Senarai ibu negara

rencana senarai Wikimedia

Ini sebuah senarai ibu negara di dunia, mengikut urutan abjad. Kawasan atau daerah, jajahan atau taklukan atau bahagian yang dipertikaikan dapat dilihat melalui huruf italics.


Lihat jugaSunting



Direktori: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ASunting

Bandar raya Negara
Abidjan   Ivory Coast (pentadbiran)
Abu Dhabi   Emiriah Arab Bersatu
Abuja   Nigeria
Accra   Ghana
Adamstown   Kepulauan Pitcairn
Addis Ababa   Ethiopia
Algiers   Algeria
Alofi   Niue
Amman   Jordan
Amsterdam   Belanda (rasmi)
Bandar raya Negara
Andorra la Vella   Andorra
Ankara   Turki
Antananarivo   Madagascar
Apia   Samoa
Ashgabat   Turkmenistan
Asmara   Eritrea
Astana   Kazakhstan
Asunción   Paraguay
Athens   Yunani
Avarua   Kepulauan Cook

BSunting

Bandar raya Negara
Baghdad   Iraq
Baku   Azerbaijan
Bamako   Mali
Bandar Seri Begawan   Brunei a
Bangkok   Thailand
Bangui   Republik Afrika Tengah
Banjul   Gambia
Basseterre   Saint Kitts dan Nevis
Beijing   Republik Rakyat China b
Beirut   Lebanon
Belfast   Ireland Utara
Belgrade   Serbia
Belmopan   Belize
Berlin   Jerman
Bern   Switzerland

a Brunei Darussalam.
b Lihat juga Senarai ibu kota sejarah China.

Bandar raya Negara
Bishkek   Kyrgyzstan
Bissau   Guinea-Bissau
Bloemfontein   Afrika Selatan (kehakiman)
Bogotá   Colombia
Brasília   Brazil
Bratislava   Slovakia
Brazzaville   Republik Congo
Bridgetown   Barbados
Brussel   Belgium
Bukarest   Romania
Budapest   Hungary
Buenos Aires   Argentina
Bujumbura   Burundi

CSunting

Bandar raya Negara
Cairo (Kaherah)   Mesir
Canberra   Australia
Cape Town   Afrika Selatan (perundangan)
Caracas   Venezuela
Cardiff   Wales
Castries   Saint Lucia
Charlotte Amalie   Kepulauan Virgin
Bandar raya Negara
Chişinău   Moldova
Cockburn Town   Kepulauan Turks dan Caicos
Conakry   Guinea
Copenhagen   Denmark
Cotonou   Benin (pada hakikatnya)

DSunting

Bandar raya Negara
Dakar   Senegal
Damascus   Syria
Dar es Salaam   Tanzania (pentadbiran)
Dhaka   Bangladesh
Dili   Timor Timur (Timor-Leste)
Djibouti   Djibouti
Bandar raya Negara
Dodoma   Tanzania (rasmi)
Doha   Qatar
Douglas   Isle of Man
Dublin   Ireland
Dushanbe   Tajikistan

ESunting

Bandar raya Negara
Edinburgh   Scotland
Episkopi Cantonment   Akrotiri dan Dhekelia

FSunting

Bandar raya Negara
Freetown   Sierra Leone
Funafuti   Tuvalu

GSunting

Bandar raya Negara
Gaborone   Botswana
George Town Kepulauan Cayman
Georgetown   Guyana
Gibraltar   Gibraltar
Grytviken   Kepulauan Georgia Selatan dan Sandwich Selatan
Bandar raya Guatemala   Guatemala

HSunting

Bandar raya Negara
Hagåtña   Guam
The Hague   Netherlands (pentadbiran)
Hamilton   Bermuda
Hanoi   Vietnam
Harare   Zimbabwe
Bandar raya Negara
Hargeisa   Somaliland c
Havana   Cuba
Helsinki   Finland
Honiara   Kepulauan Solomon

c Tidak diiktiraf, negara pengisytiharan diri.

ISunting

Bandar raya Negara
Islamabad   Pakistan

JSunting

Bandar raya Negara
Jakarta   Indonesia
Jamestown   Saint Helena
Jerusalem   Israel

KSunting

Bandar raya Negara
Kabul   Afghanistan
Kampala   Uganda
Kathmandu   Nepal
Khartoum   Sudan
Kiev (Kyiv)   Ukraine
Kigali   Rwanda
Bandar raya Negara
Kingston   Jamaika
Kingston   Kepulauan Norfolk
Kingstown   Saint Vincent dan the Grenadines
Kinshasa   Republik Demokratik Congo
Kuala Lumpur   Malaysia(rasmi)
Bandar raya Kuwait   Kuwait

LSunting

Bandar raya Negara
La Paz   Bolivia (pentadbiran)
Laâyoune (El Aaiún)   Sahara Barat d
Libreville   Gabon
Lilongwe   Malawi
Lima   Peru
Lisbon   Portugal
Ljubljana   Slovenia

d Tidak rasmi; sila lihat Politik Sahara Barat.

Bandar raya Negara
Lobamba   Swaziland (pemerintahan beraja dan perundangan)
Lomé   Togo
London   England
Luanda   Angola
Lusaka   Zambia
Luxembourg   Luxembourg

MSunting

Bandar raya Negara
Madrid   Sepanyol(Spain)
Majuro   Kepulauan Marshall
Malabo   Equatorial Guinea
Malé   Maldives
Mamoudzou   Mayotte
Managua   Nicaragua
Manama   Bahrain
Manila   Filipina
Maputo   Mozambique
Maseru   Lesotho
Mata-Utu   Wallis et Futuna
Bandar raya Negara
Mbabane   Swaziland(pentadbiran)
Melekeok   Palau
Bandaraya Mexico   Mexico
Minsk   Belarus
Mogadishu   Somalia
Monaco   Monaco
Monrovia   Liberia
Montevideo   Uruguay
Moroni   Comoros
Moscow   Russia
Muscat   Oman

NSunting

Bandar raya Negara
Nairobi   Kenya
Nassau   Bahamas
Naypyidaw   Myanmar
N'Djamena   Chad
New Delhi   India
Niamey   Niger
Bandar raya Negara
Nicosia   Cyprus
Nouakchott   Mauritania
Nouméa   New Caledonia
Nuku'alofa   Tonga
Nuuk   Greenland

OSunting

Bandar raya Negara
Oranjestad   Aruba
Oslo   Norway
Ottawa   Kanada
Ouagadougou   Burkina Faso

PSunting

Bandar raya Negara
Pago Pago   Samoa Amerika
Palikir   Micronesia
Bandaraya Panama   Panama
Papeete   French Polynesia
Paramaribo   Suriname
Paris   Perancis
Phnom Penh   Kemboja
Plymouth   Montserrat
Podgorica   Montenegro
Port Louis   Mauritius
Port Moresby   Papua New Guinea
Bandar raya Negara
Port Vila   Vanuatu
Port-au-Prince   Haiti
Port of Spain   Trinidad dan Tobago
Porto-Novo   Benin (rasmi)
Prague   Republik Czech
Praia   Cape Verde
Pretoria   Afrika Selatan (rasmi)
Putrajaya   Malaysia (pentadbiran)
Pyongyang (P'yŏngyang)   Korea Utara

QSunting

Bandar raya Negara
Quito   Ecuador

RSunting

Bandar raya Negara
Rabat   Morocco
Reykjavík   Iceland
Riga   Latvia
Riyadh   Arab Saudi
Road Town   Kepulauan Virgin British
Rome   Itali
Roseau   Dominica

SSunting

Bandar raya Negara
Saipan   Kepulauan Mariana Utara
San José   Costa Rica
San Juan   Puerto Rico
San Marino   San Marino
San Salvador   El Salvador
Sanaá   Yemen
Santiago   Chile
Santo Domingo   Republik Dominica
São Tomé   São Tomé dan Príncipe
Sarajevo   Bosnia dan Herzegovina
Seoul   Republik Korea  (Korea Selatan)
Petempatan   Pulau Krismas
Singapura   Singapura
Bandar raya Negara
Skopje   Republik Macedonia
Sofia   Bulgaria
South Tarawa   Kiribati
Sri Jayawardenepura e   Sri Lanka
St. George's   Grenada
St. Helier   Jersey
St. John's   Antigua dan Barbuda
St. Peter Port   Guernsey
St. Pierre   Saint Pierre dan Miquelon
Stanley   Kepulauan Falkland
Stockholm   Sweden
Sucre   Bolivia (rasmi)
Suva   Fiji

e Dikenali sebagai Kotte.

TSunting

Bandar raya Negara
Taipei   Republik China
Tallinn   Estonia
Tashkent   Uzbekistan
Tbilisi   Georgia
Tegucigalpa   Honduras
Tehran   Iran
Thimphu   Bhutan
Bandar raya Negara
Tirana   Albania
Tiraspol   Transnistria
Tokyo   Jepun
Tórshavn   Kepulauan Faroe
Tripoli   Libya
Tunis   Tunisia

USunting

Bandar raya Negara
Ulaanbaatar   Mongolia

VSunting

Bandar raya Negara
Vaduz   Liechtenstein
Valletta   Malta
The Valley   Anguilla
Kota Vatican   Kota Vatican f
Victoria   Seychelles
Vienna   Austria
Vientiane   Laos
Vilnius   Lithuania

f Juga dikenali sebagai "Holy See" untuk tujuan diplomatik dan agama.

WSunting

Bandar raya Negara
Warsaw   Poland
Washington, D.C.   Amerika Syarikat
Wellington   New Zealand
Willemstad   Antillen Belanda
Windhoek   Namibia

YSunting

Bandar raya Negara
Yamoussoukro   Côte d'Ivoire (rasmi)
Yaoundé   Cameroon
Yaren   Nauru (pentadbiran)
Yerevan   Armenia

ZSunting

Bandar raya Negara
Zagreb   Croatia




Templat:Senarai negara