisah cinta berlatarkan di Timor [88][89]
Air Mata Iboe 1941 Njoo Cheong Seng Young, FifiFifi Young, Ismail, RdRd Ismail, Joego, AliAli Joego, Soerip Sumadi membalas dendam kepada adik-adiknya selepas mereka enggan memberikan perlindungan kepada ibu mereka, Sugiarti, selepas bapa mereka meninggal dunia. [90][91]
Ajah Berdosa 1941 Wu Tsun Arief, MM Arief, Waldy, SS Waldy, Joenara, EllyElly Joenara, Soetijem Seorang lelaki tergoda oleh wanita bandar "moden" dan meninggalkan isteri dan anaknya, hanya untuk mencari nasib malang. [90][92]
Aladin dengan Lampoe Wasiat 1941 Wong bersaudara Joenara, EllyElly Joenara, Benny, Sutinah, WollyWolly Sutinah Belia Aladin miskin jatuh cinta dengan seorang puteri dan kekalahan Wazir Besar jahat. [93][94]
Asmara Moerni 1941 Ariffien, RdRd Ariffien Gani, AKAK Gani, Djoewariah, Joesoef, S.S. Joesoef Seorang doktor jatuh cinta dengan pembantu rumah beliau, hanya untuk mengahwininya selepas tunangnya mati. [90][95]
Bajar dengan Djiwa 1941 Hu, RR Hu Bakar, AA Bakar, Ali, ItjangItjang Ali, Haroen, Oesman Drama interaksi antara beberapa keluarga, termasuk dermawan Basuki dan Umar [73][96]
Boedjoekan Iblis 1941 Jo An Djan Mochtar, RdRd Mochtar, Effendi, E. T.E. T. Effendi, Anwar, Radiah, DewiDewi Radiah Tidak diketahui [90][97]
Djantoeng Hati 1941 Njoo Cheong Seng Sarosa, AA Sarosa, Anggraini, RrRr Anggraini, Ariati Dua kanak-kanak perempuan, Karina tradisional dan moden Roesdjana, berada dalam persaingan. Filem ini memberi amaran bahawa kemodenan tidak semestinya jalan yang terbaik. [90][98]
Elang Darat 1941 Perbatasari, InoeInoe Perbatasari Astaman, Joego, AliAli Joego, Rohana, Salam Parlan dipanggil untuk Kresek untuk mengesan penjahat yang dipanggil Elang Darat, yang diturunkan untuk menjadi abang tiri Parlan, Gunawi. [90][99]
Garoeda Mas 1941 Jo An Djan Mochtar, RdRd Mochtar, Radiah, DewiDewi Radiah, Effendi, E. T.E. T. Effendi, Kosasih, RdRd Kosasih Tidak diketahui [90][100]
Ikan Doejoeng 1941 Lie Tek Swie Asmanah, Soerjono, A Thys, S Poniman Asmara diberitahu untuk berkahwin dengan seseorang yang dia tidak suka. Dia bukannya kahwin lari dengan Sanusi dan apabila mereka didatangi oleh perompak, melarikan diri ke dalam malam. [90][101]
Koeda Sembrani 1941 Wong bersaudara Roekiah, Djoemala, RdRd Djoemala, Sutinah, WollyWolly Sutinah, Kartolo Kisah kuda bersayap [102][103]
Lintah Darat 1941 Wu Tsun Joenara, EllyElly Joenara, Satijem, Arief, MM Arief, Djoenaedi, AboebakarAboebakar Djoenaedi Kumala menyertai pasukan dengan Syafi'i untuk berurusan dengan Ah Long dan isterinya, adik mementingkan diri sendiri Kumala, Asnah. [90][104]
Matula 1941 Tan Tjoei Hock Kock, FerryFerry Kock, Mada, DewiDewi Mada, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Bissoe Matula pergi ke dukun, meminta untuk menjadikan kacak, dan disuruh membayar dengan nyawa. Dia cuba untuk menggunakan Emma sebagai bayaran, tetapi dihentikan oleh bapanya dan tunangnya. [90][105]
Moestika dari Djemar 1941 Jo An Djan Dhalia, Mochtar, RdRd Mochtar, Djoeriah Tidak diketahui [90][106]
Noesa Penida 1941 Andjar Asmara Ratna Asmara, Astaman, Ismail, RdRd Ismail, Joego, AliAli Joego Dua adik-beradik berada dalam cinta dengan seorang puteri, tetapi perbezaan dalam mereka kasta membawa kepada kesukaran. [93][107]
Pah Wongso Pendekar Boediman 1941 Jo Eng Sek Wijnhamer Jr., LVLV Wijnhamer Jr., Joenara, EllyElly Joenara Barja memulakan kehidupan jenayah selepas sepupunya menolak kemajuan, manakala Pah Wongso menyiasat jenayah. [108][109]
Pah Wongso Tersangka 1941 Wu Tsun Wijnhamer Jr., LVLV Wijnhamer Jr., Hatjirah, SylviaSylvia Hatjirah, Waldy, SS Waldy, Sarip, MM Sarip Pah Wongso menjadi suspek [90][110]
Panggilan Darah 1941 Soetan Oesman Kariem Dhalia, Soerip, Sutinah, WollyWolly Sutinah, Mochtar Widjaja Dua anak-anak yatim bekerja di rumah Iskak. Apabila isterinya menzalimi mereka, mereka berpaling ingkar, tetapi mengetahui bahawa mereka yang berkaitan dengan Iskak dan dengan itu kembali kepadanya. [90][111]
Pantjawarna 1941 Njoo Cheong Seng Widjaja, MochtarMochtar Widjaja, Dhalia, Martha, IdrisIdris Martha, Rodriga, OmarOmar Rodriga Digambarkan sebagai muzikal yang pertama di Hindia Belanda [90][112]
Poesaka Terpendam 1941 Roekiah, Djoemala, RdRd Djoemala, Titing, Kartolo Sekumpulan orang yang pergi dalam mencari harta tersembunyi. [90][113]
Poetri Rimba 1941 Perbatasari, InoeInoe Perbatasari Aisjah, Loedi, Joego, AliAli Joego, Bissoe, Soetiati Achmad diambil ke kampung selepas sesat dalam hutan. Beliau akan menentang Perbada kerana mencintai anak perempuan pemimpin. [90][114]
Ratna Moetoe Manikam 1941 Sutan Usman Karim Ratna Asmara, Astaman, Joego, AliAli Joego, Perbatasari, InoeInoe Perbatasari Dua dewi bertanding kerana mencintai seorang raja duniawi. [93][115]
Selendang Delima 1941 Duarte, Henry L.Henry L. Duarte Young, CellyCelly Young, Asmana, Soerjono Tidak diketahui [93][116]
Si Gomar 1941 Tan Tjoei Hock Tan Tjeng Bok, Hadidjah, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Bissoe Soebardja dan Mariani diasingkan dan dibiarkan menjadi anak-anak yatim selepas perompak membunuh ibu bapa mereka. Sebagai orang dewasa mereka hampir berkahwin satu sama lain, tetapi berhenti apabila sepupu mereka mengenalinya. [93][117]
Singa Laoet 1941 Tan Tjoei Hock Tan Tjeng Bok, Hadidjah, Bissoe, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar Mahmud bertentangan dengan sekumpulan lanun yang diketuai oleh Singa Laoet untuk mencari yang membunuh bapanya dua puluh tahun sebelumnya. [90][118]
Siti Noerbaja 1941 Lie Tek Swie Asmanah, Momo, Soerjono, A. Thys Siti Nurbaya jatuh cinta dengan Samsulbahri, tetapi dipaksa berkahwin dengan penjenayah Datuk Meringgih untuk membayar hutang bapanya. [90][119]
Soeara Berbisa 1941 Wu Tsun Soekarno, RdRd Soekarno, Djoewita, RatnaRatna Djoewita, Oedjang, Soehaena Mitra dan Neng Mardinah jatuh cinta, tetapi Mardjohan yang cemburu menyebakan khabar angin bahawa Mitra adalah anak kepada seorang pencuri. Mereka berdamai dan didedahkan sebagai saudara lama hilang. [93][120]
Sorga Palsoe 1941 Tan Tjoei Hock Lo Tjin Nio, Tong, HuiHui Tong, Lim, Pun TjiawPun Tjiaw Lim, Rohana Hian Nio dirawat dengan sebagai hamba oleh ibunya. bos kekasihnya, Bian Hong, berkahwin dengan beliau. Walau bagaimanapun, dia tertekan dengan perkahwinan itu, melarikan diri, dan mati. [73][121]
Srigala Item 1941 Tan Tjoei Hock Tan Tjeng Bok, Hadidjah, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Aisah Mochtar terpaksa tinggal dengan bapa saudaranya selepas bapanya hilang. Bapa saudara kejam dan anaknya sering didatangi oleh seorang bertopeng yang hanya dikenali sebagai De Zwarte Wolf ("Serigala Hitam"). [93][122]
Tengkorak Hidoep 1941 Tan Tjoei Hock Tan Tjeng Bok, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Misnahati, Bissoe Darmadji dan kawan-kawannya pergi ke Pulau Mustika, di mana mereka menyaksikan Maha Daru dilahirkan semula selepas 2,000 tahun. Mereka mesti mengalahkan dia untuk terus hidup. [93][123]
Tjioeng Wanara 1941 Jo Eng Sek Sukran, RR Sukran, Joenara, EllyElly Joenara, Djoenaedi, ABAB Djoenaedi, Arief, MM Arief Tjioeng Wanara mengkhianati kerajaan Galuh. [90][124]
Wanita dan Satria 1941 Ariffien, RdRd Ariffien Djoewariah, Djoewita, RatnaRatna Djoewita, Hidajat, RR Hidajat Seorang kaki perempuan bernama Soedrajat menyalahgunakan statusnya untuk mendapat kepercayaan wanita. [93][125][126]
1001 Malam 1942 Wu Tsun Tidak diketahui [93][127]
Boenga Sembodja 1942 Moh Said HJ Dhalia, Mochtar, MohamadMohamad Mochtar, Effendi, TossinTossin Effendi, Anwar Tidak diketahui [93][128]
Mega Mendoeng 1942 Boen Kim Nam Rendra Karno, Oedjang, Ratna Djoewita, Boen Sofiati Kustini telah dikhianati oleh rakannya Sujono, tetapi mereka kemudiannya berbaik semula. [90][129]
Poelo Inten 1942 Mohamad Mochtar, Djoeriah, Noersani, Ramli Bapet Tidak diketahui [93][130]
Berdjoang 1943 Ariffien, RdRd Ariffien Mohamad Mochtar, Sambas, Dhalia, Kartolo Anang dan Saman menyaingi cinta mereka untuk Hasanah. Selepas Anang menyertai askar Jepun, Hasanah memutuskan beliau hendak bersamanya. [93][131]
Di Desa 1943 Roestam Sutan Palindih Mohamad Mochtar, Garkiah, Epen Tidak diketahui [b][93][132]
Di Menara 1943 Roestam Sutan Palindih Rendra Karno, Garkiah, Epen Tidak diketahui [b][93][133]
Kemakmoeran 1943 Tidak diketahui [b][134][135]
Djatoeh Berkait 1944 B. Koesoema Astaman, Kartolo, Dimin Tidak diketahui [b][134][136]
Hoedjan 1944 Inoe Perbatasari Aboebakar Djoenaed, Dhalia, E. T. Effendi Tidak diketahui [b][134][137]
Keris Poesaka 1944 Tidak diketahui [b][134][138]
Koeli dan Romoesha 1944 Propaganda mempromosikan program romusha [b][134][139]

KemerdekaanSunting

Tajuk Tahun Pengarah Pelakon Sinopsis Rujukan
Djaoeh Dimata 1948 Andjar Asmara Ratna Asmara, Ali Joego, Iskandar Sucarno, Djauhari Effendi Soelastri harus ke Jakarta untuk mencari rezeki selepas suaminya Asrad mengalami buta. [134][140]
Anggrek Bulan 1948 Andjar Asmara Rd Soekarno, A. Hamid Arief, Nila Djuwita, Iskandar Sucarno Kati berada di cinta tiga segi dengan Atma and Subrata, tetapi Atma amat risau mengenainya. [134][141]
Air Mata Mengalir di Tjitarum 1948 Roestam Sutan Palindih Sofia, S Waldy, D Ismail , Rd Endang Tidak diketahui [134][142]
Aneka Warna 1949 Moh Said HJ A. Hamid Arief, Mochsin, R Busono, Annie Mulya Kisah Dul Kalong dan Mat Codot, dua sahabat dari rombongan Aneka Warna yang hidup susah. [134][143]
Bengawan Solo 1949 Jo An Tjiang Sofia, Rd Mochtar, Mohamad Mochtar, Rd Dadang Ismail Dua anak seorang wanita kampung dibesarkan oleh keluarga berbeza selepas terjun di Sungai Solo. [134][144]
Gadis Desa 1949 Andjar Asmara Basuki Djaelani, Ratna Ruthinah, Ali Joego, Djauhari Effendi Abu Bakar jatuh cinta dengan anak perempuan pemilik tanahnya meskipun sudah beristeri. [134][145]
Harta Karun 1949 Usmar Ismail Rendra Karno, A. Hamid Arief, Djauhari Effendi, Herawati Suliati dan Ahmad sedang bercinta, tetapi bapa Suliati's tidak merestui hubungan mereka kerana Ahmad miskin. [134][146]
Tjitra 1949 Usmar Ismail Rd Soekarno, Nila Djuwita, Rd Ismail, A. Hamid Arief Harsono mengambil kedaraan Suryani kemudian pergi ke bandar, di mana dia ditangkap atas kes bunuh. [134][147]
Menanti Kasih 1949 Moh Said HJ Chatir Harro, A. Hamid Arief, Nila Djuwita, Djoeriah Husni Anwar menemui persekolahannya dibiayai oleh Rachman, dan kini harus mengahwini anak perempuan Rachman. [134][148]
Saputangan 1949 Fred Young Pak Kasur, Chatir Harro, Noorsini, Netty Herawaty Hardjono mengalami buta semasa di laut, tetapi menjalani pembedahan bagi mengembalikan penglihatannya. [134][149]
Sehidup Semati 1949 Fred Young Ida Prijatni, Ali Joego, Chatir Harro, Djauhari Effendi Semasa percutian di Bandung Kusmayadi melamar Asmarani meskipun sudah beristerikan Lasminah. [134][150]

CatatanSunting

  1. ^ Filem warna pertama yang diterbitkan sepenuhnya di Indonesia, filem arahan Wim Umboh Sembilan, pada 1967.[18]
  2. ^ a b c d e f g h Sebuah filem pendek

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

  1. ^ Biran 2009, m/s. 27.
  2. ^ Biran 2009, m/s. 35.
  3. ^ Biran 2009, m/s. 54.
  4. ^ Biran 2009, m/s. 57.
  5. ^ Biran 2009, m/s. 61, 68.
  6. ^ Biran 2009, m/s. 379-381.
  7. ^ Biran 2009, m/s. 81,97,98.
  8. ^ Biran 2009, m/s. 145.
  9. ^ Biran 2009, m/s. 171.
  10. ^ Biran 2009, m/s. 384-385.
  11. ^ Biran 2009, m/s. 319, 332.
  12. ^ Biran 2009, m/s. 284.
  13. ^ Biran 2009, m/s. 334, 340.
  14. ^ Biran 2009, m/s. 367-370.
  15. ^ Kahin 1952, m/s. 445.
  16. ^ Heider 1991, m/s. 15.
  17. ^ Prayogo 2009, m/s. 14.
  18. ^ a b Republika 1996, Telah Pergi.
  19. ^ Biran 2009, m/s. 45.
  20. ^ Heider 1991, m/s. 14.
  21. ^ a b Filmindonesia.or.id, Alang-Alang.
  22. ^ a b Filmindonesia.or.id, Matjan Berbisik.
  23. ^ Biran 2009, m/s. 351.
  24. ^ a b c d e Biran 2009, m/s. 379.
  25. ^ Filmindonesia.or.id, Loetoeng Kasaroeng.
  26. ^ Filmindonesia.or.id, Eulis Atjih.
  27. ^ Filmindonesia.or.id, Lily van Java.
  28. ^ Filmindonesia.or.id, Resia Borobudur.
  29. ^ Biran 2009, m/s. 72 & 379.
  30. ^ Filmindonesia.or.id, Njai Dasima (I).
  31. ^ a b c d e f g h i j k Biran 2009, m/s. 380.
  32. ^ Filmindonesia.or.id, Rampok Preanger.
  33. ^ Filmindonesia.or.id, Si Tjonat.
  34. ^ Biran 2009, m/s. 76, 380.
  35. ^ Filmindonesia.or.id, Karnadi.
  36. ^ Biran 2009, m/s. 114, 380.
  37. ^ Filmindonesia.or.id, Lari ke Arab.
  38. ^ Filmindonesia.or.id, Nancy Bikin Pembalesan.
  39. ^ Filmindonesia.or.id, Njai Dasima (II).
  40. ^ Filmindonesia.or.id, De Stem Des Bloed.
  41. ^ Filmindonesia.or.id, Si Ronda.
  42. ^ Filmindonesia.or.id, Boenga Roos.
  43. ^ a b c d e f Biran 2009, m/s. 381.
  44. ^ Het Nieuws 1931, Film-critieken.
  45. ^ Filmindonesia.or.id, Indonesia Malaise.
  46. ^ Filmindonesia.or.id, Melati Van Agam 1930.
  47. ^ Filmindonesia.or.id, Sam Pek Eng Tay.
  48. ^ Filmindonesia.or.id, Si Pitoeng.
  49. ^ De Indische Courant 1931, Indische filmkunst.
  50. ^ Biran 2009, m/s. 117, 380.
  51. ^ Filmindonesia.or.id, Sinjo 'Tjo'.
  52. ^ Biran 2009, m/s. 124, 381.
  53. ^ Filmindonesia.or.id, Njai Dasima.
  54. ^ Biran 2009, m/s. 126–128, 381.
  55. ^ a b Biran 2009, m/s. 147, 381.
  56. ^ Filmindonesia.or.id, Ouw Peh Tjoa.
  57. ^ Filmindonesia.or.id, Ang Hai Djie.
  58. ^ Filmindonesia.or.id, Pan Sie Tong.
  59. ^ a b c d e f g h i j k l Biran 2009, m/s. 382.
  60. ^ Filmindonesia.or.id, Poei Sie Giok.
  61. ^ Filmindonesia.or.id, Tie Pat Kai Kawin.
  62. ^ Filmindonesia.or.id, Anaknja Siloeman.
  63. ^ Filmindonesia.or.id, Lima Siloeman.
  64. ^ Filmindonesia.or.id, Pareh.
  65. ^ Filmindonesia.or.id, Pembakaran Bio.
  66. ^ Filmindonesia.or.id, Gadis jang Terdjoeal.
  67. ^ Filmindonesia.or.id, Terang Boelan.
  68. ^ Filmindonesia.or.id, Fatima.
  69. ^ Filmindonesia.or.id, Oh Iboe.
  70. ^ Filmindonesia.or.id, Tjiandjoer.
  71. ^ Biran 2009, m/s. 176, 383.
  72. ^ Filmindonesia.or.id, Gagak Item.
  73. ^ a b c d e f g h i j k l m Biran 2009, m/s. 383.
  74. ^ Filmindonesia.or.id, Impian di Bali.
  75. ^ Filmindonesia.or.id, Roesia si Pengkor.
  76. ^ Filmindonesia.or.id, Dasima.
  77. ^ Filmindonesia.or.id, Harta Berdarah.
  78. ^ Filmindonesia.or.id, Kartinah.
  79. ^ Filmindonesia.or.id, Kedok Ketawa.
  80. ^ Filmindonesia.or.id, Kris Mataram.
  81. ^ Filmindonesia.or.id, Melati Van Agam 1940.
  82. ^ Filmindonesia.or.id, Rentjong Atjeh.
  83. ^ Filmindonesia.or.id, Roekihati.
  84. ^ Filmindonesia.or.id, Siti Akbari.
  85. ^ Bataviaasch Nieuwsblad 1940, Cinema: Siti Akbari.
  86. ^ Biran 2009, m/s. 248, 383.
  87. ^ Filmindonesia.or.id, Sorga Ka Toedjoe.
  88. ^ Biran 2009, m/s. 254, 383.
  89. ^ Filmindonesia.or.id, Zoebaida.
  90. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Biran 2009, m/s. 384.
  91. ^ Filmindonesia.or.id, Air Mata Iboe.
  92. ^ Filmindonesia.or.id, Ajah Berdosa.
  93. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Biran 2009, m/s. 385.
  94. ^ Filmindonesia.or.id, Aladin.
  95. ^ Soerabaijasch Handelsblad 1941, Sampoerna: 'Asmara Moerni'.
  96. ^ Filmindonesia.or.id, Bajar dengan Djiwa.
  97. ^ Filmindonesia.or.id, Boedjoekan Iblis.
  98. ^ Filmindonesia.or.id, Djantoeng Hati.
  99. ^ Filmindonesia.or.id, Elang Darat.
  100. ^ Filmindonesia.or.id, Garoeda Mas.
  101. ^ Filmindonesia.or.id, Ikan Doejoeng.
  102. ^ Biran 2009, m/s. 224, 384.
  103. ^ Filmindonesia.or.id, Koeda Sembrani.
  104. ^ Filmindonesia.or.id, Lintah Darat.
  105. ^ Filmindonesia.or.id, Matula.
  106. ^ Filmindonesia.or.id, Moestika dari Djenar.
  107. ^ Filmindonesia.or.id, Noesa Penida.
  108. ^ Bataviaasch nieuwsblad 1941, Pah Wongso.
  109. ^ Filmindonesia.or.id, Pah Wongso.
  110. ^ Filmindonesia.or.id, Pah Wongso Tersangka.
  111. ^ Filmindonesia.or.id, Panggilan Darah.
  112. ^ Filmindonesia.or.id, Pantjawarna.
  113. ^ Filmindonesia.or.id, Poesaka Terpendam.
  114. ^ Filmindonesia.or.id, Poetri Rimba.
  115. ^ Filmindonesia.or.id, Ratna Moetoe Manikam.
  116. ^ Filmindonesia.or.id, Selendang Delima.
  117. ^ Filmindonesia.or.id, Si Gomar.
  118. ^ Filmindonesia.or.id, Singa Laoet.
  119. ^ Filmindonesia.or.id, Siti Noerbaja.
  120. ^ Filmindonesia.or.id, Soeara Berbisa.
  121. ^ Filmindonesia.or.id, Sorga Palsoe.
  122. ^ Filmindonesia.or.id, Srigala Item.
  123. ^ Filmindonesia.or.id, Tengkorak Hidoep.
  124. ^ Filmindonesia.or.id, Tjioeng Wanara.
  125. ^ Filmindonesia.or.id, Wanita dan Satria.
  126. ^ Soerabaijasch Handelsblad 1941, Sampoerna: 'Wanita dan Satria'.
  127. ^ Filmindonesia.or.id, Seribu Satu.
  128. ^ Filmindonesia.or.id, Boenga Sembodja.
  129. ^ Pertjatoeran Doenia dan Film 1942, Studio Nieuws.
  130. ^ Filmindonesia.or.id, Poelo Inten.
  131. ^ Filmindonesia.or.id, Berdjoang.
  132. ^ Filmindonesia.or.id, Di Desa.
  133. ^ Filmindonesia.or.id, Di Menara.
  134. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Biran 2009, m/s. 386.
  135. ^ Filmindonesia.or.id, Kemakmoeran.
  136. ^ Filmindonesia.or.id, Djatoeh Berkait.
  137. ^ Filmindonesia.or.id, Hoedjan.
  138. ^ Filmindonesia.or.id, Keris Poesaka.
  139. ^ Filmindonesia.or.id, Koeli dan Romoesha.
  140. ^ Filmindonesia.or.id, Djauh Dimata.
  141. ^ Filmindonesia.or.id, Anggrek Bulan.
  142. ^ Filmindonesia.or.id, Air Mata Mengalir.
  143. ^ Filmindonesia.or.id, Aneka Warna.
  144. ^ Filmindonesia.or.id, Bengawan Solo.
  145. ^ Filmindonesia.or.id, Gadis Desa.
  146. ^ Filmindonesia.or.id, Harta Karun.
  147. ^ Filmindonesia.or.id, Tjitra.
  148. ^ Filmindonesia.or.id, Menanti Kasih.
  149. ^ Filmindonesia.or.id, Saputangan.
  150. ^ Filmindonesia.or.id, Sehidup Semati.

BibliografiSunting

  • "Air Mata Iboe". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 25 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 25 Julai 2012. 
  • "Air Mata Mengalir di Tjitarum". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 23 Ogos 2012. Diarkibkan daripada asal pada 23 Ogos 2012. 
  • "Ajah Berdosa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 26 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 26 Julai 2012. 
  • "Aladin dengan Lampoe Wasiat". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 27 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 27 Julai 2012. 
  • "Alang-Alang". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 24 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 24 Julai 2012. 
  • "Anaknja Siloeman Oeler Poeti". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 24 Julai 2012. Diarkibkan daripada asal pada 24 Julai 2012. 
  • "Aneka Warna". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. 23 Ogos 2012. Diarkibkan daripada asal pada 23 Ogos 2012. 
  • "Ang Hai Djie". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Anggrek Bulan". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Bajar dengan Djiwa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Bengawan Solo". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Berdjoang". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • Biran, Misbach Yusa (2009). Sejarah Film 1900–1950: Bikin Film di Jawa. Jakarta: Komunitas Bamboo working with the Jakarta Art Council. ISBN 978-979-3731-58-2. 
  • "Boenga Roos dari Tjikembang". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Boenga Sembodja". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Boedjoekan Iblis". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Cinema: Siti Akbari". Bataviaasch Nieuwsblad. Batavia: Kolff & Co. 1 May 1940. 
  • "Dasima". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "De Stem Des Bloed (Njai Siti)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Di Desa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Di Menara". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Djantoeng Hati". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Djauh Dimata". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Djatoeh Berkait". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Elang Darat". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Eulis Atjih". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 6 July 2012. Dicapai 6 July 2012. 
  • "Fatima". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Film-critieken. "Huwen op Bevel."" [Ulasan filem "Huwen op Bevel."]. Het Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië. Batavia: NV Mij tot Expl. van Dagbladen. 11 August 1931. m/s. 5. Dicapai 7 February 2013. 
  • "Gadis jang Terdjoeal". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Gadis Desa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Gagak Item". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Garoeda Mas". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Harta Berdarah". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Harta Karun". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Indische filmkunst" [Indies Cinema]. De Indische Courant. Surabaya. 11 June 1931. m/s. 5. 
  • Heider, Karl G (1991). Indonesian Cinema: National Culture on Screen. Honolulu: University of Hawaii Press. ISBN 978-0-8248-1367-3. 
  • "Hoedjan". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Ikan Doejoeng". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Impian di Bali". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Indonesia Malaise". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • Kahin, George McTurnan (1952). Nationalism and Revolution in Indonesia. Ithaca, New York: Cornell University Press. ISBN 978-0-8014-9108-5. 
  • "Karnadi Anemer Bangkong". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 11 September 2012. Dicapai 11 September 2012. 
  • "Kartinah". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Kedok Ketawa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Kemakmoeran". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Keris Poesaka". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Koeda Sembrani". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Koeli dan Romoesha". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 January 2013. Dicapai 27 January 2013. 
  • "Kris Mataram". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Lari ke Arab". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Lily van Java". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 21 July 2012. Dicapai 21 July 2012. 
  • "Lima Siloeman Tikoes". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Lintah Darat". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Loetoeng Kasaroeng". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 21 July 2012. Dicapai 21 July 2012. 
  • "Matjan Berbisik". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Matula". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Melati Van Agam". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Melati Van Agam (I dan II)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Menanti Kasih". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Moestika dari Djenar". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Nancy Bikin Pembalesan (Njai Dasima III)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Njai Dasima". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Njai Dasima (I)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 12 July 2012. Dicapai 12 July 2012. 
  • "Njai Dasima (II)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Noesa Penida". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Oh Iboe". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Ouw Peh Tjoa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Pah Wongso op de film" [Pah Wongso dalam Filem]. Bataviaasch nieuwsblad. Batavia. 2 April 1941. m/s. 3. 
  • "Pah Wongso Pendekar Boediman". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Pah Wongso Tersangka". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Pan Sie Tong". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Panggilan Darah". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Pantjawarna". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Pareh". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Pembakaran Bio 'Hong Lian Sie'". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Poei Sie Giok Pa Loei Tay". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Poelo Inten". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Poesaka Terpendam". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Poetri Rimba". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • Prayogo, Wisnu Agung (2009). "Sekilas Perkembangan Perfilman di Indonesia". Kebijakan Pemerintahan Orde Baru Terhadap Perfilman Indonesia Tahun 1966–1980 (Bachelour's of History Thesis). University of Indonesia. 
  • "Rampok Preanger". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 21 July 2012. Dicapai 21 July 2012. 
  • "Ratna Moetoe Manikam (Djoela Djoeli Bintang Tiga)". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Rentjong Atjeh". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Resia Borobudur". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 10 July 2012. Dicapai 10 July 2012. 
  • "Roekihati". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Roesia si Pengkor". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Sam Pek Eng Tay". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Sampoerna: 'Asmara Moerni'". Soerabaijasch Handelsblad. Surabaya: Kolff & Co. 27 June 1941. m/s. 6. 
  • "Sampoerna: 'Wanita dan Satria'". Soerabaijasch Handelsblad. Surabaya: Kolff & Co. 11 September 1941. m/s. 6. 
  • "Saputangan". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Sehidup Semati". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Selendang Delima". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Seribu Satu (1001) Malam". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Si Gomar". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Si Pitoeng". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Si Ronda". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Si Tjonat". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 21 July 2012. Dicapai 21 July 2012. 
  • "Singa Laoet". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Sinjo 'Tjo' Main Di Film". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 22 July 2012. Dicapai 22 July 2012. 
  • "Siti Akbari". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Siti Noerbaja". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Soeara Berbisa". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Sorga Ka Toedjoe". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Sorga Palsoe". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Srigala Item". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012. 
  • "Studio Nieuws" [Berita Studio]. Pertjatoeran Doenia dan Film. Batavia. 1 (9): 18–20. February 1942. 
  • "Telah Pergi Seorang Wim Umboh". Republika. 25 January 1996. 
  • "Tengkorak Hidoep". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Terang Boelan". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Tie Pat Kai Kawin". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 July 2012. Dicapai 23 July 2012. 
  • "Tjiandjoer". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 24 July 2012. Dicapai 24 July 2012. 
  • "Tjioeng Wanara". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 26 July 2012. Dicapai 26 July 2012. 
  • "Tjitra". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 23 August 2012. Dicapai 23 August 2012. 
  • "Wanita dan Satria". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Archived from the original on 27 July 2012. Dicapai 27 July 2012. 
  • "Zoebaida". filmindonesia.or.id. Jakarta: Konfiden Foundation. Diarkibkan daripada asal pada 25 July 2012. Dicapai 25 July 2012.