Senarai hidangan kentang

Kentang sering dihidangkan dalam pelbagai cara masakan, baik secara digoreng cetek atau celur dalam minyak panas, direbus ataupun dibakar dengan penambahan garam dan/atau bumbu lain sebagai bahan perisa baik sebagai hidangan sampingan atau hidangan utama.

Kentang goreng di rumah
Nilai pemakanan per hidangan
Saiz hidangan 113g
Tenaga 630 kJ (150 kcal)
Karbohidrat 22g
- Serabut diet 2g
Lemak 7g
- tepu 3g
Protein 2g
Natrium 180 mg (12%)
Peratusan dianggarkan
menggunakan syor A.S. untuk orang dewasa.
Sumber: [1]
Kentang dihiris digoreng dalam kuali
Kentang goreng Jerman dengan bawang

Pertimbangan kesihatanSunting

Satu kajian, dari Majlis Penyelidikan Kebangsaan di Padova, Itali, menunjukkan hubungan antara makan kentang goreng dan kematian awal.[2] Kajian itu mencadangkan bahawa risiko kematian awal adalah dua kali lebih tinggi di kalangan mereka yang makan kentang goreng yang dimasak dalam minyak trans-lemak dua atau lebih dua kali seminggu berbanding dengan mereka yang mengelakkan hidangan itu.[2] Walau bagaimanapun, pautan ini mungkin disebabkan oleh faktor lain seperti obesiti, tidak aktif, atau pengambilan garam yang tinggi yang biasanya dikaitkan dengan orang yang banyak makan kentang goreng dan dikatakan bahawa kajian membuktikan tiada hubungan antara kematian awal dan makan kentang goreng.

Satu lagi ancaman apabila memakan kentang goreng adalah potensi karsinogen, akrilamida yang dihasilkan apabila makanan berkanji digoreng pada suhu tinggi.[3]

Jenis digorengSunting

  • Kentang jejari[4]
  • Kentang goreng Jerman (Bratkartoffeln)
  • Hash browns – kentang parut atau dicincang yang digoreng dalam minyak
  • Kentang goreng rumah – dirujuk sebagai kentang goreng (UK dan US serantau), ia hidangan asas kentang yang dibuat dengan kentang dihiris, dibelah baji atau didadu dan digoreng yang kadang kala tidak dikupas kulitnya dan mungkin telah seoaruh masak dengan cara rebus, bakar, kukus atau dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro
  • Kentang Lyonnaise – hidangan Perancis yang disediakan dengan menggoreng kentang hiris dan bawang merah yang dihiris yang ditumis dalam mentega dengan pasli
  • Papa rellena (kentang goreng) – hidangan Amerika Latin yang disediakan menggunakan adunan kentang yang disumbat dengan pelbagai inti
  • Patatas bravas – hidangan Sepanyol yang biasanya disediakan dengan menggunakan kentang putih yang telah dipotong menjadi bentuk yang tidak teratur sekitar 2 sentimeter, kemudian digoreng dalam minyak dan disajikan hangat dengan sos seperti sos tomato pedas atau aioli.
  • Kerepek kentang
  • Wafel kentang – boleh digoreng, dibakar atau digril
  • Kentang O'Brien – terdiri daripada kentang goreng bersama dengan lada hijau dan merah
  • Rösti – hidangan Switzerland
  • Lempeng kentang – lempeng goreng cendawan kentang parut atau tanah, tepung dan telur, sering dibumbui dengan bawang putih bawang besar atau bawang dan perasa.
  • Boxty – lempeng kentang tradisional Ireland
  • Sengkuang goreng – alternatif kentang Mexico yang digunakan dalam sup dan hidangan goreng, dan sebagai pengganti kentang tradisional dalam diet rendah karbohidrat

Jenis dibakarSunting

Jenis direbusSunting

RujukanSunting

  1. ^ "Calories in Home Prepared Fried Potatoes – Calories and Nutrition Facts". MyFitnessPal.com. January 20, 2016. Dicapai pada April 27, 2018.
  2. ^ a b Scutti, Susan (June 14, 2017). "Eating fried potatoes linked to higher risk of death, study says". CNN.
  3. ^ "Fried Potatoes Linked to Early Death Risk". WebMD (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2018-04-26.
  4. ^ Smith, A.F. (2013). Food and Drink in American History: A "Full Course" Encyclopedia [3 Volumes]: A "Full Course" Encyclopedia. EBSCO ebook academic collection. ABC-CLIO. m/s. 370. ISBN 978-1-61069-233-5. Dicapai pada April 23, 2018.

Templat:Potato dishes