Senarai gelaran tertinggi Perak

Perak ialah salah satu negeri Malaysia yang menganugerahkan penghormatan dan gelaran.

2010Sunting

2009Sunting

  • 2 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 4 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 2 penerima Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'
  • 9 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 33 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2007Sunting

  • 1 penerima Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 1 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 4 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 3 penerima Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'
  • 9 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 40 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2006Sunting

  • 1 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 6 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 3 penerima Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'
  • 6 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 44 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2005Sunting

  • 1 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 5 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 2 penerima Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato
  • 7 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 31 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2004Sunting

  • 1 penerima Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah (SPSA) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 3 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 1 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 23 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2003Sunting

  • Abdullah Ahmad Badawi adalah penerima tunggal Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah (SPSA) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 2 penerima Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima
  • 3 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 3 penerima Darjah Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'
  • 6 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 40 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

2000Sunting

  • 2 penerima Datuk Seri Paduka Sultan Azlan (SPSA) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 8 penerima Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri
  • 4 penerima Datuk Paduka Cura Simanja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato'
  • 8 penerima Darjah Datuk Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan
  • 42 penerima Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato'

Lihat jugaSunting

Pautan luarSunting