Buka menu utama

Senarai jambatan gantung terpanjang

rencana senarai Wikimedia
Jambatan Akashi Kaikyō ialah jambatan gantung yang mempunyai rentangan pusat terpanjang

Kepanjangan rentang utama ialah kaedah paling biasa dalam membandingkan saiz jambatan-jambatan gantung, selalunya berkait dengan ketinggian menara dan kerumitan kejuruteraan yang terlibat dalam mereka bentuk dan membina jambatan berkenaan.

Jambatan gantung mempunyai rentang terpanjang berbanding jenis jambatan lain. Jambatan tali gai (cable-stayed bridge), rekaan terpanjang kedua, hanya praktikal untuk rentangan sedikit melebihi 1 kilometer. Maka 17 jambatan dalam senarai ini ialah kesemua 17 rentangan terpanjang buat masa kini bagi kesemua jenis jambatan untuk kenderaan (kecuali jambatan pontun terapung).

Jambatan gantung siapSunting

Senarai ini hanya menyertakan jambatan-jambatan gantung siap yang membawa automobil atau kereta api. Jambatan-jambatan tali gai, jambatan jalan kaki, atau jambatan talian paip tidak disertakan.

    Kedudukan Nama Rentangan
utama
meter
Rentangan
utama
kaki
Tarikh pembukaan Lokasi Negara
  1 Jambatan Akashi Kaikyō
(Terpanjang sejak 1998)
1,991 6,532 1998 Kobe - Pulau Awaji

(Hyōgo)
34°37′1.3″N 135°1′18.9″E / 34.617028°N 135.021917°E / 34.617028; 135.021917 (Akashi Kaikyō Bridge)

  Jepun [1]
  2 Jambatan Xihoumen 1,650 5,413 2009 Zhoushan (Zhejiang)
30°3′42.4″N 121°54′57.6″E / 30.061778°N 121.916000°E / 30.061778; 121.916000 (Xihoumen Bridge)
  China [2]
  3 Jambatan Great Belt 1,624 5,328 1998 Korsør - Sprogø (Region Zealand)
55°20′31″N 11°2′9.3″E / 55.34194°N 11.035917°E / 55.34194; 11.035917 (Great Belt Bridge)
  Denmark [3]
  4 Jambatan Yi Sun-sin 1,545 5,069 2012 Gwangyang - Yeosu (South Jeolla Province)
34°54′21.4″N 127°42′18.1″E / 34.905944°N 127.705028°E / 34.905944; 127.705028 (Yi Sun-sin Bridge)
  Korea Selatan [4]
  5 Jambatan Runyang 1,490 4,888 2005 Yangzhou - Zhenjiang (Jiangsu)
32°12′24.6″N 119°21′49.9″E / 32.206833°N 119.363861°E / 32.206833; 119.363861 (Runyang Bridge)
  China [5]
  6 Jambatan Nanjing Fourth Yangtze 1,418 4,652 2012 Nanjing (Jiangsu)
32°10′39.9″N 118°56′24.5″E / 32.177750°N 118.940139°E / 32.177750; 118.940139 (Nanjing Fourth Yangtze Bridge)
  China [6]
  7 Jambatan Humber 1,410 4,626 1981 Hessle - Barton-upon-Humber (Yorkshire and the Humber)
53°42′28.7″N 0°27′0.3″W / 53.707972°N 0.450083°W / 53.707972; -0.450083 (Humber Bridge)
  United Kingdom [7]
  8 Jambatan Jiangyin 1,385 4,544 1999 Jiangyin - Jingjiang (Jiangsu)
31°56′43.1″N 120°16′10″E / 31.945306°N 120.26944°E / 31.945306; 120.26944 (Jiangyin Suspension Bridge)
  China [8]
  9 Jambatan Tsing Ma 1,377 4,518 1997 Tsing Yi - Ma Wan
22°21′4.8″N 114°4′25.6″E / 22.351333°N 114.073778°E / 22.351333; 114.073778 (Tsing Ma Bridge)
  Hong Kong [9]
  10 Jambatan Hardanger 1,310 4,298 2013 Brurvik - Brimnes (Hordaland)
60°28′42.9″N 6°49′47.2″E / 60.478583°N 6.829778°E / 60.478583; 6.829778 (Hardanger Bridge)
  Norway [10]
  11 Jambatan Verrazano-Narrows 1,298 4,260 1964 New York City (New York)
40°36′23″N 74°2′43.2″W / 40.60639°N 74.045333°W / 40.60639; -74.045333 (Verrazano-Narrows Bridge)
  Amerika Syarikat [11]
  12 Jambatan Golden Gate 1,280 4,200 1937 San Francisco - Marin County (California)
37°49′9.5″N 122°28′43.9″W / 37.819306°N 122.478861°W / 37.819306; -122.478861 (Golden Gate Bridge)
  Amerika Syarikat [12]
  13 Jambatan Yangluo 1,280 4,199 2007 Wuhan (Hubei)
30°38′12.9″N 114°33′17.8″E / 30.636917°N 114.554944°E / 30.636917; 114.554944 (Yangluo Bridge)
  China [13]
  14 Jambatan Höga Kusten 1,210 3,970 1997 Utansjö (Västernorrland County)
62°47′53″N 17°56′15″E / 62.79806°N 17.93750°E / 62.79806; 17.93750 (Höga Kusten Bridge)
  Sweden [14]
  15 Jambatan Aizhai 1,176 3,858 2012 Jishou (Hunan)
28°19′54.1″N 109°35′53.2″E / 28.331694°N 109.598111°E / 28.331694; 109.598111 (Aizhai Bridge)
  China [15]
  16 Jambatan Mackinac 1,158 3,799 1957 Mackinaw City - St. Ignace (Michigan)
45°48′56″N 84°43′40.6″W / 45.81556°N 84.727944°W / 45.81556; -84.727944 (Mackinac Bridge)
  Amerika Syarikat [16]
  17 Jambatan Huangpu 1,108 3,635 2008 Guangzhou (Guangdong)
23°4′17.1″N 113°28′33.9″E / 23.071417°N 113.476083°E / 23.071417; 113.476083 (Huangpu Bridge)
  China [17]
  18 Jambatan Minami Bisan-Seto 1,100 3,609 1989 Sakaide - Shiwaku Islands (Kagawa)
34°21′50″N 133°49′30.7″E / 34.36389°N 133.825194°E / 34.36389; 133.825194 (Minami Bisan-Seto Bridge)
  Jepun [18]
  19 Jambatan Fatih Sultan Mehmet 1,090 3,576 1988 Istanbul (Istanbul Province)
41°5′28″N 29°3′40″E / 41.09111°N 29.06111°E / 41.09111; 29.06111 (Fatih Sultan Mehmet Bridge)
  Turki [19]
  20 Jambatan Balinghe 1,088 3,570 2009 Guanling Buyei and Miao Autonomous County (Guizhou)
25°57′40″N 105°37′46″E / 25.96111°N 105.62944°E / 25.96111; 105.62944 (Balinghe Bridge)
  China [20]
  21 Jambatan Taizhou 1,080 (x2) 3,543 (x2) 2012 Taizhou (Jiangsu)
32°14′47.8″N 119°52′36.1″E / 32.246611°N 119.876694°E / 32.246611; 119.876694 (Taizhou Bridge)
  China [21]
  22 Jambatan Bosphorus 1,074 3,524 1973 Istanbul (Istanbul Province)
41°2′42″N 29°2′2″E / 41.04500°N 29.03389°E / 41.04500; 29.03389 (Bosphorus Bridge)
  Turki [22]
  23 Jambatan George Washington 1,067 3,501 1931 New York City (New York) - Fort Lee (New Jersey)
40°51′6.2″N 73°57′9.8″W / 40.851722°N 73.952722°W / 40.851722; -73.952722 (George Washington Bridge)
  Amerika Syarikat [23]
  24 Third Kurushima-Kaikyō Bridge 1,030 3,379 1999 Imabari - Umashima Island (Ehime)
34°6′54.9″N 132°59′3.6″E / 34.115250°N 132.984333°E / 34.115250; 132.984333 (Third Kurushima-Kaikyō Bridgeo)
  Jepun [24]
  25 Second Kurushima-Kaikyō Bridge 1,020 3,346 1999 Umashima - Ōshima (Ehime)
34°7′16″N 133°0′0.7″E / 34.12111°N 133.000194°E / 34.12111; 133.000194 (Second Kurushima-Kaikyō Bridge)
  Jepun [24]
  26 Jambatan 25 de Abril 1,013 3,323 1966 Lisbon - Almada (Lisboa Region)
38°41′23.5″N 9°10′37.8″W / 38.689861°N 9.177167°W / 38.689861; -9.177167 (25 de Abril Bridge)
  Portugal [25]
  27 Jambatan Forth Road 1,006 3,301 1964 Edinburgh - North Queensferry (Fife)
56°0′5.4″N 3°24′15.1″W / 56.001500°N 3.404194°W / 56.001500; -3.404194 (Forth Road Bridge)
  United Kingdom [26]
  28 Jambatan Kita Bisan-Seto 990 3,248 1988 Sakaide - Shiwaku Islands (Kagawa)
34°22′42.4″N 133°49′13.2″E / 34.378444°N 133.820333°E / 34.378444; 133.820333 (Kita Bisan-Seto Bridge)
  Jepun [18]
  29 Jambatan Severn 988 3,241 1966 Bristol (South Gloucestershire) - Chepstow (Monmouthshire)
51°36′36.2″N 2°38′26.4″W / 51.610056°N 2.640667°W / 51.610056; -2.640667 (Severn Bridge)
  United Kingdom [27]
  30 Jambatan Yichang 960 3,150 2001 Yichang (Hubei)
30°34′10.5″N 111°23′29.5″E / 30.569583°N 111.391528°E / 30.569583; 111.391528 (Yichang Bridge)
  China [28]
  31 Jambatan Shimotsui-Seto 940 3,084 1988 Kojima - Shiwaku Islands (Okayama)
34°25′52.4″N 133°48′23.2″E / 34.431222°N 133.806444°E / 34.431222; 133.806444 (Shimotsui-Seto Bridge)
  Jepun [18]
  32 Jambatan Xiling 900 2,953 1996 Sandouping (Hubei)
30°49′42.5″N 111°2′48″E / 30.828472°N 111.04667°E / 30.828472; 111.04667 (Xiling Bridge)
  China [29]
  33 Jambatan Si Du River 900 2,953 2009 Yesanguan (Hubei)
30°37′16.1″N 110°23′43.1″E / 30.621139°N 110.395306°E / 30.621139; 110.395306 (Si Du River Bridge)
  China [30]
  34 Jambatan Humen Pearl River 888 2,913 1997 Dongguan (Guangdong)
22°47′49.5″N 113°36′57.2″E / 22.797083°N 113.615889°E / 22.797083; 113.615889 (Humen Pearl River Bridge)
  China [31]
  35 Jambatan Ōnaruto 876 2,874 1985 Naruto (Tokushima) - Pulau Awaji (Hyōgo)
34°14′19.5″N 134°39′1.1″E / 34.238750°N 134.650306°E / 34.238750; 134.650306 (Ōnaruto Bridge)
  Jepun [32]
  36 Jambatan Tacoma Narrows
(westbound)
853 2,799 1950 Tacoma (Washington)
47°16′5.6″N 122°33′0.7″W / 47.268222°N 122.550194°W / 47.268222; -122.550194 (Tacoma Narrows Bridge (1950))
  Amerika Syarikat [33]
  37 Jambatan Tacoma Narrows
(eastbound)
853 2,799 2007 Tacoma (Washington)
47°16′4.4″N 122°33′2.8″W / 47.267889°N 122.550778°W / 47.267889; -122.550778 (Tacoma Narrows Bridge (2007))
  Amerika Syarikat [33]
  38 Jambatan Askøy 850 2,789 1992 Bergen - Askøy (Hordaland)
60°23′43.6″N 5°12′54.8″E / 60.395444°N 5.215222°E / 60.395444; 5.215222 (Askøy Bridge)
  Norway [34]
  39 Jambatan Nanxi 820 2,690 2012 Nanxi District (Sichuan)
28°47′1.3″N 104°56′44.5″E / 28.783694°N 104.945694°E / 28.783694; 104.945694 (Nanxi Bridge)
  China [35]
  40 Jambatan Innoshima 770 2,526 1983 Innoshima - Mukaishima (Hiroshima)
34°21′25.7″N 133°10′49.5″E / 34.357139°N 133.180417°E / 34.357139; 133.180417 (Innoshima Bridge)
  Jepun [36]
  41 Jambatan Akinada 750 2,461 2000 Kure - Shimokamagari (Hiroshima)
34°12′22.4″N 132°40′45.8″E / 34.206222°N 132.679389°E / 34.206222; 132.679389 (Akinada Bridge)
  Jepun [37]
  42 Jambatan Semipalatinsk 750 2,461 2000 Semey (East Kazakhstan Province)
50°24′35″N 80°13′28″E / 50.40972°N 80.22444°E / 50.40972; 80.22444 (Semipalatinsk Bridge)
  Kazakhstan [38]
  43 Jambatan New Carquinez 728 2,388 2003 Vallejo - Crockett
(California)
38°3′39.7″N 122°13′35.5″W / 38.061028°N 122.226528°W / 38.061028; -122.226528 (New Carquinez Bridge)
  Amerika Syarikat [39]
  44 Jambatan Hakucho 720 2,362 1998 Muroran (Hokkaido)
42°21′10.4″N 140°57′1.2″E / 42.352889°N 140.950333°E / 42.352889; 140.950333 (Hakucho Bridge)
  Jepun [40]
  45 Jambatan Angostura 712 2,336 1967 Ciudad Bolívar (Bolívar)
8°8′39.9″N 63°35′53.2″W / 8.144417°N 63.598111°W / 8.144417; -63.598111 (Angostura Bridge)
  Venezuela [41]
  46 Jambatan Kanmonkyo 712 2,336 1973 Kitakyushu (Fukuoka) - Shimonoseki (Yamaguchi)
33°57′42.2″N 130°57′31.3″E / 33.961722°N 130.958694°E / 33.961722; 130.958694 (Kanmonkyo Bridge)
  Jepun [42]
  47 Jambatan San Francisco–Oakland Bay
(east half of West span)
704 2,310 1936 San Francisco - Yerba Buena Island (California)
37°48′12.2″N 122°22′18.9″W / 37.803389°N 122.371917°W / 37.803389; -122.371917 (San Francisco–Oakland Bay Bridge (east half of West span))
  Amerika Syarikat [43]
  48 Jambatan San Francisco–Oakland Bay
(west half of West span)
704 2,310 1936 San Francisco - Yerba Buena Island (California)
37°47′35.4″N 122°22′59″W / 37.793167°N 122.38306°W / 37.793167; -122.38306 (San Francisco–Oakland Bay Bridge (west half of West span))
  Amerika Syarikat [43]
  49 Jambatan Bronx-Whitestone 701 2,300 1939 New York City (New York)
40°48′6.7″N 73°49′47.2″W / 40.801861°N 73.829778°W / 40.801861; -73.829778 (Bronx-Whitestone Bridge)
  Amerika Syarikat [44]
  50 Jambatan Stord 677 2,221 2001 Stord - Føyno (Hordaland)
59°44′53″N 5°24′10.6″E / 59.74806°N 5.402944°E / 59.74806; 5.402944 (Stord Bridge)
  Norway [45]
  51 Jambatan Pierre Laporte 668 2,192 1969 Quebec City (Quebec)
46°44′42.8″N 71°17′25.7″W / 46.745222°N 71.290472°W / 46.745222; -71.290472 (Pierre Laporte Bridge)
  Kanada [46]
  52 Jambatan Delaware Memorial
(northbound)
656 2152 1951 New Castle (Delaware) - Deepwater (New Jersey)
39°41′20.3″N 75°31′5″W / 39.688972°N 75.51806°W / 39.688972; -75.51806 (Delaware Memorial Bridge (northbound))
  Amerika Syarikat [47]
  53 Jambatan Delaware Memorial
(southbound)
656 2,152 1968 New Castle (Delaware) - Deepwater (New Jersey)
39°41′18.2″N 75°31′6.2″W / 39.688389°N 75.518389°W / 39.688389; -75.518389 (Delaware Memorial Bridge (southbound))
  Amerika Syarikat [47]
  54 Jambatan Haicang 648 2,126 1999 Xiamen (Fujian)
24°29′50.2″N 118°4′7.2″E / 24.497278°N 118.068667°E / 24.497278; 118.068667 (Haicang Bridge)
  China [48]
  55 Jambatan Beipanjiang River 2009 636 2,087 2009 Qinglong County (Guizhou)
25°53′58.1″N 105°19′25″E / 25.899472°N 105.32361°E / 25.899472; 105.32361 (Beipanjiang River 2009 Bridge)
  China [49]
  56 Jambatan Gjemnessund 623 2,044 1992 Gjemnes - Bergsøya (Møre og Romsdal)
62°58′17″N 7°46′47″E / 62.97139°N 7.77972°E / 62.97139; 7.77972 (Gjemnessund Bridge)
  Norway [50]
  57 Jambatan Yuzui Yangtze 616 2,021 2009 Yuzuizhen (Chongqing)
29°36′40.7″N 106°46′21.2″E / 29.611306°N 106.772556°E / 29.611306; 106.772556 (Yuzui Yangtze Bridge)
  China [51]
  58 Jambatan Walt Whitman 610 2,001 1957 Philadelphia (Pennsylvania) - Gloucester City (New Jersey)
39°54′18.7″N 75°7′46.1″W / 39.905194°N 75.129472°W / 39.905194; -75.129472 (Walt Whitman Bridge)
  Amerika Syarikat [52]
  59 Jambatan Tancarville 608 1,995 1959 Tancarville (Seine-Maritime) - Marais-Vernier (Eure)
49°28′21.6″N 0°27′52.8″E / 49.472667°N 0.464667°E / 49.472667; 0.464667 (Tancarville Bridge)
  Perancis [53]
  60 Jambatan New Little Belt 600 1,969 1970 Middelfart - Fredericia (Region of Southern Denmark)
55°31′7.1″N 9°44′56.9″E / 55.518639°N 9.749139°E / 55.518639; 9.749139 (New Little Belt Bridge)
  Denmark [54]
  61 First Kurushima-Kaikyō Bridge 600 1,969 1999 Pulau Umashima - Ōshima (Ehime)
34°7′32.9″N 133°0′45.1″E / 34.125806°N 133.012528°E / 34.125806; 133.012528 (First Kurushima-Kaikyō Bridge)
  Jepun [24]
  62 Jambatan E'gongyan 600 1,969 2000 Chongqing
29°31′23.9″N 106°31′41.7″E / 29.523306°N 106.528250°E / 29.523306; 106.528250 (E'gongyan Bridge)
  China [55]
  63 Jambatan Osterøy 595 1,952 1997 Bergen - Osterøy (Hordaland)
60°25′33.4″N 5°32′9.5″E / 60.425944°N 5.535972°E / 60.425944; 5.535972 (Osterøy Bridge)
  Norway [56]
  64 Jambatan Second Wanxian 580 1,903 2003 Wanzhou District (Chongqing)
30°49′33.2″N 108°24′17.2″E / 30.825889°N 108.404778°E / 30.825889; 108.404778 (Second Wanxian Bridge)
  China [57]
  65 Jambatan Bømla 577 1,893 2001 Nautøy - Spissøy (Hordaland)
59°44′13.5″N 5°22′37.2″E / 59.737083°N 5.377000°E / 59.737083; 5.377000 (Bømla Bridge)
  Norway [45]
  66 Rainbow Bridge (Tokyo) 570 1,870 1993 Tokyo
35°38′11.6″N 139°45′47.4″E / 35.636556°N 139.763167°E / 35.636556; 139.763167 (Rainbow Bridge (Tokyo))
  Jepun [58]
  67 Jambatan Ambassador 564 1,850 1929 Detroit (Michigan) - Windsor (Ontario)
42°18′43.2″N 83°4′27.2″W / 42.312000°N 83.074222°W / 42.312000; -83.074222 (Ambassador Bridge)
  Amerika Syarikat
  Kanada
[59]
  68 Jambatan Hakata-Ōshima 560 1,837 1988 Ōshima - Hakatajima (Ehime)
34°11′32.2″N 133°4′20.2″E / 34.192278°N 133.072278°E / 34.192278; 133.072278 (Hakata-Ōshima Bridge)
  Jepun [60]
  69 Jambatan Zhongxian Yangtze River 560 1,837 2001 Zhong County (Chongqing)
30°18′6.6″N 108°2′56.8″E / 30.301833°N 108.049111°E / 30.301833; 108.049111 (Zhongxian Yangtze River Bridge)
  China [61]
  70 Jambatan Throgs Neck 549 1,801 1961 New York City (New York)
40°48′0.9″N 73°47′36″W / 40.800250°N 73.79333°W / 40.800250; -73.79333 (Throgs Neck Bridge)
  Amerika Syarikat [62]
  71 Jambatan Toyoshima 540 1,772 2008 Pulau Teshima - Pulau Kami-Kamagari (Hiroshima)
34°10′35.1″N 132°46′6.9″E / 34.176417°N 132.768583°E / 34.176417; 132.768583 (Toyoshima Bridge)
  Jepun [63]
  72 Jambatan Benjamin Franklin 534 1,752 1926 Philadelphia (Pennsylvania) - Camden (New Jersey)
39°57′10.5″N 75°8′3.3″W / 39.952917°N 75.134250°W / 39.952917; -75.134250 (Benjamin Franklin Bridge)
  Amerika Syarikat [64]
  73 Jambatan Skjomen 525 1,722 1972 Narvik (Nordland)
68°22′15.4″N 17°14′27.5″E / 68.370944°N 17.240972°E / 68.370944; 17.240972 (Skjomen Bridge)
  Norway [65]
  74 Jambatan Kvalsund 525 1,722 1977 Kvalsund (Finnmark)
70°30′45.3″N 23°57′5.6″E / 70.512583°N 23.951556°E / 70.512583; 23.951556 (Kvalsund Bridge)
  Norway [66]
  75 Jambatan Matadi 520 1,706 1983 Matadi (Bas-Congo)
5°49′31.4″S 13°26′3.1″E / 5.825389°S 13.434194°E / -5.825389; 13.434194 (Matadi Bridge)
  Republik Demokratik Congo [67]
  76 Jambatan Emmerich Rhine 500 1,640 1965 Emmerich am Rhein (North Rhine-Westphalia)
51°49′44.8″N 6°13′35″E / 51.829111°N 6.22639°E / 51.829111; 6.22639 (Emmerich Rhine Bridge)
  Jerman [68]
  77 Jambatan Gwangan 500 1,640 2002 Busan
35°8′44.8″N 129°7′41.8″E / 35.145778°N 129.128278°E / 35.145778; 129.128278 (Gwangan Bridge)
  Korea Selatan [69]
  78 Jambatan Bear Mountain 497 1,631 1924 Peekskill (New York)
41°19′11.3″N 73°58′59.7″W / 41.319806°N 73.983250°W / 41.319806; -73.983250 (Bear Mountain Bridge)
  Amerika Syarikat [70]
  79 Jambatan Williamsburg 488 1,601 1903 New York City (New York)
40°42′48.4″N 73°58′18.6″W / 40.713444°N 73.971833°W / 40.713444; -73.971833 (Williamsburg Bridge)
  Amerika Syarikat [71]
  80 Jambatan Claiborne Pell Newport 488 1,601 1969 Newport - Jamestown (Rhode Island)
41°30′17.9″N 71°20′55.1″W / 41.504972°N 71.348639°W / 41.504972; -71.348639 (Claiborne Pell Bridge)
  Amerika Syarikat [72]
  81 Jambatan Chesapeake Bay
(southbound)
488 1,601 1952 Anne Arundel County - Queen Anne's County (Maryland)
38°59′35.4″N 76°22′55.3″W / 38.993167°N 76.382028°W / 38.993167; -76.382028 (Chesapeake Bay Bridge (southbound))
  Amerika Syarikat [73]
  82 Jambatan Chesapeake Bay
(northbound)
488 1,601 1973 Anne Arundel County - Queen Anne's County (Maryland)
38°59′39.6″N 76°22′53.9″W / 38.994333°N 76.381639°W / 38.994333; -76.381639 (Chesapeake Bay Bridge (northbound))
  Amerika Syarikat [73]
  83 Jambatan Brooklyn 486 1,594 1883 New York City (New York)
40°42′20.4″N 73°59′46.8″W / 40.705667°N 73.996333°W / 40.705667; -73.996333 (Brooklyn Bridge)
  Amerika Syarikat [71]
  84 Jambatan Lions' Gate 473 1,552 1938 Vancouver (British Columbia)
49°18′55.1″N 123°8′19.5″W / 49.315306°N 123.138750°W / 49.315306; -123.138750 (Lions' Gate Bridge)
  Kanada [74]
  85 Jambatan Sotra 468 1,535 1971 Litlesotra - Drotningsvik (Hordaland)
60°22′21.3″N 5°9′56.4″E / 60.372583°N 5.165667°E / 60.372583; 5.165667 (Sotra Bridge)
  Norway [75]
  86 Jambatan Hirado 465 1,526 1977 Hirado (Nagasaki)
33°21′25″N 129°34′20.6″E / 33.35694°N 129.572389°E / 33.35694; 129.572389 (Hirado Bridge)
  Jepun [76]
  87 Jambatan Mid-Hudson 457 1,499 1930 Poughkeepsie - Highland (New York)
41°42′10.3″N 73°56′46.4″W / 41.702861°N 73.946222°W / 41.702861; -73.946222 (Mid-Hudson Bridge)
  Amerika Syarikat [77]
  88 Jambatan Vincent Thomas 457 1,499 1963 San Pedro - Terminal Island (California)
33°44′58″N 118°16′17.8″W / 33.74944°N 118.271611°W / 33.74944; -118.271611 (Vincent Thomas Bridge)
  Amerika Syarikat [78]
  89 Jambatan Shantou Bay 452 1,483 1995 Shantou (Guangdong)
23°19′54.5″N 116°44′41.7″E / 23.331806°N 116.744917°E / 23.331806; 116.744917 (Shantou Bay Bridge)
  China [79]
  90 Jambatan Fengdu 450 1,476 1997 Fengdu County (Chongqing)
29°51′19.5″N 107°40′11″E / 29.855417°N 107.66972°E / 29.855417; 107.66972 (Fengdu Bridge)
  China [80]
  91 Jambatan Manhattan 448 1,470 1909 New York City (New York)
40°42′24.4″N 73°59′25.5″W / 40.706778°N 73.990417°W / 40.706778; -73.990417 (Manhattan Bridge)
  Amerika Syarikat [71]
  92 Jambatan Lysefjord 446 1,463 1997 Forsand (Rogaland)
58°55′26.1″N 6°5′53.4″E / 58.923917°N 6.098167°E / 58.923917; 6.098167 (Lysefjord Bridge)
  Norway [81]
  93 Jambatan Angus L. Macdonald 441 1,447 1955 Halifax (Nova Scotia)
44°39′45.8″N 63°35′8.6″W / 44.662722°N 63.585722°W / 44.662722; -63.585722 (Angus L. Macdonald Bridge)
  Kanada [82]
94 Jambatan Shuangyong 430 1,411 2012 Liuzhou (Guangxi)
24°23′32.5″N 109°25′30.7″E / 24.392361°N 109.425194°E / 24.392361; 109.425194 (Shuangyong Bridge)
  China
  95 Jambatan A. Murray MacKay 427 1,401 1970 Halifax (Nova Scotia)
44°40′37.7″N 63°36′45.5″W / 44.677139°N 63.612639°W / 44.677139; -63.612639 (A. Murray MacKay Bridge)
  Kanada [83]
  96 Jambatan Triborough 421 1,381 1936 New York City (New York)
40°46′46.5″N 73°55′35.7″W / 40.779583°N 73.926583°W / 40.779583; -73.926583 (Triborough Bridge)
  Amerika Syarikat [84]
  97 Jambatan Älvsborg 417 1,368 1966 Gothenburg (Västra Götaland County)
57°41′27″N 11°54′5″E / 57.69083°N 11.90139°E / 57.69083; 11.90139 (Älvsborg Bridge)
  Sweden [85]
98 Jambatan Ganzhou 408 1339 2010 Ganzhou (Jiangxi)
25°54′10.4″N 114°56′8.5″E / 25.902889°N 114.935694°E / 25.902889; 114.935694 (Ganzhou Bridge)
  China
  99 Jambatan Thuan Phuoc 405 1,329 2009 Da Nang (South Central Coast)
16°5′42.7″N 108°13′13.8″E / 16.095194°N 108.220500°E / 16.095194; 108.220500 (Thuan Phuoc Bridge)
  Vietnam [86]
  100 Jambatan Namhae 404 1,325 1973 Namhaedo (South Gyeongsang Province)
34°56′38.9″N 127°52′19.9″E / 34.944139°N 127.872194°E / 34.944139; 127.872194 (Namhae Bridge)
  Korea Selatan [87]
  101 Jambatan Aquitaine 394 1,293 1967 Bordeaux   Perancis [88]
Linked photo 102 Jambatan Amu Daria River 390 1,280 1964 Bukhara   Uzbekistan [89]
  103 San Francisco – Oakland Bay Bridge (Easterm Section). 385 1,263 2013 San Francisco – Oakland, California, USA   Amerika Syarikat [90]
  104 Jambatan Cologne Rodenkirchen 378 1,240 1954 Cologne   Jerman [91]
  105 Jambatan St. Johns 368 1,207   1931 Portland, OR   Amerika Syarikat [92]
  106 Jambatan Wakato Narrows 367 1,204 1962 Kitakyūshū   Jepun [93]
  107 Jambatan Mount Hope 366 1,200 1929 Mount Hope Bay, RI   Amerika Syarikat [94]
  108 Ogdensburg Prescott International Bridge (Seaway Skyway) 351 1,151 1960 Ogdensburg, NY - Prescott, Ontario, Canada   Amerika Syarikat
  Kanada
[95]
  109 Jambatan Pingsheng (Self anchored suspension bridge) 350 1,148 2006 Foshan, Guangdong   China [96]
110 Jambatan Hercilio Luz 340 1,115 1926 Florianopolis   Brazil [97]
  111 Jambatan Xixi 338 1,109 2001 Linquanzhen, Guizhou   China [98]
  112 Jambatan Bidwell Bar 338 1,108 1965 Oroville, CA   Amerika Syarikat [99]
  113 Jambatan Varodd 337 1,106 1956 Kristiansand   Norway [100]
  114 Jambatan Tamar 335 1,100 1961 Plymouth-Saltash   United Kingdom [101]
  115 no (Jambatan Feda Fjord) 335 1,100 2006 Feda, Vest-Agder   Norway [102]
  116 Jambatan Deer Isle 329 1,088 1939 Penobscot Bay, ME   Amerika Syarikat [103]
  117 Jambatan Otto Beit 328 1,085 1939 Chirundu, Zambia to Chirundu, Zimbabwe   Zambia
  Zimbabwe
[104]
  118 Jambatan Rombak 325 1,066 1964 Nordland   Norway [105]
  119 Jambatan Nærøysund 325 1,066 1981 Nord-Trøndelag   Norway [106]
  120 Jambatan Simon Kenton 323 1,060 1932 Maysville, KY   Amerika Syarikat [107]
  121 Jambatan Île d'Orléans 323 1,059 1936 Quebec City   Kanada [108]
  122 Jambatan Gantung John A. Roebling 322 1,057 1867 Cincinnati, OH   Amerika Syarikat [109]
  123 Jambatan Dent 320 1,050 1971 Orofino, ID   Amerika Syarikat [110]
124 Jambatan President Guillermo Billinghurst 320 1,050 2011 Madre de Dios, Peru   Peru [111]
  125 Jambatan Cologne Mülheim 315 1,033 1951 Cologne   Jerman [112]
  126 Jambatan Gantung Wheeling 308 1,010 1849 Wheeling, West Virginia to Ohio over the Ohio River   Amerika Syarikat [113]
  127 Jambatan Revelstoke 300 985 1961 Revelstoke, British Columbia   Kanada [114]
  128 Jambatan Konohana 300 984 1987 Osaka   Jepun [115]
  129 Chavanon Viaduct 300 984 2000 Merlines and Messeix (Chavanon Valley)   Perancis [116]
  130 Jambatan Yeongjong Grand (Self-anchored suspension bridge) 300 984 2000 Incheon   Korea Selatan [117]

RujukanSunting

  1. ^ "Akashi-Kaikyo Bridge". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company Limited. Dicapai 2009-04-06. 
  2. ^ "Structurae [en]: Xihoumen Bridge (2008)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  3. ^ "Storebælt | The Bridge". Storebaelt.dk. Dicapai 2009-04-03. 
  4. ^ "New suspension bridge to break world mark for tower height". rki.kbs.co.kr. Dicapai 200012-06-26.  Check date values in: |access-date= (bantuan)
  5. ^ "Runyang Bridge" (dalam bahasa Chinese). Dicapai 2009-04-06. 
  6. ^ "Structurae [en]: Nanjing Fourth Yangtze Bridge (2010)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2007-09-21. Dicapai 2009-04-03. 
  7. ^ "The Humber Bridge". Dicapai 2009-04-14. 
  8. ^ "Structurae [en]: Jiangyin Yangtze River Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  9. ^ "The Tsing Ma Bridge". Tsingma.com.hk. Diarkibkan daripada asal pada 2008-04-20. Dicapai 2009-04-03. 
  10. ^ Hardangerbrua (norwegian) and "Longer than the Golden Gate - Aftenposten - News in English". Aftenposten.no. Dicapai 2009-04-03. 
  11. ^ Verrazano-Narrows Bridge
  12. ^ "Golden Gate Bridge". Dicapai 2009-04-14. 
  13. ^ "Structurae [en]: Yangluo Bridge (2007)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  14. ^ "Highcoastbridge". Hogakustenbron.nu. Diarkibkan daripada asal pada 2008-01-02. Dicapai 2009-04-03. 
  15. ^ "Structurae [en]: Aizhai Bridge (2009)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2007-09-21. Dicapai 2009-04-03. 
  16. ^ "Mckinac Bridge Authority". Dicapai 2009-04-13. 
  17. ^ [1][pautan putus]
  18. ^ a b c "Seto-Chuo Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Dicapai 2009-04-13. 
  19. ^ "Structurae [en]: Fatih Sultan Mehmet Bridge (1988)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  20. ^ VIROLA, Juhani (Second quarter, 2008). "The Balinghe Bridge in China – World's Highest Bridge" (PDF). Journal of the Association of Consulting Engineers Malaysia. ACEM: 16–17. Dicapai 9 March 2010.  Parameter |coauthors= tidak diketahui diabaikan (guna |author=) (bantuan); Check date values in: |date= (bantuan)
  21. ^ "Dorman Long Technology". Dorman Long Technology. Dicapai 2009-04-03. 
  22. ^ "Structurae [en]: Bosphorus Bridge (1974)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  23. ^ "The Port Authority of New York and New Jersey - Bridges". Panynj.gov. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  24. ^ a b c "Nishi-Seto Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Dicapai 2009-04-13. 
  25. ^ Lusoponte
  26. ^ "Forth Bridges Visitor Centre Trust". Dicapai 2009-04-14. 
  27. ^ "Severn River Crossing PLC". Dicapai 2009-04-14. 
  28. ^ "Another Yangtze River Bridge Built". English.peopledaily.com.cn. Dicapai 2009-04-03. 
  29. ^ "Structurae [en]: Xiling Bridge (1996)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  30. ^ Sakowski, Eric. "Siduhe River Bridge" (Wiki). HighestBridges.com. 
  31. ^ "Structurae [en]: Humen Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  32. ^ "Honshu Shikoku Bridge Expressway Company". Dicapai 2009-04-14. 
  33. ^ a b "WSDOT - Tacoma Narrows Bridge: Extreme History". Wsdot.wa.gov. Dicapai 2009-04-03. 
  34. ^ "Structurae [en]: Askøy Bridge (1992)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1994-10-15. Dicapai 2009-04-03. 
  35. ^ Chinese Bridges and Health Monitoring Systems
  36. ^ "Nishi-Seto Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Dicapai 2009-04-14. 
  37. ^ "Structurae [en]: Akinada Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  38. ^ "Structurae [en]: Semipatalinsk Irtysh River Bridge (2002)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  39. ^ "District 4 | The New Carquinez Bridge". Dot.ca.gov. Dicapai 2009-04-03. 
  40. ^ "Structurae [en]: Hakucho Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  41. ^ "Structurae [en]: Puente de Angostura (1967)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  42. ^ "Structurae [en]: Kanmon Bridge (1973)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  43. ^ a b "Caltrans Toll Bridge - San Francisco-Oakland Bay Bridge". Dot.ca.gov. Dicapai 2009-04-03. 
  44. ^ "Bronx Whitestone Bridge". Mta.nyc.ny.us. 1939-04-29. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  45. ^ a b "Trekantsambandet" (dalam bahasa Norwegian). Trekantsambandet.com. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  46. ^ "Structurae [en]: Pierre Laporte Bridge (1970)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  47. ^ a b "Delaware Memorial Bridge". Diarkibkan daripada asal pada 2008-08-04. Dicapai 2009-04-14. 
  48. ^ "Structurae [en]: Haicang Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  49. ^ "Beipanjiang River 2009 Bridge". highestbridges.com. Dicapai 2010-03-06. 
  50. ^ "Structurae [en]: Gjemnessundbrua (1992)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  51. ^ Yuzui Yangtze Bridge halves connected_Local—China Economic Net
  52. ^ "Walt Whitman Bridge". Delaware River Port Authority. Dicapai 2009-04-14. 
  53. ^ "Structurae [en]: Tancarville Bridge (1959)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  54. ^ "Structurae [en]: Little Belt Bridge (1970)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  55. ^ "2000 E'gongyan - Chongqing, Sichuan Province, China". Bridgemeister. Dicapai 2009-04-03. 
  56. ^ "Structurae [en]: Osterøy Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1997-10-03. Dicapai 2009-04-03. 
  57. ^ "Structurae [en]: Second Wanxian Bridge (2004)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  58. ^ "Structurae [en]: Rainbow Bridge (1993)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  59. ^ "Ambassador Bridge". Dicapai 2009-04-14. 
  60. ^ "Honshu Shikoku Bridge Expressway Company". Dicapai 2009-04-14. 
  61. ^ "Jiangyin Bridge Engineering Co, Ltd". Jydqgs.com. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  62. ^ "Throgs Neck Bridge". Mta.nyc.ny.us. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  63. ^ "15. Toyoshima Bridge". 2009. Dicapai 2012-08-19. 
  64. ^ "Benjamin Franklin Bridge". Delaware River Port Authority. Dicapai 2009-04-14. 
  65. ^ "Structurae [en]: Skjomen Bridge (1972)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  66. ^ "Structurae [en]: Kvalsund Bridge (1977)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  67. ^ "Structurae [en]: Matadi Suspension Bridge (1983)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  68. ^ "Structurae [en]: Rheinbrücke Emmerich (1965)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  69. ^ "Structurae [en]: Kwang Ahn Great Suspension Bridge (2002)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  70. ^ "New York State Bridge Authority Bear Mountain Bridge Page". Nysba.state.ny.us. Dicapai 2009-04-03. 
  71. ^ a b c "NYCDOT - Bridges Information". Dicapai 2009-04-13. 
  72. ^ "Structurae [en]: Claiborne Pell Bridge (1969)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  73. ^ a b "William Preston Lane Jr. Memorial (Bay) Bridge". Maryland Transportation Authority. Dicapai 2009-04-03. [pautan putus]
  74. ^ "Structurae [en]: Lions' Gate Bridge (1938)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2002-01-28. Dicapai 2009-04-03. 
  75. ^ "Structurae [en]: Sotra Bridge (1971)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1971-12-11. Dicapai 2009-04-03. 
  76. ^ "Structurae [en]: Hirado Bridge (1976)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  77. ^ "New York State Bridge Authority Mid Hudson Bridge Page". Nysba.state.ny.us. Dicapai 2009-04-03. 
  78. ^ "Structurae [en]: Vincent Thomas Bridge (1963)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  79. ^ "Structurae [en]: Shantou Bay Bridge (1995)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  80. ^ "1997 Fengdu - Fengdu County, Chongqing, China". Bridgemeister. Dicapai 2009-04-03. 
  81. ^ "Structurae [en]: Lysefjord Suspension Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  82. ^ "HDBC - Welcome". Hdbc.ca. Dicapai 2009-04-03. 
  83. ^ "A. Murray McKay Bridge/General Description". Halifax-Dartmouth Bridge Commission. Dicapai 2009-04-14. 
  84. ^ "Triborough Bridge". Mta.info. Diarkibkan daripada asal pada 2008-04-24. Dicapai 2009-04-03. 
  85. ^ "Structurae [en]: Älvsborgsbron (1966)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  86. ^ "Thuan Phuoc". 
  87. ^ "Structurae [en]: Hadong-Namhae Bridge (1973)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  88. ^ "Structurae [en]: Aquitaine Bridge (1967)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  89. ^ "Structurae [en]: Amu-Daria River Bridge (1964)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  90. ^ "Structurae [en]: San Francisco-Oakland Bay Bridge (East)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2013-08-29. 
  91. ^ "Structurae [en]: Rodenkirchen Bridge (1954)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  92. ^ "Oregon Department of Transportation - Region 1 (Portland Metro Area) St. Johns Bridge Rehabilitation Project - completed November 2005". Oregon.gov. Dicapai 2009-04-03. 
  93. ^ "Structurae [en]: Wakato Bridge (1962)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  94. ^ "Structurae [en]: Mount Hope Bridge (1929)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  95. ^ "Ogdensburg Bridge & Port Authority". ogdensport.com. Dicapai 2009-04-14. 
  96. ^ CRPCEC: Foshan Pingsheng Bridge
  97. ^ "Structurae [en]: Hercilio Luz Bridge (1926)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  98. ^ Senarai jambatan gantung terpanjang di pangkalan data Structurae
  99. ^ "About the Lake". Lakeoroville.water.ca.gov. Diarkibkan daripada asal pada 2008-08-04. Dicapai 2009-04-03.  Teks "dat" diabaikan (bantuan); Teks "Jambatan Feda Fjord" diabaikan (bantuan); Parameter |e= tidak diketahui diabaikan (bantuan)
  100. ^ "Structurae [en]: Varod Bridge (1956)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  101. ^ "Tamar Bridge & Torpoint Ferry : Welcome to Tamar Crossings - The website for the Tamar Bridge and Torpoint Ferries". Tamarbridge.org.uk. Diarkibkan daripada asal pada 2006-07-10. Dicapai 2009-04-03. 
  102. ^ "Structurae [en]: Feda Fjord Bridge (2006)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  103. ^ "Structurae [en]: Deer Isle Bridge (1939)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  104. ^ "Structurae [en]: Otto Beit Bridge (1939)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  105. ^ "Structurae [en]: Rombaksbrua (1964)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  106. ^ "Nærøysund Bridge - Wikipedia, the free encyclopedia". En.wikipedia.org. 2009-03-02. Dicapai 2009-04-03. 
  107. ^ "Structurae [en]: Simon Kenton Bridge (1932)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2003-11-17. Dicapai 2009-04-03. 
  108. ^ "Structurae [en]: Orleans Island Bridge (1935)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1935-07-06. Dicapai 2009-04-03. 
  109. ^ "John A. Roebling Cincinnati Suspension Bridge". Cincinnati-transit.net. Dicapai 2009-04-03. 
  110. ^ "Structurae [en]: Dent Bridge (1971)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  111. ^ "Structurae [en]: President Guillermo Billinghurst Bridge (2011)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2013-06-26. 
  112. ^ "Structurae [en]: Köln-Mülheimer Brücke (1951)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  113. ^ "Wheeling Suspension Bridge Index". Ohio County Public Library. Dicapai 2009-04-14. 
  114. ^ "Structurae [en]: Revelstoke Bridge" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2013-07-22. 
  115. ^ "Structurae [en]: Konohana Bridge (1987)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Dicapai 2009-04-03. 
  116. ^ "Structurae [en]: Chavanon Viaduct (2000)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2000-03-10. Dicapai 2009-04-03. 
  117. ^ "Youngjong Grand Bridge". Yeongjongbridge.com. Dicapai 2009-04-03. 
Note: Some of the information posted on the following sites may differ from that above. As of 21 February 2006, the sites were out of date or inaccurate as noted in parenthesis

Bacaan lanjutSunting

  • Podolny, Jr., Walter; Goodyear, David (2006). "Cable-suspended bridges". dalam Roger L. Brockenbrough. Structural steel designer's handbook : AISC, AASHTO, AISI, ASTM, AREMA, and ASCE-07 design standards (edisi 4). New York, NY: McGraw-Hill. m/s. 15.13–15.16. ISBN 0071432183. —includes a list of major suspension bridges by length

Pautan luarSunting