Filemografi P. Ramlee

filemografi pada P. Ramlee

Berikut merupakan senarai filem P. Ramlee yang disusun mengikut aksara dan juga disusun mengikut kriteria yang lain. Terdapat juga filem yang menampilkan lakonan, arahan, penulisan atau susunan lagu oleh P. Ramlee untuk setiap filem.

P. Ramlee

FilemSunting

Tahun Tajuk Dikreditkan sebagai Watak Catatan
Pelakon Pengarah Penulis Komposer
1948 Chinta         Putar Filem pertama
1949 Nasib         Baki
Nilam         Datuk Bandar Rashid
Noor Asmara         Pemuzik
1950 Aloha         Banjo
Bakti         Nasir
Rachun Dunia         Harun
Takdir Illahi         Arshad
1951 Juwita         Ramlee
Penghidupan         Salim
Sejoli         Leftenan Jamil
1952 Anjoran Nasib         Bahar
Antara Senyum dan Tangis         Abidin
Miskin         Kamil
Patah Hati         Kasim
Sedarah         Harun
1953 Hujan Panas         Amir
Ibu         Remy
Putus Harapan         Yusuf
Siapa Salah?         Jamil
1954 Merana         Amir
Panggilan Pulau         Zulkifli
Perjodohan         Rashid
1955 Abu Hassan Penchuri         Abu Hassan
Penarek Becha         Amran
1956 Hang Tuah         Hang Tuah
Semerah Padi         Aduka
Anak-ku Sazali         Hassan / Sazali
1957 Bujang Lapok         Ramli
Pancha Delima         Penyair
1958 Sarjan Hassan[1]         Sarjan Hassan Juga sebagai penolong pengarah
Sumpah Orang Minyak         Si Bongkok
1959 Musang Berjanggut         Tun Nilam Utama
Nujum Pak Belalang         Pak Belalang
Pendekar Bujang Lapok         Ramli bin Puteh (Ramli)
1960 Antara Dua Darjat         Ghazali
Ali Baba Bujang Lapok         Abu Hassan
1961 Seniman Bujang Lapok         Ramli
1962 Ibu Mertua-ku[2]         Kassim Selamat bin Osman Selamat / Osman Jailani
Labu dan Labi         Labi bin Kura-Kura
1963 Nasib Si Labu Labi         Labi
Love Parade[3]         Penyanyi undangan Beliau menjadi pelakon undangan bersama Saloma hasil keluaran Shaw Brothers Hong Kong
1964 Melanchong Ka Tokyo         Penyanyi undangan Penampilan khas
Madu Tiga         Jamil
Tiga Abdul         Abdul Wahub
Sitora Harimau Jadian         Doktor Affendi
Ragam P. Ramlee         Penyanyi / Ramlee / Damaq
1965 Dajal Suchi         Penyanyi undangan Penampilan khas
Masam-Masam Manis         Cikgu Shaari Suleiman
1966 Do Re Mi         Do (Masdo)
Nasib Do Re Mi         Do
Sabarudin Tukang Kasut         Sabarudin
1967 Keluarga 69         Osman Bakar
Sesudah Suboh         Ariffin Mahmud
1968 Ahmad Albab         Syawal
Anak Bapak         Harun
Gerimis         Kamal
1969 Bukan Salah Ibu Mengandung         Ayah Murad
6 Jahanam         Tantari
Kanchan Tirana         Pendekar Tirana
1970 Di-Belakang Tabir         ASP Azman
Dr. Rushdi         Doktor Rushdi
Gelora         Rozaimi
1971 Jangan Tinggal Daku         Datuk Mahmud
Putus Sudah Kaseh Sayang         Che' Rostam
1972 Laksamana Do Re Mi         Do Filem terakhir

TelevisyenSunting

Tahun Tajuk Peranan Saluran TV Catatan
1970 Intan Jamal TV1
1972 Rantau Selamat
Bakat TV Dirinya sendiri (juri)
2010 P. Ramlee Dirinya sendiri History Dokumentari

RujukanSunting

  1. ^ "P. Ramlee bashes naughty nips-deep in the jungle". The Straits Times. 31 Ogos 1958. m/s. 13. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  2. ^ "Ramlee melangkah ka-lapangan baru dlm cherita-nya - Ibu Mertua". Berita Harian Singapura. 26 Ogos 1961. m/s. 7. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  3. ^ "Ramlee, wife in 'Love Parade'". The Straits Times. 7 Jun 1962. m/s. 6. Dicapai pada 28 Ogos 2018.

Pautan luarSunting