Senarai hospital di Malaysia

rencana senarai Wikimedia

Berikut merupakan senarai hospital yang terdapat di Malaysia mengikut negeri atau wilayah persekutuan.

Hospital KerajaanSunting

Hospital SwastaSunting

PoliklinikSunting

Pejabat KesihatanSunting

PerlisSunting

  1. Hospital Kangar , 01000 Kangar

KedahSunting

  1. Hospital Alor Setar , 05100 Alor Setar
  2. Hospital Sungai Petani , 08000 Sungai Petani
  3. Hospital Kulim , 09000 Kulim
  4. Hospital Baling , 09100 Baling
  5. Hospital Daerah Sik , 08200 Sik
  6. Hospital Langkawi , 07000 Langkawi
  7. Hospital Yan , 06900 Yan
  8. Hospital Jitra , 06000 Jitra
  9. Hospital Kuala Nerang , 06300 Kuala Nerang

Pulau PinangSunting

  1. Hospital Pulau Pinang , Jalan Residensi , 10450 Pulau Pinang
  2. Hospital Sungai Bakap , 14200 Sg. Jawi , Seberang Perai Selatan
  3. Hospital Bukit Mertajam , Jalan Kulim , 14000 Bukit Mertajam
  4. Hospital Balik Pulau , 11000 Balik Pulau
  5. Hospital Seberang Jaya , Bandar Baru , Seberang Jaya

PerakSunting

  1. Hospital Ipoh , Jalan Hospital , 30450 Ipoh
  2. Hospital Taiping , Jalan Taming Sari , 34000 Taiping
  3. Hospital Teluk Intan , Jalan Changkat Jong , 36000 Teluk Intan
  4. Hospital Kuala Kangsar , Jalan Sultan Idris Shah 1 , 33000 Kuala Kangsar
  5. Hospital Parit Buntar , Jalan Sempadan , 34200 Parit Buntar
  6. Hospital Batu Gajah , Jalan Changkat] , 31000 Batu Gajah
  7. Hospital Tapah , Jalan Temoh , 35000 Tapah
  8. Hospital Kampar , Jalan Hospital , 31500 Kampar
  9. Hospital Slim River , 35800 Slim River
  10. Hospital Grik , Jalan Intan , 33000 Grik
  11. Hospital Selama , Jalan Taiping , 34100 Selama
  12. Hospital Seri Manjung , 32040 Seri Manjung
  13. Hospital Changkat Melintang , 32600 Bota
  14. Hospital Sungai Siput , Jalan Felda Lasah , 31100 Sungai Siput
  15. Hospital Bahagia , 31250 Ulu Kinta

Wilayah PersekutuanSunting

  1. Hospital Besar Kuala Lumpur , Jalan Pahang] , 50586 Kuala Lumpur
  2. Hospital Putrajaya , Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan , Presint 7 , 62250 Putrajaya
  3. Institut Perubatan Respiratori , Jalan Pahang , 53000 Kuala Lumpur
  4. Hospital WP Labuan , Peti Surat 6 , 87008 Wilayah Persekutuan Labuan

SelangorSunting

  1. Hospital Tengku Ampuan Rahimah , 41200 Klang
  2. Hospital Kajang , Jalan Semenyih , 43000 Kajang
  3. Hospital Tanjung Karang , 45500 Tanjung Karang
  4. Hospital Kuala Kubu Bharu , Jalan Hospital , 44000 Kuala Kubu Bharu
  5. Hospital Tengku Ampuan Jemaah , 45200 Sabak Bernam
  6. Hospital Banting , 42700 Banting
  7. Hospital Selayang , Lebuhraya Selayang-Kepong , 68100 Batu Caves
  8. Hospital Sungai Buloh , 47000 Sungai Buloh
  9. Hospital Serdang, 43300 Seri Kembangan
  10. Hospital Ampang,68000 Ampang

Negeri SembilanSunting

  1. Hospital Seremban , Jalan Rasah , 70300 Seremban
  2. Hospital Kuala Pilah , 72000 Kuala Pilah
  3. Hospital Port Dickson , KM 11 , Jalan Pantai , 71050 Sri Rusa
  4. Hospital Tampin , 73009 Tampin
  5. Hospital Jelebu , 71600 Kuala Kelawang
  6. Hospital Jempol,72120Bandar Baru Serting

MelakaSunting

  1. Hospital Melaka , Jalan Mufti Haji Khalil , 75499 Melaka
  2. Hospital Alor Gajah , 78000 Alor Gajah
  3. Hospital Jasin , Jasin Melaka

JohorSunting

  1. Hospital Sultanah Aminah , 80100 Johor Bharu
  2. Hospital Pakar Sultanah Fatimah , Jalan Salleh , 84000 Muar
  3. Hospital Sultanah Nora Ismail , Jalan Kurma, Taman Soga, 83000 Batu Pahat
  4. Hospital Enche' Besar Hajjah Khalsom , Km 5, Jalan Kota Tinggi, 86000 Kluang
  5. Hospital Segamat , KM 6 , Jalan Genuang , 85000 Segamat
  6. Hospital Pontian , Jalan Alsagoff , 82000 Pontian
  7. Hospital Kota Tinggi , Jalan Lombong , 81900 Kota Tinggi
  8. Hospital Mersing , Jalan Ismail , 86800 Mersing
  9. Hospital Tangkak , Jalan Hospital , 84900 Tangkak
  10. Hospital Temenggung Seri Maharaja Tun Ibrahim , 81000 Kulai
  11. Hospital Permai , Jalan Tampoi , 81200 Johor Bahru
  12. Hospital Sultan Ismail , Jalan Persiaran Mutiara Emas Utama, Taman Mount Austin, 81000 Johor Bahru

PahangSunting

  1. Hospital Tengku Ampuan Afzan , Jalan Tanah Putih , 25100 Kuantan
  2. Hospital Pekan , 26600 Pekan
  3. Hospital Mentakab , 28000 Mentakab
  4. Hospital Kuala Lipis , 27200 Kuala Lipis
  5. Hospital Raub , 27600 Raub
  6. Hospital Bentong , 28700 Bentong
  7. Hospital Jerantut , 27000 Jerantut
  8. Hospital Jengka , 26400 Bandar Pusat Jengka
  9. Hospital Muadzam Shah , 26700 Muadzam Shah
  10. Hospital Cameron Highland , d/a Pejabat Kesihatan , 39000 Tanah Rata , Pahang
  11. Hospital Sultan Haji Ahmad Shah , 28000 Temerloh

TerengganuSunting

  1. Hospital Sultanah Nur Zahirah , 20400 Kuala Terengganu
  2. Hospital Dungun , 23000 Dungun
  3. Hospital Kemaman , 24000 Kemaman
  4. Hospital Besut , 22000 Besut
  5. Hospital Hulu Terengganu , 21700 Kuala Berang
  6. Hospital Setiu , Bandar Permaisuri, 22100 Setiu

KelantanSunting

  1. Hospital Kota Bharu , Jalan Hospital , 15000 Kota Bharu
  2. Hospital Pasir Mas , Jalan Meranti , 17000 Pasir Mas
  3. Hospital Tumpat , Jalan Kelaburan , Tumpat
  4. Hospital Machang , Jalan Pasir Puteh , 18500 Machang
  5. Hospital Tanah Merah , 17500 Tanah Merah
  6. Hospital Tengku Anis , Jalan Kota Bharu , 16800 Pasir Puteh
  7. Hospital Gua Musang , Bandar Baru , 18300 Gua Musang
  8. Hospital Kuala Krai , Jalan Kota Bharu , 18000 Kuala Krai

SabahSunting

  1. Hospital Queen Elizabeth , 88586 Kota Kinabalu
  2. Hospital Duchess of Kent , 90007 Sandakan
  3. Hospital Tawau , 91000 Tawau
  4. Hospital Keningau , 89007 Keningau
  5. Hospital Tenom , 89907 Tenom
  6. Hospital Beaufort , 89907 Beaufort
  7. Hospital Kudat , 89057 Kudat
  8. Hospital Kota Belud , P.S 159 , 89150 Kota Belud
  9. Hospital Ranau , 89300 Ranau
  10. Hospital Lahad Datu , P.S 65 , 91107 Lahad Datu
  11. Hospital Kota Marudu , P.S 159 , Kota Marudu
  12. Hospital Sipitang , P.S 250 , 89857 Sipitang
  13. Hospital Papar , 89607 Papar
  14. Hospital Tambunan , P.S 10 , 89657 Tambunan
  15. Hospital Beluran , 90109 Beluran
  16. Hospital Semporna , P.S 80 , 91307 Semporna
  17. Hospital Kinabatangan , W.D.T 20 , 90020 Kota Kinabatangan
  18. Hospital Mesra , PS 11342 , 88815 Kota Kinabalu
  19. [Hospital Kuala Penyu] Kuala Penyu

SarawakSunting

  1. Hospital Kuching , Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruse , 93586 Kuching
  2. Hospital Lundu , Jalan Sekambal , 94500 Lundu
  3. Hospital Serian , 94700 Serian
  4. Hospital Sri Aman , Jalan Hospital , 95007 Sri Aman
  5. Hospital Saratok , KM 1 , Jalan Saratok , 95400 Saratok
  6. Hospital Betong , Jalan Betong , 95707 Betong
  7. Hospital Bau , Batu 1 1/2 , Jalan Bau-Lundu , 94000 Bau
  8. Hospital Sarikei , Jalan Hospital , Off Jalan Repok , 96100 Sarikei
  9. Hospital Simunjan , Jalan Gunung Ngeli , 94800 Simunjan
  10. Hospital Sibu , Batu 5 1/2 , Jalan Ulu Oya, 96000 Sibu
  11. Hospital Mukah , Jalan Haji Mohamed Pauzi , 96400 Mukah
  12. Hospital Kapit , Jalan Memora , 96800 Kapit
  13. Hospital Kanowit , Jalan Kanowit-Durin , 96700 Kanowit
  14. Hospital Miri , Jalan Cahaya , 98000 Miri
  15. Hospital Marudi , Jalan Pungor , 98050 Marudi
  16. Hospital Limbang , Jalan Panduran , 98700 Limbang
  17. Hospital Lawas , Jalan Hospital , 88500 Lawas
  18. Hospital Bintulu , Lebuhraya Abang Galau , 97000 Bintulu
  19. Hospital Daro , Jalan Itol , 96200 Daro
  20. Hospital Sentosa , Batu 7 , Jalan Penrisen , 93250 Kuching
  21. Hospital RCBM (Kusta) Batu 13 , Jalan Puncak Borneo , Kota Padawan , 93250 Kuching