Senarai hidangan Indonesia

rencana senarai Wikimedia


Berikut ini adalah daftar masakan khas Indonesia.

MakananSunting

AcehSunting

Sumatera UtaraSunting

Sumatera BaratSunting

JambiSunting

BengkuluSunting

Sumatera SelatanSunting

RiauSunting

Kepulauan RiauSunting

LampungSunting

BantenSunting

DKI JakartaSunting

Jawa BaratSunting

Bandung-PrianganSunting

SumedangSunting

CianjurSunting

TasikmalayaSunting

MajalengkaSunting

KuninganSunting

GarutSunting

CirebonSunting

BogorSunting

SukabumiSunting

KarawangSunting

PurwakartaSunting

Jawa TengahSunting

SemarangSunting

Kota Karanganyar KebumenSunting

SalatigaSunting

MagelangSunting

SragenSunting

TegalSunting

BanyumasSunting

SumpiuhSunting


PekalonganSunting

JeparaSunting

PatiSunting

KudusSunting

RembangSunting

BloraSunting

DemakSunting

SoloSunting

YogyakartaSunting

BantulSunting

SlemanSunting

Gunung KidulSunting

Kulon ProgoSunting

Kota JogjaSunting


Jawa TimurSunting

SurabayaSunting

SidoarjoSunting

PasuruanSunting

MojokertoSunting

PonorogoSunting

LamonganSunting

JombangSunting

KediriSunting

BanyuwangiSunting

MadiunSunting

MagetanSunting

MalangSunting

GresikSunting

NganjukSunting

NgawiSunting

BondowosoSunting

JemberSunting

BojonegoroSunting

  • Ledre (kue/keripik pisang raja)

MaduraSunting

TubanSunting

PacitanSunting

BaliSunting

  Untuk maklumat lanjut, lihat rencana mengenai Senarai masakan Bali.


Nusa Tenggara BaratSunting

PengananSunting

  • Range[perlu rujukan]
  • Pangaha Balu
  • Oha po'o
  • Oha Santa
  • Tarekeli (kue delapan)
  • Pangaha Sinci
  • Pangaha Bunga
  • Birua
  • Kacipo
  • Kalempe
  • Kacantumbu
  • Kalembe
  • Sako Sako
  • Apa Puru
  • Salome
  • Sendo
  • Karedo Maci Kandole
  • Kue Bawang
  • Jinta
  • Ba'e Neba
  • Da'da'
  • Ponte Kalo
  • U'a Numpu
  • Mina sarua
  • Bingka dolu
  • Kue Lapi
  • Sri kaya
  • Jalang Kote Oi Saha
  • Mie Goreng Oi Saha
  • Kue Monto
  • Barongko
  • Palumara Kalo
  • Jago Puru
  • Jago Lowi
  • Jago Sombu
  • Karba Jago
  • Pici Kalo
  • Ayam Taliwang
  • Sate Bulayak
  • Plecing Kangkung
  • Bingka Dolu Gula Merah
  • Plecing Ayam
  • beberuk terong
  • Ares
  • Bebalung
  • Nasi Balap Puyung
  • Beberuk
  • Ayam Pelalah
  • Ebatan
  • Sate Ikan Laut Tanjung
  • Sepat Khas Sumbawa
  • Singang
  • Permen Susu Kerbau
  • Jaje Iwel
  • Temerodok
  • Jajan Bantal
  • Ayam Rarang
  • Sate Bulayak
  • Kagape Bima
  • Mangge Mada
  • Utambeca Parongge
  • Sako
  • Mangge Mada jantung pisang
  • Jame
  • Sepi
  • Doco' mangge
  • tota fo'o
  • Utambeca Maci
  • Uta Mbeca Saronco
  • Uta Kare
  • Uta Karamba
  • Lada
  • Uta Kato
  • Oha Jago


Nusa Tenggara TimurSunting

Kalimantan BaratSunting


Kalimantan SelatanSunting

Wadai (Kue basah/kering)Sunting

Gangan/SayurSunting

Masakan LainnyaSunting

Kalimantan TimurSunting

Lihat Daftar masakan dan makanan khas Kalimantan Timur.

GorontaloSunting

Sulawesi UtaraSunting

PengananSunting

MasakanSunting

MinumanSunting


Sulawesi SelatanSunting

PengananSunting


MasakanSunting

MinumanSunting


Sulawesi BaratSunting

PengananSunting

  • Kue Bikang
  • Kue Paso
  • Kue Cucur
  • Golla Kambu (Baye')
  • Apang
  • Kui-Kui (Pukis)
  • Roti Pawa
  • Bolu Paranggi
  • Tetu

MasakanSunting

  • Lawar Kacci
  • Jepa
  • Bau Peapi
  • Loka Anjoroi
  • Nasi Berenang
  • Sambusa
  • Tumpi-tumpi
  • Pupuq

MinumanSunting

  • Es Kelapa Cincau
  • Es Kelacin

Sulawesi TenggaraSunting

MalukuSunting


PapuaSunting

Lain-LainSunting

Kue Tradisional FermentasiSunting

MinumanSunting

Kepulauan RiauSunting

Sumatra SelatanSunting

RiauSunting

Jawa TengahSunting

RembangSunting

TegalSunting

Makanan Ringan (Jajanan atau Penganan)Sunting

Sumatra SelatanSunting

RiauSunting

Kepulauan RiauSunting

Lihat jugaSunting

RujukanSunting

Pautan luarSunting