Senarai gelaran tertinggi Pahang

Pahang merupakan salah satu daripada negeri-negeri di Malaysia yang menganugerahkan penghormatan dan gelaran.

2003Sunting

  • 9 penerima Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)
  • 16 penerima Sri Indera Mahkota Pahang (SIMP)
  • 16 penerima Darjah Sultan Ahmad Shah (DSAP)
  • 77 penerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)

semuanya membawa gelaran Dato'.

2012Sunting

Pada 2012, 796 orang menerima kehormatan ini di Pahang.[1]

  • 11 orang menerima anugerah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP)
Mereka yang menerima anugerah SSAP termasuk:
  • 11 orang menerima anugerah Sri Indera Mahkota Pahang (SIMP)
  • 20 orang menerima anugerah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 98 orang menerima anugerah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 656 orang menerima anugerah lain

2013Sunting

Pada bulan Mei tahun 2013, putera mahkota Abdullah Ahmad Shah, menyampaikan anugerah bagi pihak bapanya pada istiadat di Istana Abu Bakar di Pekan.[2] Pada Disember 2013, putera mahkota Abdullah Ahmad Shah, menyampaikan anugerah tambahan bagi pihak bapanya.[3]

Anugerah Sultan Ahmad Shah (SSAP)Sunting

Pingat SSAP, dan gelaran Dato' Sri diberikan kepada:

  • Noorainee Abdul Rahman, isteri Perdana Menteri Malaysia ke-8, Muhyiddin Yassin
  • Hassan Malek, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
  • Y.A.A. Tan Sri Dato' Sri Datin Paduka Zaleha Zahari, Hakim Mahkamah Persekutuan
  • Syed Ismail Syed Azizan. Pengarah Ibu Pejabat Polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman
  • Datuk Seri Adnan Md Ikhsan, Setiausaha Agung Kementerian Wilayah Persekutuan
  • Alias Ahmad, Jabatan Ketua Pengarah Imigresen
  • Dr Emel Faizal Mohd Mokhtar, Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutif Yayasan Felda
  • Dr Goh Tian Chuan, Pengerusi Lembaga Pengarah Eksekutif Kumpulan Globaltec Formation

dan enam yang lain.

Anugerah lain pada Mei 2013Sunting

  • Enam orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 120 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • Dua belas orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • Dua belas orang menerima salah satu daripada Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP), Ahli Mahkota Pahang (AMP), Pingat Khidmat Cemerlang (PKC) dan anugerah Pingat Kelakuan Terpuji (PKT)
  • Dua puluh empat orang menerima anugerah Pingat Jasa Kebaktian (PJK)

Anugerah lain pada Disember 2013Sunting

  • Sebelas orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 114 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • Sepuluh orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • Sepuluh orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP)
  • Sebelas orang menerima anugerah Ahli Mahkota Pahang (AMP)

2014Sunting

Pada istiadat di Istana Abu Bakar, Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah menyerahkan 199 pingat dan anugerah lain bagi pihak ayahandanya, Sultan Ahmad Shah.[4]

Isteri Timbalan Perdana Menteri Malaysia ke-10, Noorainee Abdul Rahman mengetuai senarai penerima bersama Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, adalah salah seorang daripada empat penerima anugerah Sri Sultan Ahmad Shah (SSAP).

2015Sunting

  • Tujuh orang menerima anugerah Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP).
  • Sembilan orang menerima anugerah Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP)
  • 53 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 11 orang menerima anugerah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • 13 orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)[5]

2016Sunting

  • 6 orang menerima anugerah Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP).
  • 83 orang menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)
  • 22 orang menerima anugerah Darjah Setia Ahmad Shah Pahang (SAP)
  • 33 orang menerima anugerah Setia Mahkota Pahang (SMP)
  • 18 orang menerima anugerah Darjah Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP)
  • 52 orang menerima anugerah Ahli Mahkota Pahang (AMP)[6]

RujukanSunting

  1. ^ "796 hounours recipients in conjunction with Sultan of Pahang's birthday". Astro Awani. 24 October 2012. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 June 2014. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  2. ^ "221 receive Pahang medals and state awards". New Straits Times. 25 May 2013. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 May 2013. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  3. ^ "180 receive awards from Sultan of Pahang". The Star Online. 26 December 2013.
  4. ^ "199 individuals receive Pahang state awards, medals". New Straits Times. 5 April 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 April 2014. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  5. ^ http://www.bharian.com.my/node/61023
  6. ^ http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/02/06/tiga-artis-dapat-datuk-daripada-sultan-pahang/

Pautan luarSunting