Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan terendah

Dalam industri filem dan media, jika filem yang dikeluarkan di pawagam gagal mencapai pulangan wang yang banyak, ia dianggap sebagai bom-box-office (atau kegagalan kutipan/box-office), sekali gus kehilangan wang untuk pengedar, studio dan/atau syarikat produksi yang melabur di dalamnya. Disebabkan oleh kerahsiaan sekitar kos dan margin keuntungan dalam industri filem, angka kerugian biasanya merupakan anggaran kasar yang terbaik, dan selalunya terdapat anggaran yang bercanggah tentang jumlah kerugian sesebuah filem. Untuk menampung ketidakpastian ini, kerugian dibentangkan sebagai julat di mana ini berlaku, dan senarai disusun mengikut abjad tanpa adanya susunan muktamad. Oleh kerana filem dalam senarai telah dikeluarkan dalam jangka masa yang panjang, inflasi mata wang adalah faktor material, jadi kerugian diselaraskan untuk inflasi menggunakan wang Ringgit Malaysia (RM) untuk membolehkan perbandingan pada kuasa beli yang setara.

Menurut rekod, Embun adalah filem Malaysia pertama untuk menerima kutipan yang paling rendah iaitu sebanyak RM 142,000.

Beberapa filem dalam senarai ini mencatatkan kutipan lebih daripada belanjawan pengeluaran mereka namun masih dianggap sebagai kegagalan. Ini mungkin disebabkan oleh amalan perakaunan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang memanipulasi keuntungan atau merahsiakan kos untuk memintas perjanjian perkongsian keuntungan, tetapi juga mungkin untuk filem kehilangan wang secara sah walaupun apabila nilai kasar teater melebihi bajet. Ini kerana pengedar tidak mengutip keseluruhan kasar, dan kos penuh filem boleh melebihi bajet pengeluarannya sebaik sahaja pengedaran dan pemasaran diambil kira. Pemasaran selalunya mewakili sebahagian besar kos keseluruhan gambar juga: untuk filem dengan belanjawan bersaiz purata, kos promosi dan pengiklanan lazimnya separuh daripada belanjawan pengeluaran, dan dalam kes filem yang lebih kecil, ia bukan perkara luar biasa bagi kos pemasaran menjadi lebih tinggi daripada belanjawan pengeluaran. Dalam sesetengah kes, syarikat boleh membuat keuntungan daripada bom box office apabila pendapatan sampingan diambil kira, seperti jualan dan penyewaan media rumah, hak penyiaran televisyen dan yuran pelesenan, jadi filem yang kehilangan wang di box office masih boleh akhirnya pulang modal.

Sejarah kutipan filem terendahSunting

Sebelum tubuhnya Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) pada tahun 1980, sutradara yang mendomasi tanah air dan digelar sebagai epik filem tanah air adalah Seniman Agung Negara, P. Ramlee (22 Mac 1929 – 29 Mei 1973). Allahyarham P. Ramlee telah mengeluarkan lebih daripada 50 filem hasil dan arahannya yang dikeluarkan pada sekitar tahun 1950-an, 1960-an dan 1970-an, dimana filem-filem beliau semuanya menerima kutipan yang tertinggi pada ketika itu. Namun demikian, sekitar pada tahun 1966, P. Ramlee berada pada ambang kejatuhanya dimana enam belas filem terakhir beliau iaitu Do Re Mi (1966), Nasib Do Re Mi (1966), Sesudah Suboh (1967), Keluarga 69 (1967), Anak Bapak (1968), Gerimis (1968), Ahmad Albab (1968), Kanchan Tirana (1969), Bukan Salah Ibu Mengandong (1969), 6 Jahanam (1969), Di-Belakang Tabir (1970), Dr. Rushdi (1970), Gelora (1970), Putus Sudah Kaseh Sayang (1971), Jangan Tinggal Daku (1971) dan Laxmana Do Re Mi (1972) mengalami kegagalan komersial, filem-filem terakhir beliau turut dikutuk dan dibenci oleh rakyat tanah air ketika itu, serta disebabkan tiada rekod bilangan penjualan tiket dan kutipan yang tepat, dengan ini secara rasminya tidak dapat menyatakan bahawa jumlah hasil kutipan filem keluarannya secara kasar.[1]

Kutipan filem terendah sepanjang zamanSunting

Berikut ialah senarai separa filem yang mengalami kutipan wang paling rendah, berdasarkan kerugian yang didokumenkan atau dianggarkan oleh analisis pakar pelbagai faktor kewangan seperti belanjawan pengeluaran, kos pemasaran dan pengedaran, resit box office kasar dan hasil sampingan lain. Senarai ini terhad kepada filem yang menerima kutipan bawah daripada RM 200,000.

    Lorek latar belakang menunjukkan filem ini sedang ditayangkan pada 05 Oktober 2022 di panggung wayang.
Senarai filem Malaysia dengan kutipan terendah sepanjang zaman (Filem yang menerima kutipan bawah daripada RM 200,000.)
Tajuk Tahun Pengarah Kutipan filem (RM) R.
Awang Gerudi 2018 Z. Lokman RM 1,589
Budak Kripto 2021 Din CJ RM 1,752
Cendol: Kepada Allah Aku Berserah 2016 M. Subash RM 1,937
Mahaguru 2018 Z. Lokman RM 2,331
Muthukumar Wanted 2015 M. Pathmanaban RM 2,376
Avakas 2020 Marc Abas RM 2,665
Bidong: The Boat People 2018 Yusof Kelana RM 3,536
Spy In Love 2016 Danial Rifki RM 4,059
Luqman 2017 Mahadi J. Murat RM 4,085
Thottam: The Garden 2017 Arangkannal Rajoo RM 4,089
Mendidih Bro 2017 Z. Lokman RM 4,090
Arul Mozhi 2022 Manan Subra RM 4,418
It's The Moment Yang Arif 2016 S.T. Bala RM 4,678
Nanchatiran 2015 RM 4,759
Mawar Putih 2016 Rosnani Jamil RM 5,948
Spilt Gravy on Rice 2022 Zahim Albakri RM 6,209
Judi-Judi King Boss 2020 Julian Cheah RM 6,317
Moondram Athigharam 2022 Sd Puvanendran RM 6,648
Kid 2015 Praboo Ariva RM 6,763
Viman 2022 Kishok RM 7,057
Vasantha Villas 2018 Roy RM 7,264
Avana Nee 2015 Logaruban Loganathan RM 7,480
Enjin No.9 2018 Raja Azmi RM 7,566
Pinnokam 2015 A. Hamen Kumar RM 7,874
Narigal 2022 RMS Sara R RM 8,097
R.I.P? 2017 S.T. Bala RM 8,156
Papa’s Shoe 2015 M. Subash RM 8,623
Kambathe Kannemma 2022 K. K. Khanna RM 8,635
Bella & Jamie 2019 Ghaz Abu Bakar RM 9,186
Impermanence Life 2018 Lai Kim Koon RM 9,313
7 Hari Kisah Cinta Langkawi 2019 Anwardi Jamil RM 11,967
Hijabsta Ballet 2017 Syed Zulkifli Syed Masir RM 13,000
Qhaliq 2018 Rosli Mohd Taib RM 14,196
Kamar Seksa 2017 M. Suurya RM 15,034
Kerja Kahwin 2017 Anwardi Jamil RM 15,293
Pencuri Hati Mr. Cinderella 2017 Ahmad Idham RM 18,864
Bu, Kasih Suci 2019 Jeany Amir RM 21,754
Garang 2019 T. Kanageswaran RM 22,053
Kolong 2019 Zul Abu Kassim RM 26,680
Misi Operasi X 2019 Zulkifli M. Osman RM 28,148
Warkah 2019 Opie Zami RM 29,700
Kron 2019 Opie Zami RM 31,530
Pak Pong 2017 Fauzi Nawawi RM 35,000
KL Vampires 2019 R. Daven RM 35,448
This Is Pilah The Movie 2018 Rosdi Md Dali RM 45,000
Chow Kit 2012 Rosihan Zain RM 45,000
XX Ray III 2019 Aziz M. Osman RM 56,932
Rise: Ini Kalilah 2018 Saw Teong Hin
Nik Amir Mustapha
MS Prem Nath
RM 58,411
Felina 2019 Sandosh Kesavan RM 60,887
Dukun Doktor Dani 2016 Sabri Yunus RM 69,183
Homestay: Permainan Maut 2019 Kay Shan RM 72,000
Badang 2018 Abdul Razak Mohaideen RM 74,140
Motif 2019 Nadiah Hamzah RM 79,000
Hantu Wangan 2018 Ahmad Idham RM 89,000
Hero: Jangan Bikin Panas 2019 Azizi Adnan RM 96,000
Busker 2018 Syed Khairul Fariz RM 96,000
PSIKO: Pencuri Hati 2013 Nam Ron RM 110,000
Wangi 2019 M. Hitler Zami RM 121,000
Bukan Cinta Malaikat 2018 Aziz M. Osman RM 127,000
Sniper 2014 Pierre Andre RM 129,039
Makrifat Cinta 2018 Kamal G RM 138,000
Embun 2002 Erma Fatima RM 142,000
Paloh 2003 Adman Salleh RM 142,000
Suatu Ketika 2019 Prakash Murugiah RM 144,000

Filem yang mengalami kerugian ketaraSunting

Berikut ialah senarai filem yang mengalami kerugian ketara di mana metrik di antara bajet yang dilabuhkan untuk membuat filem tersebut berbeza secara ketara dengan hasil kutipan yang dapat.

    Lorek latar belakang menunjukkan filem ini sedang ditayangkan pada 05 Oktober 2022 di panggung wayang.
Senarai filem Malaysia yang berlaku kerugian ketara (Filem yang mengalami kerugian lebih daripada RM 2,000,000.)
Tajuk Tahun Bajet filem (RM) Kutipan filem (RM) Jumlah kerugian (RM) R.
Hanyut 2014 RM 18,000,000 RM 70,000 RM 17,930,000
Puteri Gunung Ledang 2004 RM 20,000,000 RM 2,900,000 RM 17,100,000
Kanang Anak Langkau: The Iban Warrior 2017 RM 6,000,000 RM 177,000 RM 5,823,000
Syukur 21 2000 RM 3,500,000 RM 300,000 RM 3,200,000
Tanda Putera 2013 RM 4,000,000 RM 900,000 RM 3,100,000
Embun 2002 RM 3,000,000 RM 142,000 RM 2,858,000
Interchange 2016 RM 3,100,000 RM 497,135 RM 2,602,865
Hikayat Merong Mahawangsa 2011 RM 8,000,000 RM 6,500,000 RM 2,500,000
Badang 2018 RM 2,200,000 RM 74,148 RM 2,125,852

RujukanSunting

  1. ^ P. Ramlee (Dokumentari) (Penerbitan televisyen). Singapura: History Asia. 2010. Dicapai pada 22 Disember 2010. minit ke 60:23—60:35